Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011
ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΧΩΝ - 06 Αυγούστου 2009 16:54
Κλίκ για μεγέθυνση

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

 

 

Αξιότιμοι φίλοι και φίλες αναγνώστες, είναι γεγονός πως στην πολιτική γίνονται πράγματα τα οποία δεν λέγονται και λέγονται πράγματα τα οποία δεν γίνονται. Τα τελευταία χρόνια ενώ ανώτεροι και ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες ομιλούν για μη επιβολή νέων φόρων ή αύξηση των υπαρχόντων, η πραγματικότητα συνεχώς τους διαψεύδει.

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από τον εβδομαδιαίο οικονομικό τύπο καταγράφονται τα παρακάτω:

Το 2005 επεβλήθηκε αύξηση στον ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες κατά μια μονάδα. Αύξηση 15% των τελών κυκλοφορίας. Αύξηση του ΕΦΚ ( ειδικού φόρου κατανάλωσης ) σε ποτά και τσιγάρα. Επιβολή ΦΠΑ 19% σε νεόδμητα ακίνητα.

Το 2006 αυξάνεται ο ΕΦΚ σε καύσιμα. Αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα, αύξηση αντικειμενικών αξιών στα εντός σχεδίου ακίνητα, αύξηση προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, αυτοτελής φόρος 10% στους τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό.

Το 2007 επιβάλλονται αυξήσεις αντικειμενικών σε εντός και εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα ενώ αυξάνεται και ο ΕΦΚ στα καύσιμα.

Το 2008 επιβάλεται το ΕΤΑΚ, αύξηση αντικειμενικών σε οικόπεδα, αύξηση ΕΦΚ καυσίμων, φορολόγηση αποθεματικών τραπεζών, αυτοτελής φορολόγηση μερισμάτων 10%, επιβολή φόρου υπεραξίας 10% στις μετοχές, αύξηση 20% των τελών κυκλοφορίας.

Το 2009 επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Πως όμως εδώ νομιμοποιείται μια φορολόγηση φορολογημένων ήδη εισοδημάτων; Είναι αυτή η έκτακτη εισφορά σύμφωνη με το Σύνταγμα; Αυξάνεται στην συνέχεια ο ΕΦΚ σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα. Φορολογούνται τα καρτοκινητά και επιβάλλεται ετήσιος φόρος στα αυτοκίνητα άνω των 1929 κ.ε.

Τακτοποιούνται οι ημιυπαίθριοι χώροι ενώ επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας στα σκάφη αναψυχής 10 μέτρων και άνω καθώς και έκτακτη εισφορά. Γίνεται περαίωση εκκρεμών υποθέσεων των ετών 2000 - 2006.

Πέραν τούτων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ ) εκπέμπει σήμα κινδύνου για την Ελληνική οικονομία, διαπιστώνοντας επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και διόγκωση των προβλημά- των του δημοσιονομικού τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία τέλος της Τραπέζης της Ελλάδος το έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο του 2009 ανέρχεται στο 7,2% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, στα 17,5 περίπου δις ευρώ ενώ παράλληλα παρατηρείται και άνοδος της ανεργίας κυρίως τον Ιούνιο.

Προσωπικά πιστεύω πως και η Διεθνής οικονομική κατάσταση σήμερα είναι αρνητική για πολλά κράτη της Ευρωζώνης αλλά αν επιτέλους δεν καταστεί δυνατόν να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυ

γή και η εισφοροδιαφυγή των ασφαλιστικών ταμείων το δημόσιο χρέος της χώρας μας θα συνεχίσει να αυξάνεται, επιβαρύνοντας δραματικά τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων πολιτών.

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, δίκαιο και αποτελεσματικό στην σύλληψη των παρανομούντων. Η γραφειοκρατία να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ο Δημόσιος Τομέας να μειωθεί όπου είναι δυνατόν, γενόμενος ευέλικτος και αποτελεσματικός. Τέλος θα ήθελα να επισημάνω σαν άδικη και πιεστική για τα μικρομεσαία εισοδήματα την συνεχή και αισθητή αύξηση των εμμέσων φόρων.

 

Με εκτίμηση

 

Σωτηρόπουλος Σωτήρης

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου