Γαστρονομία - Διατροφή
Λίστα αντικειμένων
Τρίτη 18 Σεπ 2018
της Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου,
Το ρόδι ονομάζεται από πολλούς “κόκκινος
χρυσός”, αφού μία πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν την
υψηλή διατροφική του αξία.
Το ρόδι είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Πρόσφατες μελετες αποδεικνύουν την συνεργική δράση των συστατικών
του και ένα ευρύ φάσμα ισχυρών...
Πέμπτη 13 Σεπ 2018
Η μπαγκέτα είναι ένα από τα σύμβολα του γαλλικού γαστρονομικού
πολιτισμού. Η στενόμακρη φραντζόλα, παρότι έχει ιστορία διακοσίων
και πλέον ετών, αναγνωρίστηκε επισήμως από το γαλλικό κράτος μόλις
στις 13 Σεπτεμβρίου 1993, με διάταγμα που υπέγραψε ο δεξιός
πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ, επί προεδρίας του...
Δευτέρα 03 Σεπ 2018
Αν καλούσαμε για
δείπνο μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά της αρχαίας Ελλάδας, όπως
τον Ηρόδοτο, τον Ηρακλή και τον Αριστοφάνη, σίγουρα θα τους
ξαφνιάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία των τροφών που θα τους
προσφέραμε. Κι αυτό γιατί πολλές από τις σημερινές τροφές...
Τετάρτη 04 Ιούλ 2018
Διατροφικές συνήθειες που
προσδίδουν λίπος, κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνη πάνω από τις
συστάσεις εξακολουθούν να έχουν οι Έλληνες παρά τις συστάσεις των
ειδικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να
μειωθούν κατά 30% στον υγιή γενικό πληθυσμό και κατά περίπου 50%
στα άτομα υψηλού...
Πέμπτη 28 Ιούν 2018
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Το
ρύζι καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω από 10,000 χρόνια σε
113 χώρες και αποτελεί βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια
ανθρώπους.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι
υπάρχουν 140,000 ποικιλίες καλλιεργημένου ρυζιού, αλλά κανείς δεν
γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό. Στην αρχική αναποφλοίωτη μορφή του
το ρύζι...
Τετάρτη 20 Ιούν 2018
της
Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου
Με το όνομα βρούβα υπάρχουν αρκετά άγρια χόρτα. Τα συναντάμε με
διάφορα ονόματα όπως αγριόβρουβα, ραπανόβρουβα, λαψανόβρουβα,
σκυλόβρουβα, γλυκόβρουβα, μαυρόβρουβα.
Η βρούβα ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών ή Κραμβοειδών. Οι
βρούβες είναι από τα πιο κοινά και δημοφιλή άγρια χόρτα στην
Ελλάδα. Φυτρώνουν...
Δευτέρα 11 Ιούν 2018
Την πεμπτουσία της γεύσης, μια εμπειρία που βασίζεται στην
αριστοτελική φιλοσοφία για τα πέντε δομικά στοιχεία του κόσμου,
υπόσχεται το «Αριστοτελικό Μενού». Η εν λόγω δημιουργία του
καθηγητή γαστρονομίας, Γιώργου Παλησίδη, βασίστηκε σε υλικά και
συνταγές, ηλικίας χιλιάδων χρόνων αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα
για την...
Παρασκευή 08 Ιούν 2018
A New York chef spills some
trade secrets.
By Anthony
Bourdain
Monday’s
fish has been around since Friday, under God knows what
conditions.
Illustration by Adrian
Gill
Good food, good eating, is all about blood and organs, cruelty
and decay. It’s about sodium-loaded pork fat, stinky triple-cream
cheeses, the tender thymus...