Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Δεκ 2011

 

 

 

 

 

Eιδικό τέλος ακινήτων

Καίει το θέμα του τέλους ακινήτων σταθερά τους Ελληνες που τρέχουν και δε φτάνουν να ξεκαθαρίσουν αν μπορούν να μη το καταβάλουν στην αποπληρωμή του ρεύματος στη ΔΕΗ. Η ενημέρωση των πολιτών ωστόσο χωλαίνει σε καθημερινή βάση, αν σκεφτεί κανείς ότι για να πάρει πληροφορίες στο κεντρικό κτίριο της Ακτής Δυμαίων στην Πάτρα, πρέπει να πηγαίνει ο πολίτης από τον ΄Αννα στον Καγιάφα και μετά να περιμένει σε μία ατέλειωτη ουρά και μπροστά από ένα γκισέ με την ένδειξη πληροφορίες, όπου μία μόνο υπάλληλος εξυπηρετεί εκατοντάδες καθημερινά απορούντες με το νέο καθεστώς στην εταιρεία. Νιώθεις ότι οι πάντες ψάχνονται στους νέους ρόλους τους. Από τη μία οι ιδιωτκοί σεκιουριτάδες και από την άλλη οι νέοι επαρκείς υπάλληλοι αλλά ωστόσο λιγοστοί. Ολοι οι δρόμοι οδηγούν μοιραία λοιπόν στην Ακτή Δυμαίων όχι μόνο για τα μέλη του ΠΑΜΕ τα οποία σχεδόν σε καθημερινή βάση βρίσκονται στο κτίριο της ΔΕΗ, όπως έπραξε το ίδιο πριν από λίγες ημέρες σχετικά και ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γ. Δημαράς αλλά και για τους πολίτες, οι οποίοι στις μεταξύ τους συζητήσεις δηλώνουν απερίφραστα όπως και στους υπαλλήλους ότι θέλουν να απομονώσουν την πληρωμή για το ρεύμα και να μη καταβάλουν το αντισυνταγματικό χαράτσι. Η απάντηση από την υπάλληλο του γκισέ. "Ναι μπορείτε να απευθύνεστε στα ΑΤΜ της Τράπεζας ΠΕιραιώς. Μόνο που η ευθύνη της πληρωμής αυτής είναι δική σας".

Λες και είπε κανείς ότι η ευθύνη είναι του γείτονα. Την ίδια ώρα το κεντρικό ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη) απέναντι περίπου από το Δημοτικό Μέγαρο ενημερώνει τους πολίτες για την νομική στήριξη που παρέχει ο Δήμος σε όσους δεν καταβάλουν το χαράτσι.

 

Η συζήτηση του ειδικού τέλους στο ΣτΕ

Ενώπιον τελικώς της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου η αίτηση ακύρωσης του Συλλόγου "΄Ελληνες Φορολογούμενοι" και άλλων δεκάδων φορέων κατά του ειδικού τέλους ακινήτων. Κατά την άποψη πολλών έμπειρων νομικών επρόκειτο γην την πιο σημαντική δίκη που εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την ίδρυσή του. Και χαρακτηρίζεται έτσι λόγω της μαζικής προσφυγής πολιτών. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν το Αρσάκειο επί της οδού Ακαδημίας το περασμένο Σάββατο όπου τα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να καλύψουν το θέμα και να αποδώσουν το όλο κλίμα που δημιούργησαν και οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι έξω από το ιστορικό κτίριο. Στην όλη διαδικασία σημαντική ήταν και η συμβολή των φορέων της Πάτρας με επικεφαλής τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης, που ολο το μεσοδιάστημα που προηγήθηκε της 3ης Δεκεμβρίου από κοινού με την Δημοτική Αρχή, τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έμπειρους νομικούς της πόλης αλλά και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων με μπροστάρη τον Εμπορικό Σύλλογο αλλά και πολλούς ακόμη συλλόγους, έκαναν σπουδαία δουλειά. Αξιοσημείωτη στην ιστορική αυτή δίκη, το αποτέλεσμα της οποίας αργεί ως γνωστόν γι΄ αυτό και ο λόγος περιστρέφεται στις εντυπώσεις για την ώρα, ήταν η συλλογική παρουσία των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αλλά και η στάση της ΑΔΕΔΥ. Παρών στην όλη διαδικασία και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος άλλη μία φορά υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα του τέλους, όπως είχε αποφανθεί και στο συνέδριο "Μοney Show" της Πάτρας.

΄Ιδωμεν λοιπόν και μέχρι τότε χρειάζεται σθένος από τους πολίτες, όπως διαλαλούν σε κάθε τόνο τα κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης των πολιτών που την παρουσία τους έχουν κάνει αισθητή τον τελευταίο χρόνο στη χώρα ολόκληρη, τονίζοντας την επικτακτική ακύρωση του νόμου 4021/2011 για το τέλος ακινήτων.

 

Μεγάλες αλήθειες για την αναποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων

Μεγάλες αλήθειες για την αναποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων ακούστηκαν στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την έγκριση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους από 258 βουλευτές και την καταψήφισή του από 41 βουλευτές. Πέραν των φιλόδοξων στόχων και του δύσκολου δρόμου, αξίζει κανείς να τονίσει και τα λόγια της άτυπης βουλής των Ελλήνων, οι οποίοι αυτές τις ημέρες όπου σταθούν και όπου βρεθούν μιλούν με αγανάκτηση για και τα κροκοδίλεια δάκρυα που εδώ που τα λέμε περίσσεψαν από τους πράσινους κυρίως βουλευτές. ΄Ελεος. Αμ εκείνη η φράση της κυρα βολευτίνας: "Η οικονομία είναι ψυχολογία", δίνει δείγμα της σκέψης της αντιπροσωπείας, βροντοφώναζε όπως κάθε πρωί σε γνωστό στέκι της Πάτρας λέει γνωστός συνδικαλιστής. Η κυρία βολευτίνα καλά λέει ότι "η ψυχολογία συνδέεται με την οικονομία γιατί ο λόγος της ήταν γραμμένος από κάποιο τσιράκι του χρηματιστηρίου, όπου η φράση κλειδί είναι αυτή. Γιατί πώς αλλιώς να εκλάβει ο άνεργος και φορτωμένος με όλα τα στερητικά και καταληστευμένα δικαιώματά του στην καθημερινότητα αυτή την απίθανη φράση"! Είπαμε καλή η Βουλή, σίγουρα το παιχνίδι και δη το πολιτικό παίζεται στα γνωστά δέκα οικοδομικά τετράγωνα της πρωτεύουσας ο κόσμος όμως δε γελιέται και ξεθαρρεύει πλέον ανοιχτά.

 

Απόδειξη του ξεθαρρέματος η μαζική πλαισίωση των συγκεντρώσεων ΣΥΡΙΖΑ και η ομιλία του Δημ. Καζάκη στην Πάτρα

"Ο Λαός δε φιμώνεται. συνεχίζει τον αγώνα". "Στους δρόμους της πάλης θα κερδίσουμε το μέλλον". Ναι γνωρίζω ότι για κάποιους πολίτες που έχουν από τις προσωπικές συνθήκες παθητικοποιηθεί, ίσως τα δύο προαναφερόμενα συνθήματα μοιάζουν κινέζικα. Κι όμως αν τα ξαναδιαβάσουμε με το μέσα μυαλό θα δούμε ότι είναι και διαχρονικά και αποτελεσματικά, όπως τόνισε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ο Μανώλης Γλέζος άλλη μία φορά από την Πάτρα και μαζί του η Σοφία Σακοράφα - ανεξάρτητη βουλευτής και φίλα προσκείμενη στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας. Και οι τρεις ομιλητές την περασμένη Παρασκευή στο Κινηματοθέατρο "Πάνθεον" έδοσαν αρκετά στοιχεία και φανέρωσαν την ενισχυμένη και βάσιμη επιχειρηματολογία του συγκεκριμένου χώρου απέναντι στα ζητήματα της ακύρωσης ιδιαίτερα των μνημονίων και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών τους. Το μεγάλο ζήτημα επίσης της εθνικοποίησης - κοινωνικοποίησης των τραπεζών και των στρατηγικης σημασίας επιχειρήσεων μαζί με το πρόταγμα της προοδευτικής αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους, διαπιστώσαμε ότι ως ιδέες και απόψεις κέρδισαν άλλη μία φορά περισσότερο έδαφος και στο πλαίσιο των ρεπορτάζ του αποκαλούμενου αστικού Τύπου.

Τώρα αναφορικά με το φαινόμενο Δημήτρης Καζάκης καθώς και τα στελέχη του Παλλαϊκού Μετώπου, πρέπει να πει κανείς ότι επίσης γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να καταδειχθεί πόσο οι μέρες που ζούμε είναι στην κυριολεξία μαύρες αλλά και αντίστοιχες με εκείνες του 1936, όπως ακούραστα αλλά και με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά όσο και καταλυτική ετοιμολογία αποδεικνύει ο οικονομολόγος και από τους πιο σημαντικούς δημοσιογράφους, που έχουν αποδεδειγμένα μεγάλο ακροατήριο σε όλη την Επικράτεια. Τα άλλα στοιχεία των ομιλιών του κ. Καζάκη θέλουν μία κάποια δεύτερη σκέψη. Εκείνο πάντως που πρέπει σε ολό το "επιτελείο" να καταγράψουμε είναι η συσπείρωσή του και η εμψύχωση των πολιτών σε όλες τις γωνιές του λεκανοπεδίου της Αττικής αλλά και της χώρας, εκεί όπου οι φτώχεια και η απελπισία των πολιτών καταδεικνύει κόκκινο. Το σύνθημα "Μαζί θα αντέξουμε. Το ζητούμενο είναι να μη μας αποκοιμήσουν και άλλο ως κοινωνία στο θέμα των εκλογών" του λαλίστατου κ. Καζάκηόπως και τα αντίστοιχα συνθήματα για την επικαιροποιημένη συζήτηση των Γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, που διατρανώθηκαν ως επιχειρήματα στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, έτυχαν θερμής αποδοχής από το ακροατήριο που είχε κατακλυσει την αίσθουσα και όλο το κτίριο του Μεγάρου.

 

Τα Χριστούγεννα έφτασαν

Το φρόνημα πάντως των πολιτών είναι υψηλό και δεν κάνει την χάρη σε κανένα τεχνοκράτη που με φακίρικα κόλπα μιλά για την "σωτηρία του έθνους", λέει συχνά πυκνά ο πολιτικός κόσμος της Αριστεράς και ίσως δεν έχει άδικο, αν σκεφτούμε ότι παρά την λαίλαπα της κρίσης οικονομικής και αξιών γενικότερα, κάποιοι πολίτες και εκπρόσωποι θεσμικοί σηκώνουν το ανάστημα. Ανάμεσά τους τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς, τα οποία μιλούν αναγκαστικά μετά από καταγγελίες πολιτών για τις περίεργες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις παραγωγικές βιομηχανίες και τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μηχανισμού που διατηρεί τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων στα ράφια σε υψηλά επίπεδα. Την ίδια εποχή Χριστουγένων οι προσφορές των εμπόρων έρχονται να καταδείξουν την απόλυτη φτώχεια και την αγωνία τους να αποφύγουν το λουκέτο, προκαλώντας τα νοικοκυριά να μην αρκούνται στα απολύτως αναγκαία. Στον ίδιο χορό θα λέγαμε έχουν μπει και μεγάλα βιβλιοπωλεία επί του παρόντος που αποτελούν μία όαση δίνοντας άλλο νόημα στα Χριστούγεννα κυρίως των μικρών αλλά και των μεγάλων. Καλές γιορτές λοιπόν - έστω και με επαγγελματίες Αη-Βασίληδες, που τουλάχιστον στην Αμερική για να καμώνονται την Αγιοσύνη τους πρέπει να εκπαιδεύονται και να πληρώνουν αδρά στην αντίστοιχη σχολη που υπάρχει στην μητρόπολη (;) του Καπιταλισμού, όπως ακούσαμε να τονίζει η κ. Κανέλη στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες. Τώρα για το ευρώ τί να πούμε καλή τύχη. Κενό, απορία και ένα τεράστιο αλαλούμ στην Ευρωζώνη όπως και σε όλο το χρηματο-οικονομικό σύστημα του Δυτικού κόσμου.........

ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου