Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 23 Φεβ 2016
ΤΟ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ-ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Κλίκ για μεγέθυνση

Της Χρυσής Κοσμάτου

 

"Η οικονομική και κοινωνική κρίση ευνοεί την αναπαραγωγή θεωριών συνωμοσίας-ένας τομέας στον οποίο, έτσι κι αλλιώς διαπρέπουμε".

Αυτό πρεσβεύει στο βιβλίο του : "Το μπεστ σέλερ του μίσους. Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών στην Ελλάδα 1920-2013", ο γνωστός δημοσιογράφος της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Δημήτρης Ψαρράς, που αξίζει όλοι να διαβάσουμε, με αφορμή την αποφυλάκιση του Ρουπακιά -δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, μήπως και βρούμε κάποια "εξήγηση" στα ανεξήγητα.......

Το βιβλίο γράφτηκε λίγους μήνες μετά την "Μαύρη Βίβλο της Χρυσής Αυγής" και κυκλοφορεί εδώ και ένα περίπου χρόνο με μεγάλη επιτυχία από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.

Ο συγγραφέας του δεν ασχολείται κατά κύριο λόγο με την "Μαύρη Βίβλο της Χ.Α".Επιχειρεί ωστόσο να μας βοηθήσει να καταλάβουμε "τί παίζεται στο δημόσιο χώρο". Κοινώς επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο γιατί τα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών", αυτό το πλαστογράφημα της μισαλλοδοξίας, η Βίβλος του αντισημιτισμού που αποτέλεσε και αγαπημένο βιβλίο του Χίτλερ, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αναγνώσματα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, βρίσκοντας μάλιστα υποστηρικτές σε όλο το πολιτικό φάσμα. Με πολλά στοιχεία και μία ρέουσα γραφή, το μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας "ΙΟΣ", τονίζει μεταξύ άλλων ότι "τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών" ως ευαγγέλια αντισημιτισμού επί έναν αιώνα έχουν βρει στην Ελλάδα ευήκοα ώτα. Οι ελληνικές εκδόσεις των "Πρωτόκολλων" είναι περισσότερες από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Αυτή την στιγμή κυκλοφορούν στη χώρα μας πάνω από δέκα διαφορετικές εκδόσεις των "Πρωτόκολλων" ενώ το ενδιαφέρον και η αποδοχή τους από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό δεν μπορεί να συγκριθεί παρά μόνο με κάποιες αραβικές χώρες. Στοιχείο που καταδεικνύει πως ο αντισημιτισμός, τα ρατσιστικά στερεότυπα και η συνωμοσιολογία είναι βαθιά ριζωμένα σε μεγάλο μέρος της Ελληνικής Κοινωνίας και εξηγούν, εν μέρει, την εδραίωση της χρυσής αυγής σε αυτήν, παρά τα χαμηλά ποσοστά της κατά τις τελευταίες εκλογές.

*****

Πώς γεννήθηκαν τα "Πρωτόκολλα" και ποιές οι στοχεύσεις τους;

Σε ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο του βιβλίου διαβάσαμε επίσης και αξίζει όλοι να έχουμε ιδιαίτερα κατά νου -ότι τα "Πρωτόκολλα" πρωτοεκδόθηκαν στη Ρωσία το 1903 και υποτίθεται ότι αποτελούσαν (τότε) τα πρακτικά μιας μυστικής σύναξης Εβραίων, που εξυφαίνουν στα παρασκήνια την παγκόσμια επικράτησή τους. Στόχος αυτού του βιβλίου ήταν αφενός να δικαιολογήσει τα πογκρόμ που διενεργούνταν εκείνη την περίοδο εναντίων των Εβραίων στη ρωσική αυτοκρατορία και αφετέρου να πειστεί ο τσάρος να μην προχωρήσει σε εκσυγχρονιστικές κινήσεις εκδημοκρατισμού. Κατά την ρώσικη επανάσταση θα χρησιμοποιηθούν από τους αξιωματικούς του στρατού των Λευκών για να δυσφημιστεί αυτή (η επανάσταση δηλαδή) ως προϊόν εβραιο-μπολσεβίκικης συνωμοσίας ενώ θ ανοίξει, παράλληλα, κι ο δόμος για τη διάδοσή τους στις χώρες της Δύσης. Προπολεμικά τα "Πρωτόκολλα" αποτελούσαν μπεστ σέλερ σε όλη την Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι ότι η έλευση των "Πρωτόκολλων" στην Ελλάδα έγινε το 1925 και ο μύθος της αντεθνικής ιουδαιο-μπολσεβίκικης συνωμοσίας συνδέθηκε ευθέως με τις αντικομμουνιστικές διώξεις του Μεσοπολέμου με αποκορύφωμα το πογκρόμ της Θεσσαλονίκης, το 1931, στον εβραϊκό συνοικισμό Κάμπελ (γεγονός για το οποίο υπάρχουν ιδιαίτερα στοιχεία στο ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ).

Από την δεκαετία του '30 τα "Πρωτόκολλα" θα χρησιμοποιηθούν και από την Εκκλησία - κατά τον Δημήτρη Ψαρρά - συνυφαίνοντας τον πολιτικό με τον θρησκευτικό αντισημιτισμό, μια σύνδεση που μας συνοδεύει ως τις μέρες μας, καθώς θα υπάρξει μία άλλη έκδοση το 1975 και από τις αριστερές εκδόσεις Αναγνωστίδη, στο πλαίσιο της "αντι-σιωνιστικής" πολεμικής που αναπτύσσεται την περίοδο των αραβο-ισραηλινών πολέμων (1967-1973) στη Σοβιετική ΄Ενωση. Πολύ ενδιαφέρουσα και η "ανάγλυφη" παράθεση στοιχείων από τον συγγραφέα-έγκριτο δημοσιογράφο της λαϊκής φιλολογίας των "Πρωτόκολλων" κατά την περίοδο της επταετίας.

Η πεμπτουσία του βιβλίου καταληκτικά κρύβεται και στις φράσεις: "Η όξυνση της εκάστοτε οικονομικής κρίσης αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την δραματική ανάπτυξη κάθε λογής συνωμοτικών θεωριών στο δημόσιο λόγο" και ακόμα: "Αν δεν γίνει σαφές ότι υπάρχει μια πολιτική διέξοδος από την κρίση, θα αναπαράγονται τα ίδια στερεότυπα και θα βασιλεύει η αφασία". Μια αφασία και εντέλει αδιαφορία κ. υπουργέ της Δικαιοσύνης στην περίπτωση της υπόθεσης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Νομίζουμε ότι το βιβλίο αυτό πρέπει να το δει με ενδιαφέρον και η αφεντιά σας, πέρα από τις συνεντεύξεις τύπου για την αποφυλάκιση Ρουπακιά! Γιατί αν και σεις ο έγκριτος νομομαθής, βιβλιοφάγος κλπ κλπ κωφεύσει, ο αντίκτυπος της ολοένα αυξανόμενης αφασίας, θα είναι και δικό σας "κυβερνητικό έργο".

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου