Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 07 Αύγ 2022
Γρανίτα από λεμόνι
Κλίκ για μεγέθυνση






Dreamstime.com





07.08.2022, 14:53
 

Μέσα στην κάψα των ημερών, αγαπημένα φρούτα μάς χαρίζουν τα δροσιστικά διαλείμματα που χρειαζόμαστε και είναι να τα πιεις στο ποτήρι με το νεόκοπο χάρτινο καλαμάκι. Αν με ρωτούσατε τι προτιμώ, θα σας έλεγα γρανίτα από λεμόνι. Στη δροσερή συντροφιά της σας αφήνω λοιπόν και φεύγω να συναντήσω τη «γεύση» των διακοπών ώς το τέλος του μήνα. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

● Για πιο ενδιαφέρουσα γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες λικέρ της αρεσκείας μας.


Γρανίτα λεμόνι

4 λεμόνια
1 πορτοκάλι
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

 

Πλένουμε καλά τα φρούτα. Κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα. Ξύνουμε τα λεμόνια και ρίχνουμε το ξύσμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα βράζουμε 7-8 λεπτά. Σουρώνουμε το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο. Στύβουμε τα λεμόνια και ρίχνουμε τον χυμό στο κρύο σιρόπι. Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Σε μπλέντερ βάζουμε παγάκια ή τριμμένο πάγο και προσθέτουμε χυμό. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει αφράτη γρανίτα και σερβίρουμε.


Γρανίτα καρπούζι

Dreamstime.com
200 γραμμ. νερό
150 γραμμ. ζάχαρη άχνη
1 κιλό καρπούζι, καθαρισμένο
χυμό 1 λεμονιού
ξύσμα 1 λεμονιού

 

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη (αν το καρπούζι είναι πολύ γλυκό, μπορούμε να αφαιρέσουμε λίγη ζάχαρη) και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια, το βάζουμε σε μπλέντερ μαζί με το σιρόπι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τα πολτοποιούμε. Μοιράζουμε το μείγμα σε παγοθήκες και τις βάζουμε στην κατάψυξη.

Οταν παγώσουν αδειάζουμε τα παγάκια στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουν την υφή του χιονιού. Γεμίζουμε ποτήρια και σερβίρουμε με φετάκια καρπουζιού.


Γρανίτα ροδάκινο

Dreamstime.com
6 ροδάκινα
6 κουταλιές ζάχαρη άχνη
150 γραμμ. χυμό πορτοκαλιού
χυμό 1/2 λεμονιού

 

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ροδάκινα. Τα κόβουμε σε κομματάκια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Χτυπάμε για 1 λεπτό. Αδειάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες, μέχρι να πήξει ελαφρά.

Το βγάζουμε και το χτυπάμε με μίξερ χειρός και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2 φορές ακόμη, για να αφρατέψει η γρανίτα και να μη δημιουργηθούν κρύσταλλοι.

Την αφήνουμε να παγώσει 5-6 ώρες και είναι έτοιμη. Πριν σερβίρουμε τη γρανίτα, την ξύνουμε με χοντρό πιρούνι.


Γρανίτα πεπόνι

Dreamstime.com
1 κιλό πεπόνι, καθαρισμένο
6 κουταλιές μέλι
χυμό 1 λεμονιού

 

Κόβουμε το πεπόνι, αφαιρούμε τα σπόρια και με ένα κουτάλι βγάζουμε την ψίχα και την βάζουμε σε ένα πλατύ μπολ. Το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει για 2-3 ώρες.

Μεταφέρουμε το παγωμένο πεπόνι στο μπλέντερ, προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό και τα πολτοποιούμε. Βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη.

Μετά από 2 ώρες το βγάζουμε και το ξύνουμε με χοντρό πιρούνι.

Το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες 2 φορές. Ετσι η γρανίτα γίνεται αφράτη και σερβίρεται εύκολα.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου