Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 26 Μάρ 2024
Καταφύγιο στην ουγγρική πρεσβεία βρήκε ο Βραζιλιάνος Μπολσονάρου
Κλίκ για μεγέθυνση







 

Η παραμονή του Μπολσονάρου στην ουγγρική πρεσβεία μεταξύ 12-14 Φεβρουαρίου αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times με βάση το υλικό από κάμερες ασφαλείας από το εσωτερικό της πρεσβείας. [EPA-EFE/Andre Borges]

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου έμεινε για δύο νύχτες στην ουγγρική πρεσβεία στη Μπραζίλια τον περασμένο μήνα, λίγες ημέρες αφότου η ομοσπονδιακή αστυνομία κατέσχεσε το διαβατήριό του και συνέλαβε δύο πρώην συνεργάτες του ως ύποπτους για συνωμοσία πραξικοπήματος, δήλωσε τη Δευτέρα (25 Μαρτίου) ο δικηγόρος του Μπολσονάρου.

Η παραμονή του Μπολσονάρου στην ουγγρική πρεσβεία μεταξύ 12-14 Φεβρουαρίου αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times με βάση το υλικό από κάμερες ασφαλείας από το εσωτερικό της πρεσβείας.

Το επεισόδιο εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια του πρώην προέδρου, καθώς αντιμετωπίζει πολλαπλές ποινικές έρευνες στη Βραζιλία, με αρκετά μέλη του στενού του κύκλου να βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Η αστυνομία της Βραζιλίας δεν θα μπορούσε να συλλάβει έναν πολιτικό που διαμένει σε μια ξένη πρεσβεία.

Ο δικηγόρος του Μπολσονάρου, Φάμπιο Γουαϊνγκάρτεν, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο πρώην πρόεδρος πέρασε δύο ημέρες στην ουγγρική πρεσβεία «για να διατηρήσει επαφή με αξιωματούχους της φιλικής χώρας» και «να ενημερωθεί για το πολιτικό τοπίο των δύο χωρών».

«Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία που υπερβαίνει τις πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι σαφώς φανταστική, δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα των γεγονότων και είναι, στην πράξη, απλώς ένα ακόμη κομμάτι ψεύτικων ειδήσεων», έγραψε ο Γουαϊνγκάρτεν.

Το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας κάλεσε τον πρέσβη της Ουγγαρίας για να διευκρινίσει τους λόγους της παραμονής του Μπολσονάρου στην πρεσβεία.

Η ουγγρική πρεσβεία δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο δικηγόρος του Μπολσονάρου αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμά τους, αλλά ένας αξιωματούχος της ουγγρικής πρεσβείας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε το σχέδιο φιλοξενίας του πρώην προέδρου.

Ο Μπολσονάρου έχει καλές σχέσεις με τον επίσης ακροδεξιό ηγέτη, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Ο Μπολσονάρου αποκάλεσε τον Όρμπαν «αδελφό» του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουγγαρία το 2022 και οι δύο τους συναντήθηκαν φέτος στο Μπουένος Άιρες κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου δεξιού προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι.

Η αστυνομία κατέσχεσε το διαβατήριο του Μπολσονάρου στις 8 Φεβρουαρίου και τον κατηγόρησε ότι επεξεργάστηκε σχέδιο διατάγματος για την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2022, ότι πίεσε στρατιωτικούς αρχηγούς να συμμετάσχουν σε απόπειρα πραξικοπήματος και ότι σχεδίαζε να φυλακίσει έναν δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πέρυσι ένα βραζιλιάνικο δικαστήριο έκρινε ότι ο Μπολσονάρου δεν μπορεί να ασκήσει πολιτικά αξιώματα μέχρι το 2030, επειδή διέδωσε εκλογική παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2022.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι πρώην επικεφαλής του στρατού και της αεροπορίας της Βραζιλίας επιβεβαίωσαν ότι ο Μπολσονάρου είχε συζητήσει το σχέδιο διατάγματος για να αποτρέψει την παράδοση της εξουσίας μετά την ψηφοφορία.

Στις 19 Μαρτίου η ομοσπονδιακή αστυνομία τον κατηγόρησε επίσης για απάτη σχετικά με τα αρχεία εμβολιασμού του, ανοίγοντας την πόρτα σε ποινικές κατηγορίες.

Συμπάθεια για τους απατεώνες πολιτικούς;

Στο πρόσφατο παρελθόν η Ουγγαρία του Όρμπαν άνοιξε τις πόρτες της σε έναν άλλο πολιτικό απατεώνα – τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Γκρούεφσκι έλαβε άσυλο στην Ουγγαρία τον Νοέμβριο του 2018, λόγω των ισχυρισμών του ότι διώκεται από την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Ο Γκρούεφσκι ήταν πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος VMRO-DPMNE από το 2006 έως τον Ιανουάριο του 2016, οπότε και παραιτήθηκε. Τον Μάιο του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με την κατηγορία της διαφθοράς, αλλά αντί να εμφανιστεί για να εκτίσει την ποινή του, διέφυγε.

Ο απατεώνας Μακεδόνας πολιτικός είναι γνωστός για τη φιλοσερβική, φιλορωσική και αντιευρωπαϊκή του στάση, ενώ είναι κατά της συνθήκης φιλίας που υπεγράφη το 2017 με τη Βουλγαρία και της συμφωνίας των Πρεσπών που υπεγράφη με την Ελλάδα το 2018.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου