Γαστρονομία - Διατροφή
Λίστα αντικειμένων

Πέμπτη 01 Απρ 2021
Η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου ή Φεστιβάλ Γαστρονομικού Βιβλίου
γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής την 1η
Απριλίου κάθε χρόνου, με αφορμή τη γέννηση την ημερομηνία αυτή του
1755 του Γάλλου δικηγόρου, δικαστικού και πολιτικού Ζαν
Μπριγιά-Σαβαρέν (1755-1826), συγγραφέα του περίφημου οκτάτομου
έργου...


Σάββατο 27 Μάρ 2021
Η παέγια (paella) είναι ένα δημοφιλές πιάτο της ισπανικής
κουζίνας, με ρύζι αρωματισμένο με σαφράν και μαγειρεμένο με κρέας,
θαλασσινά και λαχανικά. Η ονομασία του προέρχεται από το ειδικό
σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται, την παεγιέρα (paellera), ένα πλατύ
στρογγυλό τηγάνι με δύο χερούλια. Παραδοσιακά...


Σάββατο 20 Μάρ 2021
Η καθιέρωση της 20ης Μαρτίου ως Ημέρας Αποχής
από το Κρέας (Meat Out) έγινε με πρωτοβουλία της
αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) το 1985.
Έκτοτε διαδόθηκε και εκτός συνόρων των Η.Π.Α. βρίσκοντας πρόσφορο
έδαφος σε αρκετές χώρες του δυτικού μοντέλου ζωής και...


Τρίτη 16 Μάρ 2021
Κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε
στις ΗΠΑ αναδεικνύει τη σημασία του ελληνικού ποιοτικού ελαιολάδου
για την υγεία όλων μας.
Γευστικό, πλούσιο σε καλά λιπαρά
και πολύτιμο σε κάθε πιάτο, το ελαιόλαδο έχει οφέλη για
την υγεία, τα οποία αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά σε νέα κλινική
μελέτη για την...


Τρίτη 02 Μάρ 2021
Η Εζενί Μπραζιέ στο στρατηγείο της.
Η Εζενί Μπραζιέ ήταν διάσημη γαλλίδα μαγείρισσα (σεφ), γνωστή με
το προσωνύμιο «Μαμά Μπραζιέ», η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τρία
αστέρια Μισελέν το 1933 και η οποία ανέδειξε την Λυών σε πρωτεύουσα
της γαλλικής γαστρονομίας.
Γεννήθηκε σε ταπεινό...


Τρίτη 02 Μάρ 2021
Ο Νικόλαος Τσελεμεντές (1 Ιανουαρίου 1878 – 2 Μαρτίου 1958) ήταν
Έλληνας αρχιμάγειρος του 20ού αιώνα. Η οικογένεια του καταγόταν απ’
το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα,
όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Αρχικά δούλεψε σαν υπάλληλος
συμβολαιογραφείου, άρχισε όμως να ασχολείται...


Τετάρτη 10 Φεβ 2021
10.02.2021 09:23
Οι άνθρωποι που πίνουν τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα (με
καφεΐνη), έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με
μία νέα μεγάλη αμερικανική μελέτη, που έρχεται να καταρρίψει την
ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο καφές οπωσδήποτε κάνει κακό στην
καρδιά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον...


Τετάρτη 10 Φεβ 2021
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε την
10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day), με
στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα
διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και
της επισιτιστικής ασφάλειας.
Όσπρια είναι η...


Τρίτη 19 Ιαν 2021
19/01/2021, 11:04
Πόσο καλά ψημένο να είναι το κρέας, ποια τεχνική να εφαρμόζουμε
στο ψήσιμο και τι πρέπει να περιέχει η μαρινάδα
Πόσο καλά ψημένο να είναι το κρέας, ποια τεχνική να εφαρμόζουμε
στο ψήσιμο και τι πρέπει να περιέχει η μαρινάδα, ούτως ώστε...


Δευτέρα 18 Ιαν 2021
Από Natasha
Foote
Μεταφρασμένο από Ηλίας
Παλιαλέξης
Worm [Renatto Mora on Unsplash]
Τα βρώσιμα σκουλήκια είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον
άνθρωπο. Σύμφωνα με τη νέα γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής
Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ (EFSA), ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη
έγκρισή τους σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η γνωμοδότηση,...


Κυριακή 17 Ιαν 2021
Η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας
γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία ιταλών
επαγγελματιών της κουζίνας (σεφ, σερβιτόρων, διευθυντών εστιατορίων
κλπ), που εργάζονται στο εξωτερικό και δραστηριοποιούνται μέσω του
δικτύου itchefs-GVCI.
Στόχος της Ημέρας είναι η προάσπιση της ιταλικής κουζίνας και
των προϊόντων της από...


Πέμπτη 24 Δεκ 2020
της Μαρίας Ζερβού
Παρά τις προσπάθειες που κάνουμε εμείς οι διαιτολόγοι, δυστυχώς
υπάρχουν ακόμη άτομα που πιστεύουν ότι το ψωμί παχαίνει…
Προδίδω επομένως την απάντηση απευθείας σε αυτό τον μύθο! Όχι,
δεν παχαίνει το ψωμί, όπως και κανένα τρόφιμο μεμονωμένα. Πάμε να
δούμε όμως γιατί...


Κυριακή 13 Δεκ 2020
της
Χριστίνας Λαμπρινού
Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, οι οποίες περιορίζουν τους
υδατάνθρακες υπέρ της αυξημένης πρόσληψης πρωτεϊνών ή λίπους ή και
των δύο, είναι μια δημοφιλής στρατηγική για την απώλεια βάρους και
φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους
και στη βελτίωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου....


Τετάρτη 09 Δεκ 2020
της Ευσταθίας Παπαδά
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια λειτουργική
διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία κοιλιακού άλγους
τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τους τρεις τελευταίους μήνες,
που σχετίζεται με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: (1) συσχέτιση
μεταξύ συμπτωμάτων και κενώσεων, (2)...


Τρίτη 08 Δεκ 2020
του Εμμανουήλ Τσοχατζή
Photo source: www.shutterstock.com
Η κατανάλωση καφέ φαίνεται ότι ελαττώνει την επίπτωση πληθώρας
διαφορετικών καρκίνων και αυξάνει την επιβίωση. Σε μια προοπτική
αμερικάνικη μελέτη, εκτιμήθηκε τυχόν συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ
με τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο (ΗΚΚ) και τη βαρύτητα χρονίας
ηπατικής νόσου σε 162,022 άτομα...


Σάββατο 05 Δεκ 2020
Photo source:
www.bigstockphoto.com
της Ελένης Δελβινιώτη
Η ΧΑΠ είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται ως στένωση των
πνευμονικών αεραγωγών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία στην
αναπνοή εξαιτίας της αναπνευστικής ανεπάρκειας. Πιο συχνή αιτία της
είναι το κάπνισμα. Αέρια τοξικά που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα
από τη μόλυνση...


Τρίτη 01 Δεκ 2020
της
Ζωής Κονιδάρη
Photo source:
www.bigstockphoto.com
Σε μια εποχή που τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται διαρκώς, η ιδέα
του τροφικού εθισμού και της πιθανής επακόλουθης αύξησης του βάρους
έχει τραβήξει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.
Για παράδειγμα, υπάρχει η υπόθεση ότι η ευχαρίστηση που προκαλεί η
ζάχαρη, ενδέχεται...


Δευτέρα 30 Νοέ 2020
της Χριστίνας Λαμπρινού
Photo source: www.bigstockphoto.com
Τόσο στη βιβλιογραφία όσο και μεταξύ των μελών της επιστημονικής
κοινότητας, υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη μέγιστη ποσότητα
πρωτεΐνης ανά γεύμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δόμηση
άλιπης μάζας μεταξύ των ατόμων που κάνουν εντατική άσκηση με
αντιστάσεις και...


Κυριακή 29 Νοέ 2020
Η Φιλιππινέζα χημικός María Ylagan Orosa (Μαρία Ιλιάγκαν Ορόσα)
διακρίθηκε στον τομέα των τροφίμων και πιστώνεται με την δημιουργία
700 και πλέον συνταγών, συμπεριλαμβανομένης και μιας δημοφιλούς
κέτσαπ από μπανάνες. Οι διατροφικές της καινοτομίες έσωσαν την ζωή
χιλιάδων Φιλιππινέζων και Αμερικανών στρατιωτών που μάχονταν...


Σάββατο 28 Νοέ 2020
Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία
από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με
καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των
Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο
έγινε γνωστή αμέσως μετά...


