Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Φεβ 2012

 

 

 

Αξιότιμοι φίλοι και φίλες αναγνώστες, η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια πριν θα έπρεπε να είχε προχωρήσει άμεσα σε πλήρη εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων. Οι ποικίλες διαφορές όμως με τις όμορες χώρες όπως η Τουρκία δεν οδήγησαν σε μια ουσιαστική δραστηριοποίηση. Σήμερα με τα τρέχοντα προβλήματα ελλειμμάτων και χρέους καθίσταται επιτακτική ανάγκη η επίλυση του σημαντικού θέματος της οριοθέτησης και εκμετάλλευσης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ( ΑΟΖ ).

Είναι αλήθεια πως καμία εταιρεία σήμερα δεν θα διακινδύνευε να επενδύσει σε κοιτάσματα χωρίς ξεκάθαρη ΑΟΖ. Ένα θέμα το οποίο είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο νομικό. Αν η Ελλάδα όμως κλείσει συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες πιστεύω πως όμορες χώρες όπως η Τουρκία δεν θα μπορούσαν να κουνηθούν ούτε πολιτικά αλλά ούτε και διπλωματικά αν υπήρχε βέβαια αναγνωρισμένη διακήρυξη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το Διεθνές Δίκαιο και τον ηλεκτρονικό τύπο η ΑΟΖ είναι μια θαλάσσια περιοχή στην οποία δικαίωμα έχουν όλα τα παραθαλάσσια κράτη με εύρος που φτάνει τα 200 μίλια εφόσον υπάρχει ανοιχτή θάλασσα αλλιώς μιλάμε για τη μέση γραμμή μεταξύ των παρακείμενων κρατών. Η διαφορά της με την υφαλοκρηπίδα είναι ότι η υφαλοκρηπίδα περιλαμβάνει μόνο τον βυθό και το υπέδαφος της θάλασσας ενώ η ΑΟΖ περιλαμβάνει και την θαλάσσια περιοχή πάνω από τον βυθό αλλά και την επιφάνεια. Πιστεύω πως η χώρα μας τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια θα έπρεπε να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την άμεση διακήρυξή της. Ενώ η υφαλοκρηπίδα υπάρχει σαν νόμιμο δικαίωμα ενός κράτους είτε την οριοθετήσει κανείς είτε όχι, η ΑΟΖ χρειάζεται την διακήρυξή της.Στην περίπτωση που εμπλέκονται και άλλα κράτη θα πρέπει να συμφωνήσουν για τα όρια μέσω διμερών ή πολυμερών διαπραγματεύσεων αλλιώς να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Κάθε κράτος υποβάλλει το φάκελό του με νομικά ή πολιτικά επιχειρήματα και το δικαστήριο λαμβάνει την απόφασή του για το ποια είναι τα όρια της ΑΟΖ της κάθε χώρας.

Φίλοι και φίλες η Ελλάδα σήμερα διέρχεται μια πολύπλευρη πολιτικοοικονομική κρίση έχοντας άμεση ανάγκη επενδύσεων σε κερδοφόρα κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Πιστεύω πως χρειάζονται στρατηγικές συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού αλλά και πολιτικές συμμαχίες με στόχο την προστασία των συμφερόντων μας. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με ιεράρχηση ενεργειών, σύνεση, αποφασιστικότητα αλλά και τόλμη.

 

Με εκτίμηση

 

Σωτηρόπουλος Σωτήρης

Πολιτικός Επιστήμων - Δημοσιολόγος

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου