Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011

Γράφει η Χρυσή Κοσμάτου

Η ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο αίτημα 30 ετών! εξαγγέλθηκε στις 6 Απριλίου το μεσημέρι, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, ύστερα από επίσκεψη και συνάντησή του με το δήμαρχο Αγρινίου Παύλο Μοσχολιό. Εγκωμιαστικά ήταν τα λόγια του δημάρχου για τον υπουργό, ο οποίος στην συνέχεια τόνισε ότι τα θεσμικά όργανα και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδότησαν θετικά για την ίδρυση Εφετείου Δυτική ς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο». Η Πάτρα ακολούθησε στο βηματισμό των δηλώσεων των πρώτων, σχολίαζαν λίγο πριν εκδοθεί το φύλλο της εφημερίδας νομικοί κύκλοι, αναφέροντας ότι «πρέπει να αποσαφηνιστεί το τοπίο με το δικαστικό Μέγαρο»

***

Μειωμένα εμφανίζονται τα ποσοστά του δικομματισμού και σε νέα δημοσκόπηση ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος προσεγγίζει το 27,2%. Παρόλα αυτά ανοικτά πλέον στις συζητήσεις και στην άτυπη «Βουλή» την Λαϊκή, τους καφενέδες ης Πάτρας τουλάχιστον, υπάρχει προβληματισμός διάχυτος αλλά και ελπίδα για τις Αριστερές δυνάμεις του τόπου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε συγκέντρωση που μιλούσε την Τρίτη 5 Απριλίου το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς -Μανώλης Γλέζος μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για τη Οικονομική κρίση και τις κοινωνικές αντιστάσεις λίγο πριν την έναρξη εκδήλωσης στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, ένας σεβάσμιος γέροντας σχεδόν βροντοφώναξε ότι «αυτή την φορά πέρα από σχήματα ο κόσμος είναι θορυβημένος και πρέπει να το λάβουν σοβαρά αυτό υπόψη τους οι πολιτικοί των αριστερών σχημάτων, αφήνοντας κατά μέρος τι διαφορές που τους χωρίζουν και επιχειρώντας να δώσουν αντιπρόταση στην κρίση, όσο γίνεται. Και αυτό μόνο τούτος ο πολιτικός , χώρος ο ποτισμένος με το αίμα μας μπορεί να το καταφέρει με την ουσιαστική συμμετοχή του, στη διακυβέρνηση του τόπου πολεμώντας την κλεπτοκρατία.

***

Μ. Γλέζος -Ι

Λίγη ώρα αργότερα ο Μανωλης Γλέζος αφουγκραζόμενος -όπως πρωτοείπε -προβληματισμούς του τελευταίου χρονικού διαστήματος αλλά και συνομιλώντας χρόνια με τους συντρόφους διερωτήθηκε γιατί κατά τον Μεσοπόλεμο κατάφερε ο φασισμός να επικρατήσει στην Ευρώπη χωρίς να μπορέσει η Αριστερά και εν γένει οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να τον αναχαιτίσουν. Και συνέχισε «σήμερα που τα σύννεφα του φασισμού τείνουν να επανασχηματιστούν, όλο και περισσότερους πολίτες βλέπουμε δυστυχώς - λόγω απαξίωσης της πολιτικής- να λειτουργούν ως υπήκοοι άθελά τους, γιατί όπως ακούγεται συχνά «δε μπορεί να. συγκινήσει κανένα σύστημα».Διερωτώμαι λοιπόν και πάλι μήπως πρέπει να δοθεί μία σοβαρή αντιπρόταση από την Αριστερά ώστε η απάθεια ή ενίοτε η αγανάκτηση των πολιτών να μετατραπεί σε συλλογική πολιτική βούληση και. Έκφραση;» Ακολούθησε θερμό χειροκρότημα και παρατεταμένο από το ακροατήριο (μικτής ηλικίας).

***

Μ Γλέζος - ΙΙ

Το πολυπληθές ακροατήριο χειροκρότησε θερμά και την πρόταση επίσης του Νέστορα της πολιτικής, να ζητηθεί στο «δια ταύτα» από την κ Μέρκελ το ποσό του ενός 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ ως επανόρθωση στις καταστροφές και λεηλασίες που έχει επιφέρει το γερμανικό κράτος έναντι του Ελληνικού Λαού - από το έλος του Α' Παγκοσμίου πολέμου από τότε δηλαδή που εκλάπησαν συν τοις άλλοιςκαι πολλοί αρχαιολογικοί θησαυροί της χώρας μας, που πρέπει να επιστραφούν, όπως έχει αποφανθεί τελευταία η Επιτροπή για τις επιβεβλημένες γερμανικές επανορθώσεις. Στο σημείο αυτό ο Μανώλης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχασε το 13,5% του πληθυσμού της μετά η ναζιστική εισβολή και κυρίως το 1941 από τις καταστροφές των αστικών και περαστικών περιοχών της και το ζήτημα δεν αναδείχθηκε ποτέ σε αντίθεση με τους Εβραίους που κατάφεραν να δικαιωθούν τουλάχιστον ηθικά αλλά και οικονομικά από την Γερμανία μετά τη λήξη του Β’ΙΙαγκοσμίου Πολέμου».

***

Η κρίση και η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος, αποτέλεσε αντικείμενο εκδήλωσης πριν από λίγες ημέρες και των Οικολόγων Πρασίνων με πολλά στελέχη της Αθήνας να ξαναβρίσκονται στην Πάτρα. Σύμφωνα με την εισήγηση του μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπροσώπου του κόμματος Γιάννη Παρασκευόπουλου «Το Μνημόνιο», «είναι επανάληψη των συνταγών του ΔΝΤ πού έχουν εφαρμοστεί σε δεκάδες χώρες αφήνοντας παντού βαθιές κοινωνικές και περιβαλλοντικές πληγές, με αμφίβολο οικονομικό αντίκρισμα. Απέναντί μας δυστυχώς δεν έχουμε ένα όχημα για τομές και εξυγίανση, κάτι που όντως θα χρειαζόμαστε αλλά μία κρεατομηχανή..., που «θανατώνει» τη μεσαία τάξη της χώρας και οδηγεί στον ακρωτηριασμό του σιδηροδρόμου και των εκτάσεων ζωτικής περιβαλλοντικής σημασίας, στο πλαίσιο της εκποίησης ης δημόσιας περιουσίας εκτός όλων των άλλων δεινών». Αντιπρόταση στην κρίση από τον κ. Παρασκευόπουλο αλλά και τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Παπακωνστοντίνου ήταν το « Green New Deal» «επιβεβλημένο διπλά και μετά το σεισμό στην Ιαπωνία αλλά και τις διεθνείς ανακατατάξεις που φέρουν προ των ευθυνών του, το πυρηνικό λόμπι των ανεπτυγμένων χωρών».

***

Σε πλήρη άνθιση σι νεωτεριστικές αντιλήψεις (;) ελέω κρίσης και αξιοσημείωτη ήταν επίσης η συγκέντρωση της Οργάνωσης «Σπίθα», στην Πάτρα, που εκπορεύεται από τον Μίκη Θεοδωράκη και κερδίζει διαρκώς έδαφος το τελευταίο δίμηνο και μετά την διακριτή διακήρυξη θέσεων της Οργάνωσης στο Ίδρυμα Κακογιάννη στην Αθήνα. Μιλώντας για την «Σπίθα» και τον Μίκη Θεοδωράκη στο δίκτυο τη ΕΡΑ Πάτρας Δυτικής Ελλάδας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ ΠΕ ΘΕ (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας) Γιάννης Βογλης υποστήριξε στον υπερθετικό βαθμό τη κίνηση χαρακτηρίζοντάς την «διέξοδο που θα μας βγάλει από την κρίση ενός μοντέλου Ζωής πέρα ως πέρα αποτυχημένου και επικίνδυνα επιβαλλόμενου, λόγω παγκοσμιοποίησης». Και συνέχισε ο κ. Βόγλης: «Ο Μίκης πέρα από παγκόσμιος σύνθετης ήταν και είναι ένα σύμβολο και ένας πόλος που πιστά ακολουθώ προσωπικά, όπως πιστεύω ότι το ίδιο θα πράξουν και χιλιάδες έλληνες». Αξίζει να αναφερθούμε ότι ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης. που ποτέ δεν ξεχνά την καταγωγή και τα έντονα βιώματα στην Κατοχή, όπως απάντησε σε σχετικό μας ερώτημα, τιμήθηκε με το βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης» από το Ελληνικό Μουσείο Θεάτρου, πριν από λίγες ημέρες.

***

Γη κει ύδωρ στους καταθέτες φαίνεται να δίνουν οι τράπεζες με τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν προκειμένου να συγκρατήσουν την εκροή των αποταμιεύσεων, η οποία συνεχίστηκε αμείωτη το πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα επιτόκια των καταθέσεων φτάνουν ακόμη και το 5% για ποσά τη τάξης των 70.000 ευρώ ή των 100.000 ευρώ. Τώρα πόσοι διαθέτουν αυτά τα ποσά είναι άλλο ζήτημα.

***

Περί τις 5.500 αιτήσεις νέων επιστημόνων που θέλουν να μεταναστεύσουν έγινε λόγος πριν από μια εβδομάδα στην αίθουσα Συντακτών της Πάτρας και σε εκδήλωση ιδρυτική για το «Αριστερό Βήμα Διαλόγου», που έχει ήδη έξι μηνών ζωή στην Αθήνα ενώ πηγαίνει πολύ καλά και στη Θεσσαλονίκη Φοιτητές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, εκφράζοντας την «αγωνία τους παράλληλα για την πορεία της χώρα μας αλλά και τις καταιγιστικές αλλαγές, που σαρώνουν σαν παγωμένος αέρας την ελπίδα από τη νεολαία». Πολλές ήταν και οι παρεμβάσεις ανεξάρτητων φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και όχι μόνο!!

***

Ιδιαίτερα ικανοποιητική ήταν η προσέλευση στην έκθεση «Νέων και Ειδικών Μορφών Τουρισμού «Activetrip 2011» που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο της Αγοράς Αργύρη, στην Πάτρα το Σαββατο 2 Απριλίου. Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν από τους ιθύνοντες οι μελλοντικές δράσεις για την τόνωση του τουρισμού στην περιοχή ενώ η τιμώμενη πόλη ήταν η Σύρος και εκ μέρους του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης την διάκριση παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Δημ. Ρούσσος. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του νησιού που ήταν το αγαπημένο και του ευπατρίδη πολιτικού και ιστορικού Ανδρέα Ρηγόπουλου αλλά και του εμπορικού κόσμου της Belle Epoque της Πάτρας σύμφωνα με τα σχόλια των παρισταμένων. Διάκριση δόθηκε και στους Πατρινούς Ξενοφώντα Παπαευθυμίου και Ανδρέα Τσιλίρα για το λεύκωμα που εξέδωσαν με το τίτλο: «50λογοι για να αγαπήσετε την Πάτρα από τον υπεύθυνο διοργάνωσης της οικονομικής εφημερίδας «Εξπρές» Ανδρέα Βρη.-

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου