Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011
Η στρατηγική βαρύτητα του Αιγιαλειώτικου χώρου κατά την Κατοχή (Συγκοινωνιακός τομέας)  - 09 Οκτωβρίου 2009 07:26
Κλίκ για μεγέθυνση

ΧΑΡ. ΡΟΥΠΑΣ - Αντιστασιακός

 

Στο Μοριά το εναρκτήριο σάλπισμα της ένοπλης κατά του κατακτητή αντίστασης (αντάρτικο) το ανάκρουσαν σι περιοχές Κοσμάς (Λακωνία) και Ελατιάς  Πυργάκι (Αιγιάλεια - Αχαΐα).

Ο κατακτητής από την πρώτη αντιστασιακή σε βάρος του σύγκρουση, σωστά εκτίμησε την καταλυτική σπουδαιότητα, στο χώρο Ιδιαίτερα της Αιγιάλειας, αυτής της εξέγερσης των σκλάβων.

Διότι:

1) Έθετε υπό αμφισβήτηση την στρατιωτική του κυριαρχία σε έναν στρατηγικό τομέα, όπου οι οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των παρτιζάνων του ΕΛΑΣ.

Η άμέση γειτνίαση ορεινών συγκροτημάτων με την θαλάσσια ζώνη και η στενότητα του συγκοινωνιακού εύρους εξασφάλιζε στους καραδοκούντες παρτιζάνους επιτυχείς και νικηφόρους ελιγμούς σε βάρος του κατακτητή (εκτιμήσεις στρατηγού Τσελόζο).

Τέτοιοι γεωγραφικοί χώροι στην Αιγιάλεια ήταν αρκετοί: Κακιά Σκάλα (μεταξύ Τράπεζας και Πλάτανου, Πούντα, τμήμα Ακράτας κ.λπ.).

Και σι Ιταλοί και οι Γερμανοί επιτηρούσαν συστηματικά τον οδικό σιδηροδρομικό τομέα της βίλας Μιχαλακοπούλου (καθημερινές επισκέψεις του αιμοσταγούς Τένερ).

2) Η επικοινωνία δια Θαλάσσης , Κορινθιακός Πελοποννήσου και Ρούμελης, άρα της υπόλοιπης Ελλάδος, διευρυνόταν από τη στιγμή που ο κατακτητής έχασε τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις ακτές της Αιγιάλειας.

Μικρά πλοιάρια κι αργότερα καΐκια οπλισμένα με ψυχωμένα πληρώματα (ΕΛΑΝ) όργωναν το θαλάσσιο χώρο, Παρά την πυκνή επιτήρηση του εχθρού (Βικτώρια, Ντόιτσλαντ) κουβαλώντας πυρομαχικά, όπλα, αντιστασιακούς.

Δραστήριο ελανίτικο αγκυροβόλιο η Άβυθος με αξιοθαύμαστες ναυτικές επιδόσεις.

Ικανή και ριψοκίνδυνη ναυτική προσωπικότητα, στέλεχος του ΕΛΑΝ στην περιοχή μας Ο ΑΜΠΛΟΝ, ο οποίος εφονεύθη από λάθος από φίλια πυρά κατά τον εμφύλιο.

3) Έπρεπε να τιμωρηθεί ο Αιγιαλείτικος χώρος «ως γειτνιάζων και συνεργαζόμενος με την ορεινή ενδοχώρα εις βάρος των συγκοινωνιών».

Γι' αυτό και διετάχθη ο βομβαρδισμός του Αιγίου με βόμβες ναπάλμ. (Το γιατί δεν πραγματοποιήθηκε, σε άλλο σημείωμα). Δικαστική κατάθεση Λε Σουΐρ.

Η στρατηγική αξία του Αιγιαλείτικου χώρου δεν περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά όρια της επαρχίας. Επεκτείνεται και προς την Κορινθία και προς την Πάτρα.-

 

Το ΕΛΑΝ (Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό) έδωσε πολλές κατά Θάλασσα μάχες εναντίον εχθρικών σκαφών, νηοπομπών, κ.λ.π. παρεμποδίζοντας τους εφοδιασμούς των κατακτητών και προξενώντας τους σοβαρές ζημιές. Υπήρξε άξιος συνεχιστής των ηρωικών παραδόσεων του Ελληνικού ναυτικού του 1821

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου