Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 08 Απρ 2013
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΊΚΑΙΟ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΈΛΙΞΗ ( ΜΕΡΟΣ ΔΕΎΤΕΡΟ )
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Αξιότιμοι αναγνώστες, η χώρα μας σήμερα εν μέσω κοινωνικών και οικονομικών κυρίως κλυδωνισμών έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διατηρήσει τον κυρίαρχο, σαν κράτος, χαρακτήρα της ως και τις διεθνείς προσβάσεις της στοχεύοντας σε μια υγιή μελλοντικά πολιτική, οικονομική και κοινωνική πορεία.

Σχετικά με την ιστορική εξέλιξη της κυριαρχίας, ο Rousseau ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας αναφέροντας πως η νόμιμη αρχή πρέπει να βασίζεται σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με το οποίο η δύναμη της εξουσίας να αποτελεί μονάχα τη συγκέντρωση της λαϊκής δύναμης.

Στο επίκεντρο του έργου του Rousseau, όπως και σε αυτό του Hobbes, βρίσκεται το κοινό καλό, δηλαδή η προάσπιση του κοινού συμφέροντος.

Η βασική διαφορά είναι πως, ενώ στη σκέψη του Hobbes ο λαός παραχωρεί την κυριαρχία σε κάποιον ηγεμόνα για αυτό το σκοπό, στη θεωρία του Rousseau τη διατηρεί και η συγκατάθεσή του νομιμοποιεί τις αποφάσεις της αρχής. Σήμερα τα στοιχεία που εξετάζονται συνήθως από τα δικαστήρια για να αποφανθούν για την κυριαρχία μιας εξουσίας είναι καταρχήν η θεωρητική δυνατότητα άσκησης αποκλειστικού έλεγχου στους υπηκόους και στη συνέχεια η δυνατότητα εφαρμογής του έλεγχου. Η κυριαρχία και το κυριαρχικό δικαίωμα είναι βασικά το ίδιο πράγμα. Είναι το δικαίωμα του κράτους ή της κυρίαρχης οντότητας να δρα όπως κρίνει, προς όφελος των πολιτών του.

Η νομική βάση της παραπάνω διατύπωσης είναι η αποκλειστικότητα δικαιοδοσίας που στο διεθνές δίκαιο σημαίνει ότι το κράτος έχει τον πλήρη έλεγχο των υποθέσεων εντός των ορίων του. Επίσης δεν λογοδοτεί για τον τρόπο που ασκεί τον έλεγχο αυτόν. Επομένως, όσο αναγνωρίζεται μια οντότητα ως κυρίαρχη, τα δικαιώματά της δεν παύονται, αναστέλλονται ή παραχωρούνται.

 

Με εκτίμηση

 

Σωτηρόπουλος Σωτήρης

 

Πολιτικός Επιστήμων - Κτηματίας

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου