Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011
ΟΜΗΡΟΙ  - 10 Αυγούστου 2011 18:44
Κλίκ για μεγέθυνση

Ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις Ευρωπαϊκών Αντιστασιακών Οργανώσεων, Συλλόγων Διεκδίκησης των οφειλών Γερμανίας προς Κατακτηθέντες, ευρωπαϊκών εβραϊκών ενώσεων γερμανών ακόμη επιστημόνων και καλλιτεχνών, η Γερμανία αναγκάστηκε να προβεί στον εξής ελιγμό, σχετικά με τις αποζημιώσεις εξ αιτίας της ναζιστικής θηριωδίας σε Βάρος της Χώρας μας:
Ναι, Θα αποζημιωθούν όσοι συνελήφθησαν ως όμηροι και εγκλείστηκαν μόνο σε γερμανικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, αποκλειομένων εκείνων που θήτευσαν ως όμηροι στην πατρίδα τους.
Αργότερα, η διάκριση αυτή εξέλιπε. Και έπαυσε ισχύουσα.
Ο Σύλλογός μας κινήθηκε αμέσως προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης του λαού.
Τηλεοπτικές ενημερώσεις, Τύπος, σύσταση τριμελούς επιτροπής (Παπαγιαννάκης Κώστας, Κουλουφάκος Πέτρος, Ρούπας Χαράλαμπος) που συνεργάστηκε με το Κέντρο αποζημιώσεων στην Ελβετία. Η συνεργασία με τον εδώ εκπρόσωπο του Κέντρου ΕΣΔΡΑ υπήρξε παραγωγική. Τον Σύλλογό μας στην Ελβετία 10Μ4 εκπροσωπούσε ο Μάκης Μπαλαούρας, με γόνιμη δράση.
Υποβλήθηκαν και προωθήθηκαν στο Κέντρο (ΕλΒετία) περί τις 7.300 αιτήσεις, οι οποίες κυρίως συνετάγησαν από την Ελληνική Επιτροπή, Βοηθούσης και της εδώ εκπροσώπησης του Ελληνικού Γραφείου Μετανάστευσης ΔΟΜ, (έντεκα από τις απορριφθείσες προσέφυγαν στο ελβετικό Εφετείο, εκ των οποίων εννέα έγιναν δεκτές).
Από τις υποβληθείσες αιτήσεις εγκρίθηκαν περίπου 5.500, μέσα στις οποίες συγκαταλέγονται και εκείνες που αναφέρονται σε ιατρικά πειράματα (πριν από ένα μήνα έφυγαν δύο πειραματόζωα - ήρωες).
Η Γερμανική Κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση αποζημίωσης των ομήρων συμμετείχε οικονομικά με μεγάλο ποσοστό.
Υποχρεώθηκαν, επίσης, για καταβολή αποζημίωσης και γερμανικής εταιρείας που συνεργάστηκαν με το ναζιστικό καθεστώς (Farben, Volkswagen κ.λπ.), οι οποίες αργότερα διέκοψαν τη δεσμευτική υποχρέωσή τους προς εμάς.
Τα αποζημιωτικά ποσά που δίνονταν στους βασανισθέντες, ούτε καν μπορούσαν να καλύψουν, αν αρμόζει αυτό το ρήμα, το μαρτύριο, Βιολογικό και ηθικό των μαρτύρων. Μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν γλώσσες που υπόγεια διέδιδαν ότι τα ποσά αυτά είναι εισόδημα, άρα έπρεπε να φορολογηθούν, δηλαδή να φορολογηθεί το αίμα των θυμάτων.
Από πλευράς ελληνικών Κυβερνήσεων για τις αποζημιώσεις μουγκαμάρα (Προς Θεού να μην διαταραχθούν οι διπλωματικές σχέσεις των χωρών μας!!!). Και μόνο ο Στεφανόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε, τάχθηκε υπέρ των βασανισθέντων πατριωτών.
Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν, και ιδιαίτερα τρεις Εβραιοπούλες του Κέντρου Μετανάστευσης ΔΟΜ, τον ιταλό αντιπρόσωπο Φριδερίκο και την Ελληνική Εκκλησία. Μνείαν ποιούντες στο Μακαριστό ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ο οποίος πρώτος έθεσε από άμβωνος το αίτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων και ιδιαίτερα των Ομήρων.
Έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας: Στιγμές χαλάρωσης στη δραστηριότητά μας. Δεν έλειψε η ατονία. Δεν έλειψε η άμεση εκμετάλλευση ευνοϊκών περιπτώσεων για μας.
Χαράλαμπος ΡΟΥΠΑΣ
Εισηγητής στο 9ο συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου