Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011

Ο Θαλερός Μίκης επικοινώνησε με τη Νεολαία

Καλοκαίρι ζόρικο και ελπιδοφόρο χάρη στη Νεολαία την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή που δίνουν ένα «ελπιδοφόρο σκίρτημα», έτσι όπως το προσδιόρισε ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης, στα Προπύλαια πριν από λίγες ημέρες. Ο θαλερός Μίκης ο δικός μας, ο οποίος αποδεικνύεται ότι παραμένει ολόρθος στις κρίσιμες περιστάσεις και μπορεί να δώσει και ένα μήνυμα από την Αθήνα στην Παγκόσμια Κοινότητα (;) ότι «οι ’Ελληνες αντιστέκονται αποφασιστικά», όπως μετέδιδαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την μεγαλειώδη και ειρηνική συγκέντρωση της 5ης Ιουνίου στο Σύνταγμα στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας δηλαδή την Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και δεκάδες ακόμη Ελληνικές πόλεις. «Είναι στο DNΑ των Ελλήνων να φανερώνουν το ανάστημά τους, φτάνει να ξαναβρεθούν οι συλλογικότητες», σχολίαζε πριν από δέκα ημέρες για την εφημερίδα «ΣΤΥΞ» γνωστό στέλεχος του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, το οποίο αποφεύγει να κάνει δηλώσεις επωνύμως, γιατί πιστεύει ότι « η γενιά μου τα έχει κάνει μούσκεμα». ’Αδικο έχει;

***

Κοσμοπλημμύρες καθημερινές στις πλατείες της Ελλάδος και Ισπανίας

’Ατομα κάθε ηλικίας βρίσκονται καθημερινά στις πλατείες Γεωργίου και Φανερωμένης (λιγότερα στη δεύτερη) σε Πάτρα και Αίγιο αντιστοίχως, για να δώσουμε περισσότερο το τοπικό στίγμα της επικαιρότητας, αναφορικά με το Κίνημα των Aγανακτισμένων, έτσι όπως ξεκίνησε από τις 15 Μαϊου από την πλατεία της Πύλης του ’Ηλιου (Puerta del Sol) στη Μαδρίτη για να βρει την ξέχωρη έκφρασή του αλά Ελληνικά. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία παρά το γεγονός ότι για χάρη αθλητικής διοργάνωσης δε δίστασε ο σοσιαλιστής Θαπατέρο (SIC) να κατεβάσει τα ματ στην ιστορική πλατεία της Μαδρίτης, πριν από καμιά δεκαριά μέρες, απ’ όπου εκπέμφθηκε το περίφημο μήνυμα στις 15 Μαϊου «Σιγά μη ξυπνήσουν οι ’Ελληνες», που στάθηκε η αφορμή για να γίνει το κλικ στην ψυχολογία μας. Το ελπιδοφόρο νεύμα επαναλαμβάνω απέκτησε πλέον από τις 5 Ιουνίου του 2011 νέο ορόσημο για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο από την πλατεία Συντάγματος, με εκείνο το «πολύχρωμο πλήθος με το μέγα πάθος που έχει με το μέρος του για την ώρα και τους ένστολους, στους οποίους μοιράζει μπουκαλάκια με νερό και ενίοτε κανένα γαρύφαλο», όπως σχολίαζε η Ιταλική εφημερίδα «Corrierre della Sera».

***

«’Αμεση Δημοκρατία Τώρα»

Από τα πλέον αξιόλογα συνθήματα των πανώ κρατάμε: «’Αμεση Δημοκρατία Τώρα», «Ισότητα, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια», «Ο Λαός ένα χρέος έχει την παρουσία του στις πλατείες». «Στο συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος βαφτίζεται μία γενιά ασύγκριτα πιο δημοκρατική, πιο πολιτισμένη, πιο διαβασμένη, πιο καλλιεργημένη και πιο έντιμη από τις προηγούμενες. Κοινώς η πλατεία «εγκυμονεί - προσοχή στο μωρό», επεσήμανε στις 3 Ιουνίου η Φωτεινή Τσαλίκογλου στη ΝΕΤ, αναλύοντας την ψυχολογία των νέων ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τους παλιούς κομματικούς ινστρούχτορες. Για την καταθορύβηση τώρα των ιμάντων του ισχύοντος πλέγματος της πλουτοκρατίας, η αρθρογραφία και οι αναλύσεις των γεγονότων τελειωμό δεν έχουν. Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει και οι αντιδραστικές φωνές καλοθρεμένων πολιτικών που ευνοούνται οι άνθρωποι από το τηλεοπτικό ισχύον status quo και νυν και αεί... Από τις πολλές αναλύσεις ξεχωρίσαμε και την άποψη του έγκριτου καθηγητή κ. Βασίλη Καραποστόλη, ο οποίος τόνισε ότι «ως εκπαιδευτικός βλέπω μία γενιά αρκετά προβληματισμένη, που έχει αρχίσει επιτέλους να αντιλαμβάνεται ότι η εικόνα της τεχνητής ευδαιμονίας είναι απατηλή. Το πρόβλημα υπάρχει στο γεγονός ότι η νέα γενιά δεν παραδειγματίζεται από την Ιστορία των Ελλήνων, πολύ απλά γιατί δεν την διδάσκεται καλά στα σχολεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε φερ’ ειπείν ότι ο ’Αρης Βελουχιώτης είχε σαν πρότυπό του τον Αθανάσιο Διάκο. Σήμερα οι νέοι ποιο πρότυπο μπορούν να έχουν;».

***

Σκληρή κριτική για τους πολιτικούς στο σύνολο του Ελληνικού Τύπου

«Δεν είμαστε όλοι οι πολιτικοί ίδιοι», υπεραμυνόταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αλλά και πιο εμφαντικά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην άποψη ότι «πατενταρισμένα λαμόγια ξετίναξαν τον κρατικό κορβανά. Πώς όμως να πείσουν οι εθνοπατέρες εκ των οποίων κάποιοι με βλέμμα απλανές και άλλες φορές διαταραγμένο φανερώνουν την αλλοτρίωσή τους», όπως σχολιάζεται στην ιστοσελίδα της Κίνησης «Σπίθα», που θέριεψε και στην συμπρωτεύουσα χάρη στο Μίκη και παρά τις ενστάσεις του κ. Μπουτάρη.

«Είναι όλοι αυτοί που βαυκαλίζονται ότι ιερουργούν στο ναό μιας «Δημοκρατίας», που την έχει εντέλει ευτελίσει ένα πολιτικό σύστημα εξαχρειωμένο, αυταρχικό και διεφθαρμένο», όπως σημείωσε εύστοχα ο βετεράνος δημοσιογράφος της εφημερίδας

«Ελευθεροτυπία» Γιώργος Βότσης.

***

Ο Πορτογάλος Ανδρέας Παπανδρέου ευελπιστεί

Ο Μάριο Σοάρες, ο Πορτογάλος Ανδρέας Παπανδρέου ευελπιστεί ότι τελικά θα μπορέσουν να ξεπεράσουν οι κοινωνίες της Ελλάδος και της Πορτογαλίας τον Ρουβίκωνα της χρεοκοπίας, «κόντρα στο αδυσώπητο σύστημα υπερίσχυσης των αγορών απέναντι στις κοινωνίες. Επίσης κόντρα στο «νέο αυτό σύστημα των οίκων αξιολόγησης», όπως τόνισε ο άνθρωπος της Επανάστασης των Γαριφάλων στη Λισσαβόνα στον δημοσιογράφο του MEGA - Παύλο Τσίμα «που θέλουν να επιβάλουν ένα άλλο μοντέλο πολιτικής στηριγμένο σαφώς σε μία νέα γενιά πολιτικών - τεχνοκρατών». Για να δούμε αν ο πάλαι ποτέ συγκαιρινός πολιτικός και συνομιλητής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου θα δικαιωθεί από το σημερινό ακατανόητο σκηνικό που πιέζει ασφυκτικά τις χώρες του Μεσογειακού Νότου, ανάγοντας το πρόβλημα της Ελλάδος σε υπ’ αριθμόν ένα διεθνές θέμα προς «επίλυση» ανάμεσα στον άτακτο παρελθόντα για την διεύθυνση του ΔΝΤ Στρος Καν και της κ. Μέρκελ και τώρα ανάμεσα στην παλιά ελπίδα της Ανθρωπότητας, τον Πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα και την παπαδοκόρη.... συγνώμη την κ. Μέρκελ. Πάντως από όλες τις καθημερινές καταιγιστικές εικόνες της τηλεόρασης με τους ισχυρούς της Γης νομίζω ότι θα μείνει οι αφίσες που έχουν πλημμυρίσει την Πάτρα και όχι μόνο μ το μήνυμα «Η Ελλάδα ανήκει στους ’Έλληνες» που άρρηκτα συνδέθηκε με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

 

Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ

Ιδιαίτερα επίκαιρο είναι το τελευταίο ιστορικό μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα: «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ», που έρχεται να ταράξει τις βιαιότητες των Γερμανών σε βάρος των Κρητών. Όχι πως δεν τις ξέραμε αλλά να νομίζω ότι είναι σημαντικό ανάμεσα στα άλλα ιστορικά στοιχεία και το γεγονός ότι η παραμονή των Ναζί στην Κρήτη και δη στα Χανιά κράτησε μέχρι το 1945 με την ανοχή των ’Άγγλων και «προκειμένου η σιδερένια μηχανή των Ναζί να καταστείλει κάθε κίνηση των Κομμουνιστών». Αυτό σημειώνεται από την κ. Δούκα, που για την γραφή του βιβλίου της στηρίχτηκε σε μαρτυρίες και τον Κρητικό κυρίως Τύπο της Εποχής. Το βιβλίο με τις 600 περίπου σελίδες του, προβάλλεται δεόντως και στις προθήκες των βιβλιοπωλείων της Πάτρας, ενώ φαίνεται ότι κερδίζει αρκετούς αναγνώστες έτσι όπως προβλήθηκε από την έγκριτη εκπομπή της ΕΤ-1 «Βιβλία στο Κουτί» αλλά και από το Φεστιβάλ Βιβλίου που έγινε τον Μάιο στην πρωτεύουσα.

 

Οι παλιοί σύντροφοι του Χρήστου Παπουτσάκη

Σημαντικό ήταν το διήμερο αναφοράς στο περιοδικό «Αντί». Την πολιτική επιθεώρηση που άσκησε δριμεία κριτική και αποτέλεσε πόλο συσπείρωσης των Ελλήνων κυρίως κατά την δικτατορία, χάρη στον εμψυχωτή και εκδότη του Χρήστο Παπουτσάκη. Χωρίς τάση για πολλά μνημόσυνα αλλά για απόδοση των «ίσων» σε έναν από τους βασικούς ιχνηλάτες της πολιτικής επικαιρότητας, έγιναν σχολιασμοί από τους ομοτέχνους του πριν από 8 ημέρες στη διάρκεια διημερίδας στην Αγορά Αργύρη, στην οποία οργανωτικά πρωτοστάτησε ο Πατρινός δημοσιογράφος Ανδρέας Τσιλήρας. Κρατάμε την φράση του αρθρογράφου της εφημερίδας «Αυγή» Σοφιανού Χρυσοστομίδη. «Δεν ήρθαμε στην Πάτρα για να εξωραΐσουμε καταστάσεις αλλά για να μάθει η νέα γενιά τι σήμαινε ο όρος Δημοσιογραφία και αξιοπιστία πηγών και όλα τα συναφή....που δίδαξε με το πείσμα του και το ήθος του ο Χρήστος Παπουτσάκης και μία γενιά δημοσιογράφων με κεφαλαίο Δ ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο αείμνηστος αρθρογράφος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και ανταποκριτής του Monde Aστέρης Στάγκος», μας τόνισε με έμφαση ο κ. Χρυσοστομίδης, που τον ευχαριστώ θερμά....και με δέος.

 

ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου