Γαστρονομία - Διατροφή
Λίστα αντικειμένων

Παρασκευή 24 Μαΐ 2019
Λίγες ημέρες έχουν απομείνει
από τις Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Το
άγχος και οι γρήγοροι ρυθμοί χαρακτηρίζουν την εποχή και την
κοινωνία μας, πόσο μάλλον τους πολιτικούς μας προεκλογικά! Μην
ξεχνάτε ότι έχουμε παράδοση στο να αριθμούμε πολλούς υποψηφίους
στις εκλογικές μάχες, οπότε σίγουρα αυτό το...


Κυριακή 19 Μαΐ 2019
Αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ science
Νέες μελέτες δείχνουν ότι η
κορινθιακή σταφίδα είναι ένα «superfood» ευεργετικό για όλους, και
ιδιαίτερα για τους διαβητικούς!
Είναι ένας (άγνωστος σε πολλούς)
διατροφικός «θησαυρός» που κοστίζει όμως ελάχιστα, με «βούλα»
αποκλειστικώς ελληνική. Είναι γλυκιά αλλά μπορεί να βοηθήσει ακόμη
και τους...


Σάββατο 18 Μαΐ 2019
Χαρουπιά
Βιότοπος – περιγραφή:
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Ceratonia siliqua (Κερατονία
η έλλοβος) και ανήκει στην οικογένεια των Κεσαλπινιδών. Το λατινικό
Ceratonia προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κέρας και έχει
σχέση με το κερατόμορφο σχήμα του καρπού. Η λέξη siliqua στα
λατινικά σημαίνει...


Τετάρτη 15 Μαΐ 2019
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική
και αντιοξειδωτική ουσία την βητακυανίνη, η οπαία δίνει το βαθύ
κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό.
Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν
στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες...


Πέμπτη 09 Μαΐ 2019
6 Μαΐου 2019
Ο Όμηρος το ανέφερε ως «δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε
άδικο.
Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού,
κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του
διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας.
Ανάμεσα στις...


Κυριακή 05 Μαΐ 2019
Γάλλος δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του
περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας Η φυσιολογία της
γεύσης (Physiologie du Goût).
O Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν (Jean-Anthelme Brillat-Savarin)
γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1755 στο Μπελέ της Ανατολικής Γαλλίας.
Σπούδασε νομικά, χημεία και ιατρική, αλλά ακολούθησε το επάγγελμα
του δικηγόρου, σύμφωνα...


Δευτέρα 29 Απρ 2019
Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, ο οποίος θα
ενισχύσει τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία,
αποτελεί το πρώτο βήμα. Έρευνες έχουν συνδέσει την πρόσληψη
ορισμένων θρεπτικών συστατικών, με την ενίσχυση των αρθρώσεων.
Βιταμίνη C
Ισχυρό αντιοξειδωτικό, παίρνει μέρος στο σχηματισμό του κολλαγόνου
και των...


Κυριακή 28 Απρ 2019
Το περίφημο τυρί καμαμπέρ
Η γαλλίδα αγρότισσα Μαρί Αρέλ (Marie Harel), ήταν αυτή που
ανακάλυψε το εκλεκτό και πανάκριβο τυρί καμαμπέρ.
Γεννήθηκε ως Μαρί-Κατρίν Φοντέν στις 28 Απριλίου 1761 στο χωριό
Κρουτ της Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία. Το 1785 παντρεύτηκε
τον εργάτη Ζαν Αρέλ και...


Δευτέρα 01 Απρ 2019
Γάλλος δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του
περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας Η φυσιολογία της
γεύσης (Physiologie du Goût).
O Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν (Jean-Anthelme Brillat-Savarin)
γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1755 στο Μπελέ της Ανατολικής Γαλλίας.
Σπούδασε νομικά, χημεία και ιατρική, αλλά ακολούθησε το επάγγελμα
του δικηγόρου, σύμφωνα...


Τετάρτη 27 Μαρ 2019
Η παέγια (paella) είναι ένα δημοφιλές πιάτο της ισπανικής
κουζίνας, με ρύζι αρωματισμένο με σαφράν και μαγειρεμένο με κρέας,
θαλασσινά και λαχανικά. Η ονομασία του προέρχεται από το ειδικό
σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται, την παεγιέρα (paellera), ένα πλατύ
στρογγυλό τηγάνι με δύο χερούλια. Παραδοσιακά...


Τρίτη 26 Μαρ 2019
Το σπανάκι (Spinacea Olarecea η επιστημονική του ονομασία) δεν
είναι μόνο ένα νόστιμο λαχανικό, που τρώγεται μαγειρεμένο
(σπανακόρυζο) ή ωμό σε σαλάτες, αλλά και χρήσιμο στον ανθρώπινο
οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητός του σε σίδηρο και
βιταμίνες Α και C.
Πιστεύεται ότι το σπανάκι έλκει...


Τρίτη 19 Μαρ 2019
- Τα θαλασσινά εκτός από τη
ξεχωριστή τους γεύση, χαρακτηρίζονται και ως πολύ θρεπτικές
τροφές.
- Το θέμα της χοληστερόλης και τι
πρέπει να προσέξετε στη συντήρησή τους.
Τα θαλασσινά αποτελούν αγαπημένη
τροφή πολλών ανθρώπων λόγω της ιδιαίτερης και «ντελικάτης» γεύσης
τους. Στα θαλασσινά ανήκουν τα μαλάκια...


Δευτέρα 18 Μαρ 2019
Εάν έπεσε ποτέ στα χέρια σας το τετράδιο με τις συνταγές της
γιαγιά, της προ-γιαγιά ή της προ-προ-γιαγιάς, ίσως και να σας
προκάλεσε κάποια έκπληξη. Αν και πολλοί σύγχρονοι σεφ πιστεύουν ότι
η γαστρονομική δημιουργικότητα είναι κάτι νέο, η μαγειρική πάντοτε
έκρυβε εκπλήξεις. Στο...


Δευτέρα 11 Μαρ 2019
Την ιχθυοφαγία στην
αρχαία Ελλάδα μελετάει η ζωο-αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αιγαιακής
Προϊστορίας για την Ανατολική Κρήτη και συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο
Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), Δρ. Δήμητρα Μυλωνά, συλλέγοντας
στοιχεία από γραπτές πηγές, επιστημονικά κείμενα αλλά και από τη
μελέτη διαφόρων ευρημάτων.
«Μπορούμε επίσης να
κατανοήσουμε πολλά από τα...


Παρασκευή 08 Μαρ 2019
Συμβουλές για να προμηθευτούμε τα καλύτερης ποιότητας
σαρακοστιανά εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Θαλασσινά, ταραμάς και χαλβάς κυριαρχούν στο τραπέζι της Καθαρής
Δευτέρας και της Σαρακοστής, αλλά η επιλογή τους έχει πολλά
μυστικά. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε συμβουλές
για το...


Κυριακή 24 Φεβ 2019
«Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ερεύνησε το αυγοτάραχο και τα
αποτελέσματα in vitro έδειξαν ότι ήταν αναζωογονητικό για τις
αρτηρίες. Μάλιστα τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο
έγκριτο Αμερικανικό επιστημονικό Περιοδικό Χημείας και Τροφίμων
«Journal of Agricultural & Food Chemistry». Σε επόμενη in vivo
έρευνα σε συνεργασία...


Τρίτη 19 Φεβ 2019
Την Εφαρμοσμένη Πρακτική της φημισμένης Ελληνικής Γαστρονομίας
απολαύσαμε την Κυριακή, 17/2/2019, στο γεύμα με την ευκαιρία της
πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου «Γέφυρα Ζωής» στο πολιτιστικό
κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι», Ιερά Οδός 154,
Αθήνα.
Το 1998 αναπτύχθηκε με την στήριξη των Σταυροδρομιών Αγροτικής
Πληροφόρησης και...


Τετάρτη 06 Φεβ 2019
Η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει πολύ μεγαλύτερα
περιβαλλοντικά οφέλη από ό,τι η αγορά βιώσιμου κρέατος και
γαλακτοκομικών προϊόντων
Η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει πολύ μεγαλύτερα
περιβαλλοντικά οφέλη από ό,τι η αγορά βιώσιμου κρέατος και
γαλακτοκομικών προϊόντων
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από...


Τετάρτη 06 Φεβ 2019
Τις περισσότερες φορές, οι ντομάτες που αγοράζουμε από το
σουπερμάρκετ ή τον μανάβη της γειτονιάς είναι άοσμες και η
γεύση τους είναι επίπεδη. Είναι σα να τρως χαρτόνι.
Γνωρίζουμε ότι οι ντομάτες πλέον συλλέγονται
άγουρες και υποβάλλονται σε επεξεργασία που θα τις
καταστήσει ανθεκτικές στα παράσιτα...


Τετάρτη 30 Ιαν 2019
Το κρουσάν είναι ένα δημοφιλές προϊόν ζύμης, που τα τελευταία
χρόνια τείνει να πάρει την θέση του σάντουιτς, στην κατηγορία του
γρήγορου φαγητού.
Παρά το γαλλικό του όνομα (croissant=ημισέληνος), το κρουσάν
έχει αυστριακή προέλευση και περιπετειώδη ιστορία, η οποία ξεκινά
το 1683, όταν τα στρατεύματα...



