Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 22 Μαΐ 2022
Το νόστιμα κολοκυθάκια
Κλίκ για μεγέθυνση






Dreamstime.com



22.05.2022, 17:59

 

 

Η γλώσσα με τα τερτίπια της και τις μεταφορές της τα καταδίκασε μια ζωή στην ανυποληψία, βαφτίζοντάς τα συνώνυμα της ανοησίας και της ανοστιάς, παρότι κάνουν παρέα με τη ρίγανη. Αναλαμβάνω επισήμως την υπεράσπισή τους και σας καλώ να αποδείξουμε μαζί ότι αδίκως κατηγορούνται και περιφρονούνται απ’ όλους. Δεν πρόκειται για... κολοκύθια, κύριε πρόεδρε, είναι τρυφερά και νόστιμα κολοκυθάκια!

● Είναι υγιεινά, πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες και τα μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους. Τα κολοκυθάκια, όμως, που θα έχουμε πάντα στην καρδιά μας, είναι τα τηγανητά!


Γεμιστά με κιμά

Dreamstime.com
8-10 κολοκύθια
600 γραμμ. κιμά
120 γραμμ. ρύζι καρολίνα
8 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 καρότο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
10 φύλλα φρέσκο δυόσμο
1 αυγό
2 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι
● Για την κατσαρόλα:
1 λίτρο ζεστό νερό
1 κύβο λαχανικών
2 καρότα, κομμένα ροδέλες
1/2 φλιτζάνι λάδι
χυμός ενός λεμονιού
● Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
2 κουταλάκια κορν φλάουρ
χυμός ενός μεγάλου λεμονιού

 

Αδειάζουμε τα κολοκύθια και τα αλατίζουμε εσωτερικά. Βάζουμε τον κιμά σε μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, το ρύζι, το καρότο τριμμένο και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ζυμώνουμε και τα γεμίζουμε. Τα τοποθετούμε σε πλατιά κατσαρόλα που έχουμε στρώσει τα καρότα. Διαλύουμε τον κύβο στο ζεστό νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό λεμονιού και βράζουμε το φαγητό σε μεσαία θερμοκρασία για 35-40 λεπτά. Προσέχουμε τα υγρά του και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Κλείνουμε το μάτι και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα και χτυπώντας προσθέτουμε τους κρόκους. Διαλύουμε στον χυμό το κορν φλάουρ. Προσεκτικά στραγγίζουμε το ζουμί από την κατσαρόλα σε μια μικρότερη και ρίχνουμε ανακατεύοντας με σύρμα τον χυμό και τα χτυπημένα αυγά. Τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας δένουμε την κρέμα. Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια περιχύνοντάς τα με το αυγολέμονο.


Κολοκυθοτηγανίτες

Dreamstime.com
500 γραμμ. κολοκυθάκια
2 κρεμμύδια
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
4-5 φύλλα φρέσκο δυόσμο
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο, πικάντικο
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν
4 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
λάδι για το τηγάνισμα

 

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, τα στραγγίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη, το τυρί, το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και το λάδι. Ανακατεύουμε και εάν το μείγμα μας είναι αρκετά σφιχτό προσθέτουμε λίγο νερό, αν είναι πολύ ρευστό ρίχνουμε λίγο αλεύρι.

Σε τηγάνι βάζουμε λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε κουταλιές μείγμα, διορθώνοντάς τες μόλις πέσουν στο λάδι με το κουτάλι να έχουν στρογγυλό σχήμα. Μόλις ροδίσουν τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας μέχρι να τις σερβίρουμε.


Τάρτα με σφολιάτα

Dreamstime.com
1 φύλλο σφολιάτας
1 κιλό κολοκυθάκια, με τους ανθούς τους
1 κρεμμύδι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
200 γραμμ. φέτα
2 αυγά
4-5 κουταλιές γιαούρτι
4 κουταλιές σιμιγδάλι
4-5 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

 

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και κρατάμε τους ανθούς τους. Τα τρίβουμε, στο χοντρό του τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε μισή ώρα. Με τα χέρια μας τα πατάμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Βάζουμε το λάδι σε τηγάνι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα να γυαλίσουν. Προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια. Ανακατεύουμε 3-4 λεπτά να εξατμιστούν τελείως τα υγρά. Ρίχνουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Λαδώνουμε μία ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκατ. Απλώνουμε τη σφολιάτα και κόβουμε όση εξέχει πάνω από τα τοιχώματα. Καλύπτουμε την επιφάνεια με λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα όσπρια, για βάρος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε το γιαούρτι, τη φέτα τριμμένη, ρίγανη, πιπέρι, το σιμιγδάλι, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα κολοκυθιού. Βγάζουμε τη σφολιάτα από τον φούρνο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα όσπρια και αδειάζουμε μέσα τη γέμιση. Καλύπτουμε την επιφάνεια με τους ανθούς και τους ραντίζουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει η τάρτα μας.


Βαρκούλες γεμιστές

8 κολοκύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι
20-25 ντοματίνια, στρογγυλά
200 γραμμ. φέτα
10 φέτες σαλάμι Θάσου
6 κουταλιές λάδι
100 γραμμ. παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

 

Πλένουμε και κόβουμε στη μέση τα κολοκυθάκια. Αφαιρούμε τη σάρκα τους και τα τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Τα ραντίζουμε με το μισό λάδι, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-18 λεπτά. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε τηγάνι και το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε το κρεμμύδι τριμμένο και το σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Κόβουμε τη φέτα και το σαλάμι σε κύβους και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, πιπέρι, ρίγανη και ανακατεύουμε. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Γεμίζουμε τα κολοκύθια και τα πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στο γκριλ στους 200 βαθμούς, περίπου 10 λεπτά.


Εις υγείαν

Κτήμα Porto Carras
Μαλαγουζιά 2021

Βιολογικής καλλιέργειας, από έναν ονομαστό αμπελώνα που βρίσκεται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, αυτό το κρασί είναι από 100% ποικιλία Μαλαγουζιά (ΠΓΕ Χαλκιδικής). Με λαμπερό λεμονί χρώμα, είναι πλούσιο αρωματικά, με αρώματα ροδάκινου, μάνγκο, κίτρου αλλά και βοτάνων –βασιλικού και μέντας–, έχει μακρά αρωματική επίγευση. Εχει αλκοολικό βαθμό 13,5%.

Συντροφεύει φρέσκα ψάρια, πουλερικά, ζυμαρικά και φρούτα.

www.portocarraswines.gr


 

Κτήμα Σκούρα
Peplo 2021

Τρεις ποικιλίες ενώθηκαν για να δημιουργηθεί αυτό το κρασί (ΠΓΕ Πελοπόννησος) και κάθε μία συμμετέχει με 1/3 Αγιωργίτικο, Syrah, Μαυροφίλερο. Οπως μας ενημερώνει το κτήμα Σκούρα, το Αγιωργίτικο μπαίνει σε βαρέλια ακακίας, το Syrah ωριμάζει στις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το Μαυροφίλερο σε κεραμικούς αμφορείς μαζί με τη φλούδα του για 4 μήνες. Εχει λαμπερό, κοραλλί χρώμα, με ανταύγειες κόκκινου χρυσού και στα αρώματά του κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα –κεράσι, φράουλα–, νότες εσπεριδοειδών –λεμονιού, γκρέιπφρουτ–, λευκά άνθη, μέλι, λίγη βιολέτα και μια ιδέα ορυκτότητας. Εχει αλκοολικό τίτλο: 13%.

Συντροφεύει δροσερές σαλάτες, πίτσες, ψάρια και θαλασσινά, γεμιστά, σουβλάκι κοτόπουλο, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες, τυρόπιτες και πίτες λαχανικών, αλλά και με σούσι.

www.skouras.gr
Β.Π.


Οινοποιείο Κεχρής
Ρόζα

Η ρετσίνα (Ονομασία κατά Παράδοση) με βαθύ ροζέ χρώμα και ιώδεις ανταύγειες είναι ένα τολμηρό και πετυχημένο έργο του οικογενειακού οινοποιείου Κεχρής. Με την πρώτη ύλη να είναι η ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο, που καλλιεργείται στην αμπελουργική περιοχή της Γουμένισας, έχει «αρώματα φρέσκιας άγριας φράουλας που ισορροπούν με τις δροσερές νότες του ρετσινιού, αλλάζουν ανάμεσα στη μαστίχα και τα βότανα και ενώνονται επάνω σε ένα καπνιστό φόντο από το βαρέλι», όπως δίνει την περιγραφή της ο οινοποιός. Εχει αλκοολικό βαθμό 13%.

Συνδυάζεται με μανιτάρια στη σχάρα, με θαλασσινά, καπνιστό σολομό σκέτο ή με ζυμαρικά και από κρεατικά, προτιμήστε το αρνάκι, φτιάξτε σουτζουκάκια. Δοκιμάστε το με ψητές μελιτζάνες, πιάτα της ασιατικής κουζίνας και αν θέλετε να το συνοδεύσετε απλώς με πλατό τυριών, προτιμήστε τα πικάντικα σκληρά τυριά.

www.kechris.gr
Β.Π.

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου