Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011

Ούτε ένας ούτε δύο αλλά 7.000 οι άνεργοι των εταιρειών που έχουν αναλάβει τα εθνικά δίκτυα

Με αυτή την φράση : "Ούτε ένας ούτε δύο αλλά σε 7.000 ανέρχονται οι άνεργοι των εταιρειών που έχουν αναλάβει μέσω ΣΔΙΤ τα εθνικά δίκτυα", καθημερινά στο συγκεκριμένο ηχητικό σχόλιο του σωματείου "Γαλαρία" μαθαίνουμε το τί έχει γίνει στον συγκεκριμένο χώρο. Ο κ. Θεόδωρος Τσελεπής πρόεδρος του Σωματείου έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την συμπαράσταση των απολυμένων του συναδέλφων. Παρόλα αυτά ευδιάκριτος ήταν ο ραγισμένος τόνος στη φωνή του όταν κατά την διάρκεια του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου, ενημέρωνε το σώμα αναφέροντας: "Σάς εκλιπαρώ, πέστε μου κ.κ. περιφερειακοί σύμβουλοι πώς θα αντιδρούσατε εσείς αν είσασταν αναγκασμένοι κάθε φορά να ανακοινώσετε μία απόλυση, από αυτές που καθημερινά ανακοίνωνε η ’"Ολυμπία Οδός". Πώς θα αντιμετωπίζατε τους συναδέλφους σας. Για να με καταλάβετε θα έπρεπε να έχετε περάσει το φάσμα της ανεργίας. Να νιώθετε δηλαδή ζόμπι το βράδυ και όλη τη νύχτα ενώ το πρωί με σκυμμένο το κεφάλι θα καταφεύγατε σε 5 ευρώ από τα χρήματα της γυναίκας σας για να αγοράσετε τσιγάρα ψωμί και εφημερίδα. Αυτό συμβαίνει κύριοι με όλους αυτούς τους 7.000 ανθρώπους το τελευταίο διάστημα..."

 

Σε δεινή θέση πολλοί κλάδοι εργαζομένων

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει πολλοί κλάδοι εργαζομένων, μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Ανάμεσά τους και οι εργαζόμενοι στην ΑΒΕΞ, οι οποίοι έχουν κηρύξει επίσχεση εργασίας. Από τα πλέον κυρίαρχα συνθήματά τους στα πλακάτ, είναι και αυτό: "Φοβάμαι την ανεργία και την πείνα... ", που φωτογράφισαν και Αθηναίοι δημοσιογράφοι. Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται από μαύρες σημαίες που βρίσκονται αναρτημένες, στη διασταύρωση της Ακτής Δυμαίων με την Ανθείας, ακριβώς απέναντι από τα αγκυροβολημένα πλοία στο νέο λιμάνι.

 

Μεγάλη βραδυά στο ξωκκλήσι της ξενητειάς στον Αη Γιάννη - στα Μακρίσια της Αρχαίας Ολυμπίας

Ιδιαίτερες στιγμές και φέτος έζησαν οι πολίτες της Ηλείας και μαζί τους πολλοί ακόμη κάτοικοι της Αχαϊας και της λοιπής Πελοποννήσου μαζί με τους απόδημους ’Ελληνες, που τίμησαν το γραφικό ξωκκλήσι της ξενητειάς- τον ’Αη Γιάννη, στα Μακρίσια της Αρχαίας Ολυμπίας, στις 4 Αυγούστου. Ολη η εκδήλωση και φέτος υποστηρίχτηκε από την ΕΡΤ και το Ε’ Εθνικό Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ψυχή της διοργάνωσης ο γνωστός παραγωγός - δημοσιογράφος και στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης γύρω στις 9.30 άρχισε να μιλά τονίζοντας στο πυκνό ακροατήριο: "Καλώς ορίσατε και φέτος στα Μακρίσια της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου εδώ και 20 χρόνια πραγματοποιείται η γιορτή για τους ξενιτεμένους ’Ελληνες και το αντάμωμά τους με φίλους και συγγενείς. Από αυτή την στιγμή συνδεόμαστε με την "Φωνή της Ελλάδας", μέσω της οποίας μεταδίδεται απευθείας η εκδήλωση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, σε Αμερική, Καναδά, στα πλοία και στους ναυτικούς μας, στην Ασία και όλες τις άλλες Ηπείρους".

Η συνέχεια της εκδήλωσης το ίδιο δυνατή, καθώς τιμήθηκαν φέτος αρχικά δύο εν ζωή σημαντικοί ’Ελληνες. Ο πρώτος είναι ο διευθυντής του Πλανηταρίου κ. Διονύσης Σιμόπουλος. Ο άνθρωπος - βιβλιοθήκη σε σχέση με τον χώρο της Αστροφυσικής. Ο δεύτερος τιμώμενος ήταν ο γνωστός πολιτικός Κρις Σπύρου, ο φίλος της Χίλαρι και του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος με συγκίνηση τόνισε ότι από όλες τις διακρίσεις του η πιο σημαντική είναι όταν του φωνάζουν ξαφνικά στο δρόμο οι συμπατριώτες του ανά τον κόσμο: "Γειά σου ’Ελληνα".

Από τις πολύ σπουδαίες στιγμές της συγκεκριμένης βραδυάς ήταν και η ανάγνωση ποιημάτων του πρόσφατα αποβιώσαντος σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη και του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη ( ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγους μήνες)! Η βραδυά απογειώθηκε στην συνέχεια χάρη στις ερμηνείες αθάνατων συνθέσεων του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων συνθετών από τον Πέτρο Γαϊτάνο, την Φωτεινή Δάρα και τον Κώστα Μακεδόνα.

 

Οι Οικολόγοι δίνουν βαρύτητα στο θέμα της Ιδρυματικής βίας στην Ελλάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό ο χώρος των οικολόγων Πρασίνων και του Ελληνικού τμήματος στο θέμα των κοινωνικών παρεμβάσεων. Μία από τις πιο σημαντικές έγινε πριν από 15 ημέρες στην ΕΡΑ Πάτρας από τον υπεύθυνο του Τμήματος για την Υγεία κ. Νίκο Σαραντάκη, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στο επίμαχο θέμα της ιδρυματικής βίας. Αφορμή για τις δηλώσεις του ψυχολόγου ήταν η καταδικαστική απόφαση ειδικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικού Τομέα για την Ελλάδα, με αφορμή την βίαιη εισαγωγή σε ιδρύματα δύο πολιτών. Με αφορμή την έκθεση αυτή για τους δύο παράνομα έγκλειστους ’Ελληνες, ο κ. Σαραντάκης μίλησε για την δυστοκία τόσο της ομάδας των Οικολόγων Πρασίνων όσο και της Εθνικής Επιτροπής για την εξέταση σχετικών περιπτώσεων, να λάβει στοιχεία από πολλά ιδρύματα για τον παραγκωνισμό έως και τον ευτελισμό αδύναμων και ξεχασμένων υπάρξεων....

 

 

Ο "ήσυχος" Αύγουστος των Φεστιβάλ

Ο ανήσυχος αντέλει μήνας Αύγουστος των δυσάρεστων εκπλήξεων, σε σχέση με τα εργασιακά, δίνει μία μικρή ανάσα και στην Πάτρα χάρη στα δύο Φεστιβάλ της πόλης. Το ένα το αποκαλούμενο Διεθνές Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων από το 1986 και το έτερο του Αρχαίου Δράματος που φέτος ως επετειακό καθώς συμπλήρωσε 30 χρόνια, επιμένει με καλές παραστάσεις παρά το γεγονός ότι δεν αποφεύχθηκαν και κάποιες ματαιώσεις. Ανάμεσά στα ματαιωμένα δρώμενο είναι και το Siverko Dance Theatre ("λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης αλλά και της έλλειψης ουσιαστικής στήριξης από τοπικούς και μη φορείς"), όπως τονίστηκε. Για τεχνικούς λόγους δε θα δούμε και το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας. Αντιθέτως οριστικοποιήθηκαν μέσω ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου) οι ημερομηνίες των εκδηλώσεων, αρχικά της συναυλίας της Αρλέτας στις 10 Σεπτεμβρίου και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα στις 14 Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας. Σε σχέση με τα του Διεθνούς Φεστιβάλ θα σχολιάσουμε εκτενώς στο προσεχές φύλλο ώστε να δούμε σφαιρικά πολλά από τα δρώμενά του αφενός αλλά και γιατί περιμένουμε και την κοινή συναυλία των Διονύση Σαββόπουλου και Λουκή Κηλαηδόνη μέσα στον Σεπτέμβριο.

 

19χρονος απειλούσε περιπτερά στο Μεσολόγγι για τη "δόση" του

Μαύρη σκιά είχε καταντήσει τον τελευταίο μήνα19χρονος για έναν 41χρονο περιπτεριούχο, τον οποίο ωμά εκβίαζε αποσπώντας του ποσά κατ’ εξακολούθηση. Ο νεαρός με περισσή θρασύτητα όσο και ανεξήγητη μετέβαινε τον τελευταίο μήνα καθημερινά στον παθόντα, στο κέντρο της πόλης και με απειλές του στυλ: "θα σού κάψω το περίπτερο" του αποσπούσε διάφορα προϊόντα χωρίς να καταβάλει κανένα αντίτιμο. Πέντε ημέρες πριν συληφθεί είχε "εξελίξει" τις μεθόδους του απειλώντας με μαχαίρι δυο και τρεις φορές καθημερινά τον περιπτεριούχο, αποσπώντας και χρηματικά ποσά των 50 ή των 100 ευρώ τη φορά. Τελικά στις 6 Αυγούστου αστυνομικοί της Ασφάλειας Μεσολογγίου, προσημείωσαν δύο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, τα οποία και παρέδωσαν στον καταγγέλοντα. Ο δράστης λίγη ώρα αργότερα, με την ίδια μέθοδο τα αφαίρεσε αυτά καθώς και ένα χαρτονόμισμα των 50 επιπλέον ευρώ. Μόνο που αυτό έμελλε να είναι και το τελευταίο που απέσπασε από τον καταγγέλοντα. Να συμπληρώσουμε ότι σε έρευνα που έγινε στην οικία του 19χρονου β’ρθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον 1.150 ευρώ, 5 μαχαίρια - στιλέτα και μία ναϊλον συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη - βάρους περίπου 70 γραμμαρίων.

 

Πόλος έλξης των επισκεπτών ο Ιστιοπλοϊκός ’Ομιλος Πατρών

Πληθαίνουν τους τελευταίους μήνες τα καλά σχόλια για τον Ιστιοπλοϊκό ’Ομιλο Πατρών, με την μακραίωνη ιστορία και το δυνατό πλέον προφίλ ανάμεσα στους Ιστιοπλοϊκούς συλλόγυς όλης της χώρας. Αφορμή και η φετεινή 23η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου, ή άλλως πως αποκαλλούμενη Ράλι Ιονίου, που δίνει άλλον αέρα στους ιστιοδρόμους. Φέτος η εκκίνησε δεν έγινε στο προκαθορισμένο σημείο της Ιθάκης όπως μάθαμε αλλά έξω από το γραφικό ψαροχώρι Φρίκες που βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Ο μαϊστρος 20 μιλίων έκανε την εμφάνισή του και τα σκάφη ανέπτυξαν μεγάλες ταχύτητες. Το πρώτο σκάφος πάντως τερμάτισε στο Μεγανήσι της Λευκάδας σε περίπου μιάμιση ώρα μετά την εκκίνηση. Και φέτος οι καιρικές συνθήκες επέφεραν αλλαγές στη μάχη για τον τίτλο στις κατηγορίες των αγωνιζομένων σκαφών και πληρωμάτων. Η βάση πάντως του Ι.Ο.Π στην Πάτρα, πιο εμπλουτισμένη παρά ποτέ και με ένα γραφικό στέκι με ψαρομεζέδες, δέχεται τους πάντες κάθε βράδυ, νικητές και μη μαζί με αρκετούς επισκέπτες, που απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα... στον Πατραϊκό.

 

"Το μικρό Πάσχα" πλησιάζει

Το μικρό Πάσχα ή η γιορτή της Παναγιάς πλησιάζει και όλη η χώρα απ’ άκρη σε άκρη φορά τα γιορτινά της. Προετοιμάζεται κοινώς για την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης που άρρηκτα είναι συνδεδεμένη με ανταμώματα και πολλά έθιμα που κυρίως αναδεικνύουν την νησιωτική Ελλάδα. Κρίση ξεκρίση ωστόσο στα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα (μέσω διαδικτύου) τα νησιά του Σαρωνικού, οι Κυκλάδες, το Ιόνιο και η Κρήτη είναι ευδιάκριτα κομβικά σημεία τουρισμού στον πλανήτη. Μακάρι να μείνουν και αλώβητα, πέρα από τις φήμες που εδώ και μήνες φέρουν στο προσκήνιο τις "προς πώληση βραχονησίδες" του Ιονίου. Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι από καρδιάς.

ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου