Γαστρονομία - Διατροφή
Λίστα αντικειμένων
Τετάρτη 06 Μαΐ 2020
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6
Μαΐου. Πρόκειται για έναν βρετανικής εμπνεύσεως εορτασμό, που
καθιερώθηκε το 1992 από μία πρώην ανορεξική, την Μέρι Έβανς-Γιανγκ,
επικεφαλής της αντιδιαιτικής καμπάνιας στη Μεγάλη Βρετανία και
συγγραφέως του μπεστ σέλερ «Τα έχεις όλα,...
Τετάρτη 29 Απρ 2020
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας
Περιβάλλοντος, το πιο τοξικό ψάρι, είναι ο σολομός ιχθυοτροφείου
και για το λόγο αυτό η EPA συνιστά στις ευαίσθητες ομάδες
ατόμων (έγκυες και μικρά
παιδιά) να τον
αποφεύγουν.
Η
τοξικότητά του, σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές, συνδέεται με
τις συνθετικές τροφές που καταναλώνει...
Πέμπτη 02 Απρ 2020
Τα πιάτα βγαίνουν από το πλυντήριο
θαμπά, με μικρολεκέδες και στίγματα; Δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις
νέο πλυντήριο ή να ψάξεις για πιο ισχυρό απορρυπαντικό. Απλά
ακολούθησε την πανεύκολη συμβουλή μας!
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι
να βάλεις ένα μπολ με λευκό ξίδι...
Τετάρτη 01 Απρ 2020
Γάλλος δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του
περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας Η φυσιολογία της
γεύσης (Physiologie du Goût).
O Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν (Jean-Anthelme Brillat-Savarin)
γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1755 στο Μπελέ της Ανατολικής Γαλλίας.
Σπούδασε νομικά, χημεία και ιατρική, αλλά ακολούθησε το επάγγελμα
του δικηγόρου, σύμφωνα...
Τετάρτη 01 Απρ 2020
Η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου ή Φεστιβάλ Γαστρονομικού Βιβλίου
γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής την 1η
Απριλίου κάθε χρόνου, με αφορμή τη γέννηση την ημερομηνία αυτή του
1755 του Γάλλου δικηγόρου, δικαστικού και πολιτικού Ζαν
Μπριγιά-Σαβαρέν (1755-1826), συγγραφέα του περίφημου οκτάτομου
έργου...
Κυριακή 29 Μαρ 2020
Είναι γνωστό ότι το να πίνετε νερό με λεμόνι σας βοηθάει στην
καλύτερη ισορροπία του οργανισμού και στην αποτοξίνωσή
του.
Τα φυτοχημικά συστατικά που βρίσκονται στα λεμόνια, τα οποία
ονομάζονται limonoids (λεμονοειδή), περιέχουν την ουσία λιμονίνη, η
οποία έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει από την στεφανιαία...
Πέμπτη 26 Μαρ 2020
Το σπανάκι (Spinacea Olarecea η επιστημονική του ονομασία) δεν
είναι μόνο ένα νόστιμο λαχανικό, που τρώγεται μαγειρεμένο
(σπανακόρυζο) ή ωμό σε σαλάτες, αλλά και χρήσιμο στον ανθρώπινο
οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητός του σε σίδηρο και
βιταμίνες Α και C.
Πιστεύεται ότι το σπανάκι έλκει...
Τετάρτη 04 Μαρ 2020
Εάν έπεσε ποτέ στα χέρια σας το τετράδιο με τις συνταγές της
γιαγιά, της προ-γιαγιά ή της προ-προ-γιαγιάς, ίσως και να σας
προκάλεσε κάποια έκπληξη. Αν και πολλοί σύγχρονοι σεφ πιστεύουν ότι
η γαστρονομική δημιουργικότητα είναι κάτι νέο, η μαγειρική πάντοτε
έκρυβε εκπλήξεις. Στο...
Δευτέρα 02 Μαρ 2020
Έλληνας αρχιμάγειρας (σεφ) και δάσκαλος της μαγειρικής και
ζαχαροπλαστικής. Ο «Οδηγός της Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής», που
εξέδωσε το 1926, «έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο
πολιτισμό», όπως έγραψε ο ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς. Από τότε, το
όνομά του είναι συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής.
Ο Νικόλαος Τσελεμεντές...
Παρασκευή 17 Ιαν 2020
Η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17
Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία ιταλών επαγγελματιών της κουζίνας (σεφ,
σερβιτόρων, διευθυντών εστιατορίων κλπ), που εργάζονται στο
εξωτερικό και δραστηριοποιούνται μέσω του δικτύου itchefs-GVCI.
Στόχος της Ημέρας είναι η προάσπιση της ιταλικής κουζίνας και
των προϊόντων της...
Τετάρτη 15 Ιαν 2020
Posted: 14 Jan 2020 10:00 AM PST
Τέλος
και το χύμα Τσίπουρο! Ξεκινούν έλεγχοι και θα πέσουν
πρόστιμα.
Δεκάδες
επιχειρήσεις πωλούν χύμα «τσίπουρο» και «τσικουδιά» κατά
παράβαση της νομοθεσίας διαπίστωσε έπειτα από ελέγχους η Γενική
Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου
Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε...
Τετάρτη 01 Ιαν 2020
Από Συμέλα Τουχτίδου • ανανεώθηκε πριν: 31/12/2019
- 12:39
Πνευματικά
Δικαιώματα
Instagram/potenzameats
-
Touchtidou,
Symela
Θέλετε ένα πικάντικο 2020;
Ένα τυχερό 2020;
Στην Ιταλία, πιστεύουν ότι τα «υλικά» για μία καλή νέα χρονιά
κρύβονται στις αγορές τροφίμων.
Το παραδοσιακό ιταλικό μενού για την Πρωτοχρονιά, εκτός από
υπέροχες γεύσεις, προβλέπει και προετοιμασία για την...
Κυριακή 08 Δεκ 2019
Πόμελο-φράπα ιδιότητες, θερμίδες και βιταμίνες
Γράφτηκε από τον Τόνι Νζέιμ Κατηγορία: Φρούτα
pomelo-frapa-idiotites-thermides-kai-vitamines
Το πόμελο ή φράπα είναι ένα φρούτο με πολλαπλές ιδιότητες, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ έχει περίπου 72 θερμίδες στα 190 γρ. φρούτου. To πόμελο ή φράπα είναι...
Τρίτη 19 Νοε 2019
Εδώ έχουμε 6 επιστημονικά οφέλη που προσφέρει η vegan διατροφή
στον οργανισμό σου.
19 Νοε 2019
Queen Plus
Η vegan διατροφή είναι γνωστό
ότι βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Ωστόσο, προσφέρουν επίσης
μια σειρά από πρόσθετα οφέλη για την υγεία μας. Για όσους δεν
γνωρίζουν, μια...
Τετάρτη 23 Οκτ 2019
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής
βιολόγου, medlabnews.gr
O Λωτός ήταν γνωστός στην αρχαιότητα, στους μετέπειτα χρόνους
σχεδόν λησμονήθηκε και άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός και πάλι
μόλις τα τελευταία χρόνια.
Χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική γεύση του, έχαιρε
μεγάλης εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς. Είχε ονομαστεί ως
η «τροφή...
Τετάρτη 16 Οκτ 2019
Η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου
με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών
(UIB), με κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το
από τον φούρνο της γειτονιάς σας».
Το ψωμί είναι το κατ' εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής.
Διαχρονικό,...
Παρασκευή 11 Οκτ 2019
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη
Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με
σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες
σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα
βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων).
Στη χώρα μας, η κατανάλωση...
Τετάρτη 09 Οκτ 2019
Posted: 07 Oct 2019 09:29 PM PDT
Οι τροφές που όχι μόνο μειώνουν τον
κίνδυνο εμφάνισης κακής χοληστερόλης, αλλά και καθαρίζουν τις
αρτηρίες μας.
Η υψηλή
χοληστερόλη (LDL), η οποία είναι γνωστή και ως "κακή χοληστερόλη",
είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή...
Τρίτη 01 Οκτ 2019
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας πρωτογιορτάστηκε στις ΗΠΑ το 1977
από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια
κλίμακα ένα χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση
Χορτοφάγων (IVU). Έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την IVU, θέλει να αναδείξει...
Τρίτη 01 Οκτ 2019
Η Διεθνής Ημέρα Καφέ καθιερώθηκε το 2015 από τον Διεθνή
Οργανισμό Καφέ (ICO), που συσπειρώνει τις παραγωγούς και
καταναλώτριες χώρες καφέ, κι έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η
Οκτωβρίου, με σκοπό να προωθηθεί η κατανάλωση καφέ και να τιμηθεί
το δημοφιλές αφέψημα, με σειρά...