Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 19 Ιούλ 2021
Παναγιώτης Βενετσανάκης
Κλίκ για μεγέθυνση

Επιγραφή στον Πύργος του Παναγιώταρου Βενετσανάκη στην Καστάνια (ή Καστάνιτσα)

Ο Παναγιώτης Βενετσανάκης ήταν περιώνυμος Κλέφτης της Πελοποννήσου, φίλος και συμμαχητής του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη. Γεννήθηκε το 1742 στην Καστάνια ή Καστάνιτσα της Ανατολικής Μάνης και ήταν γόνος της μεγάλης μανιάτικη οικογένειας των Βενετσανάκηδων.

Σε αντίθεση με τον Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, ο Παναγιώταρος δεν βοήθησε τον οθωμανό ναύαρχο Χασάν Γαζή Τζεζαερλή Μαντάλογλου στην αποστολή που του είχε αναθέσει ο σουλτάνος να εξοντώσει τους απείθαρχους Αλβανούς της Πελοποννήσου, ούτε προσήλθε, όπως άλλοι Κλέφτες, στους Μύλους για να προσκυνήσει τον οθωμανό αξιωματούχο και να λάβει αμνηστία (ράι), στα τέλη του 1779.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 1780, ο Γαζή Χασάν επανήλθε στην Πελοπόννησο, θέλοντας να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τους Κλέφτες, αλλά και με τους Μανιάτες. Προσορμίστηκε στο Γύθειο με το στόλο του και ανάγκασε τους Μανιάτες να καταβάλλουν τριπλάσιο φόρο από τον συμφωνημένο (14.000 γρόσια, έναντι 5.000) και να υποβάλουν στην Υψηλή Πύλη προς έγκριση την εκλογή του ηγεμόνα τους.

Όσοι τον προσκύνησαν αμνηστεύθηκαν, ενώ ο Παναγιώταρος και ο φίλος του Κωνσταντής Κολοκοτρώνης αρνήθηκαν και κατέφυγαν στην Καστανιά ή Καστάνιτσα, μία οχυρωμένη τοποθεσία στις νοτιονατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου, στην οποία «μάιδε Τούρκος πάτησε, μάιδε Βενετσάνος», σύμφωνα με ένα δημοτικό τραγούδι.

Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου ο υπαρχηγός του τουρκικού στόλου Αλή Μπέης πολιόρκησε τον πύργο όπου ήταν κλεισμένοι οι δύο κλέφτες με 150 παλληκάρια τους. Επί 12 μερόνυχτα προσπαθούσαν να τον εκπορθήσουν, αλλά δεν το κατόρθωναν. Το βράδυ της 19ης Ιουλίου 1780, όταν ο εξωτερικός περίβολος είχε γκρεμιστεί από τους βομβαρδισμούς και οι πολιορκούμενοι αποφάσισαν να κάνουν έξοδο.

Ο Παναγιώταρος, όπως και ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, σκοτώθηκαν. Οικτρό τέλος είχε ο πατέρας του Παναγιώταρου, ο οποίος ακρωτηριάσθηκε και κρεμάστηκε από το κατάρτι ενός τουρκικού πλοίου στο Γύθειο. Τα δύο παιδιά του Παναγιώταρου μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου εξισλαμίστηκαν και στη συνέχεια έγιναν αξιωματικοί του τουρκικού στρατού.

##########################################

Παναγιώταρος Βενετζιανάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
 
 
 
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παναγιώταρος Βενετζιανάκης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παναγιώταρος Βενετσανάκης (Ελληνικά)
Γέννηση 1742 (περίπου) ή 1745 (περίπου)
Καστάνια Λακωνίας
Θάνατος 1780
Μάνη
Εθνικότητα Έλληνες
Χώρα πολιτογράφησης Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα επαναστάτης

Ο Παναγιώταρος Βενετσανάκης (1742 ή 17451780) ήταν ένας από τους γνωστότερους κλέφτες της Πελοποννήσου.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1742 ή το 1745 στην Καστανιά Λακωνίας.[1] Ήταν μέλος της γνωστής οικογενείας των Βενετσανάκηδων και έδρασε κυρίως στην Πελοπόννησο με τον Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του Θεόδωρου. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός το 1779, όταν ο Γαζή Χασάν Τζεζαερλή πασάς, ναύαρχος των Τούρκων, μετέβη στους Μύλους Αργολίδας, δίνοντας αμνηστία και ζητώντας βοήθεια στον αγώνα εξόντωσης των Αλβανών. Οι δύο κλέφτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, γεγονός που εκνεύρισε τον Τούρκο πασά. Έτσι λοιπόν, τον επόμενο χρόνο, ο πασάς μετέβη στο Γύθειο, για να ανατρέψει την κατάσταση που επικρατούσε στη Μάνη και να εκδικηθεί τους δύο κλέφτες. Αρνήθηκαν και πάλι την συνεργασία με τους Τούρκους, και μαζί με τους άνδρες τους κλείστηκαν στον πύργο του Παναγιώταρου, ζητώντας βοήθεια από τα γειτονικά χωριά. Ωστόσο, ο διερμηνέας των Τούρκων, έπεισε τον Μιχαήλ Τροπάκη, ηγεμόνα της Μάνης, να αποσύρει οποιαδήποτε βοήθεια. Επρόκειτο για μια μάχη μεταξύ 14.000 ανδρών εκ μέρους των Τούρκων και 150 εκ μέρους των δύο κλεφτών. Μετά από 12 μέρες αγώνα, και λόγω έλλειψης τροφής, οι δύο κλέφτες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έξοδο από τον πύργο κατά την διάρκεια της νύχτας, με την ελπίδα διαφυγής προς τη Δυτική Μάνη. Τελικά, ενόσω η έξοδος πραγματοποιούνταν, οι δύο κλέφτες αλλά και συγγενείς τους σκοτώθηκαν.[2] Ο πύργος αυτός διασώζεται μέχρι και σήμερα.[3]

Παραπομπές

  1.  

 

 

  1. «Πύργος Βενετσανάκη (Αρχοντικό Σπίτι)». www.exploring-greece.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου