Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 15 Ιαν 2022
Ενα στιχούργημα του Χάρη Τζωρτζάκη, ο Χατζηπαπάρας και μια ιστορική αναφορά
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

 
Του Γ. Γ.

 

Οταν γράφαμε την ανάρτηση που τιτλοφορούσαμε "Μια πολύ αξιέπαινη πρωτοβουλία του ηθοποιού Χάρη Τζωρτζάκη" αναφερόμενοι στο κείμενο αλληλεγγύης που είχε συντάξει και καλούσε καλλιτέχνες να το υπογράφουν δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι ανταπόκριση θα είχε στους ανθρώπους του πολιτισμού. Τώρα που επισκεφτήκαμε το f/b του ηθοποιού πάθαμε πλάκα! Εχει 1.800 σχόλια που εκφράζουν την υποστήριξη τους με με την πλειοψηφία απ' αυτά να τα υπογράφουν καλλιτέχνες! 
Κοίτα να δεις που η μεθόδευση για ποινική δίωξη του εκδότη του Docunemto -αυτά περί ανεξαρτησίας της "δικαιοσύνης" είναι φούμαρα- θα κάνει μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση!  

Αυτό όμως που απολαύσαμε ήταν το στιχουργικό έπος που έφτιαξε ο Χάρης Τζωρτάκης, προσαρμοζόμενος κι αυτός στο ,,, κλίμα των ημερών.

Πριν το μοιραστούμε μαζί σας να πούμε ότι η ηθοποιός χρησιμοποιεί πολύ κόσμια γραφή, πιθανόν για να μην ενοχληθεί ο Χατζηπαπάρας που βρίζει τον νέο Μωυσή. Εμείς πάντως θα προτιμούσαμε ο καλός ηθοποιός να χρησιμοποιούσε λεξιλόγιο Λύντον Τζόνσον

 

Και να τι εννοούμε για να κάνουμε και μια ιστορική αναφορά που έχουμε την συναμτήσει σε βιβλίο του Αντρέα Παπανδρέου. Οταν, λοιπόν αυτός ο Τεξανός ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ,  είχε καλέσει τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για να του δώσει επιτακτικές εντολές
Κάποια στιγμή ο "γέρος της δημοκρατίας" τους, πήγε να ψελλίσεις κάποιες ενστάσεις, επικαλούμενος το Σύνταγμα, Τα πήρε στο κρανίο ο τότε πρόεδρος της Αμερικής και χτυπώντας το χέρι του στο γραφείο απαντάει στον Γ. Παπανδρέου: «γαμώ την χώρα σας και στ' αρχίδια μου το γαμημένο σύνταγμα σας». Και φυσικά σαν βρεγμένη κότα ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός το βούλωσε και επέστρεψε στην χώρα μας για να εκτελέσει τις εντολές εκτελώντας τις που είχε πάρει.

 

Θα πείτε τώρα ότι για τον "έγκριτο" δεν είναι πρόβλημα οι ξένοι επικυρίαρχοι να γαμάνε την χώρα και να γράφουν στ' αρχίδια τους το σύνταγμα μας, αρκεί οι αστικές κυβερνήσεις να του χαρίζουν τα δάνεια του και να τον ξελασπώνουν σε ενδεχόμενες λαμογιές του, Σωστό κι αυτό. 

Παρασυρθήκαμε. Να παραθέσουμε το ποιητικό δημιούργημα Του Χάρη Τζωρτζάκη:

 

Άντε να γράψω ένα κι εγώ 
που στίχους δεν σκαρώνω.
Θα κάνω μια εξαίρεση 
άρχισα να στραβώνω.

 

Θυμόσαστε το σύνθημα 
εκείνο με τα μίση,
που έλεγε ν’αφήσουμε 
να πιάσουμε …μήσι;

Μια μέρα ξέχασα να βγω 
έμεινα όλος μέσα..
Αν δεν γινότανε αυτό 
δε θα ‘χα πριγκιπέσσα.

Και να ‘χε γίνει μόνο μιά 
θα ‘ταν καλά δεν λέω.
Μα δυο φορές ξεχάστηκα 
Και τώρα όλο κλαίω.

Κυριάκο λεβαιντόπαιδο 
μ’ επίθετο γεννιέσαι 
στίχο να κάνει δυστυχώς 
με εκείνο το γ…


Από giorgis , Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 | 10:00 π.μ.
πηγη: http://tsak-giorgis.blogspot.com

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου