Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011

 

 

 

Ούριος άνεμος μόνο στο καιρικό σκηνικό της Ελλάδος

Το καλοκαίρι βαίνει τυπικά στη λήξη του και ο Ελληνικός ούριος άνεμος καλά κρατεί σε επίπεδο καιρικού σκηνικού σε γενικές γραμμές, παρατείνοντας την παραμονή των ξένων επισκεπτών στη Γη του Ξένιου Δία.

Η ψυχολογία των νεο-Ελλήνων αντιθέτως τείνει να βρεθεί στο ναδίρ σχεδόν με όσα ανήκουστα καθημερινά φτάνουν ως ανακοινώσεις καλοσερβιρισμένες από τα ΜΜΜΕ για τα τεκταινόμενα στο χώρο εργασίας. Από πού να ξεκινήσει κανείς για τις περιβόητες "μεταρρυθμίσεις" ήτοι την πλήρη αποδόμηση των μικρομεσαίων στρωμάτων της χώρας, που είναι και η ραχοκοκκαλιά της, όπως διατείνονται γνωστοί αναλυτές, όπως ο Κώστας Βεργόπουλος, ο οποίος κάνει ανοικτά λόγο στα άρθρα του για φοροεισπρακτικά μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση των Ελλήνων. Και δεν είναι ο μόνος αξιόπιστος αναλυτής, ο οποίος με ψυχρό βλέμμα ζυγιάζει τα πράγματα, γιατί ενώ αναγνωρίζει την σαφή διατύπωση των σκέψεων του ’Ελληνα υπουργού Οικονομικών - κ. Ευ. Βενιζέλου, που - σημειωτέον - μίλησε για την ύφεση που δε βοηθά στη λήψη πρόσθετων φοροεισπρακτικών μέσων, ο προαναφερόμενος αναλυτής εντέλει με σειρά επιχειρημάτων καταδεικνύει ’πόσο πομπώδης είναι η νέα φορολογική "διαρθρωτική μεταρρύθμιση"....

Πόσο όμως να ακουστεί πλατειά η φωνή των αντικειμενικά επιχειρηματολογούντων όταν τα πάντα έχει σκιάσει η τηλετρομοκρατία των βραδυνών δελτίων ειδήσεων των Αθηναϊκών καναλιών; Κι όμως τα παιδιά της γενιάς του φρεντοτσίνο έχουν αρχίσει να ανησυχούν βάσιμα για τα όσα βιώνουν καθημερινά στις οικογένειές τους και σύμφωνα με τις μεταξύ τους συζητήσεις τους, απασχολεί το θέμα της ανεργίας, που έχει πάρει την ανηφόρα σε επίπεδο ποσοστών αλλά και η μίζερη πραγματικότητα της χώρας μας.

Χαρακτηριστικό του ευρύτερου προβληματισμού της νέας γενιάς είναι και τα συνθήματα που βρίσκει κανείς στους τοίχους της Πάτρας ανάμεσα στα οποία κυριαρχεί το εξής: "Τρομοκρατία είναι εντέλει το φως της τηλεόρασης..."

 

Θάνος Μικρούτσικος: Το παιχνίδι του συστήματος παίζουν τα μεγάλα κανάλια

"Πρέπει όλοι κάποια στιγμή να αντιληφθούμε το παιχνίδι του συστήματος παίζουν τα μεγάλα κανάλια και να πεισθούμε παράλληλα ότι οι ψυχωμένοι καλλιτέχνες και γενικώς οι προσωπικότητες υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν για να αντιμετωπίσουμε την ζοφερή εικόνα που βιώνει ο μέσος ’Ελληνας", διατεινόταν πριν από λίγες ημέρες ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και γνωστός συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, μιλώντας στην ΕΡΑ Πάτρας για τον αγώνα πολλών καλλιτεχνών να κρατηθούν στο ύψος των οικονομικών περιστάσεων και να περάσουν στον ίδιο βαθμό διαχρονικά συνθήματα στη νεολαία κόντρα στον παραλογισμό και την βαρβαρότητα του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου...

"Ξέρετε ότι οι στίχοι του Μπέρτολτ Μπρεχτ "Αννα μη κλαις" που πριν από μία 25ετία μελοποίησα είναι λίαν επίκαιροι και αυτό το εισπράττω στις πάμπολλες κάπου 140 συναυλίες που έχω δώσει σε ολη την Επικράτεια με τον Χρήστο Θηβαίο αλλά και τελευταία με τον Μίλτο Πασχαλίδη....."

Τα ίδια λόγια - δηλαδή την ανάγκη της άμεσης επικοινωνίας των πολιτών - επανέλαβε ο Θάνος Μικρούτσικος και κατά την διάρκεια της συναυλίας του της μοναδικής στην Πάτρα, πριν από λίγες ημέρες στα πλαίσιο εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Πάτρας, στο Αρχαίο Ωδείο. "Είναι ώρα νομίζω πάλι να ανταλάξουμε διευθύνσεις και τηλέφωνα" ήταν η συμβολική του φράση που έγινε αποδεκτή με πολλά χειροκροτήματα από την νεολαία στην οποία και χάρισε το συνθετικό του έργο "Ο σταυρός του Νότου", το οποίο είναι βασισμένο στην ποίηση του Κεφαλονίτη Νίκου Καββαδία. σε Το ίδιο δυνατό ήταν και το μπιζάισμα στην κλασική και διαχρονική απόδοση των στίχων Νίκου Καββαδία από τον Θάνο στο πιάνο και στο τραγούδι: "Γιε μου που πάς - μάνα θα πάω στα καράβια"....που φόρτισε στην κυριολεξία την ατμόσφαιρα στη γενέτειρα του συνθέτη, καθώς όπως υπερτόνισε "ποτέ δεν ξεχνώ ότι εδώ στην Πάτρα έμαθα Μουσική....".

 

Δήμητρα Γαλάνη: "Πρέπει να βρούμε την κλίμακά μας"

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και η γνωστή ερμηνεύτρια εδώ και 40 χρόνια και παράλληλα συνθέτης ως ένα βαθμό - Δήμητρα Γαλάνη, απευθύνόμενη στο ακροατήριό της το πολυπληθές στο Αρχαίο Ωδείο πριν από 6 ημέρες διατεινόταν ότι "οι ’Ελληνες δεν πρέπει να κάνουμε την χάρη στους γραφειοκράτες της πολιτικής να επιδοθούμε σε ανθρωποφαγία μεταξύ μας. Μη τους κάνουμε σάς παρακαλώ την χάρη να κανιβαλίζουμε γιατί αυτό είναι που θέλουν. Οι άνθρωποι δε μπορούν να εννοήσουνε επί της ουσίας τίποτε από το δικό μας ψυχισμό. Ας μην τους αδικούμε γιατί αυτοί ζουν καθημερινά κλεισμένοι κατά κανόνα σε ένα δωμάτιο και δε μπορούν να μη ζηλεύουν ότι εμείς λουζόμαστε από τον Ηλιο και από κάποια αγαθά που έχουν βοηθήσει και ξένους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν και να επιλέξουν τη χώρα μας. Φτάνει να βρουμε και οι ’Ελληνες την κλίμακά μας. Αυτό νομίζω ότι χρειάζεται...", ανέφερε η κ. Γαλάνη πάντα λαλίστατη στο κατά πενήντα τοις εκατό ξενόγλωσσο πρόγραμμα που παρουσίασε προβάλοντας συνειδητά την πάλαι ποτέ ψυχή του συγκροτήματος "Raining Pleasure" Βασιλικό, που και αυτός απέδοσε στα Γερμανικά τον "Μάϊκ τον Μαχαιροβγάλτη.." σε στίχους του μεγάλου Μπέρτολτ Μπρεχ και μουσική του Χανς ’Αϊσλερ... εκτός των άλλων.

 

 

Στη Χάγη έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου θεσμικοί παράγοντες της Δ. Ελλάδος για τις γερμανικές επανορθώσεις

Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για την επιτακτική απόδοση των αποζημιώσεων από πλευράς του Γερμανικού κράτους στο Ελληνικό Δημόσιο για το διάστημα της ναζιστικής κατοχής, για τις βιοπραγίες απέναντι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την καταστροφή 500 περίπου πόλεων και κωμοπόλεων της Ελληνικής Επικράτειας. Αφορμή να επανέλθει η χώρα μας στο προσκήνιο και να δημιουργώντας κύμα φιλελληνισμού και ταυτόχρονα ανθελληνισμού από τους συντηρητικούς Γερμανούς κυρίως, στάθηκε η εκδίκαση της υπόθεση βιοπραγιών για την Τοσκανική πόλη της Αρέτσο της Ιταλίας μετά την απόφαση του Ανωτάτου Ιταλικού Δικαστηρίου που επικύρωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία "το γερμανικό κράτος πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις σε 203 οικογένειες θυμάτων του Αρέτσο". Η υπόθεση των Γερμανικών αποζημιώσεων για την σφαγή του Διστόμου εκδικάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου την ημέρα που "συμπτωματικά" έχει συγκαλέσει το ΔΝΤ σύσκεψη για το ελληνικό χρέος. Εν πάσει περιπτώσει στις 13 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στη Χάγη αρκετοί ’Ελληνες που έχουν δώσει μάχες σε διπλωματικό επίπεδο για τις σφαγές Διστόμου (10 Ιουνίου του 1944) και Καλαβρύτων (13 Δεκεμβρίου του 1943). Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και για την περίπτωση των Καλαβρύτων καθώς ήδη με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος, που συνήλθε για το θέμα αυτό αποφάσισε να παραβρεθεί από τις 13 Σεπτεμβρίου στη Χάγη και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και νομικός Κώστας Καρπέτας ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα βρίσκεται και ο δήμαρχος Καλαβρύτων - Γιώργος Λαζουράς, γνωστός επίσης νομικός. Με την ευκαιρία της δύσκολης αυτής προσπάθειας ηθικής κυρίως αλλά και απαραίτητης οικονομικής αποζημίωσης των οικογενειών των σφαγιασθέντων από την Γερμανική πολεμική μηχανή, αξίζει να τονιστεί ο τιτάνιος σχεδόν αγώνας του Νικόλα Σφουντούρη γνωστού επιστήμονα γερμανοτραφή ο οποίος για δεκαετίες κατάφερε να φτάσει σε ανώτατα θεσμικά όργανα της Ευρώπης και όχι μόνο την άδικη σφαγή νηπίων του Διστόμου και όλου του πληθυσμού, από την οποία γλίτωσε από θαύμα, παιδάκι τότε 5 χρόνων........

 

Και ο Αχαιός υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης ΠαπαΪωάννου στην κηδεία του Γ.Α. Μαγκάκη

Το "ύστατο χαίρε" απηύθυνε ο πολιτικός και νομικός κόσμος στις 8 Σεπτεμβρίου στον καθηγητή και πρώην υπουργό Γεώργιο - Αλέξανδρο Μαγκάκη της χώρας ενώ παραβρέθηκε και ο Αχαιός υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, που απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών, κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία υπουργού στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών ενώ παρέστησαν την περασμένη Πέμπτη και παλιοί του συναγωνιστές από την εποχή του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Από την Εποχή που Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, διωκόμενος από τους Συνταγματάρχες που τον έπαυσαν και από καθηγητή στη Νομική Σχολη όπου δίδασκε, καίτοι φυλακισμένος, κατάφερε να ενημερώσει τους πολίτες της Ευρώπης για το μιλιταριστικό καθεστώς που καταδικάστηκε στην συνέχεια και χάρη στις δικές του προσπάθειες. Αξιομνημόνευτος είναι και ο αγώνας του εκλιπόντος για τις γερμανικές επανορθώσεις αλλά και η ενημέρωση των πολιτών της Αχαϊας για το επίκαιρο αυτό θέμα από τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στα μέσα της δεκαετίας του 80, έχοντας στο πλευρό του τον Μανώλη Γλέζο.

 

Εργαζόμενοι της ΑΒΕΞ : "Φοβάμαι την πείνα" και η ομιλία της κ. Παπαρήγα

Οσο και να θέλει κανείς να αποξεχαστεί εντούτοις δε μπορεί παρά να στέκεται καθημερινά και στα δεσπόζοντα πλακάτ των απλήρωτων εργαζομένων της ΑΒΕΞ, που αποτελεί ως ξυλουργικό εργοστάσιο ή αποτελούσε (;) σήμα κατατεθέν για τη νότια πλευρά της Πάτρας. Στα πλακάτ κυριαρχούν οι φράσεις: "Φοβάμαι την πείνα", "Τα παιδιά μας δεν έχουν τα στοιχειώδη", μέσω των οποίων οι -για μήνες - απλήρωτοι εργάτες διεκδικούν το αυτονόητο. Στο πλευρό τους έχει ταχθεί με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, σε μία από τις πρόσφατες συνεδριάσεις του αλλά και η γραμματεία του ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο), το οποίο σε ανακοίνωσή του προσθέτει: "Επιβεβαιώνεται η θέση του ΠΑΜΕ ότι οι άγριες θυσίες του λαού στο όνομα της κρίσης και τους χρέους και της ανταγωνιστικότητας δε θα έχουν τέλος". Πάντως το θέμα της ΑΒΕΞ (εξ’ όσων γνωρίζουμε) όπως και η εντεινόμενη ανασφάλεια σε διάφορους εργασιακούς χώρους και στην Αχαϊα - Δ. Ελλάδα, θα είναι μέσα στα κομβικά σημεία της ομιλίας της γ.γρ. της Κ.Ε του ΚΚΕ κ. Αλ. Παπαρήγα, η ομιλία της οποίας θα γίνει σε ένα περίπου 24ωρο από την στιγμή που συντάσσεται το κείμενο αυτό, δηλαδή στις 8.15 το βράδυ του Σαββάτου της 10ης Σεπτεμβρίου, στο Κάστρο της Πάτρας και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 37ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

 

Περί τα 781 εκατομμύρια αναλφάβητοι έχουν δηλωθεί από τον ΟΗΕ

’Οντως ο αριθμός των αναλφαβήτων είναι μεγάλος και καλά ακούγεται ότι η ογδόη Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη του Αναλφαβητισμού από την Ουνέσκο στις 17 Νοεμβρίου του 1965. Το θέμα είναι όμως τί γίνεται επί του πρακτέου ώστε οι αναλφάβητοι να σταματήσουν σκέφτεται κανείς πέρα από τις προσπάθειες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που μάς θύμισε την επέτειο. Με τα βιβλία στην Τρίτη και Τετάρτη Δημοτικού τί θα γίνει διερωτώνται οι δάσκαλοι και με το απερίγραπτο αλαλούμ σε στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση λόγω συνταξιοδότησης πολλών δασκάλων και καθηγητών. Θα το δούμε προσεχώς....όπως και το πώς θα βρεθεί λύση για την εξεταστική περίοδο στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που διακόπηκε λογω των καταλήψεων στις περισσότερες σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών όπως και στις σχολεές του ΑΤΕΙ της πόλης.

Μέχρι τότε ας μη μασάμε ότι σερβίρει η κ. Κλίντον με αφορμή την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη με την καταστροφή των δίδυμων πύργων (trade center) και τον αφανισμό των 4.000 τριτοκοσμικών που διαβιούσαν στην πόλη του Γούντι ’Αλεν. Επίσης ας αποφεύγουμε να εκνευριζόμαστε με τους λεονταρισμούς της κ. Μέρκελ και όλου του ευρωθιάσου..... Μπορούμε να ελπίζουμε ίσως σε καλλίτερες συναυλίες, γιατί όχι; όπως η προγραμματισμένη του Θανάση Παπακωνσταντίνου στις 14 Σεπτεμβρίου στο Κάστρο της Πάτρας και την ίδια ημέρα και της ταλαντούχου Πατρινής συνθέτριας και βιολονίστριας - Ευανθίας Ρεμπούτσικα, που τόσο έχει συμβάλει στην Ελληνο-τουρκική φιλία από την καλλιτεχνική πλευρά.

 

ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου