Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 09 Οκτ 2022
Και ψωμί από σπίτι
Κλίκ για μεγέθυνση













Dreamstime.com




09.10.2022, 16:36
 




Στη γειτονιά μου την παλιά είχαμε έναν φούρνο σε απόσταση αναπνοής από το πατρικό μου κι όταν άνοιγες τα παράθυρα το πρωί ένιωθες το πρώτο χάδι της καινούργιας μέρας με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού. Μπορούμε να… αναπλάσουμε, αν θέλετε, αυτή την αίσθηση μέσα στο σπίτι και το ψωμί θα βγει δυο φορές νόστιμο, αφού θα είναι έργο των χεριών μας!

● Για τραγανή κόρα αλείφουμε το ψωμί με νερό μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο. Για μαλακή κόρα αλείφουμε το ζυμάρι με γάλα πριν το ψήσουμε.


Ψωμί στα γρήγορα

Dreamstime.com
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλιά αλάτι
νερό χλιαρό
20 γραμμ. φρέσκια μαγιά

 

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα και ζυμώνοντας προσθέτουμε το νερό, τόσο, μέχρι να αποκτήσουμε ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα τη ζύμη να φουσκώσει. Τη ζυμώνουμε ξανά και της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Την ακουμπάμε στο ταψί ή στη φόρμα όπου θα ψήσουμε το ψωμί, πάνω σε λαδόκολλα. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα για 1 ώρα. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς και ψήνουμε το ψωμί για 30-35 λεπτά. Το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.


Χωρίς ζύμωμα

800 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
ή μίξη ολικής, χωριάτικο
5 γραμμ. ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
4 κουταλιές λαδάκι
650 γραμμ. νερό

 

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με κουτάλι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 12 ώρες. Την επόμενη μέρα, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, απλώνουμε στον πάγκο μια λαδόκολλα και την πασπαλίζουμε πολύ καλά με αλεύρι. Με σπάτουλα ή με βρεγμένα χέρια αδειάζουμε τη ζύμη και της κάνουμε 3-4 διπλώματα από έξω προς το κέντρο. Την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τη γυρίζουμε με τα διπλώματα προς τα κάτω και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Ανάβουμε τον φούρνο στους 230-250 βαθμούς και βάζουμε μέσα μια γάστρα για μισή ώρα να «κάψει». Τη βγάζουμε με προσοχή και ρίχνουμε το ζυμάρι μας με τα διπλώματα προς τα πάνω. Κλείνουμε το καπάκι, ψήνουμε για μισή ώρα, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά. Βγάζουμε το ψωμί και το βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.


Ψωμί µε προζύμι

Dreamstime.com
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
200 γραμμ. προζύμι
1 κουταλιά αλάτι
1 κουταλιά λάδι
περίπου 650 γραμμ. νερό

 

Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε στη μέση λακκούβα και ρίχνουμε το προζύμι και το λάδι. Προσθέτουμε το αλάτι διαλυμένο στο νερό και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου για 2 ώρες. Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη και της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Βάζουμε το ψωμί σε λαδωμένο ταψί, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος 40-45 λεπτά να φουσκώσει. Το χαράσσουμε σε 3-4 σημεία, το ραντίζουμε με λίγο νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα. Το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.


Φτιάχνουμε προζύμι

Ανακατεύουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι με 1/2 φλιτζάνι νερό σε πλαστικό δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Κλείνουμε το δοχείο, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο μέρες, προσθέτοντας κάθε φορά 1 φλιτζάνι αλεύρι και 1/2 φλιτζάνι νερό. Διατηρούμε το προζύμι στο ψυγείο για 10 μέρες.

● Για να ζυμώσουμε, βγάζουμε από το προηγούμενο βράδυ από το ψυγείο όση ποσότητα χρειάζεται η συνταγή, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και 1/4 φλιτζανιού νερό. Το αφήνουμε σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες τουλάχιστον.

● Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλο σχεδόν το προζύμι, κρατάμε περίπου 1 φλιτζάνι, το «ταΐζουμε» με 1 φλιτζάνι αλεύρι και 1/2 φλιτζάνι νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε όλο το βράδυ σε ζεστό μέρος, πριν το φυλάξουμε στο ψυγείο.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου