Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 11 Νοέ 2011

 

Της Χρυσής Κοσμάτου

Πάτρα, 08.11.2011

 

 

Δεν ιδρώνει το αυτί του ΄Ελληνα...... ή όχι;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο αυτή την εποχή από το να προσπαθεί κανείς να κάνει τον μάντη Κάλχα για το αν και πότε θα τελειώσει η αβεβαιότητα όλων μας, σε σχέση με την ασταθή καθημερινότητά μας κυρίως στα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα της χώρας.

Κάποιες φορές, όταν τα άρθρα περισσεύουν όπως και οι ατέρμονες αναλύσεις, (τα στοιχεία των οποίων οι δημοσιογράφοι ωστόσο αναπότρεπτα επικαλούνται), έρχονται τα αποφθέγματα ανθρώπων που κουβαλούν πολλές δεκαετίες στη ράχη τους. Ενας από αυτούς ξεστόμισε πριν λίγες ημέρες σε περιφερειακό καφενέ της Πάτρας, που για τις γυναίκες με το ζόρι γίνεται "βατός" στην παρέα του: "Σιγά μην περιμένουμε άσπρη μέρα από την μέλουσα, τη νέα ... κυβέρνηση. Σιγά μην ιδρώσει το αυτί μας με όλα αυτά που ζούμε καθημερινά. Το θέμα είναι αν θα την βγάλουμε....απέναντι στον ψαρά, τον μανάβη, την ΔΕΗ, την ΔΕΥΑΠ και την κυρά μου που με το δίκιο της γκρινιάζει γιατί δεν την αφήνω ν΄ανάψει την σόμπα....". Αυτά για αρχή βέβαια μπας και καταφύγουμε στο στραγγισμένο χιούμορ του ΄Ελληνα ή του Καραγκιόζη...καθώς "εκείνο που τον τρώει - κείνο που τον σώζει, είναι που ονειρεύεται κόντρα στους πολιτικούς γρίφους του εγχώριου και μη πολιτικού προσωπικού".

 

Ο Ελληνας φουστανελλάς ως επικίνδυνος ακροβάτης στην "Ευρώπη μας"

Κάτι η τηλεοπτική σειρά του θεατρικού σκιών του ηρωϊκού - τω όντι - καναλιού της ΕΤ-1 με την προβολή επεισοδίων από το θέατρο Σκιών του αξέχαστου Ευγένιου Σπαθάρη, κάτι το πείσμα μας το συνεχιζόμενο - ελέω DNA - όπως άκουσα να λέει γνωστός και μη εξαιρετέος παράγων του δημόσιου βίου στην Αχαϊα, που νιώθει πληγωμένος από την decadenza του ΠΑΣΟΚ, νάσου πάλι το όνειρο του ΄Ελληνα φουστανελλά στο ρόλο του επικίνδυνου ακροβάτη, ήρθε στο ενύπνιό μου. Ναι,σας ομιλώ για την γνωστή χαρακτηριστική φιγούρα του Αλέξη Μητρόπουλου, που δείχνει ανάμεσα στα πολλά του σκίτσα ένας Ρωμηό που τρελαίνει τους Ευρωλιγούρηδες με τις ακροβασίες του. Υπάρχει και αποτυπωμένο το συγκεκριμένο σκίτσο σε μπλουζάκι, έτσι όπως το όλο εγχείρημα αποτύπωσης του πολιτικού μας βίου, δόθηκε στο κοινό πριν από λίγο καιρό, μέσω της έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη, με αίτημα αυτή να περιοδεύσει σε όλη την χώρα. Που θα βρεθούν τα λεφτά της περιοδείας; Σε έρανο της Εκκλησίας ή του Δήμου θα ήταν πολύ πρωτότυπο για να αποφευχθούν τα επικίνδυνα φαινόμενα κατάθλιψης όλων μας, που κόντεψε να περάσει σε ανέλεγκτο στάδιο μετά την εξαγγελία περί δημοψηφίσματος από τον απερχόμενο κ. Παπανδρέου...καθώς την σκυτάλη για την μοίρα τους Εθνους ανέλαβε η ξανθιά καγκελάριος κ. "Μπαζούκα" , ο . Σαρκοζί, ο Μπαρόζο, ο Χέρμαν βαν Ρομπέϊ και κυρίως ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ φυσικά με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόϊμπλε.

Επειτα ο πρώτος φουστανελάς που τρέχει ως καρικατούρα και δε ....φτάνει ήταν και παραμένει ο μέσος ΄Ελληνας βουλευτής, που υποτίθεται ότι είχε άποψη ενώ την δραματικά στημένη βραδυά της ψήφου εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ (4.11.2011) μία βουλευτίνα - δημοσιογράφος η κ. Καϊλή (εδώ που τα λέμε) βρήκε τα κότσια να αναφερθεί σε πολλές παθογένειες και άμεσες εξαρτήσεις πολιτικών του κατεστημένου. Ανέφερε επιπλέον ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δε κόταγαν να αρθρώσουν την παραμικρή ένσταση στις συνάξεις της Κοινοβουλευτικής τους ομάδας ή να εγείρουν αντίσταση στα απαράδεκτα και ισοπεδωτικά μέτρα. Ακόμα και ο μετριοπαθής κ. Καρτάλης αγανάκτησε....από την επιβαλόμενη αφωνία, άσχετο αν έδοσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Τουλάχιστον ακούσαμε και κάποιες αντιδράσεις από τον πολιτικό αυτό χώρο, έστω από Βορειο-Ελλαδίτες βουλευτές.

 

 

Μανώλης Γλέζος Ι: Μπορεί τελειώσει η αβεβαιότητα αν διεκδικούμε με σθένος στην Ευρώπη.

Μεγάλο το ερώτημα για το τέλος της αβεβαιότητας, που έχει οδήγησε την χώρα κάποια 24ωρα πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ, επικίνδυνα δε πιο κοντά στη μη ελεγχόμενη χρεοκοπία, που δε μάς αφήνει σε ησυχία. Νομίζω ότι σε αυτές τις στιγμές περισσότερο από οποιαδήποτε εποχή πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν έχει αποφευχθεί πλήρως το "σάλτο μορτάλε" της χώρας. Και αυτό το καταγράφουμε γιατί ενώ -υποτίθεται- ότι έχει ανακοινωθεί κοινή κυβέρνηση σωτηρίας, ήδη άρχισε το κατηγορητήριο για τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του απερχόμενου Πρωθυπουργού από βουλευτές της μέχρι πρότινος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η συγκεκριμένη στάση δεν συνάδει με την αγωνία όλων των πολιτών αυτής εδώ της πολύπαθης χώρας για το αν θα περάσουμε απέναντι και αν θα έχει μία αντάξια κυβέρνηση που θα χειρισθεί υπεύθυνα τα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας, όπως ζητούν σημαντικές προσωπικότητές της. Ανάμεσά τους πρώτος ο αγωνιστής Μανώλης Γλέζος, ο οποίος άλλη μία φορά κατηγορηματικά δήλωσε και εξακολουθεί να δηλώνει στα Μέσα Ενημέρωσης ότι "οι στιγμές είναι κρίσιμες, ωστόσο η αβεβαιότητα μπορεί να τελειώσει αν διεκδικούμε με σθένος στην Ευρώπη τα δίκηα μας. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται να αναθεωρήσουμε την στάση μας, να ενισχύσουμε την θέλησή μας αλλά και να χειρισθούμε πεισματικά ό,τι μάς ανήκει. Και μάς ανήκουν πάνω από 500 δις ευρώ συν τους τόκους από το Γερμανικό Κράτος ως πολεμικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα των Ναζιστών κατά την Γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα. Μάς πρέπει μία άλλη συμπεριφορά από τους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, οι δόσεις από την οποία δεν πρέπει να δίνονται για τα μπαταρισμένα υποβρύχια (όπως συνέβη με την πρώτη δόση) αλλά για τις πραγματικές ανάγκες του Λαού.

 

Μανώλης Γλέζος ΙΙ: Ο μέσος ΄Ελληνας είναι κοντά στην απελπισία, όπως διαπιστώθηκε στις 28.11.2011

Σήμα κινδύνου για τα μεσαία στρώματα, που έχουν στην κυριολεξία συνθλιβεί και ψάχνουν στο σεντούκι για τα τελευταία αποθέματα του κόπου των προηγουμένων ετών, μάς εξέπεμψε ο ακούραστος Μανώλης Γλέζος, τονίζοντας παράλληλα ότι το Κίνημα "Δεν πληρώνω - δεν πληρώνω" δεν έγινε γιατί κάποιοι το σκαρφίστηκαν αλλά ήρθε ως αποτέλεσμα της στοιχειώδους άμυνας όλων των ανυπεράσπιστων- των μικρομεσαίων Ελλήνων για να μην αναγκαστούν να προβαίνουν σε πράξεις απελπισίας, όπως ήταν και οι αποδοκιμασίες του πολιτικού κόσμου κατά την παρέλαση της φετινής 28ης Οκτωβρίου σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας. Είναι το τελευταίο που μπορεί κάποιος να κριτικάρει - όταν την ίδια στιγμή διαπιστώνει - και προσωπικά εγώ τελευταία από την θέση του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Πάρου έχω διαπιστώσει πόσα εκατομμύρια αφορολόγητα ευρώ έχει αφήσει η τσιμπίδα της Εφορίας και του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών με όλους εκείνους τους Δυτικο-Ευρωπαίους και λοιπούς ξένους επιχειρηματίες που ενοικιάζουν τα πολυτελή τους σπίτια για 700 ευρώ την βραδυά(!!!) σε αυτό το νησί και σε όλα τα άλλα χωρίς να φορολογούνται. Αντιθέτως φορολογούνται τα εισοδήματα των 300 ευρώ των συνταξιούχων. "Αυτό δεν είναι ένα κραταιό επιχείρημα για να θεριέψει η δύναμη των Ελλήνων απέναντι στο νεο-βαρβαρισμό ζητώντας την διεξαγωγή εκλογών όσο το δυνατόν πιο σύντομα;" Δεν είναι εύκολο να αντιπαλέψεις αυτή την επιχειρηματολογία εκτός κι αν είσαι τεχνοκράτης ή τραπεζίτης νομίζω.

 

Εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου του 2012 και μέχρι τότε τί;

Παράθυρο για την επίτευξη συνεννόησης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για την συγκρότηση κυβέρνησης ψάχνουμε να βρούμε πολλά 24ωρα τώρα και μέχρι αυτή την στιγμή που γράφεται το κείμενο δεν έχει ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό εθνοσωτήριο σχήμα, παρά τα ατέλειωτα σύρε κι έλα των δημοσιογράφων, χωρίς αυτή την φορά την παρουσία των ξένων δημοσιογράφων, οι οποίοι με το που είδανε τον κ. Βενιζέλο μαζί με τον κ. Σόϊμπλε εις τας Βρυξέλλας, ησύχασαν... Αραιά και που βλέπουμε κανένα τηλεοπτικό κυρίως ξένο συνεργείο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ή το Μέγαρο Μαξίμου, όπου διαδοχικά δέχεται επισκέψεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τους Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά, Α. Τσίπρα και λοιπό πολιτικό προσωπικό. Και πρέπει εμείς τώρα να αναθαρρούμε που είδαμε και ....τον ΄Αδωνι να περιμένει τον πρόεδρο του ΛΑ΄ΟΣ έξω από το Γραφείο του κ. Παπούλια για τα "καλά χέρια" που θα πέσουμε ως Λαός στην ενδιάμεση αυτή κρίσιμη φάση μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Βέβαια σε όλα τούτα υπάρχει κι ο εύλογος αντίλογος φίλου ακροατή μας που λέει: "Τί θέλουμε για να ηρεμήσουμε; Κυβέρνηση του Βουνού; Χωρίς Κεφάλαια δεν γίνεται τίποτε". Αυτό υποστηρίζουμε και μεις χωρίς τα ενωτικά κεφάλαια της Ιστορίας μας και τις ηθικές προσωπικότητες που έχουν βγει από και για τον Λαό, και ακόμη μάχονται λυσαλέα το νέο πρόσωπο του φασισμούδ που μοιάζει με λερναία ύδρα δε θα δούμε άσπρη μέρα. Σταδιακά δε θα θυμόμαστε ότι "οι ήρωες πολεμούν σαν ΄Ελληνες", που αναφώνησε κάποτε ακόμη κι ο Τσώρτσιλ. Η πάλι την απήχηση της υποστολής της σβάστικας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης που έγινε από τους ηρωϊκούς Μανώλη Γλέζο και Λάκη Σάντα για να θορυβήσει ακόμη και τον γνήσιο πρόγονο της Μέρκελ. Μόνο θα μυρηκάζουμε τα φληναφήματα περί του αναγκαίας επανακεφαλοποίησης των Τραπζεών, που ως "πολιτικό επιχείρημα" έχει κολήσει σαν την παλιά βελόνα του πικάπ κατ΄ επιταγήν των τραπεζιτών....Πάντως ως προς το πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος αναμένεται απόψε (8 Νοεμβρίου) να αφιχθεί από την Βοστώνη και να αναλάβει τις τύχες μας ως πρωθυπουργός θεωρείται μία λύση που έχει αρχίσει να "επιβάλεται" εδώ και 30 περίπου ημέρες, όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας "Στυξ". Παρόλα αυτά μένει να δούμε και το ενδεχόμενο εμπλοκής στο νέο σχήμα του κ. Διαμαντούρου, που επίσης κερδίζει έδαφος. Ιδωμεν... μετ΄ επεφυλάξεων.

 

Αντίδοτο η Ιστορία μας σταθερά προτείνεται από τον ιστορικό Σπύρο Ασδραχά

Μία από τις πιο σημαντικές αναλύσεις που είδαμε τελευταία ήταν του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά στην εφημερίδα "Αυγή" για την ίδρυση του ΕΑΜ, που δεν πρέπει να πνίξει η σκόνη της λήθης όπως και έγινε - αναφορικά με την επέτειο της 27ης Σεπτεμβρίου του 1941. Ο κ. Ασδραχάς δεν αρκείται μόνο στην ιστορία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου που άρρηκτα την εποχή της Γερμανικής Κατοχής είχε συνδεθεί με το ΚΚΕ και αργότερα - τον Φλεβάρη του 1942 με τον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός). "Το ΕΑΜ δεν ήταν επικεντρωμένο μόνο στον Κομμουνισμό αλλά υπήρξε ένα εθνικό Κοινωνικό Κίνημα που αγκάλιασε όλες τις ηλικίες και ορθολογίστηκε βάσει ενός πατριωτικού προτύπου, στηριγμένου στην εθνική αλληλεγγύη συν τοις άλλοις", σημειώνει ο πολύ γνωστός ιστορικός. Μάλιστα απαντά και στο ρητορικό ερώτημα ότι "θα μπορούσε να αναγενηθεί το ΕΑΜ αν η καινούργια υποδούλωση της χώρας στην ηγεμονία του χρηματιστικού κεφαλαίου επέφερε εθνικές αντιδράσεις. Ναι αν η παγκοσμιοποίηση υποβάλλει διεθνικές υπερβάσεις της χρηματιστικής φάσης του καπιταλισμού. Τότε θα ανασηματοδοτούνταν τα υπόρρητα και άφατα της αριστερής εκδοχής της απελευθέρωσης. Μη λησμονούμε την υπόθεση του Μαρξ που επανέρχεται στο προσκήνιο ότι η προλεταριακη επανάσταση θα γίνει στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες...".

 

Συντονισμός αντιδράσεων για το τέλος της ΔΕΗ στην Πάτρα όπως σε ολόκληρη την Επικράτεια

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πάτρας και Δύμης, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαϊας, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Πατρών Αιγίου και η ΕΜΥΔΑΣ Δ. Ελλάδος συγκαλούν στις 9 Νοεμβρίου σύσκεψη στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου με θέμα τον συντονισμό των αντιδράσεων κατά του τέλους των ακινήτων, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στην σύσκεψη θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών μετά την θετική ανταπόκριση του Συλλόγου στο αίτημα της νομικής στήριξης. Σε σχετική ανακοίνωση των προαναφερόμενων φορέων τονίζεται μεταξύ άλλων: "Η κυβερνητική ανάλγητη, εκβιαστική και προδήλως αντισυνταγματική ρύθμιση για αύξηση του Ρεύματος, αδιαφορώντας παράλληλα για την επιβίωση του Λαού, εγείρει το καθήκον της άμεσης και αποφασιστικής αντίδρασης". Για το χαράτσι της ΔΕΗ αντιδρά εντόνως και η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα και Αλληλεγγύης Παραλίας Αχαϊας, η οποία γνωστοποίησε λαϊκή συνέλευση για το επίμαχο θέμα στις 13 Νεομβρίου - ημέρα Κυριακή, στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Παραλίας. "Πρέπει να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι και τα τέλη δίχως τέλος", αναφέρεται σε ανακοίνωση σχετική.

Βέβαια η εταιρεία δεν σταματά μέρα από το να δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο, καθώς συνεργείο της ΔΕΗ στις 8 Νοεμβρίου έκοψε το ρεύμα από διαμέρισμα όπου ζούσε ηλικιωμένη κυρίως που δεν μπορούσε να πληρώσει τον λογαριασμό. Πάντως αντίθετοι δηλώνουν σχεδόν στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι με τις διακοπές ρεύματος όταν δεν πληρώνεται το χαράτσι. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ Θεόδωρος Κανελλόπουλος έκανε λόγο για τον χειρότερο φασισμό της εταιρείας έναντι των καταναλωτών.

 

Χρειάζεται προσοχή των Ελλήνων καταναλωτών τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε λέει το ΙΝΚΑ

"Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε η συνειδητοποίηση των Ελλήνων ως καταναλωτών", τονίζει διαρκώς ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης καθώς τα παράδοξα φαινόμενα - λόγω κρίσης - αυξάνονται δραματικά όπως και οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα διατροφής με βάση το σιτάρι και όλα τα συναφή παιχνίδια που παίζονται στις χρηματιστηριακές αγορές για το συγκεκριμένο προϊόν. Ηδη οι καταγγελίες για ανατιμήσεις των σούπερ μάρκετ που έχουν βραχυκυκώσει τους αγοραστές είναι σε ημερήσια διάταξη με άλλο αναγραφόμενο κωδικό στο ράφι και άλλη τιμή να περνά στο ταμείο πολλές φορές. Πρέπει να έχουν υπόψη τους οι Ελληνες ότι χρειάζεται η συνδρομή τους και οι συνεχείς εκκλήσεις τους στο Ινστιτούτο Καταναλωτών, το οποίο αυτή την εποχή είναι επί ποδός για την ομαλή διακίνηση καυσίμων και δη του πετρελαίου, το οποίο παρουσιάζει πτώση 50% σε επίπεδο παραγγελιών από τους διαχειριστές πολυκατοικιών και τους καταναλωτές εν γένει. Στόχος του ΙΝΚΑ είναι επίσης η πτώση των ενοικίων από πλευράς των ιδιοκτητών οι οποίοι κερδοσκοπούν για την ώρα βασισμένοι στα ισχύοντα μισθωτήρια, πριν η οικονομική στάθμη πέσει σε επίπεδο της τάξης του 30%.

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου