Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 29 Ιαν 2022
Τα νόστιμα βερίκοκα και αχλάδια
Κλίκ για μεγέθυνση





Dreamstime.com


29.01.2022, 20:46
 
 

Με καταγωγή από την Ανατολική Ασία, τα βερίκοκα καλλιεργούνταν για χιλιάδες χρόνια από τους Κινέζους πριν γίνουν γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο. Με χαμηλή θερμιδική αξία και πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α, C, B3), σίδηρο, κάλιο και φλαβονοειδή, τρώγονται φρέσκα, αποξηραμένα ή μαρμελάδα, ενώ χρησιμότητα έχουν και τα φύλλα και το κουκούτσι τους. Συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης, διατηρούν καθαρό το δέρμα και την υγεία των ματιών.

Σε τι ωφελούν; 

Υγεία των ματιών και του δέρματος. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε β-καροτένιο είναι ευεργετική για τα προβλήματα όρασης που προκύπτουν λόγω γήρατος. Ακόμα, έρευνες έχουν αποδείξει πως η τακτική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες C και Ε, ψευδάργυρος και χαλκός (ουσίες που περιέχονται στα βερίκοκα) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας κατά 25%. Επίσης είναι ωφέλιμα για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Υγιές πεπτικό σύστημα. Πλούσια σε φυτικές ίνες, τα βερίκοκα βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και τις παθήσεις που συνδέονται με αυτήν.

Αντικαρκινικές ιδιότητες.*

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα βερίκοκα προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με τον καρκίνο κι άλλες ασθένειες. Οι πυρήνες τους περιέχουν βιταμίνη Β17 (αμυγδαλίνη), που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για την παρασκευή του αντικαρκινικού φαρμάκου Laetrile.

*(ΣτΕ) Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα και η κλινική πράξη απέδειξαν ότι αυτή η ιδιότητα αποτελεί μύθο: η Laetrile απέτυχε να ανταποκριθεί στην αντικαρκινική θεραπεία, ενώ σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία τα επίπεδα του κυανίου που περιέχονται στον πυρήνα αποτελούν απειλή για την υγεία.

Πώς να λάβω τα πιο θρεπτικά συστατικά τους;

Καταναλώστε τα φρέσκα και αποξηραμένα. Και οι δυο μορφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C και Ε και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. Φροντίστε να προμηθευτείτε αποξηραμένα βερίκοκα χωρίς θειικά άλατα.

Ο σπόρος μέσα στον πυρήνα του βερίκοκου είναι βρώσιμος, αλλά αποδείχθηκε ότι περιέχει κυάνιο, που είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό.

Το κουκουτσέλαιο: Χρησιμοποιήστε το έλαιο των κουκουτσιών του βερίκοκου, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες Α, C, και Ε, στο μαγείρεμα και σε ντρέσινγκ για σαλάτες.

Πώς να τα καταναλώσω;

Για να εξισορροπήσετε τα λιπαρά κρέατα συνδυάστε τα βερίκοκα σε πιάτα με πάπια ή χήνα ή προσθέστε τα στη γέμισή τους. Ακόμα, μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και να τα προσθέσετε στο αρνί κατσαρόλας.

Βράστε φρέσκα βερίκοκα με ένα ελαφρύ σιρόπι που θα παρασκευάσετε με 1 μέρος μέλι και 3 μέρη νερό. Προσθέστε 6 θρυμματισμένα τσόφλια κάρδαμου και ½ σπόρο βανίλιας και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Βερίκοκα τουρσί: Το ιαπωνικό ουμεμπόσι ή δαμάσκηνα τουρσί στην πραγματικότητα είναι βερίκοκα. Οταν καταναλώνονται με ρύζι, διεγείρουν την πέψη και προλαμβάνουν τη ναυτία, όπως και το χανγκόβερ που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Το αχλάδι

Οσο για το αχλάδι, γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι ιδιαίτερα εύπεπτο τρόφιμο, με χαμηλή οξύτητα, που συνήθως δεν προκαλεί αλλεργίες. Αριστη πηγή διαιτητικών, βιταμίνης C και του συμπλέγματος Β, χαλκού, φωσφόρου και καλίου.

Το αχλάδι περιέχει επίσης βήτα-καροτίνη και είναι πλούσιο σε φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 5.000 γνωστές ποικιλίες αχλαδιών στον κόσμο.

Το αχλάδι είναι ιδιαίτερα εύπεπτο τρόφιμο και γι' αυτό είναι από τις πρώτες τροφές που συστήνεται να καταναλώνουν τα βρέφη, χάρη στη χαμηλή οξύτητά του κι επειδή συνήθως δεν προκαλεί αλλεργίες λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε σαλικυλικά και βενζοϊκά οξέα.

Περιέχει ένα σύμπλεγμα καλίου, πηκτίνης και τανινών που βοηθούν στην αποβολή του ουρικού οξέος, καθιστώντας το ιδανική τροφή για όσους υποφέρουν από παθήσεις όπως ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα.

Φάτε τη φλούδα: Η περισσότερη βιταμίνη C και οι διαιτητικές ίνες του αχλαδιού βρίσκονται στη φλούδα του. Τα αχλάδια αλλοιώνονται εύκολα, γι' αυτό δεν πρέπει να τα αφήνετε στη φρουτιέρα και σε θερμοκρασία δωματίου. Βάλτε τα, λοιπόν, στο ψυγείο.

Βράστε λίγο τα φρέσκα αχλάδια σε ένα ελαφρύ σιρόπι με ζάχαρη ή κρασί. Προσθέστε λίγο τριμμένο τζίντζερ ή κανέλα. Σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστά, πασπαλίζοντάς τα με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

*Οι πληροφορίες είναι από το Neal’s Yard Remedies Healing Foods, Θεραπευτικές Τροφές, μτφρ. Τάνια Γκίνη, Εκδόσεις Πεδίο, 2015.


Το ακτινίδιο ή αλλιώς κίουι είναι ένας θάμνος που κατάγεται από την Κίνα, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι. Ο καρπός είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, καθιστώντας το το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων, ενώ απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Ερευνες έχουν φανερώσει πως η υψηλή περιεκτικότητα των ακτινιδίων σε φλαβονοειδή και βιταμίνη C και Ε μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια στο αίμα και τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση). Οι μικροσκοπικοί μαύροι σπόροι τους περιέχουν βιταμίνη Ε και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η ήπια καθαρτική δράση τους οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου