Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ - 10 Ιουνίου 2011 01:17
Κλίκ για μεγέθυνση

πολύ σημαντικό τόσο για την παροχή όσο και για τη διατήρηση ενός ποιοτικού επιπέδου ζωής για τους τετράποδους φίλους μας. Τα 3 βασικά σημεία της προληπτικής κτηνιατρικής είναι: οι εμβολιασμοί , οι αποπαρασιτισμοί και διάφορες ειδικές εξετάσεις,τα οποία και θα προσπαθήσω να αναλύσω παρακάτω.

Εμβολιασμοί

Οι μικροί ή μεγάλοι μας φίλοι είναι απαραίτητο να εμβολιάζονται. Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός:η ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ από ασθένειες οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ζωή του κατοικιδίου μας. Με τον εμβολιασμό διεγείρουμε την λεγόμενη Ενεργητική Ανοσία . Η ενεργητική ανοσία επιτυγχάνεται μέσω της έκθεσης του οργανισμού σε έναν παθογόνο παράγοντα και ύστερα από ανταπόκριση του οργανισμού μέσω παραγωγής ειδικών ,κατά του παράγοντα αυτού, αντισωμάτων(σε αντίθεση με την παθητική ανόσια στην οποία ο οργανισμός λαμβάνει έτοιμα μητρικά αντισώματα). Έτσι με τον εμβολιασμό, ο οργανισμός αντιδρά στην παρουσία των διαφόρων παθογόνων παραγόντων(που περιέχει το εμβόλιο και οι οποίοι είναι ΑΔΥΝΑΜΟΙ,καθώς είναι αδρανοποιημένοι ή νεκροί) και παράγει αντισώματα τα οποία του προσφέρουν ασφάλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα εμβόλια διακρίνονται σε υποχρεωτικά(πρέπει να γίνονται σε όλα σχεδόν τα ζώα,δεσποζόμενα και μη)και γίνονται για να προστατεύσουν τους μεν σκύλους από τον παρβοϊό(τύφος),την νόσο Carre(μόρβα),τον αδενοϊό-2 και την λύσσα και τις γάτες από παρβοϊό(πανλευκοπενία,FPV), ερπητοϊό-1, καλυκοϊό και λύσσα,σε προαιρετικά(γίνονται ανάλογα με τις επιδημιολογικές συνθήκες του χώρου διαμονής του ζώου)που προστατεύουν τους σκύλους από Leptospira, Parainfluenza (παραγρίππη),τη λοίμωξη από Bordetella και την νόσο Lyme(από την Borrelia)και τις γάτες από ιογενή λευχαιμία(FeLV),Bordetella και Chlamydophila felis και σε μη συστηνόμενα(είναι αυτά που δεν έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητα τους)και αφορούν σε προστασία των σκύλων από τον κορωναϊό, την Giardia και τον αδενοϊό-1 και των γατών από ιογενή ανοσοανεπάρκεια(FIV),για λοιμώδη περιτονίτιδα(FIP) και την Giardia. Νέα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν αφορούν σε προστασία από Leishmania(καλά-αζάρ), ιό της γρίππης,δερματοφυτίαση και μελάνωμα. Τα εμβόλια πρέπει να ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία(3-4 εβδομάδων)

Αποπαρασιτισμοί

Οι αποπαρασιτισμοί έχουν ως σκοπό την προστασία των τετράποδων φίλων μας από τα διάφορα ενδοπαράσιτα(π.χ. «σκουλήκια»,ταινίες,εχινόκοκκο) ,τα οποία μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα όπως διάρροιες, εμέτους, απώλεια βάρους, κακή ανάπτυξη ,συμπτώματα από το καρδιοαναπνευστικό σύστημα (δύσπνοια ,βήχας,εύκολη κόπωση,λιποθυμικές κρίσεις ,υποδόρια οιδήματα κ.ά.). Επιπλέον,προστατεύουν και από τα εξωπαράσιτα (κρότωνες, ψείρες, ψύλλους ) τα οποία είναι υπεύθυνα για δερματοπάθειες με έντονο κνησμό, αναιμία (ιδίως σε μικρόσωμα κουτάβια και γατάκια που σε έντονη παρασίτωση μπορεί να επιφέρουν ακόμη και το θάνατο), ενώ παράλληλα μπορούν να μεταδόσουν στους τετράποδους φίλους μας και σόβαρά νοσήματα όπως : αιμομπαρτονέλλωση της γάτας,ερλιχίωση και νόσος του Lyme στο σκύλο κ.ά. τα οποία είναι επικίνδυνα για τη ζωή του ζώου. Τέλος, οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν και αλλεργία η οποία είναι αρκετά συχνή και επαρκεί το τσίμπημα ενός μόνο ψύλλου (αφού έχει νωρίτερα προκληθεί η αλλεργία) για την εμφάνιση των συμπτωμάτων . Σε αντίθεση με τα εμβόλια (όπου κι έχουμε διέγερση της ενεργητικής ανοσίας) , στους αποπαρασιτισμούς χορηγούμε ούσιες που καταπολεμούν (για ενδοπαράσιτα) ή απωθούν (για εξωπαράσιτα) τους υπεύθυνους παράγοντες. Και οι αποπαρασιτισμοί , όπως και οι εμβολιασμοί, ξεκινούν από μικρή ηλικία(30-40 ημερών).

Διάφορες ειδικές εξετάσεις

Καλό είναι (αν και δεν εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις) να γίνεται μια γενική εξέταση αίματος 1 - 2 φορές τον χρόνο, για να βλέπουμε και την γενική κατάσταση του κατοικιδίου μας,την οποία και θα συνδυάζουμε με ειδικές ορολογικές εξετάσεις για να διαπιστώσουμε αν νοσεί από γνωστά σοβαρά νοσήματα όπως λεισμανίωση, ερλιχίωση, πιροπλάσμωση,αιμομπαρτονέλλωση και να προλάβουμε τα χειρότερα εφόσον ο τετράποδος φίλος μας έχει μολυνθεί.

Συμπερασματικά...

...παρατηρούμε ότι η προληπτική κτηνιατρική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία των τετράποδων φίλων μας ,οι οποίοι επαφίενται στη δική μας αγάπη, φροντίδα και ευθύνη να τη τηρούμε κατά γράμμα και στις σωστές χρονικές περιόδους .

Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές με υγεία,καλή διάθεση αλλά και προσοχή.

 

 

ΓΟΜΑΤΟΣ Αργύριος

Στρατιωτικός Κτηνίατρος

gomatos_argi@hotmail.com

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου