Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Φεβ 2012

 

 

 

Γράφει η Χρ. Κοσμάτου

 

Αντίσταση κατά της τρόϊκας

Συνθήματα κατά της τρόϊκας και του μνημονίου, αντήχησαν άλλη μία φορά στις 7 Φεβρουαρίου στη χώρα ολόκερη αλλά και στην πρωτεύουσα της Αχαίας - Δ. Ελλάδος την Πάτρα. Παρά την βροχή,στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ήταν πολλοί οι διαδηλωτές, που έλαβαν μέρος στις δύο συγκεντρώσεις και τα αντίστοιχα δύο συλλαλητήρια του Εργατικού Κέντρου και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Από την συγκέντρωση αυτή, μεταφέρουμε την άποψη υπερήλικα συνταξιούχου ο οποίος με έμφαση τόνιζε στους συμπολίτες του - κατά την διάρκεια της πορείας - ότι ”καταντά πολυτέλεια η σηματοδότηση του Εργατικού Κέντρου ή του ΠΑΜΕ μόνο σε σχέση με τις δύο συγκεντρώσεις. Πρέπει όλοι οι φορείς να ενωθούν σα μια γροθιά για να αντισταθούμε στον οδοστρωτήρα των απάνθρωπων μέτρων, πέρα από διοργανωτές και γενικότερα ταμπέλες και κόμματα. Και μόνο που κάνει τον γύρο του κόσμου η είδηση ότι τα Ελληνόπουλα μεταφέρονται σε ημιλυπόθυμη κατάσταση στα νοσοκομεία από ασιτία, πρέπει να προβληματίσει πολιτικούς και πολίτες αδιακρίτως. Κυρίως δε τους πρώτους, οι οποίοι παρά την απογοήτευση των πολιτών, αναμασάνε το κομματικό τους τροπάριο κυρίως μέσα από το γυαλί...μιλώντας για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σίτισης των εφήβων. Αφού καλά καλά έχουμε καταδικαστεί σε μισθούς και συντάξεις πείνας, έρχεται η Ευρώπη ως φιλάνθρωπος.... ΕΛΕΟΣ!!”

 

Το θρίλερ των διαβουλεύσεων και στο βάθος οι δημοσκοπήσεις όπως και οι εκλογές

Δεκάδες εργατο-ώρες συσκέψεων για την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΛΑΟΣ, σε σχέση με την λήψη μέτρων για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών και το μαχαίρι που πρέπει να τεθεί στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στις κατώτερες των μισθωτών. Η ασφυξία γενικευμένη, νομίζω, έτσι όπως τα ανακοινωθέντα από το Μέγαρο Μαξίμου φτάνουν στην Κοινή Γνώμη δια των μέσων ενημέρωσης αλλά και των απειλών περί πτώχευσης του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος ζητά από την πολιτεία την εφαρμογή των “μεταρρυθμίσεων”. Στο τραπέζι έρχεται - εν τω μεταξύ - διαρκώς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων, (ακόμη και αυτών που δεν παρουσιάζουν παθητικό), ”το οποίο έχει μείνει πολύ πίσω”, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup στο Der Spiegel. .....Την ίδια ώρα, από τα επίσημα χείλη των συμμετεχόντων στην κυβέρνηση ακούγεται ότι “η χώρα δεν αντέχει περισσότερη ύφεση και κυρίως από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού...” ΄Ιδωμεν....

Παράλληλα, δίνουν και παίρνουν οι αναλύσεις για την πρόθεση ψήφου, σε σχέση με τις εκλογές - έστω και αν δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Κυρίως εντυπωσιάζει η πτώση του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Πατρέων, όπως και η γενικευμένη πτώση του δικομματισμού καθώς ΠΑΣΟΚ κα Νέα Δημοκρατία μαζί δεν αθροίζουν ούτε 30%. Αντιθέτως εντυπωσιακή είναι η άνοδος των κομμάτων της Αριστεράς δηλαδή του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και της ΔΗ-ΜΑΡ. Συγκεκριμένα το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 15,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7% και η ΔΗΜΑΡ 14,8%. Ακολουθούν επίσης οι Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 12,7% και ο ΛΑΟΣ με 5,1%.

 

Ισως κάποτε φθάσει το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης πριν από ένα δεκαήμερο στην Πάτρα, αναπτέρωσε κάπως τις ελπίδες για την έλευση του φυσικού αερίου μέχρι την Πάτρα και γενικώς την Δυτική Ελλάδα, η οποία μονίμως μένει έξω από κάθε αναπτυξιακό πλάνο. Ακόμη και οι ιθύνοντες του ΤΕΕ στην περιοχή, εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για το κατά πόσο η μεταφορά υγροποιημένου αερίου από την Ρεβυθούσα θα μπορεί να διανέμεται για οικιακή και βιομηχανική χρήση, με προτεραιότητα τα αστικά κέντρα του συγκεκριμένου γεωγραφικού διαμερίσματος. “΄Αρα είμαστε σε επίπεδο υποθέσεων ακόμα - για την ενεργειακή τύχη της περιοχής”, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Θανάση Γιανναδάκη ο οποίος φρονεί ότι η επέκταση του φυσικού αερίου πρέπει να σχετίζεται με την ισόρροπη κοινωνική ανάπτυξη. Πάντως όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς στην σχετική ημερίδα για το φυσικό αέριο, με επικεφαλής την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, είχαν ως κύριο αίτημά τους προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος την κατάθεση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ως προς την έλευση του φυσικού αερίου, ώστε να καμφθεί κάθε δικαιολογημένη δυσπιστία προς την Πολιτεία και ειδικότερα προς το ΥΠΕΚΑ. Στο αυτό μήκος κύματος κινήθηκαν με δηλώσεις τους και οι βουλευτές.

 

Σε έσοδα αποβλέπει ο Δήμος Πατρέων από τις επιχειρήσεις της Λιμενικής ζώνης

Πολλές οι έγνοιες του μητροπολιτικού Δήμου Πατρέων ως προς την διαχείριση της λιμενικής ζώνης με τον τρέχοντα μήνα να θεωρείται καθοριστικός για την οικονομική διαχείρισή της, στο τμήμα που παραχωρήθηκε προσωρινά στη Δημοτική Αρχή από τον Οργανισμό Λιμένος. Κυρίως η ευθύνη πέφτει στους ώμους του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών-Παναγιώτη Βαφέα, ο οποίος ήδη παρέλαβε πριν λίγες ημέρες τους φακέλους των επιχειρήσεων, που βρίσκονται εντός της εκτεταμένης λιμενικής ζώνης. Με άλλα λόγια, η μετακίνηση των εισπρακτικών καταλόγων από τον ΟΛ-ΠΑ προς τον Δήμο γίνεται και πονοκέφαλος, καθώς απαιτείται άμεσα αποσαφήνιση στο θέμα της συνέπειας των καταστηματαρχών της ζώνης,ως προς την συνεπή ή μη καταβολή των μισθωμάτων από αυτούς. Ως ξέχωρο όσο και σημαντικό κεφάλαιο ανάπτυξης στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, θεωρείται και η μαρίνα. Μαθαίνουμε μέσω του γραφείου τύπου του Δήμου, ότι Η δημοτική αρχή προτίθεται να την λειτουργήσει με δικό της προσωπικό, το οποίο άμεσα θα εκπαιδεύσει αλα ευρωπαϊκά...

Μήπως θα ισχύσει το πρότυπο της Βαρκελώνης κ. Δημαρά;

 

Απίστευτη αγριότητα μέτρων, παραδέχονται πολλά sites και στο εξωτερικό- “Εκλογές τώρα”

Kάθε ώρα στην Ελλάδα χτυπάει πλέον δραματικά, σε σημείο που ξεπερνιούνται σε σκληρότητα οι συνεχείς δηλώσεις των πολιτικών ιμάντων με την τρόϊκα των χθεσινών. ΄Ηδη ανοιχτά η στατιστική υπηρεσία κάνει λόγο για περισσότερο από ένα (1) εκατομμύριο ανέργους στην Ελλάδα, οι οποίοι στην κυριολεξία δεν έχουν πού να σταθούν με τις οικογένειές τους ή μόνοι τους. Είναι τόσο απογοητευτική κάθε προοπτική της χώρας σήμερα, ώστε πολλοί σπουδαστές σε βορειο-ευρωπαϊκά κράτη να ενημερώνουν καθημερινά την κοινή γνώμη τόσο πολλών γερμανικών πόλεων όσο και αρκετών σουηδικών για τις δραματικές ώρες που περνά η χώρα που γέννησε την Δημοκρατία, “και αυτό είναι πέρα ως πέρα άδικο αν δεν είναι απότοκο της ανεπάρκειας των μέτρων”, όπως σημειώνεται, ακόμη και στον ξένο Τύπο, μέσω του οποίου δειλά προβάλονται οι θέσεις του κ. Τσίπρα προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της γραμματέα του ΚΚΕ για “εκλογές τώρα”.

Τούτη την ώρα που γράφονται αυτές οι προτάσεις, βρισκόμαστε στην 9η ημέρα του Φεβρουαρίου, όπου νέο τσουνάμι αντιδράσεων του Λαού βρίσκεται σε εξέλιξη με την ανακοίνωση των συνδικάτων, μ΄ επικεφαλής την ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που καλούν σε γενικευμένη 48ωρη απεργία τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Σε εξέλιξη βρίσκεται η καλίτερη δυνατή οργάνωση -τούτες τις μεσημβρινές ώρες - και των δύο προγραμματισμένων συλλαλητηρίων, στις 5.30 του ΠΑΜΕ και στις 6 του ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στα νέα μέτρα. “Δε θα ψηφίσω αναποτελεσματικά μέτρα σε αυτή την φρίκη χωρίς τέλος”, ήταν και η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚστη Μεσσηνία - Οδυσσέα Βουδούρη, που έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες δηλώσεις των βουλευτών των αριστερών δυνάμεων του τόπου που βρίσκονται σε θέση μάχης. Η φράση πολλών ξένων εφημερίδων αλλά και δηλώσεων απλών πολιτών “τί άλλο να περιμένουμε;” είναι η επωδός όλων των συνεχών λαϊκών συνελεύσεων στην Πάτρα, Αίγιο και πολλές πόλεις της Δυτικής Ελλάδος. Πρέπει να σημειωθεί ότι το CNN επανεγκαταστάθηκε στο ιστορικο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία” της Αθήνας για να μεταδώσει με πολλές ανταποκρίσεις όπως συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο τα ενδεχόμενα επεισόδια που αναμένονται, ακόμη και από τους πιο ψύχραιμους πολιτικούς παρατηρητές.

 

Kι άλλος νεκρός - λόγω ψύχους - στην Πάτρα που προσπαθεί να τονωθεί.... Καρναβαλικά

΄Αλλο ένα θύμα του ψύχους είχαμε το τελευταίο 48ωρο στην Πάτρα. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 55 χρόνων, που βρέθηκε νεκρός στις 9 Φεβρουαρίου έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείιο, και συγκεκριμένα στο χώρο πίσω από το νεκροτομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας δε φέρει κάποιο εμφανές εξωτερικό τραύμα και η Αστυνομία φαίνεται να οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του δεν προήλθε από εγκληματική ενέργεια. Κάποιοι νοσηλευτές έκαναν λόγο για πρόσκαιρη νοσηλεία του άτυχου ατόμου στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ενώ κάποιες άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι πήγε στο νοσοκομείο για να ζητήσει ρούχα και όχι να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οπως και νάχει, πέρα από την νεκροψία για τον 55χρονο, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή για τους αστέγους, που έχουν πληθύνει και στην Πάτρα και τα περίχωρά της. Μόνο που τα άτομα αυτά διστάζουν να καταφύγουν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και να ζητήσουν βοήθεια, γιατί δεν αντέχουν τα αδιάκριτα βλέμματα. Μεγάλο είναι και το ζήτημα συνωστισμού εκατοντάδων ανήλικων - κυρίως - μεταναστών στις σχεδόν κατεστραμένες εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής, οι οποίοι στοιβάζονται υπό άθλιες συνθήκες. Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν καταφέρει σε συνενόηση με κάποιους καταστηματάρχες να κοιμούνται έξω από γνωστά πολυκαταστήματα ή σε ημιτελείς (ελέω κρίσης) οικοδομές, χωρίς βέβαια και αυτοί να γλυτώνουν από τα φοβισμένα βλέμματα των περιοίκων, που καλούν την Αστυνομία να δώσει παρόν, όταν τα πράγματα εκτραχύνονται - κυρίως από το άναμμα φωτιάς με κομμένα δεκάδες - ξαφνικά - κομμένα δένδρα σε χώρους ακάλυπτους πολυκατοικιών και κάποιες φορές και απέναντια από τον πολιούχο της Πάτρας - Αγ. Ανδρέα. Τραγέλαφος για την τρίτη πόλη της χώρας, η οποία - με λειψές δυνάμεις - επιμένει καρναβαλικά, μπας και τονωθεί λίγο η κίνηση και κυρίως η ψυχολογία των μικρών της πολιτών. Πίσω από πολλές συλλογικές προσπάθειες βρίσκονται πολλά θεσμικά όργανα του Δήμου αλλά και συμπολίτες μας. Ενδεικτικά αναφέτεται το τρίο με τον παιδαγωγό - Παύλο Σκούρα, τη ζωγράφος Γεωργία Παράσχη- Σκούρα και τον ταλαντούχο καλλιτέχνη του Θεάτρου Σκιών-Χρήστο Καλπουζάνης. Ο τελευταίος εδώ και πέντε μέρες παρουσιάζει το παραμύθι του κ. Π. Σκούρα για την ιστορία των λιονταριών της πλατείας Γεωργίου Α΄, για τα Δημοτικά κυρίως σχολεία της πόλης, στην αίθουσα “Αίγλη”, στη VESO MARE. ΄Επονται και δεκάδες άλλες πρωτοβουλίες στην πόλη του Καρναβαλιού, που θα τις δώσουμε εν είδει απολογισμού στο επόμενο φύλλο.

 

Θεοδωράκης-Γλέζος-Κασιμάτης: ΄Ολοι στους δρόμους

Γενικό ξεσηκωμό κατά των νέων πρωτάκουστων μέτρων της τρόϊκας, η οποία έχει αρχίσει να επικρίνεται και από τους ευρωσοσιαλιστές σε σχέση με το μένος της εναντίον της χώρας μας, προτείνουν οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μανόλης Γλέζος και ο συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης. Κανείς να μην μείνει παθητικός δέκτης των όσω συμβαίνουν και κυρίως των μέτρων, που μόνο νόμιμα δε μπορούν να γίνουν. Διαφορετικά θα είναι σα να συντελούμε όλοι στο έγκλημα κατά της χώρας μας, τονίζουν οι τρεις σημαντικές προσωπικότητες του κινήματος “ΕΛΛΑΔΑ”.

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου