Πολωνικές οικογένειες ανάβουν πράσινο φως στα παράθυρά τους, για να δείξουν στους αιτούντες άσυλο ότι τα σπίτια τους είναι ένα ασφαλές μέρος για να ζητήσουν βοήθεια. «Σημαίνει ότι το σπίτι μου είναι ένα ασφαλές μέρος για να ζητήσουν βοήθεια οι μετανάστες», είπε η Maria Ancipuk, κάτοικος Michalowo και επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου, μιλώντας στους NYT.

Ένα από αυτά τα σπίτια, ανήκει σε μια γιαγιά που επιπλέον κάθε βράδυ τους αφήνει έξω, ρούχα και φαγητό. Η ίδια μάλιστα λέει ότι ως αποτέλεσμα των πράξεων της άλλες γυναίκες στο χωριό της δεν της μιλάνε πια. «Άφησαν αυτά τα παιδιά να πεθάνουν στο σκοτάδι και το κρύο» είπε «αλλά δεν θα αφήσω αυτή η αγριότητα να συμβεί στο χωριό μου».

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε βίντεο με τις πορείες και τις δράσεις αλληλεγγύης χιλιάδων Πολωνών σε πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβνισμένοι στα σύνορα.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Aleksandr G. Lukashenko, ότι διοχέτευσε αιτούντες άσυλο από τη Μέση Ανατολή μέσω της χώρας του στην Πολωνία ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν στην κυβέρνησή του μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές πέρυσι και την επακόλουθη καταστολή του αντιπολίτευση. Καθώς η κρίση έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, με συγκρούσεις μεταξύ των πολωνικών αρχών και μεταναστών που προσπαθούν να παραβιάσουν τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα, ένα ανεπίσημο δίκτυο κατοίκων της περιοχής, ακτιβιστών και εθελοντών απλώνεται σε όλη τη συνοριακή περιοχή ΚΑΙ εργάζεται για την υποστήριξη των αιτούντων άσυλο.

«Υπάρχουν μόνο λίγοι από εμάς που βοηθάμε ενεργά», είπε ο Roman στους NYT. «Η πλειοψηφία παραμένει σιωπηλή», συμπλήρωσε. Ακτιβιστές είπαν ότι ο φόβος των αντιποίνων είχε αποτρέψει πολλούς Πολωνούς που αντιτίθεντο στη σκληρή στάση της κυβέρνησης για τους μετανάστες από ενέργειες όπως το άναμμα των πράσινων φώτων.
πηγη: https://thepressproject.gr