Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 20 Ιαν 2022
Μιλώντας για βιασμούς κάθε είδους
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Του Γ. Γ

Δεν μπορεί να γνωρίζουμε τι διαστάσεις θα πάρει το θέμα, με κάποια ελεεινά άτομα που θεωρώντας ότι έχουν εξουσία, εγκληματούν σε ανθρώπους της τάξης για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ορέξεις. Αν και σ' αυτό το το αποτρόπαιο εξουσιαστικό έγκλημα βασικό κίνητρο είναι η ηδονή που προσφέρεται στο άρρωστο κάθαρμα βιαστή, το ότι υποτάσσει, θεωρεί ότι εξευτελίζει το θύμα του.

Τα όσα δημοσιοποιούνται κατά καιρούς με βιαστές. "αναγνωρίσιμα" άτομα, είτε από καλλιτεχνικούς, αθλητικούς χώρους, είτε από την οικονομική ελίτ δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.  

Αν όντως "ανοίξουν στόματα" θα γίνει χαμός με αυτά που θα δημοσιοποιηθούν. Μιλάω για την κατάσταση που επικρατεί σε εργατικούς χώρους. 

Μια παρατήρηση. Οχι "δεν είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με δράστες από όλους τους πολιτικούς χώρους", όπως ακούσαμε να επαναλαμβάνει κατά κόρο γνωστός δεξιός δημοσιολόγος.
Οι κομμουνιστές/ιες διαπαιδαγωγούνται  πάνω στις αρχές της   ιδεολογία τους. Σέβονται τον εαυτό τους, τους συντρόφους τους και κατά συνέπεια τους συνανθρώπους τους
(Είναι άλλο τάξης ζήτημα, η συμμετοχή τους στην ταξική πάλη και το πώς αντιμετωπίζουν τον ταξικό τους εχθρό).

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε ούτε ένας αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που να βρεθεί σε ανταρτοδικείο κατηγορούμενος ότι παρενόχλησε σεξουαλικά συντρόφισσα του, ενώ η προβοκάτσια που επιχειρήθηκε επί κυβέρνησης του "εθνάρχη" Βενιζέλου με την οποία κατηγορούσε τους εξόριστους κομμουνιστές ότι βίαζαν τις συντρόφισσες τους, κατέπεσε σαν χάρτινος πύργος).

Επί της ουσίας τώρα, Η βασική διαπίστωση είναι: Σε ένα τέτοιο ανήθικο, διεφθαρμένο σάπιο σύστημα όπως το σημερινό, είναι αναμενόμενο να παρακολουθούμε φαινόμενα όμως αυτά με την σεξουαλική κακοποίηση γυναικών που δημοσιοποιούνται τελευταία.  

Είναι πολύ λεπτό το θέμα των βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων σε εργατικούς χώρους και κάποια στιγμή πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, σταματώντας να "φωτογραφίζουμε" γεγονότα όπως έγινε σε ανάρτηση που είχαμε κάνει αρχές Γενάρη του 2017

Σημειώναμε τότε: "Η σεξουαλική παρενόχληση που υπάρχει στους χώρους της δουλειάς, την σημερινή μνημονική, βάρβαρα ταξική εποχή, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και οι περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου". 

Είναι κι αυτή μια μορφή βιασμού ανάμεσα στις τόσες άλλες που δέχεται η καταπιεσμένη τάξη μας.

Με δεδομένο ότι εμείς αναλαμβάνουμε τις συνέπειες των γραφομένων μας, δεν είναι εύκολο να παραθέσουμε γεγονότα με ονοματεπώνυμο, και να αποδώσουμε εγκληματικές πράξεις σε συγκεκριμένα άτομα, κάτι που θα σταθεί αδύνατο να το αποδείξουμε. 

Δυστυχώς και για ευνόητους λόγους, φτωχές εργάτριες και νέες κοπέλες με όνειρα που πρωτοξεκινάνε τον εργασιακό τους βίο σε "κυριλέ" και όχι μόνο εργασιακούς χώρους, φοβούνται να εμφανιστούν δημόσια και να καταγγείλουν τα σεξιστικά καθάρματα στα οποία έπεσαν θύματα. Και αυτό το γεγονός μας στερεί και σε μας την δυνατότητα να παραθέσουμε γεγονότα με τον τρόπο που θα θέλαμε.

Και κάτι άλλο. Δεν είναι πάντα άντρας ο θύτης και θύμα η γυναίκα. Σπάνια συμβαίνει και το αντίστροφο. Μια τέτοια ακριβώς περίπτωση συνέβη σε πρώην σύντροφο αρθρογράφο του ιστότοπου μας. 

Η ουσία είναι ότι οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις είναι η μια ορατή κατάσταση  στον καπιταλισμό.

Οι "αόρατοι", "νομιμοποιημένοι" καθημερινοί βιασμοί, κάθε μορφής, είναι οι πιο επικίνδυνοι, και γι' αυτούς δεν μιλάει κανένας.  

Υπάρχει και η άλλη διάσταση του θέματος.

Ποιος καλλιεργεί την αντίληψη και την νοοτροπία ότι για να θεωρηθεί ένα πρόσωπο "επιτυχημένο", πρέπει να κάνει τις "ανάλογες παραχωρήσεις";

Πανέμορφες κοπελίτσες δεν ήταν που συνωστίζονταν με την θέλησή τους στην ατζέντα ενός -μακαρίτη πια- μεγαλοδημοσιογράφου, νταβατζή και έκαναν βίζιτες σε φραγκάτους, για να αποκτούν οικονομική άνεση και έχοντας την υπόσχεση ότι θα γίνουν "αστέρια" στο καλλιτεχνικό στερέωμα;   

Με την θέλησή τους και μάλιστα αρκετές φορές με την παρότρυνση των γονιών τους, δεν προσφεύγουν νέα παιδιά, σε γνωστό μάνατζερ και καθιερωμένο ποπ μοντελ, προσδοκώντας ότι θα τους αναδείξουν σε "καταξιωμένους καλλιτέχνες", γνωρίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να του προσφέρουν τις ερωτικές υπηρεσίες τους;

Ναι, σ' αυτές και σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, δεν ασκείται βία. δεν υπάρχει κανενός είδους εμφανής καταναγκασμός.
Και όμως τα πρότυπα που προωθεί το σύστημα, διαμορφώνουν συνειδήσεις και μ' αυτό τον τρόπο βιάζουν, καθορίζουν ανθρώπινες συμπεριφορές. Ετσι έχουμε την "κατασκευή υπηκόων", που έγραφε ο Ράουτερ, Ε. Α. και μπορεί να διαιωνίζεται το σύστημα, μέχρι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και να πάρουμε την ρεβάνς, ανατρέποντας το με ένοπλη πάλη.  

Εχουμε συχνά αποδημήσει, το παραμύθι περί ελεύθερης βούλησης στον καπιταλισμό
Να θυμίσουμε τώρα απλώς μια βασική θέση των θεωρητικών μας. Η ατομική συνείδηση είναι ένα μέγεθος μεταβλητό. Διαμορφώνεται ανάλογα από τα ερεθίσματα που παίρνει κάθε άτομο. Και συνεπώς αυτοί που καθορίζουν την επικρατούσα πληροφόρηση, είτε λέγονται εκπαίδευση, εκκλησία, ΜΜΕ, επιβάλλουν καθοριστικά στην μαζική συνείδηση. Εξυπακούεται ότι αυτοί οι δίαυλοι πληροφόρησης βρίσκονται στα χέρια της αστικής τάξης. 

Το θέμα περί προσωπικής ευθύνης, καθώς και η αδυναμία του υπάρχοντος εργατικού και επαναστατικού κινήματος να παρέμβει ουσιαστικά σ' αυτή την κατεύθυνση, είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση.

Παρακολουθώντας, κανείς έστω και επιφανειακά, το επεισόδιο με τον ομαδικό βιασμό της 24χρονης στην Θεσσαλονίκη, εύκολα διαπιστώνει την προσπάθεια της αστικής ιδεολογίας να δημιουργήσει ένα αντιδραστικό ιδεαλιστικό διαχωρισμό μεταξύ "ηθικών" και "ανήθικων", αποπροσανατολίζοντας από τον πυρήνα του θέματος. Η "ευάλωτη κοπελίτσα" που έπεσε θύμα κάποιων κακομαθημένων πλουσιόπαιδων ...  Αυτό όμως είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο θα προσπαθήσω να προσεγγίσω σε άλλη ανάρτησή μου.

Κλείνοντας την ανάρτηση μας και σε συνάρτηση με το κείμενο στο οποίο αναφέραμε ότι η Ν.Δ. δικαιολογεί και καλύπτει διαχρονικά την κουλτούρα του βιασμού να επαναφέρουμε ένα άρθρο που είχαμε κάνει 1 Αυγούστου του 2019:

Συμπτώσεις θα είναιΤυχαίο
θα είναι το γεγονός ότι λίγες μέρες μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από την Ν.Δ., αποφυλακίστηκε ο θαυμαστής της Απριλιανής χούντας και του δικτάτορα Παπαδόπουλου, Κλεάνθης Κωνσταντινούδης.
Μιλάμε για τον καθηγητή των ΤΕΙ Σερρών που εκμεταλλευόμενος την καθηγητική του έδρα απαιτούσε φακελάκια και ... σεξ από φοιτητές/ιες του, για να τους περάσει στα μαθήματά του.

Εχουμε αναφερθεί αναλυτικά στην περίπτωση αυτού του τύπου σ' αυτή μας την ανάρτηση.

Εδώ να συμπληρώσουμε  Οτι μάλλον τυχαία θα ήταν και η κάλυψη που του πρόσφερε και ο "νομοταγής" και "ευυπόληπτος" πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών Δημήτρης Πασχαλούδης.

Αναμφισβήτητα αυτή η δικαστική εξέλιξη δεν έχει καμιά σχέση με τις επαφές που έχει αυτός ο "άριστος" εκπαιδευτικός, με πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος. θα πρόκειται για καθαρή σύμπτωση.

Και οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης που πήραν αυτή την απόφαση, είναι "αντικειμενικοί" "αδέκαστοι" κλπ, όπως είναι όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους. Αλλωστε αυτό το αποδεικνύουν καθημερινά με τις δικαστικές τους αποφάσεις.

Δεν μας πιστεύεται ε; Αυτό έλειπε 😜

Από giorgis , Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 | 1:00 μ.μ.
πηγη: http://tsak-giorgis.blogspot.com

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου