Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 01 Φεβ 2023
Η ανεργία οδηγεί τους νέους Ιταλούς στη μετανάστευση
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι από 18 έως 35 ετών αποτελούν μια ιδιαίτερα μειονεκτική κατηγορία όσον αφορά το επίπεδο εισοδήματος, τις ώρες εργασίας και τις προοπτικές συνταξιοδότησης. [Shutterstock/DELBO ANDREA]

Οι νέοι Ιταλοί κάτω των 35 ετών μεταναστεύουν στο εξωτερικό, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει σε κρίση με υψηλά ποσοστά ανεργίας και απογοητευτικές προοπτικές συνταξιοδότησης.

Τα στοιχεία της Istat (Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο) για τον Νοέμβριο του 2022 δείχνουν ποσοστό απασχόλησης 60,3%, ανεργία 7,8% και ποσοστό αδράνειας 34,5%. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι από 18 έως 35 ετών αποτελούν μια ιδιαίτερα μειονεκτική κατηγορία όσον αφορά το επίπεδο εισοδήματος, τις ώρες εργασίας και τις προοπτικές συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την ερευνητική έκθεση «Νέα επαγγέλματα και νέες περιθωριοποιήσεις» της Eures (Οικονομική και Κοινωνική Έρευνα) και του Consiglio Nazionale Giovani (Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας – Cng), το νεότερο τμήμα του πληθυσμού έχει επισφαλείς συμβάσεις εργασίας, ανεπαρκή επίπεδα μισθών σε σχέση με το κόστος ζωής και χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης σε σχέση με τους πιο ώριμους εργαζόμενους και τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους.

«Η Ιταλία είναι μια χώρα όπου οι νέοι μετράνε πολύ λίγο, όπου το 64,5% του πληθυσμού πιστεύει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ηλικιωμένοι σε θέσεις εξουσίας: αυτή είναι μια άποψη που υποστηρίζουν οκτώ στους δέκα νέους, παρόλο που στην πραγματικότητα επιβεβαιώνεται σε όλες τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες», δήλωσε η πρόεδρος του Cng Μαρία Κριστίνα Πιζάνι στη EURACTIV Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2021 το ποσοστό απασχόλησης των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών στην Ιταλία ήταν 17,5% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 32,7%. Η Ιταλία βρίσκεται στην τρίτη τελευταία θέση στην Ευρώπη, μπροστά από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Τα στοιχεία του Inps (Εθνικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης) για την τελευταία πενταετία δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, ένας εργαζόμενος κάτω των 35 ετών λαμβάνει λίγο περισσότερο από το μισό μισθό από έναν ενήλικο συνάδελφό του, ενώ οι άτυπες και επισφαλείς συμβάσεις εργασίας είναι ευρέως διαδεδομένες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές προοπτικές, σύμφωνα με τον προσομοιωτή «Pensami» στον ιστότοπο του Inps, από σήμερα, ένας 25χρονος που εργάζεται για 12 μήνες μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στα 70 με τουλάχιστον 46 έτη και 4 μήνες εισφορών και να συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος στα 70 έτη και έξι μήνες με τουλάχιστον 20 έτη εισφορών. Η ελάχιστη σύνταξη στην Ιταλία είναι λίγο κάτω από 600 ευρώ.

Αριθμοί που είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι στη Γαλλία, αυτές τις ημέρες, υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προτείνει η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία προβλέπει ελάχιστη σύνταξη 1.200 ευρώ και ηλικία συνταξιοδότησης που θα πηγαίνει από τα 62 στα 64 έτη.

Η έλλειψη ενεργών πολιτικών για την κάλυψη του χάσματος μεταξύ της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό μετανάστευσης, ιδίως των νέων, στο εξωτερικό. Το 2020, σχεδόν 65.000 νέοι μεταξύ 18 και 39 ετών μετανάστευσαν σε άλλες χώρες.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα, από τη μία πλευρά, της επιβεβαίωσης μιας διεθνούς και παγκόσμιας διάστασης, που ευνοείται από την ψηφιακή ζωή, αλλά από την άλλη, είναι το αποτέλεσμα μιας κοινωνίας που απορρίπτει τους νέους και μιας αγοράς εργασίας που τους προσφέρει λίγες ευκαιρίες απασχόλησης, συχνά κακοπληρωμένες», σχολίασε η Πιζάνι.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου