Λίστα αντικειμένων
Πού τον βρίσκουμε
Όταν ψάχνετε για πηγές ψευδαργύρου, πρέπει στρέφεστε σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη. Πρώτο στην λίστα είναι το μοσχάρι και τα προϊόντα του (αλλαντικά κ.λπ.). Ακολουθεί το λευκό κρέας όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο, το αυγό και τα θαλασσινά. Φυτικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά με τον φλοιό τους (ολικής άλεσης), όμως τα ποσά του εκεί είναι χαμηλότερα και η δυνατότητα απορρόφησης μικρότερη. Έχετε υπ’ όψιν ότι ο οργανισμός μας δεν παράγει και δεν αποθηκεύει το μικροστοιχείο αυτό. Έτσι η επάρκεια του εξαρτάται από την διατροφή και μόνο.
Σε τι χρησιμεύει
Σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου στον οργανισμό μας εντοπίζονται στους μύες, τα οστά, τα νεφρά, το συκώτι, το πάγκρεας, τα μάτια και για τους άνδρες στον προστάτη. Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους του ψευδαργύρου, είναι η συμμετοχή του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστατεύοντας μας από το κρύωμα και την γρίπη. Μάλιστα, μελέτες αποδεικνύουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση του επιταχύνει την ανάρρωση, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όπως την ξηρότητα του ανώτερου αναπνευστικού και τα στοματικά έλκη.
Προβλήματα από την έλλειψή του
Μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι το 43% των ανδρών και το 45% των γυναικών δεν καταφέρνει να φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα ψευδαργύρου. Όμως η ανεπαρκής πρόσληψη του μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Κατά την παιδική ηλικία, έχει συσχετισθεί με την καθυστέρηση της αύξησης του ύψους και του βάρους και της σεξουαλικής ωρίμανσης. Σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου αυξάνει την συχνότητα ιώσεων και λοιμώξεων του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού συστήματος. Συγκεκριμένα σε γυναίκες, φαίνεται ότι το 82% των εγκύων δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου ημερησίως, γεγονός που σχετίζεται με πρόωρους τοκετούς, επιπλοκές κατά τον τοκετό και χαμηλό βάρος του νεογνού κατά την γέννηση. Άξια λόγου είναι και η τριχόπτωση που προκαλείται σε όλους τους ενήλικες σε περιπτώσεις έλλειψης. Σε όλες τις περιπτώσεις, η αναπλήρωση των κενών, αρκεί για την αντιμετώπιση των φαινομένων.
Ανεβάζει τη διάθεσή μας
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition φάνηκε ότι η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου σε γυναίκες συνέβαλε στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του θυμού.
Μπορώ να πάρω συμπλήρωμα;
Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου είναι μία καλή λύση εφόσον δεν παίρνετε τις απαραίτητες ποσότητες από τη διατροφή σας. Σε περίπτωση λήψης συμπληρώματος ωστόσο είναι σκόπιμο να συμβουλεύεστε πάντα τον διαιτολόγο σας και να την πραγματοποιείτε για μικρό διάστημα. Κι αυτό γιατί υψηλές δόσεις ψευδαργύρου για μακρύ χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα χαλκού σε έναν οργανισμό. 50 mg ημερησίως θεωρούνται επαρκή και ασφαλή.
Σε συνεργασία με τον Γιάννη Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.