Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 09 Φεβ 2016
Μόνιμα επίκαιρος ο μεγάλος στοχαστής Κωνσνταντίνος Δεσποτόπουλος  Πίστευε ότι οι σωτήρες της χώρας πέθαναν ή στη φυλακή ή στην εξορία.
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Καταιγιστικός είναι ο ειδησεογραφικός τόνος του τελευταίου δεκαήμερου από τα ιδιωτικά ΜΜΕ κυρίως, που στο αγροτικό ζήτημα επιδίδονται ευθέως σε πολιτική σπέκουλα....

Μέσα σε όλο το φαιό τοπίο ανατρέχουμε στις σκέψεις του μεγάλου στοχαστή Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, ο οποίος αποκαλούσε "Μέσα Αθρόας Τηλεπικοινωνίας τα ΜΜΕ, καθώς δι΄αυτών ο συνωστισμός παραστάσεων οδηγεί μοιραία στην ασυναρτησία, φτιάχνοντας λάθος πρότυπο για τους νέους....".

Πόσο δίκιο είχε ο Ακαδημαϊκός και πολυγραφότατος Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, που πλήρης ημερών, έφυγε από την ζωή στα 103 χρόνια του στις 7 Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν από δύο ημέρες, κληροδοτώντας στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό πολιτισμό 32 βιβλία Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Ιστορίας και Πολιτικής συν έξι δοκίμια (ξενόγλωσσα τα περισσότερα) για την Φιλοσοφία της Ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδας!

Κρατάμε ως κόρην οφθαλμού κάποιες από τις κατά καιρούς δηλώσεις του σε συνεντεύξεις, όπως :

***** "η εποχή μας υπερτερεί σε νομικούς και οικονομικούς θεσμούς από άλλες εποχές, χωρίς αυτό να το εισπράττει το κοινωνικό σώμα".

***** "Η γλώσσα είναι το αίμα της ψυχής. Με μία γλώσσα ακέραια πρέπει να διαπλαστεί ο ψυχισμός του ανθρώπου. Διαφορετικά παρατηρείται διζ-γλωσσία στη νεολαία, κυρίως εξ΄αιτίας των τηλεοπτικών προτύπων".

 

Σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η άποψη του Κωνσνταντίνου Δεσποτόπουλου ήταν σχεδόν πάντα η ίδια τα τελευταία χρόνια της ζωής του, καίτοι είχε χρηματίσει δύο φορές υπουργός στις κυβερνήσεις Γρίβα και Ζολώτα.

***** Επί του ερωτήματος της πολιτικής πορείας του τόπου, δε θα ήθελα να πω. Δεν αναμειγνύομαι ενεργά πλέον στην πολιτική, συνεπώς δεν έχω όλα τα στοιχεία να μιλήσω υπεύθυνα. ΄Εχω ωστόσο μία μεγάλη πείρα για τα ελληνικά πράγματα, διότι ανήκω σε μία γενιά πολύπαθη. «Βέβαια πιστεύω ότι όσοι ήθελαν να σώσουν την χώρα πέθαναν ή στη φυλακή ή στην εξορία......»

 

΄Αλλες μεγάλες αλήθειες που ξεστόμισε ή έγραψε ο Κ.Δ. είναι κατά την ταπεινή μας άποψη:

*****"η ύπαρξη της κρίσης αξιών μάς συνοδεύει, γι΄αυτό είναι επίκαιρος ο Ησίοδος", υποστήριζε μετά πάθους... "΄Οσοι δεν τολμούν ν΄ αμφισβητήσουν παγιωμένες καταστάσεις, είναι συνηθισμένοι στη ρουτίνα.... Του ανθρώπου το θαυμάσιο ιδίωμα είναι να μπορεί να συλλάβει αυτό που είναι δυναντό και ορθό. ΄Ολοι οι άνθρωποι δεν έχουν αυτή την δυνατότητα, κατά τον Ησίοδο", ο οποίος πίστευε, όπως δίδαξε ο εκλιπών ΑκαδημαΪκός με την σειρά του σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια ότι: "΄Αριστος είναι αυτός που συλλαμβάνει το ορθόν, καλός όμως είναι εκείνος που λέει το σωστό".

Κι όσο για την λειτουργία του συστήματος ο Πανεπιστημιακός δάσκαλος με παρρησία φρονούσε ότι αυτό δύσκολα ισορροπεί, καθώς "πολιτική και θρησκεία δεν πείθουν!!!!!".

 

Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος κάθε φορά που απηύθυνε δημόσια τον λόγο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πυρηνικό εφιάλτη, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα από τις 26 Απριλίου του 1986 και μετά με την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας.

 

Από τον Ακαδημαϊκό κρατάμε και την σταράτη τοποθέτηση απέναντι στο Γυναικείο Ζήτημα στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ειδικά δε την παροιμιώδη φράση του: "Ενοχλεί αυτό που ονόμασα ΕΠΩΝΥΜΙΚΟ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΙΣΜΟ των γυναικών. ΄Οτι δηλαδή με τον γάμο κάποιες γυναίκες αλλάζουν επώνυμο. Αυτό ναι το στοχείο εξακολουθώ να πρεσβεύω ότι είναι μειωτικό για μια προσωπικότητα και την άποψή μου τεκμηρίωσα από το 1982 που έγινε η αναθεώρηση του Συντάγματος. Επικροτώ σταθερά το δυαδικό επώνυμο για να σταματήσει η ηθική σύγκρουση των συζύγων και των οικογενειών που ενώνονται, φέροντας στον κόσμο παιδιά....".

 

Στο συλλογικό ασυνείδητο ο Κ.Δεσπ. πέρασε και για τα πεπραγμένα του σε δύσκολες εποχές, εκτός από τις ρήσεις, τα γραπτά του, τις γενιές που δίδαξε φιλοσοφία. ΄Ένα από τα γενναία πεπραγμένα του ήταν η επιστολή του εκλιπόντος προς τον χουντικό Γκιζίκη (με τον οποίο τον συνέδεε συγγένεια εξ αγχιστείας) μέσω της οποίας διαδραμάτισε ρόλο στη ματαίωση της εκτέλεσης του Αλέκου Παναγούλη......

 

Πάντα φιλικά και αγωνιστικά - Χρυσή Κοσμάτου

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου