Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Ιαν 2024
Άλλοι άνθρωποι, άλλα κόλπα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Τα μαγικά καζάνια του Μεταξουργείου αδειάζουν και ο εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας κάθεται στο εδώλιο, αλλά το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικότερο.

Tις τελευταίες μέρες oμολογώ ότι νιώθω άλλος άνθρωπος. Και, όχι, δεν το λέω για καλό. Το φτηνό λογοπαίγνιο αφορά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε ενάντια στον Κωνσταντίνο Πολυχρόνοπουλο, με κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο άνδρας που βρίσκεται πίσω από την πολύφερνη κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» κατηγορείται ότι τσέπωνε τα χρήματα από τις δωρεές απλών πολιτών και τα έπαιζε στον τζόγο.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που ασχολήθηκε με την υπόθεση τα τελευταία 4 χρόνια,τα χρήματα από τις δωρεές που πραγματοποιούσαν ανυποψίαστοι πολίτες για την ενίσχυση της κοινωνικής κουζίνας αποθηκεύονταν σε τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς.

Από εκεί μεταφέρονταν σε εταιρείες στοιχήματος και τυχερών παιγνίων, ενώ μεγάλο μέρος από αυτά τα λεφτά εκταμιεύτηκαν με αναλήψεις σε μετρητά.

Ο Πολυχρονόπουλος οδηγείται στον εισαγγελέα, ενώ διατάχθηκε ήδη δέσμευση περιουσίας (τραπεζικών λογαριασμών, τίτλων, επενδυτικών προϊόντων) τόσο της δικής του, όσο και των άλλων προσώπων που εμπλέκονται.

Εκτός από τον ίδιο, την «εγκληματική οργάνωση» φαίνεται ότι στελέχωναν ένα συγγενικό του πρόσωπο (γυναίκα), καθώς και κάποιος εθελοντής συνεργάτης του .

Το «εγκληματικό προϊόν» που συγκεντρώθηκε από τις δωρεές υπολογίζεται από τις αρχές ότι ξεπερνάει τα 600.000 ευρώ. Ο ίδιος δήλωσε στον Alpha ότι τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα. «Δεν είναι μόνο 600 χιλιάδες. Είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ τα τελευταία δύο-τρία χρόνια.

Μόνο το φαγητό που έχουμε μοιράσει, μιλάμε για 18 εκατομμύρια μερίδες, υπολογίστε μόνοι σας πόσα λεφτά κοστίζει».

Η πρωτοβουλία του Πολυχρονόπουλου ξεκίνησε το 2011 στην Αθήνα, εδώ, στη γειτονιά μας, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, δύο βήματα από το σπίτι της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία μάλιστα τίμησε τον εμπνευστή της τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο ίδιος υπήρξε –σύμφωνα με το βιογραφικό του στη Wikipedia- στέλεχος πολυεθνικής στον τομέα της διαφήμισης, αλλά έμεινε άνεργος το 2009 και αποφάσισε να αλλάξει ρότα, μετά από δύο άγονα χρόνια αναζήτησης εργασίας.

Ο «Άλλος Άνθρωπος» μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους εξυπηρετώντας καθημερινά τις ανάγκες 3.000 Αθηναίων. Η δράση έχει επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και έχει στηριχτεί από παρόμοιες ομάδες του εξωτερικού. Από το 2015 λειτουργεί χώρος στο Μεταξουργείο ως αποθήκη για τρόφιμα.

Την ίδια χρονιά, ο Πολυχρονόπουλος αναδείχθηκε «Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς» από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά αρνήθηκε την τιμή, επειδή δεν του αρέσει, τόνισε, η Ευρώπη των καννιβάλων: «Θα δεχόμουν βραβείο από μία Ευρώπη αλληλεγγύης και πολιτισμού».

Πλέον, ο Πολυχρονόπουλος θα καθίσει στο εδώλιο, με βαρύτατες κατηγορίες. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η προφανής. Η δράση της κοινωνικής κουζίνας είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού και δεν περιορίζεται στους απόρους της Αθήνας.

Τα καμιόνια του «Άλλου Ανθρώπου» έφτασαν σε περιοχές πλημμυροπαθείς και σεισμοπαθείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές χώρες (π.χ. στην Τουρκία). Όταν διέρρευσε στα social media το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος που αποκάλυπτε τις περιπέτειες του Πολυχρονόπουλου με τη δικαιοσύνη, μεμονωμένοι πολίτες και συλλογικότητες ξεσπάθωσαν σχετικά με το ποιόν του ανδρός.

Αντιγράφω από τον λογαριασμό Rosasharn στο πάλαι ποτέ Twitter: «Έπεσα από τα σύννεφα… Γελάω κ κλαίω ταυτόχρονα. Γελάω γιατί επιτέλους πιάστηκε ο παρασημοφορημένος ξεπλένης άλλος άνθρωπος. Πολλοί το υποπτεύονταν εδώ και χρόνια. Πολλές φορές εδώ μέσα είχα αφήσει υπονοούμενα.

Εξακόσια χιλιάρικα τουλάχιστον έφαγε ο Πολυχρονόπουλος. Με αυτά τα λεφτά οι πραγματικά αυτοργανωμένες ομάδες θα είχαν λύσει απίστευτα πολλά προβλήματα της πόλης. Κλαίω γιατί η ιστορία του καριόλη θα κρεμάσει τους σωστούς.

Τι να πρώτο θυμηθείς… Τις μισές μερίδες του; Τα μαγικά καζάνια που έβγαζαν 1000 μερίδες υποτίθεται; Τα λεφτά για την Γάζα Τουρκία κλπ κλπ κλπ;»

Και πράγματι, στον ίδιο λογαριασμό υπάρχουν καταγγελίες από τις 27 Δεκεμβρίου 2023, μαζί με φωτογραφημένο αποδεικτικό από ΑΤΜ της Alpha Bank, όπου φαίνεται ότι κάποια ποσά πήγαιναν σε εταιρία αθλητικού τζόγου: «Δώστε λεφτά να αγοράσει τον χώρο του για τρίτη φορά και φέτος. Δώστε 80 ευρώ για βενζίνες. Φέρτε πράγματα, φέρτε τράπερς, φέρτε κόσμο να ξεπλύνουμε να πάρουμε φράγκα και να παίξουμε στοίχημα. Χρόνια ξέρουμε ότι είναι άρρωστος με το τζόγο».

Το γενικότερο διακύβευμα είναι, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η έξωθεν καλή μαρτυρία του κινήματος αυτοοργανωμένης αλληλεγγύης, ενάντια στη δυσπιστία και την κακεντρεχή κριτική. Επισημαίνει ο Σπύρος Δαπέργολας, από τον αναρχικό χώρο αν καταλαβαίνω σωστά: «Να με συγχωρείτε, αλλά καμιά ζημιά δεν πρόκειται να γίνει στην αλληλεγγύη ΕΑΝ αποδειχτεί οτι ο “Αλλος άνθρωπος” ήταν απατεώνας. Το κίνημα τον έχει κάνει πέρα απο καιρό και τον υιοθέτησαν οι καθεστωτικοί. Απολίτικος ανθρωπισμός σχεδόν πάντα κρύβει συμφέροντα».

Κάποιοι χρήστες του Twitter (Τοκάτας Φούγκας) απαντούν ότι «όσοι γνώριζαν από καιρό όφειλαν να μιλήσουν έγκαιρα», πολλοί υπερασπίζονται την κοινωνική κουζίνα επειδή έχουν δει με τα μάτια τους τα συσσίτια και έχουν φάει από τις μαρμίτες του, ενώ υπάρχει και μία παράμετρος, που δεν γίνεται να αγνοηθεί.

Αντιγράφω από τον λογαριασμό που υπογράφεται ως Βλαχοποιμήν σκηνίτης LEFT: «Δεν ξέρω αν ο άνθρωπος αυτός έκανε κάτι μεμπτό ή όχι. Ξέρω όμως ότι,ενώ η μαφία αλωνίζει επί Μητσοτάκη, στο στόχαστρο μπήκαν κατά σειρά ”Κιβωτός του Κόσμου”, ”Χαμόγελο του Παιδιού”, ”Άλλος ‘Ανθρωπος”. Εμένα με βάζει σε σκέψεις. Εσείς, αν θέλετε, πάρτε πέτρες να είστε έτοιμοι όταν δοθεί το σύνθημα».

Προσωπικά αφήνω τις πέτρες του λιθοβολισμού ανενεργές στο χώμα, μέχρι να φωτιστούν όλες οι πλευρές. Επειδή ακριβώς παρόμοιο έργο ξανάδαμε την τελευταία διετία με την «Κιβωτό» του πατέρα Αντώνιου (με τον οποίο συνομίλησα για αυτήν εδώ τη συνέντευξη στο Documento τον Νοέμβριο του 2018), αλλά και με το «Χαμόγελο του Παιδιού», χώρια το ΚΕΘΕΑ, είναι νομίζω φρόνιμο να περιμένουμε μέχρι να απομακρυνθούν τα όρνεα, πριν πετάξουμε εμείς νύχια.

Και στην περίπτωση της «Κιβωτού», άλλωστε, τα ήξεις αφίξεις είναι μνημειώδη και οι ανατροπές θεαματικές, προς όλες τις κατευθύνσεις. Το μόνο βέβαιο, αυταπόδεικτο θα έλεγα, είναι ότι κάποιοι επιτήδειοι έχουν βάλει στο μάτι την περιουσία αυτών των ιδρυμάτων και ότι το «προσωρινό» διοικητικό συμβούλιο που τοποθετήθηκε τον Νιοέμβριο του 2023 στην «Κιβωτό» έχει επικεφαλής μία οικονομολόγο από οικογένεια εφοπλιστών, που σχετίζεται στενά με τη ΝΔ και το Μητσοτακέικο. Χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι…

Σε άλλες ειδήσεις, όχι απαραίτητα άσχετες με τις εξελίξεις στον «Άλλον Άνθρωπο», κάτοικοι, συλλογικότητες και μαγαζάτορες του Μεταξουργείου οργάνωσαν το μεσημέρι της Κυριακής εικονική «κηδεία» της λατρευτής συνοικίας, με ηχητική υπόκρουση «από τις τεθλιμμένες ορχήστρες της γειτονιάς» και «αυστηρά πένθιμη περιβολή».

Στην τελετή μετείχαν: «Οι κάτοικοι, οι ένοικοι, οι πρώην ένοικοι, οι διαλυμένες παρέες, οι εξόριστες υπάρξεις, οι ασκεπείς καλλιτέχνες, οι άστεγες συλλογικότητες, οι κοινότητες υπό διωγμό».

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ που είχα γράψει πριν από δύο μήνες στο Κουτί της Πανδώρας για το «Σκληρό Ροκ στο Μεταξουργείο», με αφορμή τη δυσοίωνη αφίσα που κόλλησε σε τζαμαρίες της περιοχής ο ιδιοκτήτης του ευωδιαστού «Έλβις».

Το gentrification της γειτονιάς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα μαύρα κοράκια πετούν απειλητικά πάνω από τα κεφάλια μας. Η επίθεση στον «Άλλον Άνθρωπο», είτε απόλυτα δικαιολογημένη είτε τραβηγμένη από τα μαλλιά, αποκλείεται να είναι εντελώς άσχετη με την εκκαθάριση που επιχειρείται.

από:https://www.koutipandoras.grαπό:https://www.koutipandoras.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου