Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 24 Σεπ 2022
Παραλειπόμενα από το ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Κλίκ για μεγέθυνση












ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI



24.09.2022, 13:11
 
 
 
Η ξενάγηση του πρωθυπουργού στον ναό του Αγίου Νικολάου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής άργησε έναν χρόνο, εξαιτίας των περσινών παλινωδιών του ίδιου ● Συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον διορισμό της Μαριάνθης Παγουτέλη στον Αρειο Πάγο και των αντισημιτών συνεργατών του σε καίρια υπουργεία.

Κάτι που πέρασε στα ψιλά από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη για τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν η επίσκεψή του την περασμένη Πέμπτη στο Ground Zero και τον ναό του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στην εκκλησία τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος τους ξενάγησε στον χώρο, ενώ ο αρχιτέκτονας που έχει σχεδιάσει τον νέο ναό, Σαντιάγο Καλατράβα, εξήγησε το σχέδιο έως την τελική περάτωση του έργου. Γιατί όμως λέμε ότι αυτή η ξενάγηση του κ. Μητσοτάκη από τον κ. Ελπιδοφόρο αποτελεί είδηση;

Μα διότι την προηγούμενη φορά που η ίδια ακριβώς ξενάγηση είχε προγραμματιστεί -πριν από ακριβώς έναν χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2021- ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε καταφέρει να την τινάξει στον αέρα, προκαλώντας ένα απίστευτο αλαλούμ γύρω από την πραγματοποίηση της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Τελικά η συνάντηση έγινε, αλλά αφού μεσολάβησαν αλλεπάλληλες κυβερνητικές παλινωδίες, και βέβαια έγινε τελικά σε άλλη τοποθεσία -στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ- αντί του Ground Zero και της ξενάγησης στον ναό του Αγίου Νικολάου, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Αυτό που είχε συμβεί ήταν βέβαια ότι -με αφορμή το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παρέστη στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, εκπροσωπώντας το Φανάρι- ο Κυρ. Μητσοτάκης, για τα μάτια του εθνικιστικού ακροατηρίου, είχε επιλέξει να ανατρέψει την αρχική του απόφαση να μην ακυρώσει το ραντεβού με τον κ. Ελπιδοφόρο.

Μάλιστα η στάση αυτή του Μαξίμου απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, απαντώντας στη σχετική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, την είχε χαρακτηρίσει «βαθιά ανιστόρητη», σημειώνοντας ότι «δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεών του με την Ελληνική Δημοκρατία».

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση όχι μόνο για το θέμα του κ. Ελπιδοφόρου, αλλά και για μια σειρά από ζητήματα όπως οι χειρισμοί της στην πανδημία, η μη κάλυψη της ΑΟΖ από την ελληνογαλλική συμφωνία και βέβαια σήμερα το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και το «μοντέλο συγκεντρωτικής άσκησης της εξουσίας» του πρωθυπουργού.

Και η σφοδρή κριτική του κ. Βενιζέλου ως γνωστόν ενισχύει το ρήγμα του κ. Μητσοτάκη με κεντρογενή ακροατήρια στα οποία είχε επενδύσει εκλογικά. Κάτι που με δεδομένη τη ρήξη με τον, θιγόμενο από τις παρακολουθήσεις, Νίκο Ανδρουλάκη, οδήγησε την κυβέρνηση να εκδηλώσει ανοιχτά το «φλερτ» της με το κόμμα Βελόπουλου για μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία.

Τζέιμς Μποντ

Σενάριο που εντέλει αναγκάστηκε -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- να κλείσει, αφενός γιατί το «φλερτ» αυτό εκθέτει την ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ. επί ηγεσίας Μητσοτάκη και αφετέρου γιατί το Μαξίμου δεν θέλει να ευνοήσει τη χαλαρή ψήφο προς την Ελληνική Λύση.

Συνέπειες βέβαια όλα αυτά του σκανδάλου των υποκλοπών, το οποίο, όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς τη συγκάλυψή του και την εξαφάνισή του από την ατζέντα της επικαιρότητας, το βρήκε μπροστά του ακόμα και στο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ακόμα και το Bloomberg, στο οποίο έδωσε συνέντευξη, όχι μόνο τον ρώτησε ευθέως για το θέμα, αλλά εκ των υστέρων -παρουσιάζοντας τη συνέντευξη αυτή- αναφερόμενο στον κ. Μητσοτάκη έκανε ρητά λόγο για «έναν πολιτικό ηγέτη που εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο κατασκοπίας τύπου Τζέιμς Μποντ».

Αλλά στα παραλειπόμενα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, σημειώστε και κάτι ακόμη. Την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Εκεί ένιωσε την ανάγκη να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα προσηλωμένη στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας όσον αφορά το Ολοκαύτωμα.

Προσπάθησε έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον διορισμό, από την κυβέρνησή του, στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου της Μαριάνθης Παγουτέλη, η οποία, εκτός των άλλων, είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του παλαίμαχου ναζιστή Κωνσταντίνου Πλεύρη -πατέρα του τότε δικηγόρου του και σημερινού υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη- για το γνωστό αντισημιτικό του λιβελογράφημα. Κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, μεταξύ των οποίων από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, αλλά και από τη βουλευτή της Ν.Δ. Ολγα Κεφαλογιάννη.

Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας. Ζήτημα που συζήτησε -πέρα από τις εξελίξεις στη Λιβύη- και με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed Al-Menfi. Σχολιάζοντας την τελευταία αυτή συνάντηση, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως «από την κυβερνητική ανακοίνωση δεν προκύπτει ότι συζητήθηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Είναι δυνατόν να μην το έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης; Επαψε να αποτελεί εθνικό στόχο η ακύρωσή του;».

Απάντηση στον Ερντογάν

Χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου πέραν των αναφορών του στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, το Κυπριακό, την κλιματική αλλαγή, αλλά και το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναμενόταν -όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές- να απαντήσει στον Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην αναθεωρητική ατζέντα της Αγκυρας και στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο για την περιοχή, στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής, στις τουρκικές αβάσιμες και απαράδεκτες αιτιάσεις για τα νησιά και στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, στις παραβιάσεις σε θάλασσα και αέρα, στη μονομερή απόφαση της Τουρκίας για διακοπή επαφών στο ανώτατο επίπεδο, ενώ αναμενόταν να απαντήσει και στις κατηγορίες Ερντογάν για το προσφυγικό.

Την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας το Μαξίμου προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από αυτές τις υποκριτικές κατηγορίες της Τουρκίας -η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο- προκειμένου να επιχειρήσει να κατασκευάσει «εσωτερικούς εχθρούς» και να φιμώσει όποιον τολμάει να καταγγείλει τις παράνομες και απάνθρωπες ελληνικές επαναπροωθήσεις.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου