Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 13 Οκτ 2012

 

 

Σενάριο άσκησης δολιοφθοράς ή κοινωνικής εξέγερσης στο Λιμάνι της Πάτρας εγείρει ερωτηματικά

 

Με δυσάρεστη έκπληξη υποδέχθηκε ο Πατρινός Τύπος το σενάριο άσκησης, το οποίο τέλεσε με άκρα μυστικότητα το Κέντρο Μελετών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο Λιμάνι της Πάτρας, πριν από λίγες ημέρες, με την συμμετοχή ανδρών του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Αντικείμενό του ήταν η αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργειας ή κοινωνικής εξέγερσης. Η άσκηση έφερε την κωδική ονομασία “Heracleus” και η διενέργειά της - τουλάχιστον όσον αφορά την αντιμετώπιση “κοινωνικής εξέγερσης”, δημιούργησε πολλά ερωτηματικά στον Πατρινό Τύπο, αφού το σύνολο σχεδόν των άρθρων του διαπιστώσαμε ότι την “είδε” με ιδιαίτερο προβληματισμό, ως προς τον σχεδιασμό των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους.

Η άλλη πάντως πλευρά των ιθυνόντων αφήνει να εννοηθεί ανοιχτά ότι ο λόγος που οδήγησε στο σενάριο άσκησης, σχετίζεται και με τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πάντως σε κάθε τόνο αναφέρθηκε από τον επόπτη των Περιφερειακών Διοικήσεων του Ιονίου και της Πάτρας - τον υποναύαρχο κ. Γεώργιο Μπούρα πριν από λίγες ημέρες ότι “το λιμάνι της Πάτρας φυλάσσεται και θα φυλάσσεται παντοιοτρόπως, γιατί καθημερινά περνούν χιλιάδες επιβάτες που προορίζονται - μέσω αυτού στην Ιταλία και την Βόρειο Ευρώπη”. Ο κ. Μπούρας επίσης προέβη σε δηλώσεις για το κύμα των 80.000 περίπου προσφύγων που αναμένονται από την Συρία, και οι οποίοι - εκ των πραγμάτων ως νέο δεδομένο - θέτει σε συναγερμό τις Αρχές της Επικράτειας αλλά και των Περιφερειακών Διοικήσεων Ιονίου και Πατρών.

 

 

Επί τη ελεύσει της φράου Μέρκελ και οι συνειρμοί πληθαίνουν όπως και οι αντιδράσεις των Ελλήνων

 

Καλώς να τη δεχτούμε την σιδηρά κυρία της Ευρώπης με παράτες και ατέλειωτες συντεταγμένες διμοιριών μαζί με 7.000 ένστολους της ΕΛ-ΑΣ στην Αθήνα, τις υπερωρίες των οποίων μην αμφιβάλετε ότι σ΄ εμάς θα ξαναχρεώσουν. Ισως και τις προβοκάτσιες, αν δεν προφυλάξουμε τις πορείες μας ενάντια στην κουστωδία Μέρκελ, αλλά και στις αντίστοιχες κουστωδίες των δουλοφρόνων κυβερνητών της πολύπαθης χώρας μας. Τα πρώτα δείγματα βαρβαρότητας τα έχουμε ήδη δει από χθες Κυριακή - 7 Οκτωβρίου με την μετατροπή της Αθήνας σε αβίωτη πόλη, όπως τόνιζαν πολλοί κάτοικοί της σε τηλεοπτικούς ρεπόρτερ. Και τί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, (για χάρη της παπαδοκόρης της Γερμανίας) επέμβαση των ΜΑΤ στο χώρο συνέλευσης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και σύλληψη συνδικαλιστών μεταξύ των οποίων είναι και ο κ. Φωτόπουλος, ο οποίος ωστόσο αποκάλυψε ότι η “καλή τάξη” της χώρας χαράτσι δεν πληρώνει. Ακόμη και τα μέσα του κ. Αλαφούζου δείχνουν ευαισθητοποιημένα στη δήλωση του γνωστού συνδικαλιστή.

Επίσης, μια άλλη “κομψή” παρέμβαση των ΜΑΤ είχαμε σήμερα - 8.10 και στο Δρομοκαϊτιο, έτσι για να “εμψυχωθεί” ο κόσμος των νοσούντων και νοσηλευτών δια του “παραδείσιου ξύλου”, μετά από στάση εργαζομένων και συμβολική τους διαμαρτυρία με χτίσιμο του τοίχου γιατί οι τρόφιμοι υποσιτίζονται και οι ίδιοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Και συνεχίζουμε με απίθανα γεγονότα βίας, έτσι όπως αυτή πια παντού πλανάται στην ατμόσφαιρα, που στην κυριολεξία μυρίζει μπαρούτι, όπως σχολίαζε πριν από λίγο διαδηλωσίας μπροστά από το Εργατο-υπαλληλικό Κέντρο της Πάτρας, στο συλλαλητήριο που συνδιοργανώθηκε από Ε.Κ.Π, την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Στο ίδιο μήκος κύματος αντι-μνημονιακών εκδηλώσεων προσανατολίζονται και τα μέλη του ΠΑΜΕ, τα οποία έχουν γι΄ αύριο το απόγευμα- βράδυ, δώσει ραντεβού στο κέντρο της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα. Για τις κινητοποιήσεις πάντως κρατάμε ως κόρην οφθαλμού την άποψη του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Μανόλη Γλέζου: “Είναι ανάγκη, πρέπει ο κόσμος ανοιχτά να κατέβει στους δρόμους και να εκδηλώσει ως πολιτική του πράξη το στημένο σκηνικό υποδοχής της Μέρκελ αλλά με συγκρατημένο και πολιτισμένο τρόπο. Πρέπει να γνωρίζει ο Ελληνικός Λαός ότι το σύστημα θα στήσει προβοκάτσιες με θύματα τον κόσμο και με στόχο την αμαύρωση της καθολικής δυσαρέσκειας απέναντι στο στημένο σκηνικό της υποδοχής. Εκεί δεν πρέπει να πέσουμε θύματα...”

 

Αναγκαία η τόνωση της ιστορική μνήμης όλων, κατά τον Στέφανο Ληναίο

 

Για δες μέρα που η Γερμανίδα καγκελάριος διάλεξε να επισκεφθεί την Ελλάδα. Την ίδια ημέρα κατά την οποία στις 9 Οκτωβρίου οι Γερμανοί εγκατέλειπαν την Αθήνα με τον τελευταίο ηχηρό της βομβαρδισμό. Είναι η ίδια ημέρα που το Κορωπί στέναξε από τις δολοφονίες πατριωτών, που έγιναν όπως και οι χιλιάδες άλλες σε εκατοντάδες τόπους της Ελληνικής Γης και κυρίως σε κάθε σημείο της Κρήτης!!”. Τα παραπάνω μάς θύμισε ο κ. Στέφανος Ληναίος γνωστός σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας, ο οποίος «θέλει να θυμάται», προτείνοντας και προτρέποντας τους νέους ανθρώπους να σκύψουν στην Ελληνική Ιστορία. Ο κ. Ληναίος - με την ευκαιρία της ολιγόωρης παρουσίας της κ. Μέρκελ στις 9.10.- τόνισε - ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα των αποζημιώσεων του Γερμανικού κράτους έναντι του Ελληνικού - ότι εστάλη από το Εθνικό Συμβούλιο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις έγγραφο στους ιθύνοντες γιατί θεωρήθηκε αναγκαίο να συζητηθεί το επίμαχο θέμα με την κ. Μέρκελ. Αντ΄ αυτής της συζήτησης ακούσαμε τα γνωστά για ισοπεδωτικά μέτρα για την κοινωνία και «επενδυτικά σχέδια», τα οποία στην παρούσα συγκυρία, μόνο πιστευτά δε μπορεί να γίνουν ακόμη και από τους ίδιους τους βιομηχάνους, έτσι όπως ισοπεδώνουν την Ελλάδα με τα σχέδιά τους οι G20 και δυστυχώς τα τσιράκια τους στη χώρα μας».

Κατά τον κ. Ληναίο με τίποτε δε μπορεί να συμψηφιστεί η ασυνέπεια του Γερμανικού κράτους έναντι του Ελληνικού και η ανακολουθία των κυβερνώντων της Γερμανίας να αποφεύγουν την απάντηση: “Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν αποζημιώθηκε για τις θηριωδίες των Ναζί, όπως έγινε με την Τσεχία και Πολωνία και δικαίως έγινε. Γιατί τόσο κραυγαλέα εξαίρεση και πώς νομικά μπορεί να δικαιολογηθεί;” Είναι ένα ερώτημα πάντως αυτό που απασχολεί και αρκετούς πολιτευόμενους στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, φτάνει να δει κανείς λίγο φως....με πράξεις, αυτό εννοούμε.

Πάντως για την ώρα έχει προκαλέσει θυμηδία το γεγονός ότι ο κ. Γ. Λαζουράς δήμαρχος Καλαβρύτων, κάνει πως σφυρίζει αδιάφορα για την συμμετοχή της Φιλαρμονικής των Καλαβρύτων στη Γερμανική Πρεσβεία «κρυβόμενος πίσω από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας». Είναι γιατί τα επιχειρήματά του «αντέχουν»... Όχι αστεία.

 

Αδιαχώρητο έγινε στο Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας για το αφιέρωμα στο Λάκη Σάντα

 

Πάντως μια και μιλάμε για ανάγκη τόνωσης της ιστορικής μνήμης, αξίζει να αναφερθεί η επιτυχημένη εκδήλωση προς τιμή του Λάκη Σάντα, του Πατρινού αγωνιστή και συνοδοιπόρου του εμβληματικού επιζώντος αγωνιστή Μανόλη Γλέζου, καθώς οι δυό τους κατέβασαν την σβάστικα στις 30 Μαΐου προς 31η Μαΐου του 1941. Αυτή την ιστορική επέτειο το πλήρωμα 94 της Πάτρας (γνωστό για ποικίλες πολιτιστικές του εκδηλώσεις για το Καρναβάλι και όχι μόνο) τίμησε δεόντως με εκδήλωση που έγινε πριν από λίγες ημέρες στις 5.10. στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας, όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από τον κόσμο, με την υποστήριξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Θοδ. Αμπαζή. Πολλοί ήταν εκείνοι και ανάμεσά τους αρκετοί επίσημοι, που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση τόσο στην πλατεία όσο και στα θεωρεία του θεάτρου από τα οποία ο κόσμος κρεμόταν σαν τσαμπί.

Το φώτο-φόκους στον ηρωικό Λάκη Σάντα ξεκίνησε με ντοκιμαντέρ που αναφερόταν σε ντοκουμέντα της Γερμανικής Κατοχής στην Πάτρα, την Αθήνα και πολλά ακόμη γεωγραφικά σημεία, που σχολιάζονταν με θεατρικό τρόπο από δύο αφηγητές. Μετά το ντοκιμαντέρ αλλά και την συμμετοχή θεατρικής ομάδας στο δρώμενο, ακολούθησε εμπεριστατωμένη ομιλία του Λευκαδίτη ιστορικού ή ιστορικού της Πάτρας, του κ. Βασίλη Λάζαρη. Η εκδήλωση έκλεισε με την μετάδοση αποσπασμάτων των λιγοστών συνεντεύξεων του Λάκη Σάντα σε δημοσιογράφους και κυρίως με την συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τρία χρόνια πριν τον θάνατό του στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ ΄Αρη Σκιαδόπουλο. Τα λόγια του Λ. Σάντα πάντως μάς συντροφεύουν: «Δεν είναι δυνατόν να γίνουμε θύματα ενός υπερκαταναλωτισμού. Δεν αγωνιστήκαμε εμείς τότε κατά του φασισμού και του Ναζισμού για αυτό το μοντέλο της ζωής που ωθεί τον κόσμο σε αδιέξοδο. Κάπου αυτό το αδιέξοδο θα «σκάσει». Θα το δείτε και είναι κρίμα να το ζήσουν οι γενιές που έρχονται....” Πόσο προφητικός στάθηκε στ΄ αλήθεια!!!

 

Συμπληρώθηκαν 45 ολόκληρα χρόνια στις 10 Οκτωβρίου από την δολοφονία του ΤΣΕ

 

Πληθώρα εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας, όπως και σε αυτό της Πάτρας, με αφορμή την συμπλήρωση 45 χρόνων - στις 9 Οκτωβρίου- της δολοφονίας του Τσε Γκεβάρα, του Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, που γεννήθηκε στο Ροζάριο της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου και έμελλε να έχει τόσο δραματικό φινάλε, το οποίο αποτυπωμένο μέσα από φωτογραφίες δόθηκε στη δημοσιότητα στις 15 Οκτωβρίου του 1967. Από την στιγμή εκείνη μέχρι που αποκαλύφθηκε ο μυστικός τάφος του ΤΣΕ στις 12 Ιουλίου του 1997 στο Βαγιεγκράντε της Βολιβίας, ειπώθηκαν τόσα πολλά όπως και τυπώθηκαν εκατοντάδες βιβλία σε όλο τον κόσμο για την προσπάθεια των ιθυνόντων να δώσουν για προσκύνημα τον ΤΣΕ μέσω ενός αντάξιου μνημείου, που ο κόσμος αναζητούσε μάταια και δη οι Βολιβιανοί. Αξίζει να αναφερθεί ότι «ο Τσε κηδεύτηκε το 1997 στη Σάντα Κλάρα, την πόλη που ο ίδιος είχε κατακτήσει το 1958, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική νίκη του Κάστρο», όπως σημειώνει ο βιογράφος του Τζον Λι ΄Αντερσον, τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται σε πολλά ιστορικά ντοκουμέντα.Τί να πρωτοπεί και να πρωτοσχολιάσει κανείς για τον Αργεντινό γιατρό. Τον κομμουνιστή Μαρξιστή - Λενινιστή επαναστάτη, έναν από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και συνάμα τον επιτυχημένο πολιτικό. Με την ευκαιρία των 45 χρόνων πάντως το ενδιαφέρον του φοιτητόκοσμου έχει αναζοπυρωθεί για την μεγάλη αυτή μορφή με αφιερώματα και κυρίως με τα ντοκιμαντέρ ιστορικού ενδιαφέροντος (που προβάλλονται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κούβας) για το κίνημα της 26ης Ιουλίου του 1958, τότε που έγινε στην Κούβα η ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα. Σε κάθε ντοκιμαντέρ βέβαια πέρα από τις αναφορές στην περιπετειώδη - ταραχώδη εφηβεία του Τσε Γκεβάρα και στην σημαδιακή του συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο, ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει και στη χρονιά του 1965, όταν εγκατέλειψε κάθε υπουργικό αξίωμα, για να οργανώσει νέα επαναστατικά κινήματα στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε...

Αυτά πολύ συνοπτικά για τον Τσε Γκεβάρα, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος αντάρτης, στον οποίο δόθηκε το αξίωμα του Κομαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας, καθώς στα βουνά της και ειδικά στη Σιέρρα Μαέστρα έδωσε ελπιδοφόρο μήνυμα εκκίνησης για το Παγκόσμιο Επαναστατικό Κίνημα από το 1956.

ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου