Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011

Πάνω από 6.200 ευρώ, στοιχίζει (και με πιθανότητες αύξησης του βάρους αργότερα) κατά μέσο όρο σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό η άνευ προηγουμένου (σε σημείο που να έχει θορυβήσει ολόκληρη την Ευρώπη) φορολογική και εισοδηματική κλοπή που σχεδίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συναποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εκτελεί η Ελληνική Κυβέρνηση, Ακόμη και ο πλέον συντηρητικός τύπος της Ευρώπης ή ο λεγόμενος αστικός τύπος, κάνει λόγο για ξήλωμα του ασφαλιστικού και οπισθοδρόμηση της χώρας στη δεκαετία του 1950. Ανοικτά πλέον και οι πιο συγκρατημένοι αναλυτές αναφέρονται στην «απρόβλεπτη κρίση έως το 2014, αν θέλουμε η Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ». Την ίδια στιγμή στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωναν στον «Spiegel» ότι «το ταμείο μπορεί να παραμείνει στην Ελλάδα έως το 2020!!!».

***

Τελικά η λαϊκή φράση «σάλτο μορτάλε» (=θανάσιμο άλμα) ήρθε κι έδεσε με το πέρασμα της χώρας στις βουλές της Τρόικας (της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), μετά τα τραγικά επεισόδια της Αθήνας, στις 5 Μαΐου. Η ρήση «σάλτο μορτάλε», ειπώθηκε με ένα τρόπο παράδοξα προφητικά από γνωστό στέλεχος του Κυβερνώντος Κόμματος στην Αχαΐα, λίγο πριν την λήξη της ομιλίας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Παπαδόπουλου για την οικονομική κρίση, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, πριν από ένα περίπου δεκαήμερο. Το εν λόγω στέλεχος δεν αρκέστηκε μόνο στην κριτική του πρώην υπουργού για τον οποίο έλεγε και ξανάλεγε «θέλω να γνωρίζω αυτός τι θα έπραττε αν είχε το καυτό σίδερο του μονόδρομου ανά χείρας;», αλλά προχώρησε και στις επιμερισμένες ευθύνες όσων την τελευταία εικοσαετία είχαν πολιτευθεί και υπουργοποιηθεί στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Ίσως κάποιες εξηγήσεις για την υπαγωγή της χώρας στην κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να δόθηκαν και από τον ίδιο τον κ. Παπαδόπουλο ο οποίος τόνισε ότι ως χώρα και έθνος δεν έχουμε άλλη επιλογή μετά την τελευταία δεκαετία παρακμής και το γεγονός της ανυπαρξίας παραγωγής στην Ελλάδα, ει μη μόνο αυτή την ταπεινωτική μεν πορεία αλλά και αναγκαία. Μάλιστα ανέφερε ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα σημειώνει την Ελλάδα στην προ ΔΝΤ και μετά ΔΝΤ εποχή. Φτάνει να υπάρξει αποτέλεσμα και να μη χάσουμε το τρένο της ΟΝΕ. Εγώ προσωπικά δε σας κρύβω τι δεν θέλω να ζήσω να δω τη Ελλάδα εκτός τη ζώνης του ευρώ!», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος οποίος, ωστόσο δέχθηκε κριτική από αρκετούς ομοϊδεάτες του και φάνηκε να αντέχει στο διάλογο... Ίσως γιατί είναι εκτός κυβέρνησης;

***

Εν τέλει η πλέον πολυχρησιμοποιημένη λέξη των ημερών είναι ο πανικός από πλευράς των πολιτών, παρά τα ελπιδοφόρα σημάδια από την ανταπόκριση του κόσμου στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς αλλά και της 5ης Μαΐου. Όλοι παραδέχονται ότι βιώσαμε ως χώρα την πιο μαζική Πρωτομαγιά της τελευταίας δεκαετίας, ενώ τουλάχιστον πέντε χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στις 5 Μαΐου κατά των οικονομικών μέτρων ενώ η σύμπνοια κατίσχυε και στις δυο ξεχωριστές μεν συγκεντρώσεις με ενδιαφέρον για την εξέλιξη των δύο πορειών Βέβαια στις 5 Μαΐου., κάποιοι Πατρινοί πολίτες δέχθηκαν δακρυγόνα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που αποδοκιμάστηκαν ωστόσο ευρύτατα από τον κόσμο κατά την παρέλασή τους από κεντρικά οικοδομικά τετράγωνα της Πάτρας και αφού είχαν τελειώσει με το «έργο» τους. Μερικοί πολίτες πιο ψύχραιμοι μπήκαν στον κόπο να καταλάβουν κάτι από την ψυχολογία των «αντίπαλων», που είναι αφιονισμένοι και όλα τα συναφή και αναγκασμένοι να μη βλέπουν τίποτε μπροστά τους

Βέβαια σε κάθε συγκέντρωση δε λείπουν και οι αναλύσεις βετεράνων συνδικαλιστών, ανένταχτων, μη φιγουρατζήδων που δε μπορεί παρά να έχουν την αξιομνημόνευτη σημειωτική τους. «Μα δε σέβονται κάποιο άνδρες των ΜΑΤ ούτε και τους απλούς φιλήσυχους πολίτες που έθεσαν εαυτούς προ των ασπίδων για να γλιτώσουν κάποιους πιτσιρικάδες, ανερμάτιστους ίσως που τα κάνουν γυαλιά καρφιά, ή έχουν κακώς την τάση αυτή, αλλά πιτσιρικάδες. Παιδιά της διπλανής πόρτας, που μόνο εικόνες βίας σωρεύουν στο μυαλό τους και συμπιέζονται από το πρωί έως το βράδυ είτε από την ανεργία του πατέρα, από τον τρόπο ζωής και από την τζάμπα υποσχεσιολογία των πολιτικών». Από αυτούς που βρέθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν επ' αδίκω, υπερασπιζόμενοι θερμόαιμους νεαρούς, ήταν ο ιατρός και μέλος της ΕΙΝΑ Τάσος Γιακουμής και ο αειθαλής ως προς την αγωνιστικότητά του Δημήτρης Τσουραμάνης.

***

Ότι κι αν πει κανείς όπως και να εξετάσει τα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης (5 Μαίου) άκρη δε βρίσκει. Ειδικά μετά τους τίτλους για τους τρεις υπαλλήλους της Marfin και κείνο τον τίτλο «Αγγελική καλό ταξίδι, συγνώμη». Οσο προσπαθεί οποιοσδήποτε νεοέλληνας να αντιμετωπίσει ότι τρεις νέοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, εγκλωβισμένοι στο κτίριο της Τράπεζας που εργάζονταν, νιώθει αποσβολωμένος, κυρίως δε μετά την δήλωση Βγενόπουλου. Το ΔΝΤ δεν έφερε μόνο αίμα στη χώρα αλλά και τρεις καρατομήσεις πολιτικών, της Σοφίας Σακοράφας του Γιάννη Δημαρά και του Βασίλη Οικονόμου. Οι δηλώσεις και των τριών μέχρι τις 6 Μαΐου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, είναι αξιοπρόσεκτες, νομίζω, για κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

***

«Η Εκκλησία μας θα σταθεί δίπλα στον κλυδωνιζόμενο λαό μας συμπάσχοντας μαζί του και συνδράμοντάς τον ακόμη και από το υστέρημά Της», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σε σχέση με την οικονομική κρίση. Ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει ακόμη ότι «η ελπίδα μας για πρόοδο και ανάπτυξη πρέπει να παραμείνει άσβεστη και μαθαίνοντας από τα λάθη μας, όλοι μας και ο καθένας χωριστά, να προχωρήσουμε ενωμένοι δυνατοί και αισιόδοξοι Ουδέν σχόλιο...

* **

Η δυσοσμία και το σκουπιδαριό έχει καλύψει την Πάτρα και όλη την επικράτεια σε σημείο που να φέρουν στο μυαλό εφιαλτικές εικόνες από το μοντέλο της σύγχρονης και άνετης, πλαστική ζωής μας Πλαστικό όχι αστεία από τη μία πλευρά και από την άλλη η διαφήμιση του οικολογικού δικτύου «Μεσόγειος S.O.S.», με την αέρινη παρουσία της κυρίας, που δεν ανέχεται σκουπιδάκι στον οφθαλμό της την ίδια. στιγμή που οι παραλίες σκουπιδοτόπων έχουν αρχίσει να δέχονται τους πρώτους λουόμενους. Καλό καλοκαίρι ναι, αλλά όχι με πυρκαγιές, γιατί λαχταρήσαμε με την πρώτη φωτιά του καλοκαιριού, που έπληξε τα Μαύρα Βουνά της Καλογριάς.

...................................

...................................

Ερώτηση:

Να αισιοδοξούμε κ. Βέγγο, μετά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με την οικονομική κρίση;

(ρωτήσαμε τον Ελληνα Μπάστερ Κίτον, που βρέθηκε στην Πανεπιστημιούπολη και στην νέα αίθουσα που φέρει το όνομά του στο Μουσείο Επιστημών του Ακαδημαϊκού μας Ιδρύματος στην Πάτρα).

Απάντηση: «Ναι αυτό όπως το είπατε...».

Πάντως η νέα αίθουσα θα εγκαινιαστεί και επισήμως στις 17 Μαΐου από τον υπουργό Πολιτισμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Πρυτανικών Αρχών και στο πλαίσιο των πολύ ποιοτικών εκδηλώσεων «Πολιτιστικά 2010» του Πανεπιστημίου, που διαρκούν έως τις 27 Μαΐου.

Γράφει η Χρυσή Α. Κοσμάτου

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου