Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης - 7 Ιουλίου, στις 11 περίπου στην Πάτρα, και στην περιοχή Λυκοχωρού, ακριβώς δίπλα από το 3ου Αστυνομικό Τμήμα - επί της οδού Ιγνατίου -14- Συγκεκριμένα ένας οικοδόμος περίπου 60 ετών έχασε την ισορροπία του και έπεσε από τις σκαλωσιές του κτιρίου στο οποίο εργαζόταν. Οι πρώτες πληροφορίες δε αναφέρονται σε σοβαρό τραυματισμό ωστόσο για το περιστατικό ήδη έχει ενημερωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας ενώ τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διερευνά το 3ο Αστυνομικό Τμήμα. Για να δούμε αν θα δούμε αυτή την φορά μεγαλύτερη κινητοποίηση για ένα ακόμα εργατικό ατύχημα, που έρχεται να προστεθεί στον ατέρμονα κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων στις οικοδομές και γενικότερα στα εργοτάξια.

***

 

«Οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου είναι σε πορεία ανάπτυξης, στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής για την Ευρώπη των Περιφερειών 2014-2020, έστω και αν τυπικά δεν συμπεριλαμβάνονται στις 50 συνολικά Περιφέρειες της Ευρώπης». Αυτό τόνισε στις 6 Ιουλίου στην ΕΡΑ Πάτρας και την εκπομπή : «Πολύ-πολιτισμικά», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και ευρωβουλευτής-Γιώργος Σταυρακάκης, με αφορμή την θετική ψήφο 500 ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου, στις 5 Ιουλίου, για την ενίσχυση του θεσμού των Περιφερειών, την οποία ο ίδιος εισηγήθηκε. Παρά πάντως τις διαβεβαιώσεις και τον ζήλο του κ. Σταυρακάκη -κατά κοινή ομολογία - ώστε να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης στις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος, της Κρήτης, των Ιόνιων Νησιών και της Πελοποννήσου, δε μπορεί παρά να υφίσταται και ένα τυπικό ζήτημα ως προς τη μη υπαγωγή των πιο φτωχών περιοχών της Ευρώπης, όπως οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της έχουν παραδεχθεί στις πολλές ημερίδες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς ότι είναι οι δύο εξαιρούμενες ουσιαστικά προνομίων Περιφέρειες.

***

 

Από την ερχόμενη Δευτέρα - 11 Ιουλίου, θα ανοίξει τις πύλες το το Νότιο Λιμάνι της Πάτρας, όπως τόνισαν στις 6 Ιουλίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλο του ΟΛΠΑ Ζιώργος Ζεππάτος και Κώστας Πλατυκώστας αντίστοιχα, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή τους, γιατί από την ανάληψη των καθηκόντων τους "μέσα σε ένα χρόνο ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό έργο για την περιοχή". Το έργο μια χαρά είναι και οι ανακοινώσεις γι’ αυτό επίσης. Με τους διερχόμενους και απελπισμένους μετανάστες τί πρόκειται να γίνει είναι το θέμα, όπως η πλεμπάγια ρωτά καθημερινά χωρίς απάντηση, φοβούμενη μαζική μετακίνηση των τριτοκοσμικών που έχει αρχίσει και περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της Ακτής Δυμαίων. Επίσης, τί μέλλει γενέσθαι με τον καθαρισμό της εκτεταμένης λιμενικής ζώνης. ’Επειτα μία ταμπέλα για την μείωση της ταχύτητας σε αυτό το 1,5 περίπου χιλιόμετρο από τον Αγ. Ανδρέα μέχρι και την οδό Ανθείας δε θάπρεπε να υπάρχει ώστε να διευθετείται με όρους ανθρώπινους το κύμα των πολιτών ή των ομάδων και "καραβανιών" που θα έχουν άμεση πρόσβαση και ανάγκη τις νέες εγκαταστάσεις;

***

 

Την άμεση απόσυρση των επίμαχων διατάξεων του νέου νόμου που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά και την παράταση της δημόσιας διαβούλευσης για τρεις μήνες, ζητά η Πρυτανική Αρχή της Πάτρας.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε πριν από ένα τριήμερο από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών- Γιώργο Παναγιωτάκη και τους αντιπρυτάνεις, τονίσθηκε πως είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν με δυναμικό τρόπο στην ολομέτωπη επίθεση, που δέχονται τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Αρνητικά επιπλέον σχολιάζεται το γεγονός της επιβολής διδάκτρων υποτυπωδών - έστω - για τα ΑΕΙ της χώρας.

***

 

Τους κινδύνους που υπάρχουν να χαθεί το έργο του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στου Φλόκα, ανέλυσε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσος Αποστολόπουλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας. Νάταν η πρώτη φορά που δε βγήκε συμπέρασμα για το πολύπαθο εργοστάσιο. Πάντως τα χαμόγελα περίσσευαν όπως και οι δημόσιες σχέσεις την ίδια ώρα που στην πόλη πολλοί πολίτες ερωτούν ανοικτά, όταν βρίσκονται στις πλατείες - πιο αραιά πλέον λόγω θέρους - ότι "θάπρεπε να υπάρχει μία εξήγηση, αν όχι λογοδοσία για τις χαμένες εργατοώρες τις πληρωμένες από τους Αχαιούς πολίτες τόσα χρόνια, που ακούμε ότι "αργούν τα τεύχη δημοπράττησης για το εργοστάσιο στην περιοχή Φλόκα....(SIC).

***

Nα παραμείνουμε ακόμη λίγο στα του Δήμου Πατρέων και να επισημάνουμε ότι μάλλον επιλεκτικά δρουν τα συνεργεία της Δημοτικής Αστυνομίας ως προς την επίδοση κλήσεων στη δεξιά πλευρά της ΙΙΙ Συμμάχων. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο φακός των εφημερίδων αποδεικνύει τα λεγόμενα της στήλης

Φαίνεται θα υπάρχουν και οι μόνιμα ευνοημένοι επώνυμοι του Δήμου που δεν τους πιάνει τίποτα....

***

Συμπαράσταση ο ένας μετά τον άλλο οι εκπρόσωποι φορέων, δηλώνουν την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΕΒΟ, που επιμένουν στον κρατικό έλεγχος της ΕΒΟ και ΕΑΣ. Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πάτρας τονίζει μεταξύ άλλων την «αγανάκτησή του για την πολιτική της κυβέρνησης τόσο στο ξεπούλημα του Δημοσίου όσο και της Αμυντικής Βιομηχανίας», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται. Στο αυτό μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τελούντος χρέη βουλευτή του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου στην Αχαϊα - Βασίλη Μουλόπουλου, ο οποίος έδοσε συνέντευξη τύπου την περασμένη Τρίτη, στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή - 8 Ιουλίου, αναμένεται να γίνει η σύσκεψη για το μέλλον της ΕΒΟ Αιγίου, στο γραφείο του υπουργού Εθνικής ’Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη.

Θα παραστούν, ο υφυπουργός Εθνικής ’Αμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Αιγίου Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Νίκος Κόκλας και εκπρόσωποι των εργαζομένων.

***

Αποσύρθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων LIDL στη Δυτική Ελλάδα, ύποπτες παρτίδες κατεψυγμένων κρεατικών, στις οποίες φέρεται να ανιχνεύτηκε το παθογόνο βακτήριο E.coli

Αυτό ανακοινώθηκε χθες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από σχετική ενημέρωση του ΕΦΕΤ, που πραγματοποιεί ελέγχους στην περιοχή. Παράλληλα, κρουασάν με μούχλα, εντόπισε ο ΕΦΕΤ και απαίτησε την άμεση ανάκληση της παρτίδας από την αγορά.

Πρόκειται για το προϊόν «Croissan Panini Dolce» , με γέμιση πραλίνας φουντουκιού.

***

Με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Οικονομικών του Δήμου Πατρέων πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα με θέμα την σύνταξη του Προύπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος για το ερχόμενο έτος 2012. Η κ. Σαμούρη δε μπορεί παρά να παραδεχθεί κανείς ότι τ παλεύει το οικονομικό ζήτημα.

***

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωϊ στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ μαζί με δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Οι διαδηλωτές, που προχώρησαν και σε ολιγόωρη κατάληψη του Δημαρχείου της Πάτρας, ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

***

Απόπειρα ληστείας, σε βάρος αλλοδαπού, έγινε χθες το βράδυ της 6ης Ιουλίου, στις 10.20, στην οδό Θεμιστοκλέους στην Πάτρα.

Ως δράστης συνελήφθη ένας 31χρονος, που παρίστανε τον αστυνομικό , ο οποίος κατηγορείται επίσης για αντιποίηση αρχής και κατοχή όπλου. Χωρίς να χρησιμοποιείται το περιστατικό για την γενίκευση, εντούτοις πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει αρχίσει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις το γεγονός ότι "δι ασήμαντον αφορμή τα περιστατικά βίας φορτώνονται στους αλλοδαπούς, οι οποίοι περιφέρονται ως σκιές από την εξαθλίωση και την πείνα......", σχολίαζε σημαντικός παράγων του Δήμου Πατρέων, στο περιθώριο των εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως μάθαμε. Ποιός όμως να τον συμμεριστεί στις άγριες εποχές που ζούμε.

****

Από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, καλούνται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που πληρούν τις προϋποθέσεις για κατάταξη ή εγγραφή στους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων καθηγητών (με ή χωρίς προϋπηρεσία), για το σχολικό έτος 2011 - 2012, να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Η υποβολή των αιτήσεων, θα διαρκέσει από σήμερα και μέχρι τις 15 Ιουλίου.

****

Στην Πάτρα από σήμερα που γράφονται αυτά τα κείμενα (7 Ιουλίου), η μεγάλη κυρία του Ελληνικού Τραγουδιού-Μαρινέλλα, έδοσε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας μαζί με τους συνεργάτες της και τους εκπροσώπους του Φεστιβάλ Πάτρας για την αυριανή παράσταση που φέρει τον τίτλο: «Μαρινέλλα - Το μιούζικαλ» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Η μουσική παράσταση, που έχει σκηνοθετήσει ο Σταμάτης Φασουλής, έχει συγκεντρώσει πάνω από εκατό χιλιάδες θεατές στο "Παλλάς" στην Αθήνα που παρουσιάστηκε για ενάμισυ χρόνο αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, όπως η ίδια η καλλιτέχνης τόνισε. Στην Πάτρα το ιδιαίτερο αυτό σώου -στηριγμένο και σε κιν/κά στιγμιότυπα, θα λάβει χώρα αύριο στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, με ώρα έναρξης τις 9 και τέταρτο. Η κ. Μαρινέλλα άλλη μία φορά φανέρωσε την ανθρώπινη πλευρά της αλλά και την άνεσή της όταν βρίσκεται με συναδέλφους της νέους, όπως κατά γενική ομολογία αυτό ειπωθηκε στην συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου από τους ηθοποιούς Αντώνη Λουδάρο, Τζένη Μπότση, Αντώνη Λιβιεράτο και Κατερίνα Παπουτσάκη. Νομίζω ότι η κ. Μαρινέλλα ήταν πολύ εφεκτική όταν αναφέρθηκε και στους νεώτερους τραγουδιστές που χρησιμοποιούν κατά κόρον την εξελιγμένη τεχνολογία, αναφέροντας ότι "θα βρουν κάποτε το δρόμο τους", όταν ερωτήθηκε σχετικά. Παραδέχθηκε όμως ότι κακά τα ψέμματα η φωνή χρειάζεται και όταν φτιάχνεις δίσκο αλλά και στις ζωντανές συναυλίες, στις οποίες δυστυχώς χρησιμοποιείται πολύ το σύστημα του play back.....

****

 

«Ο θάνατος της Ευρώπης» ήταν ο γενικός τίτλος της διάλεξης του διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας Απόστολου Πιερρή την περασμένη Πέμπτη - 7 Ιουλίου, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Πρόκειται για το τελευταίο σεμινάριο του ΚΔ’ Κύκλου. Ας ελπίσουμε ότι η διάλεξη αυτή δεν θα αποβεί προφητική για το μέλλον της Ευρώπης, στην οποία ευδοκιμεί πλέον ο πόλεμος μεταξύ των οίκων αξιολόγησης των οικονομιών, όπως τόνισε από την Πάτρα πριν από λίγες ημέρες ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τελών χρέη βουλευτή της Αχαϊας Βασίλης Μουλόπουλος (βάσει των ψήφων των πολιτών τον Σεπτέμβριο του 2009). Ο κ. Μουλόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα με στοιχεία στους δημοσιογράφους αλλά και στο ακροατήριο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης την ίδια ημέρα, πώς λειτουργεί το παράλογο των ανακοινώσεων για το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Standard &’Poors, για τον οποίο ΗΠΑ και Γερμανία δε λένε τίποτα, ούτε αν δηλαδή εγκρίνουν ή απορρίπτουν τα πορίσματά του.

**

Την ιδια ώρα, συνέχισε ο κ. Μουλόπουλος, "το ντόμινο τρόμου σε όλη την Ευρώπη είναι γεγονός, το σύστημα της προσωρινής εργασίας έχει εδραιωθεί και η κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας τείνει να χαθεί από τις παρεμβάσεις της τρόϊκας και των συνεργατών της". Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του μέλους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Καλύβη, ο οποίος παρουσίασε σημεία των προγραμματικών απόψεων του πολιτικού αυτού χώρου σε σχέση με την Οικονομία, ενόψει της Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στις 16&’17 Ιουλίου, στην Αθήνα. Η φράση του κ. Καλύβη "με επιχειρήματα αντιτασσόμαστε σε κάθε έννοια νεοφιλελευθερισμού και ρατσισμού, έτσι όπως τείνει να σκιάσει το μέλλον της χώρας μας που έχει καταστεί πειραματόζωο αλλά και των χωρών της Ευρωζώνης", βρήκε σύμφωνους κατά πλειοψηφία τα μέλη και φίλους ευρύτερα του χώρου αυτού, που συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης την περασμένη Τετάρτη. Αξιοσημείωτη ήταν και η κριτική εκ των έσω και των δύο ομιλητών ότι "προσλαμβάνει τον χαρακτήρα του επείγοντος η σύγκλιση απόψεων από τις περισσότερες συνιστώσες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, τις απαραίτητες συνεργασίες του με τους πολίτες που εκφράζουν την αγανάκτησή τους στις πλατείες, οι οποίοι λούστηκαν κρουνούς από χημικά ληγμένα, κυρίως στην πλατεία Συντάγματος την ημέρα που ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο. Στην τρέχουσα φάση που οι άνεργοι στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.....δε θέλουν καθοδήγηση αλλά σίγουρα αποσαφηνισμένες θέσεις". Για να δούμε......πόσο η αυτοκριτική θα οδηγήσει σε μία ανέφελη συνδιάσκεψη.

***

Δεν είναι ούτε ένα ούτε πέντε μόνο τα συμπεράσματα από το πρόσφατο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το τριήμερο 17-18.19 Ιουνίου, καθώς άλλη μία φορά τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα του Περιφερειακού Τύπου. Οι Αντιπροσωπείες των Περιφερειακών Ενώσεων έδοσαν το παρών ωστόσο τα επιτακτικά ζητήματα της ανεργίας των δημοσιογράφων, της μαύρης εργασίας, των αρύθμιστων σχέσεων για τους χρήστες του διαδικτύου και γενικότερα τις διαδικτυακές εφημερίδες αλλά και οι σχέσης της Πολιτικής Εξουσίας με την αποκαλούμενη 4η Εξουσία άλλη μία φορά άφησαν πολλά ερωτηματικά. Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα είναι ότι "χρειάζεται ρελιστική στρατηγική σε σχέση με την είσπραξη του αγγελιόσημου και την διασφάλιση της εργασίας όπως και την τηρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας". Αξιο αναφοράς γεγονός είναι και τα ψηφίσματα των δημοσιογράφων υπέρ της ’Αμεσης Δημοκρατίας, έτσι όπως αυτή αποτελεία από τα μέσα Μαϊου πάγιο και ειρηνικό αίτημα των πολιτών της πρωτεύουσας (όπου γίνονται οι μεγαλύτερες συνάξεις ) αλλά και των πόλεων ολόκληρης της χώρας.

Από όλες τις τοποθετήσεις κρατούμε την θέση του βετεράνου δημοσιογράφου της Εθνικής Αντίστασης Κώστα Νίτσου, ο οποίος στα 90 του χρόνια έκανε μία τοποθέτηση άξια θαυμασμού, αναφέροντας ότι "χρειάζεται αποκατάσταση της τιμής της Δημοσιογραφίας στην Κοινωνία....." και αποσπώντας το πιο πηγαίο χειροκρότημα όλων των παρατάξεων. Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο κ. Κώστας Νίτσος είναι ιδιαίτερα γνώριμος και στους Πατρινούς πολίτες από τις αρχές της δεκαετίας του 80 όταν τότεως υπεύθυνος κίνησης και Τύπου του Εθνικού Θεάτρου μας, προσπάθησε πολυ την αποκέντρωση του Εθνικού και στην Πάτρα, όπως ο ίδιος μάς θύμησε......

 

 

Σύνταξη: Χρυσή Κοσμάτου.

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου