Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 25 Μάρ 2023
Αλλα ψάρια να γευόμαστε
Κλίκ για μεγέθυνση














Γλώσσες τηγανητές

Dreamstime.com



25.03.2023, 10:36
 
 

Μόνο στην… παρέλαση δεν κατεβαίνει λίγο πριν στρώσει το εορταστικό τραπέζι σε πολιτείες και χωριά στη μικρή μας χώρα.

Μέχρι να καθιερωθεί, αν δεν υπάρχει, παγκόσμια μέρα μπακαλιάρου, λέω να βάλουμε και άλλα ψάρια στο παιχνίδι για ποικιλία και περισσότερη νοστιμιά. Γιατί όπως έλεγε κάποιος Γάλλος -τώρα ποιος, θα σας γελάσω- η γαστρονομία αρχίζει όταν δεν πεινάμε πια…

● Το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου χρειάζεται 48 ώρες πριν τον μαγειρέψουμε. Μπορεί και λιγότερο, αν το ψάρι έχει μικρό μέγεθος και πάχος.


Μπακαλιάρος τηγανητός

Dreamsitme.com
1 κιλό μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο
λάδι για το τηγάνισμα
● Για το κουρκούτι:
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού μπίρα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα

 

Κόβουμε τον μπακαλιάρο μερίδες, αφαιρούμε κόκαλα και πέτσες και τον σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Φτιάχνουμε το κουρκούτι: βάζουμε την μπίρα σε μπολ και ρίχνουμε το αλεύρι και τη σόδα. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να έχουμε πηχτό και λείο χυλό. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι, αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι, τα βουτάμε στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε γυρίζοντάς τα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.


Λαβράκι με λαχανικά στον φούρνο

Dreamstime.com
2 λαβράκια
4-5 κολοκυθάκια
4-5 πιπεριές γλυκιές, πορτοκαλί ή κόκκινες
25-30 ντοματίνια
1 κεφάλι σκόρδο
3 λεμόνια
1/4 φλιτζανιού λάδι
αλάτι, πιπέρι|
ρίγανη, δενδρολίβανο

 

Σε αλατισμένο νερό βράζουμε για 5-6 λεπτά τα κολοκυθάκια. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε σε φέτες και τα απλώνουμε σε πυρέξ. Πλένουμε και αλατίζουμε τα λαβράκια. Τους κάνουμε 2-3 χαρακιές και τα ακουμπάμε πάνω στα κολοκυθάκια. Κόβουμε το σκόρδο στη μέση και το βάζουμε δίπλα στα ψάρια μαζί με τις πιπεριές. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Κόβουμε τα δύο λεμόνια σε φέτες. Βάζουμε μία φέτα σε κάθε σχισμή του ψαριού και μοιράζουμε τα υπόλοιπα στο φαγητό. Στύβουμε το λεμόνι, το ανακατεύουμε με το λάδι και περιχύνουμε το φαγητό. Σκορπίζουμε κλωναράκια δενδρολίβανου και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Αν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-25 λεπτά ακόμη, μέχρι να ψηθεί το ψάρι.


Σκορδαλιά με καρύδια

300 γραμμ. μπαγιάτικο ψωμί
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
6 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι λάδι
1/4 φλιτζανιού ξίδι
αλάτι

 

Μουλιάζουμε το ψωμί, το στύβουμε, το βάζουμε σε μπλέντερ και το αλέθουμε. Προσθέτουμε τα καρύδια, το σκόρδο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πολτοποιηθούν.

Ρίχνουμε εναλλάξ λίγο λίγο το ξύδι και το λάδι. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλάτι. Αν το αποτέλεσμα είναι πολύ πηχτό, μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό.


Γλώσσες τηγανητές

Dreamstime.com
6 φιλέτα γλώσσας, φρέσκα ή κατεψυγμένα
100 γραμμ. βούτυρο
1 λεμόνι
αλεύρι
3-4 λιαστές ντομάτες
3-4 ντοματίνια
ψιλοκομμένο μαϊντανό
ελιές
αλάτι, πιπέρι

 

Στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας τις γλώσσες και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις αλευρώνουμε και τις τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και πριν κάψει βάζουμε μέσα τις γλώσσες. Σε 2 λεπτά τις γυρίζουμε και μετά από άλλα 2 λεπτά και αναλόγως με το πάχος τους τις ξαναγυρίζουμε να ροδίσουν ελαφρώς και τις βγάζουμε. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού στο τηγάνι, αλάτι, πιπέρι και με ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες, τα ντοματίνια ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε μέσα το ψάρι. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, προσθέτουμε τις ελιές και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.


Μπακαλιάρος σαλάτα

Dreamstime.com
400 γραμμ. μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο
4 ντομάτες
1 κρεμμύδι
1 λεμόνι
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1/4 φλιτζανιού λάδι
ελιές
πιπέρι

 

Αφαιρούμε από τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο τυχόν κόκαλα και πέτσες και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας. Τα πατάμε με τις παλάμες μας να φύγουν τα υγρά τους, προσέχοντας να μην τα λιώσουμε. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους, τις στραγγίζουμε από τα υγρά τους και τις ρίχνουμε στη σαλατιέρα. Προσθέτουμε την πιπεριά κομμένη σε κύβους. Ξύνουμε το λεμόνι και ρίχνουμε στη σαλάτα το ξύσμα. Το στύβουμε και ανακατεύουμε τον χυμό με το λάδι. Περιχύνουμε τη σαλάτα και την ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις ελιές, ρίχνουμε πιπέρι και σερβίρουμε.


Μπακαλιαρόπιτα

Dreamstime.com
800 γραμμ. μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο
1 κιλό πατάτες
500 γραμμ. γάλα
100 γραμμ. κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές αλεύρι
6 κουταλιές λάδι
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
πιπέρι, θυμάρι, λίγο αλάτι
● Για επικάλυψη:
100 γραμμ. κρέμα γάλακτος

 

Στραγγίζουμε τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια, σχεδόν τον μαδάμε. Τον βάζουμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα και τον βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά. Λίγο πριν τον κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το αλεύρι, την κρέμα γάλακτος και πιπέρι. Τον αφήνουμε να κρυώσει. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε πιάτο και ρίχνουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε ροδέλες. Ζεσταίνουμε το λάδι και τις ροδίζουμε λίγες λίγες 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και θυμάρι. Σε πυρέξ στρώνουμε τις μισές πατάτες και από πάνω απλώνουμε το μίγμα του μπακαλιάρου. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες και ραντίζουμε την κρέμα γάλακτος σε όλη την επιφάνεια. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε για 15-20 λεπτά το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το φαγητό. Το σερβίρουμε χλιαρό ή κρύο.


Εις υγείαν

NEGOSKA RED
Κτήμα Τάτση

Με αρώματα από βατόμουρο, κανέλα, μαύρο πιπέρι, δρυ και αποξηραμένα δαμάσκηνα αυτό το κόκκινο ξηρό κρασί φτιαγμένο από τη γηγενή ποικιλία Νεγκόσκα -μονοποικιλιακό- έχει την πιστοποίηση ποιότητας των αμπελουργών αδερφών Τάτση. Ο Περικλής και ο Στέργιος Τάτσης ακολουθούν πιστά τους κανόνες της βιοδυναμικής καλλιέργειας και τα κρασιά τους ανήκουν στην κατηγορία των φυσικών κρασιών -όρο που αποδοκιμάζουν-, οπότε θα τα ονομάσουμε κρασιά ελάχιστων παρεμβάσεων, δηλαδή δεν περιέχουν θειώδη. Η οινοποίηση γίνεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του οικογενειακού οινοποιείου και ακολουθεί η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Μπορεί να καταναλωθεί άμεσα, μπορείτε όμως να το ξεχάσετε για 8-10 χρόνια στην κάβα σας. Πορφυροκόκκινο, μπορεί να συνοδεύσει κόκκινα κρέατα, ζυμαρικά και λαδερά.

Samos Vin Doux
ΕΟΣ Σάμου

Στο Berliner Wine Trophy 2023 το «Samos Vin Doux» του ΕΟΣ Σάμου τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο, «διατηρώντας έτσι την αδιάλειπτη συνέχεια των διεθνών του βραβεύσεων ως ένα εξαίρετο Vin de liqueur, από το 1937(!) μέχρι και σήμερα» όπως μας ενημέρωσε ο ΕΟΣ Σάμου. Χρυσαφί στο χρώμα του, με αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου και ώριμου πεπονιού να κυριαρχούν δηλώνοντας την καταγωγή του, που δεν είναι άλλη από τη γηγενή ποικιλία Ασπρο Μοσχάτο του νησιού (ΠΟΠ Σάμος). Είναι μια καλή επιλογή για να κλείσετε το γεύμα σας, καθώς ταιριάζει ιδανικά με σιροπιαστά γλυκά, μηλόπιτα, λεμονόπιτα, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου