Loading...

Κατηγορίες

Γαστρονομία - Διατροφή

Πέμπτη 01 Απρ 2021
Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου
Η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου ή Φεστιβάλ Γαστρονομικού Βιβλίου γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής την 1η Απριλίου κάθε χρόνου, με αφορμή τη γέννηση την ημερομηνία αυτή του 1755 του Γάλλου δικηγόρου, δικαστικού και πολιτικού Ζαν Μπριγιά-Σαβαρέν (1755-1826), συγγραφέα του περίφημου οκτάτομου έργου...
Σάββατο 27 Μάρ 2021
Η Παέγια και η ιστορία της
    Η παέγια (paella) είναι ένα δημοφιλές πιάτο της ισπανικής κουζίνας, με ρύζι αρωματισμένο με σαφράν και μαγειρεμένο με κρέας, θαλασσινά και λαχανικά. Η ονομασία του προέρχεται από το ειδικό σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται, την παεγιέρα (paellera), ένα πλατύ στρογγυλό τηγάνι με δύο χερούλια. Παραδοσιακά...
Σάββατο 20 Μάρ 2021
Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας
      Η καθιέρωση της 20ης Μαρτίου ως Ημέρας Αποχής από το Κρέας (Meat Out) έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) το 1985. Έκτοτε διαδόθηκε και εκτός συνόρων των Η.Π.Α. βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος σε αρκετές χώρες του δυτικού μοντέλου ζωής και...
Τρίτη 16 Μάρ 2021
Αμερικανική μελέτη αναδεικνύει το ελληνικό ελαιόλαδο ως φάρμακο
      Κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ αναδεικνύει τη σημασία του ελληνικού ποιοτικού ελαιολάδου για την υγεία όλων μας. Γευστικό, πλούσιο σε καλά λιπαρά και πολύτιμο σε κάθε πιάτο, το ελαιόλαδο έχει οφέλη για την υγεία, τα οποία αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά σε νέα κλινική μελέτη για την...
Τρίτη 02 Μάρ 2021
Εζενί Μπραζιέ  (Eugenie_Brazier)
Η Εζενί Μπραζιέ στο στρατηγείο της. Η Εζενί Μπραζιέ ήταν διάσημη γαλλίδα μαγείρισσα (σεφ), γνωστή με το προσωνύμιο «Μαμά Μπραζιέ», η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τρία αστέρια Μισελέν το 1933 και η οποία ανέδειξε την Λυών σε πρωτεύουσα της γαλλικής γαστρονομίας. Γεννήθηκε σε ταπεινό...
Τρίτη 02 Μάρ 2021
Νικόλαος Τσελεμεντές, μάγειρας
      Ο Νικόλαος Τσελεμεντές (1 Ιανουαρίου 1878 – 2 Μαρτίου 1958) ήταν Έλληνας αρχιμάγειρος του 20ού αιώνα. Η οικογένεια του καταγόταν απ’ το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Αρχικά δούλεψε σαν υπάλληλος συμβολαιογραφείου, άρχισε όμως να ασχολείται...
Τετάρτη 10 Φεβ 2021
Έρευνα: Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας
    10.02.2021 09:23     Οι άνθρωποι που πίνουν τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα (με καφεΐνη), έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη αμερικανική μελέτη, που έρχεται να καταρρίψει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο καφές οπωσδήποτε κάνει κακό στην καρδιά. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον...
Τετάρτη 10 Φεβ 2021
Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day)
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας. Όσπρια είναι η...
Τρίτη 19 Ιαν 2021
Κρέας: Το μαγείρεμα που μειώνει τις επικίνδυνες ουσίες κατά 90%
  19/01/2021, 11:04     Πόσο καλά ψημένο να είναι το κρέας, ποια τεχνική να εφαρμόζουμε στο ψήσιμο και τι πρέπει να περιέχει η μαρινάδα Πόσο καλά ψημένο να είναι το κρέας, ποια τεχνική να εφαρμόζουμε στο ψήσιμο και τι πρέπει να περιέχει η μαρινάδα, ούτως ώστε...
Δευτέρα 18 Ιαν 2021
Τα έντομα σύντομα στο μενού μας, μετά από «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)
  Από Natasha Foote Μεταφρασμένο από Ηλίας Παλιαλέξης   Worm [Renatto Mora on Unsplash]       Τα βρώσιμα σκουλήκια είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τη νέα γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ (EFSA), ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη έγκρισή τους σε ολόκληρη την ΕΕ. Η γνωμοδότηση,...
Κυριακή 17 Ιαν 2021
Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας (itchefs-GVCI)
   Η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία ιταλών επαγγελματιών της κουζίνας (σεφ, σερβιτόρων, διευθυντών εστιατορίων κλπ), που εργάζονται στο εξωτερικό και δραστηριοποιούνται μέσω του δικτύου itchefs-GVCI. Στόχος της Ημέρας είναι η προάσπιση της ιταλικής κουζίνας και των προϊόντων της από...
Πέμπτη 24 Δεκ 2020
Ο μύθος του ψωμιού καταρρίπτεται
  της Μαρίας Ζερβού   Παρά τις προσπάθειες που κάνουμε εμείς οι διαιτολόγοι, δυστυχώς υπάρχουν ακόμη άτομα που πιστεύουν ότι το ψωμί παχαίνει… Προδίδω επομένως την απάντηση απευθείας σε αυτό τον μύθο! Όχι, δεν παχαίνει το ψωμί, όπως και κανένα τρόφιμο μεμονωμένα. Πάμε να δούμε όμως γιατί...
Κυριακή 13 Δεκ 2020
Ποσότητα και πηγή προέλευσης των υδατανθράκων συνδέονται με τη θνησιμότητα
  της Χριστίνας Λαμπρινού     Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, οι οποίες περιορίζουν τους υδατάνθρακες υπέρ της αυξημένης πρόσληψης πρωτεϊνών ή λίπους ή και των δύο, είναι μια δημοφιλής στρατηγική για την απώλεια βάρους και φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους και στη βελτίωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου....
Τετάρτη 09 Δεκ 2020
Δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs, χωρίς γλουτένη ή ισορροπημένη στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;
  της Ευσταθίας Παπαδά         Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια λειτουργική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία κοιλιακού άλγους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τους τρεις τελευταίους μήνες, που σχετίζεται με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: (1) συσχέτιση μεταξύ συμπτωμάτων και κενώσεων, (2)...
Τρίτη 08 Δεκ 2020
Συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με ελαττωμένη επίπτωση ηπατοκυτταρικού καρκίνου και θανάτων από χρόνια ηπατική νόσο
  του Εμμανουήλ Τσοχατζή   Photo source: www.shutterstock.com     Η κατανάλωση καφέ φαίνεται ότι ελαττώνει την επίπτωση πληθώρας διαφορετικών καρκίνων και αυξάνει την επιβίωση. Σε μια προοπτική αμερικάνικη μελέτη, εκτιμήθηκε τυχόν συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο (ΗΚΚ) και τη βαρύτητα χρονίας ηπατικής νόσου σε 162,022 άτομα...
Σάββατο 05 Δεκ 2020
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και διατροφή
Photo source: www.bigstockphoto.com της Ελένης Δελβινιώτη   Η ΧΑΠ είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται ως στένωση των πνευμονικών αεραγωγών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία στην αναπνοή εξαιτίας της αναπνευστικής ανεπάρκειας. Πιο συχνή αιτία της είναι το κάπνισμα. Αέρια τοξικά που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα από τη μόλυνση...
Τρίτη 01 Δεκ 2020
Προκαλεί η ζάχαρη εθισμό;
της Ζωής Κονιδάρη Photo source: www.bigstockphoto.com Σε μια εποχή που τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται διαρκώς, η ιδέα του τροφικού εθισμού και της πιθανής επακόλουθης αύξησης του βάρους έχει τραβήξει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Για παράδειγμα, υπάρχει η υπόθεση ότι η ευχαρίστηση που προκαλεί η ζάχαρη, ενδέχεται...
Δευτέρα 30 Νοέ 2020
Πόση πρωτεΐνη από κάθε γεύμα μπορούν να αξιοποιήσουν οι μύες;
της Χριστίνας Λαμπρινού   Photo source: www.bigstockphoto.com   Τόσο στη βιβλιογραφία όσο και μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας, υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη μέγιστη ποσότητα πρωτεΐνης ανά γεύμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δόμηση άλιπης μάζας μεταξύ των ατόμων που κάνουν εντατική άσκηση με αντιστάσεις και...
Κυριακή 29 Νοέ 2020
Μαρία   Ορόσα   (María Ylagan Orosa)
Η Φιλιππινέζα χημικός María Ylagan Orosa (Μαρία Ιλιάγκαν Ορόσα) διακρίθηκε στον τομέα των τροφίμων και πιστώνεται με την δημιουργία 700 και πλέον συνταγών, συμπεριλαμβανομένης και μιας δημοφιλούς κέτσαπ από μπανάνες. Οι διατροφικές της καινοτομίες έσωσαν την ζωή χιλιάδων Φιλιππινέζων και Αμερικανών στρατιωτών που μάχονταν...
Σάββατο 28 Νοέ 2020
Η ιστορία της πατάτας
Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο έγινε γνωστή αμέσως μετά...
Βρέθηκαν 144 αποτελέσματα. Σελίδα 1 από 8
Σελίδα [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] >
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου