Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 11 Μάρ 2015
Για την νέα ΕΡΤ Α.Ε
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

ΕΡΤ - Ι -Το νομοσχέδιο για την νέα ΕΡΤ Α.Ε. σε βραχεία διαβούλευση

 

Αναρτήθηκε γι δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, του οποίου η κατάθεση στη Βουλή αναμένεται από την Πέμπτη - 12 Μαρτίου Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι “ρυθμίσεις θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν.2190/1920”. Το παραπεμπτικό κείμενο που αναρτήθηκε στο opengov.αναφέρει: “Η αιφνίδια κατάργηση της ΕΡΤ και συνακόλουθα η διακοπή της συνεχούς και αδιάλειπτης παροχής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, που συντελέστηκε τον Ιούνιο του 2013, συνιστά σοβαρό ρήγμα στην αρχή της συνέχειας της παροχής δημόσιας υπηρεσίας με ουσιαστική έννοια. Γίνεται λόγος για τις “νομικές ενέργειες που έλαβαν χώρα με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν κατά την περίοδο εκείνη, τις ισχυρότατες αντιδράσεις οι οποίες προήλθαν όχι μόνο από το θιγόμενο προσωπικό του μέχρι τότε λειτουργούντος δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα αλλά και από όλες τις αντιπροσωπευτικές κοινωνικές ομάδες και τους φορείς που σχετίζονται με την δημόσια ραδιοτηλεόραση τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων”

Σύνταξη Χρυσή Κοσμάτου

 

ΕΡΤ-ΙΙ Εργασιακά σύνθετα προβλήματα

 

Οπως αναφέρεται στο επίμαχο νομοσχέδιο, που έχει θέσει σε εγρήγορση τους νομικούς συμβούλους των εργαζομένων αγωνιζομένων στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΤ και όχι μόνο, “οι συνθήκες της αιφνίδιας διακοπής στις 11.06.2013 έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά προβληματικό καθεστώς στη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, σε εργασιακά ζητήματα καθώς και οικονομικά-νομικά θέματα”. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και μέσα από την αναβίωση της ΕΡΤ Α.Ε, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή της δημόσιας Ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, η οποία θα λειτουργεί με πιστή τήρηση των συνταγματικών αρχών (όπως αυτές αποτυπώνονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 15 του Συντάγματος), με την επίλυση των εργασιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων, που δημιούργησαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως τώρα”.Αξίζει να σημειωθεί ότι “το νομοσχέδιο επεξεργάζεται ο Μιχάλης Καλογήρου ως νομικός σύμβουλος με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης για τους απολυμένους”, σύμφωνα με τα όσα τόνισε σε αντιπροσωπεία των περιφερειακών ΕΡΑ ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας κ. Λ. Κρέτσος, με τον οποίο υπήρξε συνάντηση σε πολύ θετικό κλίμα.

Σύνταξη Χρυσή Κοσμάτου

ΕΡΤ-ΙΙΙ και το κοινό ψήφισμα των Περιφερειακών Σταθμών στον υπουργό Επικρατείας

 

Ενα άξιο αναφοράς στοιχείο είναι η κινητικότητα σε σχέση με την αναγέννηση της ΕΡΤ με σειρά συσκέψεων που έχουν γίνει (από τα Χριστούγεννα και μέχρι πριν από λίγες ημέρες) στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, της ERTopen, του ΕΔΟΕΑΠ και έχουν προκληθεί από την ΠΟΣΠΕΡΤ, τις δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας,τους αγωνιζόμενους δημοσιογράφους γενικότερα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΤ. Ειδικότερα δε από την συνδικαλιστική αντιπροσωπεία της ΕΤ-3 και τους αγωνιζόμενους των ΕΡΑ. Το βασικό μότο όλων των αγωνιζόμενων αυτούς τους 21 μήνες είναι “΄Ολοι οι εργαζόμενοι της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΤ να επιστρέψουν στην εργασία τους με πλήρη αποκατάσταση, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και ασφαλιστική κάλυψη”.

 

 

ΕΡΤ-IV

Ειδικότερα από την αντιπροσωπεία των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΡΑ κατατέθηκε στον ειδικό σύμβουλο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ψήφισμα έξι προτάσεων, που περιλαμβάνουν:

1.ΆΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΥΡΟ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ 19 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 20 ΜΗΝΕΣ. (Γράφτηκε 20 μήνες αφού το κείμενο αυτό παραδόθηκε πριν από 15 ημέρες αρμοδίως).

2. ΔΙΚΑΙΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΤ3 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΤopen, ΩΣ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΡΤ, ΚΑΘΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΡΤ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ-ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ-ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ

3. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ.

4. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΥΝΕΔΡΑΜΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ 20 ΜΗΝΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΟΠΟΥ ΑΥΤΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.

5. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ, ΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ (ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ) ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ Η ΕΡΤ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ, ΘΑ ΨΥΧΑΓΩΓΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΉ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

6. εΠΙΦΥΛΛΑΣΣΟΜΕΘΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΎΜΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟ ΣΎΣΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ

Σύνταξη Χρυσή Κοσμάτου

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου