Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 09 Απρ 2024
Μπαράζ σκοταδισμού στο Βατικανό για αμβλώσεις, παρένθετη κύηση και τρανς πρόσωπα
Κλίκ για μεγέθυνση


 

Οπισθοδρομικές αποφάσεις από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία που αποδεικνύει πως παραμένει προσκολλημένη στο παρελθόν και αγνοεί επικίνδυνα τα επιστημονικά βήματα που έχουν γίνει.

 

Ειδικότερα, το Βατικανό δημοσίευσε την Δευτέρα κείμενο 20 σελίδων με το οποίο «διατυμπανίζει» την αντίθεσή του στον επανακαθορισμό φύλου, την άμβλωση και την παρένθετη κύηση, προκαλώντας την κατακραυγή από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα το Βατικανό ζητά η παρένθετη κύηση και η άμβλωση να μετατραπούν σε «οικουμενικά αδικήματα», ενώ αναπαράγει αδιανόητα αντιεπιστημονικές και κακοποιητικές αναφορές για τα τρανς και ιντερσεξ άτομα.   

Το κείμενο αποκαλεί τη θεωρία του φύλου «εξαιρετικά επικίνδυνη». Ακόμα, κρίνει ότι η απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης κύησης παραβιάζει την αξιοπρέπεια τόσο της παρένθετης μητέρας όσο και του παιδιού και υπενθυμίζει ότι ο Φραγκίσκος τον Ιανουάριο την χαρακτήρισε «απεχθής» ζητώντας... παγκόσμια απαγόρευση.

Σχετικά με τη θεωρία του φύλου, το Βατικανό ισχυρίζεται ότι «η επιθυμία ενός προσωπικού αυτοπροσδιορισμού ισοδυναμεί με παραχώρηση στον πανάρχαιο πειρασμό να γίνει Θεός, μπαίνοντας σε ανταγωνισμό με τον αληθινό Θεό της αγάπης που μας αποκαλύφθηκε στο Ευαγγέλιο». Το κείμενο αναφέρει ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση αλλαγής φύλου, κατά κανόνα, κινδυνεύει να απειλήσει τη μοναδική αξιοπρέπεια που έχει λάβει το άτομο από τη στιγμή της σύλληψης».

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επίσης καταγγείλει τη «θεωρία του φύλου» ως τον «χειρότερο κίνδυνο» που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, μια «άσχημη ιδεολογία» που απειλεί να ακυρώσει τις θεόδοτες διαφορές μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Αποκάλεσε τη ρευστότητα του φύλου ως σύμπτωμα της... «σύγχυσης της έννοιας της ελευθερίας» και των «στιγμιαίων επιθυμιών» που χαρακτηρίζουν τη «μεταμοντέρνα κουλτούρα».

 

Οι σκοταδιστικές θέσεις της Καθολικής εκκλησίας για το δικαίωμα στην άμβλωση και την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος επαναδιατυπώνονται στο εν λόγω κείμενο, αλλά ήταν ήδη γνωστές καθώς ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος είχε υποστηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν πως: «Κάθε ανθρώπινη ζωή, αρχίζοντας από εκείνη του παιδιού που βρίσκεται στην κοιλία της μητέρας του, δεν μπορεί να διακόπτεται, ούτε να γίνεται αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής. Θεωρώ καταδικαστέα την πρακτική της λεγόμενης παρένθετης μητρότητας, η οποία πλήττει σοβαρά την αξιοπρέπεια της γυναίκας και του παιδιού. Βασίζεται στην εκμετάλλευση της κατάστασης πρακτικής ανάγκης της μητέρας. Το παιδί είναι πάντα ένα δώρο και δεν είναι ποτέ αντικείμενο συμβολαίου. Εύχομαι, κατά συνέπεια, να καταβληθεί προσπάθεια από την διεθνή κοινότητα, ώστε να απαγορευθεί, σε οικουμενικό επίπεδο, η πρακτική αυτή».

Στην ουσία, το κείμενο είναι μια επαναδιατύπωση των Ρωμαιοκαθολικών θέσεων, αλλά προκαλεί απογοήτευση διότι ορισμένες πρόσφατες κινήσεις του Πάπα Φραγκίσκου είχαν καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας πως η εκκλησία θα μπορούσε να γίνει πιο συμπεριληπτική. Παλιότερα, ο Πάπας είχε συναντήσει κοινότητα τρανς γυναικών και πέρυσι, το Βατικανό είπε ότι είναι επιτρεπτό, υπό ορισμένες συνθήκες, τα τρανς άτομα να βαφτίζονται καθολικοί και να γίνονται νονοί.

Ωστόσο, η τωρινή 20σελιδη ανακοίνωση αγνοεί πλήρως τα δικαιώματα των τρανς ατόμων γυρνώντας σε μία «σκοτεινή ρητορική». Ο Φραγκίσκος είχε κάνει την προσέγγιση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων χαρακτηριστικό του παπισμού του, διακονώντας τους τρανς Καθολικούς και επιμένοντας ότι η Καθολική εκκλησία πρέπει να καλωσορίσει «όλα τα παιδιά του Θεού».

Αντιεπιστημονικό «κήρυγμα» που στοχοποιεί πρόσωπα

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικών άσκησαν αμέσως κριτική στο έγγραφο το οποίο χαρακτήρισαν «ξεπερασμένο, επιβλαβές και αντίθετο με τον διακηρυγμένο στόχο της αναγνώρισης της αξιοπρέπεια όλων των παιδιών του Θεού». Προειδοποίησαν ότι το κείμενο θα μπορούσε να έχει κακοποιητικές συνέπειες για τα τρανς άτομα, τροφοδοτώντας τη βία και τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+.

Διεμφυλικοί ακτιβιστές χαρακτήρισαν αμέσως το έγγραφο «τραυματικό», που δεν περιλαμβάνει τις φωνές και τις εμπειρίες των τρανς ανθρώπων, ενώ δεν λαμβάνει υπόψιν την επιστημονική διάκρισή μεταξύ τρανς και ιντερσεξ προσώπων. 

«Η πρόταση ότι η υγειονομική περίθαλψη επανακαθορισμού του φύλου -που έχει σώσει ζωές τρανς ανθρώπων και έδωσε τη δυνατότητα να ζουν σε αρμονία με το σώμα , τις κοινότητές και τον Θεό- μπορεί να μειώσει την αξιοπρέπεια των τρανς ατόμων δεν είναι μόνο βλαβερή, αλλά επικίνδυνα αδαής», είπε η Μάρα Κλάιν, μια μη δυαδική, τρανς ακτιβίστρια που έχει συμμετάσχει στο έργο της γερμανικής εκκλησιαστικής μεταρρύθμισης.

«Βλέποντας ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις σε ίντερσεξ άτομα -οι οποίες αν πραγματοποιηθούν χωρίς συναίνεση ειδικά σε ανηλίκους συχνά προκαλούν τεράστια σωματική και ψυχολογική βλάβη- αξιολογούνται θετικά, αναδεικνύεται περαιτέρω η υποκρισία», είπε η Κλάιν, φανερώνοντας την επικινδυνότητα όσων αναγράφονται στο 20σέλιδο «κήρυγμα». 

Στο έγγραφο δεν επαναλαμβάνονται οι διατυπώσεις της δογματικής διακήρυξης του 1986, στην οποία οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είχαν χαρακτηριστεί «εγγενώς διαταραγμένες». Μετά από αναθεώρηση τους τελευταίους μήνες, το κείμενο εγκρίθηκε στις 25 Μαρτίου από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος διέταξε τη δημοσίευσή του.

Το έγγραφο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έρχεται σε μια περίοδο αντιδράσεων κατά των τρανς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ όπου τα νομοθετικά σώματα υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών εξετάζουν νέο γύρο νομοσχεδίων που περιορίζουν την ιατρική περίθαλψη τρανς. από
:  https://www.efsyn.gr
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου