Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Ιούλ 2021
Η «φωτιά» του 1821 σ’ ένα λαϊκό ορατόριο
Κλίκ για μεγέθυνση




ΦΩΤ.: GEORGE SPANOS


21.07.2021, 16:57

 

 
Εμπειρος στη μελοποίηση σπουδαίων ποιητών, ο συνθέτης δημιούργησε την «Παλιγγενεσία» βασισμένος στον Ρήγα, στον Σολωμό, αλλά και στον Κοροβίνη και στον Μπουκάλα.

Το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία», σε σύλληψη και σύνθεση Δημήτρη Μαραμή, είναι μια σύγχρονη ματιά του δράματος της Επανάστασης του 1821. Συνεχίζει την πορεία του, αύριο (22/7), στο Φρούριο Καράμπαμπα, και το Σάββατο 24 Ιουλίου στην Αμφισσα, στην Ιερά Μόνη του Προφήτη Ηλία Φωκίδας (Χρισσό).

Με την «Παλιγγενεσία», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι ένα σύγχρονο μουσικό δράμα, όπου ένας αοιδός (ο τραγουδιστής Κώστας Μακεδόνας), ένας ηθοποιός (ο Γρηγόρης Βαλτινός) κι οκτώ φωνές σαν «Χορός» αρχαίας τραγωδίας (8tetto), μεταφέρουν το οικουμενικό πάθος για την ελευθερία και το κοινό αίσθημα ενός ολόκληρου λαού, ερμηνεύοντας μελοποιημένα από τον Δημήτρη Μαραμή εμβληματικά ποιητικά έργα, εμπνευσμένα από την επανάσταση, όπως ο «Θούριος» του Ρήγα, ο «Υμνος εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού κι ακόμα ποιήματα των Ανδρέα Κάλβου, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ιωάννη Πολέμη, Κώστα Καρυωτάκη, Πάνου Κυπαρίσση, Θανάση Χατζόπουλου, εξαιρετικά δείγματα Δημοτικής Ποίησης και πεζά κείμενα του Μακρυγιάννη, αλλά και των σύγχρονων Θωμά Κοροβίνη και Παντελή Μπουκάλα.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός με τον «Χορό»

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Μαραμή για τη σύλληψη και την ουσία της «Παλιγγενεσίας»

● Ποια είναι η υποσημείωση πίσω από την παράσταση που θα θέλατε να γίνει αντιληπτή από το κοινό;

«Το ερώτημα που ανέκυψε σχετικά με τη δημιουργία ενός μουσικού έργου με θέμα την Επανάσταση του 1821 ήταν: ‘‘πώς συναντά η Τέχνη την Ιστορία;’’ Και η απάντηση που δόθηκε ήταν: ‘‘μέσω της συγκίνησης που προκύπτει από τα δραματικά γεγονότα της Ιστορίας’’. Η επανάσταση τρώει τα παιδιά της, αλλά χαρίζει, με την ανατροπή των πραγμάτων, την ελευθερία στα μελλοντικά παιδιά της. Για να έχουμε εμείς την ελευθερία μας, κάποιοι άνθρωποι θυσιάστηκαν, έκαναν την υπέρβαση, το θαύμα, πίστεψαν στο ακατόρθωτο και διέψευσαν το ανέφικτο. Πίσω από την παράστασή μου, καίει η συναισθηματική φωτιά του δράματος των ηρώων, του δράματος της ίδιας της ιστορίας».

● Πώς λειτουργεί η μουσική ως μοχλός συναισθημάτων μιας τέτοιας ιστορικής επετείου;

«Η συγκινησιακή δύναμη της μουσικής μάς αποκαλύπτει άμεσα την αισθηματική ένταση των καταστάσεων που ζούσαν οι επαναστάτες. Απελπισμένοι άνθρωποι από τη στυγνή τυραννία. Ενας λαός σε απόγνωση από τον ζυγό, τη σκλαβιά που καραδοκούσε για την ευκαιρία να ξεσπάσει σε έναν αγώνα νίκης ή θανάτου για το απόλυτο ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας του. Το μήνυμα του έργου μου είναι οικουμενικό και διαχρονικό. Τραγουδάει τον αγώνα του ανθρώπινου είδους για την ελευθερία, με αφορμή και έμπνευση την ελληνική επανάσταση του 1821. Εχοντας στο μυαλό μου τη δομή της αρχαίας αττικής τραγωδίας και με θεμέλιο τον διάλογο ανάμεσα στον χορό και στον υποκριτή, συνέθεσα ένα λαϊκό ορατόριο, βασισμένο στον ελληνικό ποιητικό λόγο που εμπνέεται από τον Αγώνα του 1821 αλλά και από κάθε οικουμενικό αγώνα για την ελευθερία».

Εκτός από το συγκεκριμένο έργο, ο Δημήτρης Μαραμής ετοιμάζει και τον «Καπετάν Μιχάλη» του Νίκου Καζαντζάκη ως λαϊκή όπερα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε και τις δύο παραστάσεις.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου