Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 08 Απρ 2016

Πρός τους ολίγους ανώριμους ''δημοκράτες'' ΣΥΡΙΖΑ-ίους ''της πλάκας'', Νέας Υόρκης: Η παρέλαση, έστω και ''καρνάβαλος'', δεν προσφέρεται γιά διαμαρτυρίες εναντίον του κάθε Μητσοτάκη. Μην μεταφέρετε στην Ομογένεια την σαπίλα των πολιτικών-κομματικών συμμοριών Ελλάδας

 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ''Nέας Δημοκρατίας'', με τίτλο «Άσκηση εκλογικού δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές, εκλογέων του απόδημου Eλληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή».

Κατατέθηκε από την ''Νέα Δημοκρατία'' και... ''συμπτωματικά'' μία ημέρα πριν την άφιξη Κυρ. Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη, γιά συμμετοχή του στην παρέλαση, δηλ. ''πυροτέχνημα γιά εξαπάτηση αφελών'', εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων γιά τον παράτυπο τρόπο, με τον οποίον απατεωνίσκοι και κομματικοί στην ελληνική Ομοσπονδία Αστόριας, μαζί με εκδοτικά ''μητσοτακικά'' διαχρονικά συμφέροντα (''Εθνικός Κήρυκας''), τον επέλεξαν γιά ''μέγα τελετάρχη'' στην παρέλαση.

Η πρόταση Νόμου, ΔΕΝ περιλαμβάνει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου. Κατά συνέπεια, ΔΕΝ έχει και καμία αξία γιά την Ομογένεια, η οποία γνωρίζει ότι δεν θα ψηφιστεί (απαιτούνται 200 ψήφοι στην Βουλή), αφού η κοροϊδία, εξαπάτηση του διαπλεκόμενου-διεφθαρμένου ψευτοκράτους των Αθηνών εις βάρος των Απόδημων, είναι γνωστή, διαχρονική και δεδομένη... (Το κείμενο της πρότασης Νόμου).

Και για να διασκεδάσουμε με όλους αυτούς τους ''πολιτικούς-κομματικούς καραγκιόζηδες'' του μνημονιακού νεο-Ελλαδιστάν, που υποτιμούν την νοημοσύνη μας, προτείνουμε το αυτονόητο: Οι εκτός Ελλάδας 'Ελληνες είμαστε περίπου 4 εκατομ. (και όχι 7 που λέτε εσείς οι άσχετοι). Δηλ. το 30% περίπου του συνόλου του 'Εθνους και του εκλογικού σώματος. Δώστε μας και την επιστολική ψήφο, αλλά και τo 30% των εδρών στην Βουλή, δηλ. αναλογικά 100. Τολμάτε; ΔΕΝ τολμάτε, γιατί ''βρωμάτε''. 'Αρα συνεχίστε να ''δουλεύετε''-εξαπατείτε τον εκεί... ''σοφό λαό'' και αφήστε την Ομογένεια ήσυχη. Αυτή ΔΕΝ τρώει το κουτόχορτό σας (με εξαίρεση ολίγα ''βλήματα'' στο ''γκέττο'' Αστόριας Νέας Υόρκης).

 

''Χαμός'' στην Νέα Υόρκη με τις προσκλήσεις γιά το ''επίσημο δείπνο'', παραμονή παρέλασης

Κατά λάθος η Ομοσπονδία Νέας Υόρκης έστειλε πρόσκληση στο ''ΚΑΛΑΜΙ'' (που την έχει κάνει ''ρόμπα'') γιά το ''επίσημο δείπνο'', παραμονή παρέλασης στο ''Χίλτον''; Εκτός και αν το έκαναν εξεπίτηδες τα διαχρονικά ''λαμόγια'' της, γιά να πουν ότι δήθεν και το ''Κ'' είναι διαπλεκόμενο. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η πράξη τους, αφού ΔΕΝ έστειλαν προσκλήσεις αλλού, με αποτέλεσμα οι δηλώνοντες ''δημοσιογράφοι, ανταποκριτές'' Αστόριας και μη, διπλωματικοί υπο-αξιωματούχοι και λοιποί, να διαμαρτύρονται έντονα, επειδή είχαν συνηθίσει στο ''τζάμπα''.

Οι της Ομοσπονδίας, να στέλνετε προσκλήσεις -γιά το τζάμπα- σε αυτούς που σας ''λιβανίζουν'' και καλύπτουν τις ανομίες σας, δηλ. ανταποκριτές (μεγαλο- μεσαίους), εκδότες και λοιπούς ελλαδέμπορες, που... ''προσφέρουν'' στην ''εθνική παρέλαση'': Και σας τα παίρνουν από διαφημίσεις και σας ζητούν και δωρεάν προσκλήσεις, γιά να πιστοποιούν την ύπαρξή τους, με παρουσία σε εκδηλώσεις.

Σημ.: Η πρόσκληση, που υποθέτουμε στάλθηκε κατά λάθος στο ''Κ'', επιστράφηκε μαζί με 20 δολ. γιά την παρέλαση- καρνάβαλο. Είναι δε γνωστό ότι προσκλήσεις ο πρόεδρος Π. Γαλάτουλας, δίνει ΜΟΝΟ σε λαμόγια συναδέλφους του και ''λιβανιστήρια-ΜΜΕ''.

 

 

'Οταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης, δηλώνει σε ραδιόφωνο Αστόριας, ότι «ο Κυρ. Μητσοτάκης επιλέγηκε ως ''μέγας τελετάρχης'' στην παρέλαση, επειδή αντιπροσωπεύει το 65% του ελληνικού λαού», τότε δεν μιλάμε απλά γιά ''καραγκιόζη'', αλλά γιά...''φευγάτο''.

πηγη :kalami.net

 

* ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ''Nέας Δημοκρατίας'', με τίτλο «Άσκηση εκλογικού δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές, εκλογέων του απόδημου Eλληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή». (Κατατέθηκε 8 Απριλίου 2016 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο)

Άρθρο 1
Εκλογείς
1. Έλληνες και Ελληνίδες που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε Ελληνική Αρχή του εξωτερικού ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές εφόσον:
α. είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους Δήμου του Ελληνικού Κράτους.
β. έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και δεν το έχουν στερηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
2. Οι εκλογείς της παραγράφου 1, που προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οφείλουν να το γνωρίσουν εγγράφως στην Ελληνική Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Aρχή, στην περιφέρεια αρμοδιότητας της οποίας διαμένουν, οποτεδήποτε και το αργότερο εξήντα (60) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Οι δηλώσεις αυτές αποστέλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, για την κατάρτιση των ειδικών εκλογικών καταλόγων και την παράλληλη υποσημείωση στους εκλογικούς καταλόγους στους Δήμους της εκλογικής περιφέρειας της Επικράτειας, στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι. Οι ειδικοί αυτοί εκλογικοί κατάλογοι θεωρούνται και αναθεωρούνται κατά τα οριζόμενα από τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών. Οι ενστάσεις κατ’ αυτών εκδικάζονται από το Εφετείο Αθηνών.
3. Το περιεχόμενο, οι προθεσμίες και ο τρόπος υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης, τα στοιχεία κατάρτισης των ειδικών εκλογικών καταλόγων, οι προθεσμίες υποβολής των ενστάσεων, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου 2 ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών.
4. Όσοι υπηρετούν σε Ελληνική Aρχή του εξωτερικού και πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού και δεν περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της χώρας που υπηρετούν, ψηφίζουν κατόπιν σχετικής βεβαίωσης του προϊσταμένου της υπηρεσίας τους στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας αρμοδιότητας της οικείας Διπλωματικής  ή έμμισθης Προξενικής Αρχής, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εκλογέων που ορίσθηκε στην παράγραφο 2. Περί τούτου, γίνεται ειδική μνεία στο βιβλίο των πρακτικών ψηφοφορίας. Οι εκλογείς αυτοί υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση ότι δεν άσκησαν και δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλο εκλογικό τμήμα της Επικράτειας ή της αλλοδαπής.

Άρθρο 2
Έλληνες Ναυτικοί
Έλληνες ναυτικοί που εργάζονται σε πλοίο ελλιμενισμένο κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε λιμένα άλλου κράτους και πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας αρμοδιότητας της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής του κράτους που είναι ελλιμενισμένο το πλοίο κατά τη μέρα της ψηφοφορίας, ακόμα και αν δεν έχουν συμπεριληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της προηγούμενης παραγράφου. Οι εκλογείς αυτοί ψηφίζουν με βάση το ναυτικό τους φυλλάδιο καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εκλογέων που ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.

Άρθρο 3
Περιεχόμενο εκλογικού Δικαιώματος
Οι εκλογείς των άρθρων 1 και 2 ψηφίζουν συνδυασμούς Κομμάτων και συνασπισμούς Κομμάτων, που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την εκλογή Βουλευτών. Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού Κόμματος ή του συνασπισμού Κομμάτων περιλαμβάνει τους υποψηφίους βουλευτές Επικρατείας, όπως αυτοί έχουν ανακηρυχθεί από το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Άρθρο 4
Τόπος Διεξαγωγής των εκλογών – Εκλογικά τμήματα – Καταστήματα ψηφοφορίας
1. Ο τόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας των εκλογέων των άρθρων 1 και 2, η ημερομηνία και η διάρκεια αυτής ορίζονται με το Προεδρικό Διάταγμα προκήρυξης των εκλογών.
2. Οι εκλογείς της περιφέρειας αρμοδιότητας κάθε Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής κατανέμονται σε εκλογικά τμήματα που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο ανώτατος αριθμό εκλογέων, από τους εγγεγραμμένους στους οικείους εκλογικούς καταλόγους, ανά εκλογικό τμήμα.
3. Τα καταστήματα ψηφοφορίας ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, ύστερα από πρόταση της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής. Ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κτίρια των Ελληνικών Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών, κτίρια Ελληνικών Αρχών ή υπηρεσιών της αλλοδαπής, κτίρια ή καταστήματα Ελληνικών Κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων Ελληνικών οργανώσεων και αν αυτά δεν επαρκούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και καταστήματα του κράτους όπου διαμένουν Έλληνες εκλογείς, παραχωρούμενα προς το σκοπό αυτό, μετά από σχετική ενημέρωση των αρμοδίων αρχών.
4. Με φροντίδα της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής προετοιμάζεται το κατάστημα ψηφοφορίας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
5. Οι αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, με τις οποίες ορίζονται τα εκλογικά τμήματα, τα καταστήματα ψηφοφορίας και οι εκλογείς που θα ψηφίσουν σε αυτά, εκδίδονται δεκαπέντε (15) μέρες τουλάχιστον πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας και κοινοποιούνται αμέσως στον Άρειο Πάγο και στις αρμόδιες Διπλωματικές και έμμισθες Προξενικές Αρχές, οι οποίες οφείλουν να τοιχοκολλήσουν τις παραπάνω αποφάσεις σε εμφανή σημεία του καταστήματος της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής και να τις γνωστοποιήσουν με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο στους εκλογείς της περιφέρειάς αρμοδιότητάς τους. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναρτά τις αποφάσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του. Οι Διπλωματικές και έμμισθες Προξενικές Αρχές ενημερώνουν αμέσως για τις παραπάνω ενέργειες τους τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών.

Άρθρο 5
Εφορευτικές Επιτροπές
1. Σε κάθε εκλογικό τμήμα η ψηφοφορία ενεργείται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο, και από τρεις (3) εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους του αντίστοιχου εκλογικού τμήματος. Ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, καθώς και οι αναπληρωτές αυτών, διορίζονται υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου, μόνιμοι υπάλληλοι Διπλωματικών και έμμισθων Προξενικών Αρχών πτυχιούχοι Ανωτέρων ή Ανωτάτων Σχολών, ή μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι άλλης Ελληνικής Αρχής ή αποσπασμένοι σε υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ή σε αναγνωρισμένο Διεθνή Οργανισμό, εφόσον είναι πτυχιούχοι Ανωτέρων ή Ανωτάτων Σχολών και οι οποίοι υπηρετούν στην περιφέρεια αρμοδιότητας της Διπλωματικής ή της έμμισθης Προξενικής Αρχής. Αν αυτοί δεν επαρκούν, ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διορίζονται από τα πρόσωπα που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
2. Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και οι αναπληρωτές τους, διορίζονται από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, κατόπιν σχετικής εγγράφου εισηγήσεως του Προϊσταμένου των οικείων Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών, η οποία υποβάλλεται μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
3. Οι εκλογείς μέλη της εφορευτικής επιτροπής και οι αναπληρωματικοί τους διορίζονται από τον οικείο Πρέσβη ή Πρόξενο ύστερα από δημόσια κλήρωση που γίνεται στην Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή. Η κλήρωση γίνεται μεταξύ των εγγεγραμμένων εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Η ημέρα και η ώρα της κλήρωσης γνωστοποιείται με ανακοίνωση των Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών, η οποία και τοιχοκολλάται στα καταστήματα των αρχών αυτών και αναρτάται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
4. Για την αναπλήρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής Αρχής, με την επιφύλαξη της ανωτέρω παραγράφου, και των μελών της εφορευτικής επιτροπής εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
5. Το εν γένει ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, δεν μπορεί να διορισθεί ως αντιπρόσωπος της δικαστικής Αρχής ή μέλος των εφορευτικών επιτροπών.
6. Αν δεν εμφανισθεί διορισθείς αντιπρόσωπος της δικαστικής Αρχής ή ο αναπληρωτής του, ο έφορος των εκλογών διορίζει με έγγραφη εντολή του ως αναπληρωτή αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής υπάλληλο του διπλωματικού κλάδου ή διοικητικό ή άλλο δημόσιο υπάλληλο της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής που είναι πτυχιούχος Ανωτέρας ή Ανωτάτης σχολής.
7. Η εφορευτική επιτροπή αναθέτει καθήκοντα γραμματέα της σε εκλογέα ή και σε ένα από τα τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη της, ο οποίος ψηφίζει στο εκλογικό τμήμα αυτό εφόσον είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο του τμήματος.
8. Για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την παραλαβή της αίθουσας, της κάλπης και του εκλογικού υλικού αλλά και τις αποφάσεις της εφορευτικής επιτροπής εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
9. Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα που ασκούν τα καθήκοντά τους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου και γίνεται ειδική μνεία στο βιβλίο πρακτικών της εφορευτικής επιτροπής και στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας.
10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών  ορίζονται οι προθεσμίες για το διορισμό των μελών των εφορευτικών επιτροπών, τα σχετικά με τη συγκρότηση και την ανάληψη των καθηκόντων τους, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.

Άρθρο 6
Έφοροι εκλογών
1. Στην Ελληνική Διπλωματική Αρχή του κράτους, όπου υπάρχουν 'Έλληνες εκλογείς, οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, διορίζεται ένας έφορος εκλογών, καθώς και αναπληρωτής του, εφόσον το τελευταίο κρίνεται, απολύτως αναγκαίο. Ως έφοροι εκλογών και αναπληρωτές αυτών διορίζονται οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου με πρεσβευτικό βαθμό. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν, διορίζονται, οι πάρεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι εφέτες των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων, οι αντεισαγγελείς εφετών και οι πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σε περίπτωση έλλειψης αυτών, διορίζονται και πρόεδροι Πρωτοδικών και Εισαγγελείς Πρωτοδικών. Ο διορισμός τους γίνεται από το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου, ύστερα από κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, με την οποία δύναται να καθορίζεται αριθμός εφόρων πέραν του ενός κατά Διπλωματική Αρχή ή έφορος σε έμμισθη Προξενική Αρχή κατόπιν σχετικής εγγράφου εισηγήσεως του Προϊσταμένου των οικείων Διπλωματικών ή Προξενικών Αρχών, η οποία υποβάλλεται μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών.  Ως γραμματέας του εφόρου διορίζεται υπάλληλος της Διπλωματικής ή της έμμισθης Προξενικής Αρχής. Σε περίπτωση ολιγάριθμων εκλογέων μπορεί, ύστερα από απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, να διοριστεί ένας έφορος εκλογών για περισσότερες από μία Διπλωματικές ή έμμισθες Προξενικές Αρχές.
2. Ο διορισμός των εφόρων εκλογών και των γραμματέων τους γίνεται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος  προκήρυξης των Εθνικών Εκλογών. Οι έφοροι εκλογών και οι γραμματείς τους είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στην έδρα της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής που διορίσθηκαν τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ορισμένη για την ψηφοφορία ημέρα. Για την άφιξη και την ανάληψη των καθηκόντων τους οφείλουν να ενημερώσουν, χωρίς καμία καθυστέρηση μέσω της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών.
3. 'Έργο των εφόρων εκλογών είναι να επισκέπτονται τα εκλογικά τμήματα, να παρακολουθούν την ψηφοφορία, να κατευθύνουν και να επεμβαίνουν προς ενίσχυση του έργου των εφορευτικών επιτροπών και να επιλύουν αναφυόμενα θέματα. Οι υπηρεσίες των Διπλωματικών και έμμισθων Προξενικών Αρχών οφείλουν να παρέχουν στους εφόρους εκλογών κάθε δυνατή συνδρομή για τη διευκόλυνση του έργου τους και να θέτουν στη διάθεσή τους ιδιόκτητο ή μισθωμένο μεταφορικό μέσο της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής για την κίνησή τους, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Οι έφοροι εκλογών υποβάλλουν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, έκθεση για την ψηφοφορία στην περιφέρεια της αρμοδιότητας τους.
4. Οι έφοροι εκλογών και οι γραμματείς τους ψηφίζουν σε ένα από τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας αρμοδιότητας της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου. Οι ψηφοφόροι αυτής της παραγράφου για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος υποβάλλουν δήλωση προς την Εφορευτική Επιτροπή ότι δεν άσκησαν και δε θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλο εκλογικό τμήμα της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής και γίνεται ειδική μνεία στο βιβλίο πρακτικών της εφορευτικής επιτροπής και στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας.

Άρθρο 7
Ψηφοδέλτια, Εκλογικοί Φάκελοι και Εκλογικό Υλικό
1. Για τη μορφή και τον εφοδιασμό των Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών με τον αριθμό έντυπων ψηφοδελτίων ισχύουν αναλόγως τα οριζόμενα στην νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών ρυθμίζονται τα ζητήματα προμήθειας των εκλογικών φακέλων, των λευκών ψηφοδελτίων  και του λοιπού εκλογικού υλικού και του εφοδιασμού των εκλογικών τμημάτων με αυτά. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται ζητήματα αποστολής των ψηφοδελτίων των Κομμάτων και των συνασπισμών Κομμάτων στις Διπλωματικές ή έμμισθες Προξενικές Αρχές, καθώς και του εφοδιασμού των εκλογικών τμημάτων με αυτά.
3. Οι απαιτούμενες πιστώσεις για την αντιμετώπιση των δαπανών των προεκτεθεισών προμηθειών, μεταφορών και λοιπών εργασιών εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  Οικονομικών και Εξωτερικών ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία πληρωμής των δαπανών στην αλλοδαπή και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

Άρθρο 8
Διεξαγωγή Ψηφοφορίας
1. Όπου στον παρόντα νόμο δεν ορίζεται διαφορετικά, η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία εφαρμόζεται σχετικά με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, το άνοιγμα της κάλπης και την αρίθμηση των φακέλων, τη διαλογή των ψηφοδελτίων, τη διακοπή της διαλογής και το πέρας της εκλογής.
2. Τα Κόμματα  και οι συνδυασμοί Κομμάτων είναι δυνατόν να ορίσουν έναν αντιπρόσωπο και τον αναπληρωτή του ανά εκλογικό τμήμα, ο οποίος έχει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει η νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών.
3. Για τους εκλογείς των άρθρων 1 παρ 4 και άρθρο 2 του παρόντος γίνεται ειδική μνεία στο βιβλίο πρακτικών της εφορευτικής επιτροπής και στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας.
4. Το αποτέλεσμα της διαλογής των ψηφοδελτίων Επικρατείας ανακοινώνεται, με κάθε πρόσφορο μέσο στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μέσω της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής και με ευθύνη των αρχών αυτών, όχι νωρίτερα από τη λήξη της ψηφοφορίας στην Ελλάδα.
5. Με φροντίδα της εφορευτικής επιτροπής, κλείνονται καλά, μέσα σε ειδικό σάκο, όλα τα στοιχεία της ψηφοφορίας και σφραγίζεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών. Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής Αρχής ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο έφορο εκλογών, καθώς και την οικεία Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή, για το πέρας της ψηφοφορίας, στην οποία παραδίδει και αντίγραφο του τηλεγραφήματος με τα αποτελέσματα διαλογής των ψήφων υπέρ των συνδυασμών Κομμάτων ή συνασπισμών Κομμάτων. Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής, παραδίδει το σάκο στον αρμόδιο έφορο εκλογών, ο οποίος του χορηγεί σχετική απόδειξη. Ο έφορος εκλογών, αφού συγκεντρώσει όλους τους σάκους περιφέρειας αρμοδιότητάς του, τους αποστέλλει, αμέσως, αεροπορικώς με έκτακτο διπλωματικό ταχυδρομείο στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα και το οποίο οφείλει να τους παραδώσει άμεσα με απόδειξη στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της παραγράφου 1 του άρθρου 9. Στην περίπτωση κατά την οποία έχει διορισθεί έφορος εκλογών σύμφωνα με τη διάταξη του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου, αφού συγκεντρώσει όλους τους σάκους περιφέρειας αρμοδιότητάς του, οφείλει με ευθύνη του, να τους μεταφέρει αμέσως στην Αθήνα και να τους παραδώσει άμεσα με απόδειξη στην Κεντρική Επιτροπή της παραγράφου 1 του άρθρου 9. Οι ανωτέρω εκλογικοί σάκοι θεωρούνται διπλωματικοί, οι δε υπόχρεοι για τη μεταφορά τους έφοροι εκλογών λογίζονται διπλωματικοί ταχυδρόμοι. Οι Διπλωματικές και οι έμμισθες Προξενικές Αρχές μεριμνούν για την έκδοση των σχετικών εγγράφων και ενημερώνουν το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναχώρηση των εφόρων και των αντιπροσώπων της δικαστικής Αρχής.

Άρθρο 9
Οριστική Διαλογή Ψηφοδελτίων
1. Η οριστική διαλογή των ψηφοδελτίων με βάση το σύνολο των στοιχείων, που εμπεριέχονται στον εκλογικό σάκο (ψηφοδέλτια, πρακτικά εφορευτικής επιτροπής κ.λπ.) γίνεται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που εδρεύει στο Εφετείο Αθηνών, αποτελείται από έναν πρόεδρο εφετών (ως πρόεδρο) και τέσσερις εφέτες ή αντεισαγγελείς εφετών του αυτού Εφετείου, ως μέλη, μαζί με τους αντίστοιχους αναπληρωτές τους και συγκροτείται με απόφαση του προϊσταμένου του Εφετείου.
2. Έργο της Κεντρικής Εφορευτικής είναι:
α. Η παράδοση στις ειδικές εφορευτικές επιτροπές των σακών των εφορευτικών επιτροπών των εκλογικών τμημάτων της αλλοδαπής.
β) Ο προσδιορισμός της ημέρας και της ώρας έναρξης της αποσφράγισης των σακών και διαλογής των ψηφοδελτίων από τις ειδικές εφορευτικές επιτροπές.
γ). Ο συντονισμός του έργου των ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών.
δ). Η συγκέντρωση των επί μέρους αποτελεσμάτων της διαλογής από τις ειδικές εφορευτικές επιτροπές και η έκδοση του ολικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας των εκλογέων που ψήφισαν στην αλλοδαπή.
3. Η διαλογή των ψηφοδελτίων ενεργείται, ενώπιον ειδικών εφορευτικών επιτροπών, που εδρεύουν στο Εφετείο Αθηνών και συγκροτούνται με απόφαση του Προϊσταμένου του Εφετείου. Κάθε ειδική εφορευτική επιτροπή αποτελείται από δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό του Εφετείου ή του Πρωτοδικείου Αθηνών, ως πρόεδρο και δυο δικαστικούς υπαλλήλους των ίδιων δικαστηρίων, ως μέλη. Για τη διαλογή των ψηφοδελτίων των εκλογέων περιφέρειας αρμοδιότητας κάθε Διπλωματικής Αρχής ορίζεται ξεχωριστή ειδική εφορευτική επιτροπή, εκτός αν λόγω του αριθμού των εκλογέων των περιφερειών αρμοδιότητας Διπλωματικών Αρχών, πρέπει κατά την κρίση του Προϊσταμένου του Εφετείου να ορισθεί μία επιτροπή για περισσότερες Διπλωματικές Αρχές.
4. Μετά τη διαλογή των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών, τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Παραλλήλως, ο πρόεδρος κάθε ειδικής εφορευτικής επιτροπής παραδίδει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή όλα τα στοιχεία της ψηφοφορίας και της διαλογής, καθώς και τους πίνακες διαλογής υπέρ των συνδυασμών Κομμάτων ή των συνασπισμών Κομμάτων. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή εκδίδει το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογέων που ψήφισαν στο εξωτερικό. Για τον σκοπό αυτόν συντάσσει τον ανάλογο ειδικό πίνακα και την πράξη στο βιβλίο πρακτικών της. Κυρωμένο αντίγραφο του παραπάνω ειδικού πίνακα και της σχετικής πράξης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αποστέλλονται, χωρίς καμία καθυστέρηση, στην Ανωτάτη Εφορευτική επιτροπή καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με φροντίδα του προέδρου της.
5. Κατά τη διαλογή είναι δυνατόν να παρίστανται οι υποψήφιοι, καθώς και αντιπρόσωποι των Κομμάτων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη νομοθεσία για την εκλογή των βουλευτών.
6. Τα στοιχεία της ψηφοφορίας των εκλογέων του εξωτερικού, οι οικείοι πίνακες και τα πρακτικά της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής παραμένουν στο Εφετείο Αθηνών.

Άρθρο 10
Ενσωμάτωση στα Γενικά Αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Χώρας
1. Η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή προσθέτει στο τέλος των οικείων πινάκων των πρωτοδικείων, που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του εξωτερικού, έτσι ώστε αυτά να ενσωματωθούν, τελικώς, στο γενικό οριστικό πίνακα αποτελεσμάτων των εκλογών.
2. Με βάση τον παραπάνω γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή κατανέμει και παραχωρεί τις βουλευτικές έδρες, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.

Άρθρο 11
Αποζημιώσεις και Έξοδα Κίνησης
Με κοινές αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά παρέκκλιση γενικών ή ειδικών διατάξεων, ρυθμίζεται η καταβολή ειδικής αποζημίωσης στον Προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών και στα μέλη της Κεντρικής και των Ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών του Εφετείου Αθηνών, που θα απασχοληθούν με την εξαγωγή των εκλογικών αποτελεσμάτων της αλλοδαπής. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, στους εφόρους εκλογών και τους τυχόν αναπληρωτές τους, καθώς και στους γραμματείς τους, όταν αυτοί δεν είναι διπλωματικοί ή διοικητικοί υπάλληλοι της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής, ή μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι άλλης Ελληνικής Αρχής ή αποσπασμένοι σε υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ή σε αναγνωρισμένο Διεθνή Οργανισμό, οι οποίοι υπηρετούν στην περιφέρεια αρμοδιότητας της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής, καταβάλλονται τα οδοιπορικά έξοδα μετάβασης στην αλλοδαπή και επιστροφής τους στην Ελλάδα και ημερήσια αποζημίωση, για τον απαιτούμενο, εκτός έδρας αριθμό ημερών, που καθορίζονται από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων διατάξεων. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και η αποζημίωση των κατά τα ανωτέρω γραμματέων της εφορευτικής επιτροπής. Με όμοια απόφαση ορίζονται τα οδοιπορικά έξοδα και έξοδα διανυκτέρευσης κάθε άλλου κρατικού λειτουργού και υπαλλήλου, που, ύστερα από κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, μεταβαίνουν στην αλλοδαπή, ή μετακινούνται από περιοχή της αλλοδαπής σε άλλη περιοχή της αλλοδαπής, για την προπαρασκευή και διενέργεια της ψηφοφορίας. Οι απαιτούμενες πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Άρθρο 12
Πειθαρχικές και Ποινικές Ευθύνες
1. Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν σε μια από τις χώρες του εξωτερικού απαγορεύεται να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της ίδιας ή άλλης χώρας καθώς και στην Ελληνική Επικράτεια και αντιστρόφως. Οι παραβάτες υπόκεινται στις ποινικές και λοιπές κυρώσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών και την πολλαπλή ψήφο, ανεξάρτητα αν η πράξη αυτή είναι αξιόποινη κατά τους νόμους της χώρας όπου διαπράχθηκε.
2. Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού, πριν από την επίσημη λήξη της ψηφοφορίας στην Ελλάδα. Η παράβαση της διάταξης αυτής τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.
3. Ποινικές, δικονομικές διατάξεις και διατάξεις πειθαρχικού δικαίου της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών εφαρμόζονται αναλόγως.

Άρθρο 13
Τελικές Διατάξεις
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και Εξωτερικών μπορεί να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στο εξωτερικό.
2.  Οι δηλώσεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του παρόντος υποβάλλονται νομίμως αμέσως μετά τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης της παρ. 3 του άρθρου 1, η οποία θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι 30.09.2016.
3. Για κάθε θέμα, για το οποίο δεν υφίσταται ειδική πρόβλεψη, περιλαμβανομένων και των δημοσκοπήσεων, εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.

Άρθρο 14
Έναρξη Ισχύος
Η ισχύς του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι δυνατή από τις βουλευτικές εκλογές, που θα διενεργηθούν μετά την 1η  Ιανουαρίου 2017.

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου