Loading...

Κατηγορίες

Γαστρονομία - Διατροφή

Κυριακή 17 Ιαν 2021
Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας (itchefs-GVCI)
   Η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία ιταλών επαγγελματιών της κουζίνας (σεφ, σερβιτόρων, διευθυντών εστιατορίων κλπ), που εργάζονται στο εξωτερικό και δραστηριοποιούνται μέσω του δικτύου itchefs-GVCI. Στόχος της Ημέρας είναι η προάσπιση της ιταλικής κουζίνας και των προϊόντων της από...
Πέμπτη 24 Δεκ 2020
Ο μύθος του ψωμιού καταρρίπτεται
  της Μαρίας Ζερβού   Παρά τις προσπάθειες που κάνουμε εμείς οι διαιτολόγοι, δυστυχώς υπάρχουν ακόμη άτομα που πιστεύουν ότι το ψωμί παχαίνει… Προδίδω επομένως την απάντηση απευθείας σε αυτό τον μύθο! Όχι, δεν παχαίνει το ψωμί, όπως και κανένα τρόφιμο μεμονωμένα. Πάμε να δούμε όμως γιατί...
Κυριακή 13 Δεκ 2020
Ποσότητα και πηγή προέλευσης των υδατανθράκων συνδέονται με τη θνησιμότητα
  της Χριστίνας Λαμπρινού     Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, οι οποίες περιορίζουν τους υδατάνθρακες υπέρ της αυξημένης πρόσληψης πρωτεϊνών ή λίπους ή και των δύο, είναι μια δημοφιλής στρατηγική για την απώλεια βάρους και φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους και στη βελτίωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου....
Τετάρτη 09 Δεκ 2020
Δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs, χωρίς γλουτένη ή ισορροπημένη στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;
  της Ευσταθίας Παπαδά         Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια λειτουργική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία κοιλιακού άλγους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τους τρεις τελευταίους μήνες, που σχετίζεται με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: (1) συσχέτιση μεταξύ συμπτωμάτων και κενώσεων, (2)...
Τρίτη 08 Δεκ 2020
Συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με ελαττωμένη επίπτωση ηπατοκυτταρικού καρκίνου και θανάτων από χρόνια ηπατική νόσο
  του Εμμανουήλ Τσοχατζή   Photo source: www.shutterstock.com     Η κατανάλωση καφέ φαίνεται ότι ελαττώνει την επίπτωση πληθώρας διαφορετικών καρκίνων και αυξάνει την επιβίωση. Σε μια προοπτική αμερικάνικη μελέτη, εκτιμήθηκε τυχόν συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο (ΗΚΚ) και τη βαρύτητα χρονίας ηπατικής νόσου σε 162,022 άτομα...
Σάββατο 05 Δεκ 2020
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και διατροφή
Photo source: www.bigstockphoto.com της Ελένης Δελβινιώτη   Η ΧΑΠ είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται ως στένωση των πνευμονικών αεραγωγών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία στην αναπνοή εξαιτίας της αναπνευστικής ανεπάρκειας. Πιο συχνή αιτία της είναι το κάπνισμα. Αέρια τοξικά που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα από τη μόλυνση...
Τρίτη 01 Δεκ 2020
Προκαλεί η ζάχαρη εθισμό;
της Ζωής Κονιδάρη Photo source: www.bigstockphoto.com Σε μια εποχή που τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται διαρκώς, η ιδέα του τροφικού εθισμού και της πιθανής επακόλουθης αύξησης του βάρους έχει τραβήξει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Για παράδειγμα, υπάρχει η υπόθεση ότι η ευχαρίστηση που προκαλεί η ζάχαρη, ενδέχεται...
Δευτέρα 30 Νοέ 2020
Πόση πρωτεΐνη από κάθε γεύμα μπορούν να αξιοποιήσουν οι μύες;
της Χριστίνας Λαμπρινού   Photo source: www.bigstockphoto.com   Τόσο στη βιβλιογραφία όσο και μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας, υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη μέγιστη ποσότητα πρωτεΐνης ανά γεύμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δόμηση άλιπης μάζας μεταξύ των ατόμων που κάνουν εντατική άσκηση με αντιστάσεις και...
Κυριακή 29 Νοέ 2020
Μαρία   Ορόσα   (María Ylagan Orosa)
Η Φιλιππινέζα χημικός María Ylagan Orosa (Μαρία Ιλιάγκαν Ορόσα) διακρίθηκε στον τομέα των τροφίμων και πιστώνεται με την δημιουργία 700 και πλέον συνταγών, συμπεριλαμβανομένης και μιας δημοφιλούς κέτσαπ από μπανάνες. Οι διατροφικές της καινοτομίες έσωσαν την ζωή χιλιάδων Φιλιππινέζων και Αμερικανών στρατιωτών που μάχονταν...
Σάββατο 28 Νοέ 2020
Η ιστορία της πατάτας
Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο έγινε γνωστή αμέσως μετά...
Τετάρτη 25 Νοέ 2020
Κατάθλιψη και Εντερική Μικροχλωρίδα: Πώς η διατροφική παρέμβαση μπορεί να κάνει τη διαφορά
Photo source: www.canva.com   της Μαρκέλλας Συμεοπούλου   Δεδομένου των μεγάλων ποσοστών κατάθλιψης και διαταραχών της διάθεσης αλλά και της ατελούς αντιμετώπισης τους, ολοένα και περισσότερες μελέτες στρέφονται σε ένα μεγαλύτερο εύρος διεπιστημονικών πεδίων. Έτσι, η συγκεκριμένη ανασκόπηση μελετάει  την επίδραση της διατροφής στη διάθεση καθώς και την επίδραση της...
Σάββατο 21 Νοέ 2020
Τα top 3 επιστημονικά νέα για τα είδη διατροφής στο διαβήτη
  της Ελένης Τσαχάκη   Photo source: www.bigstockphoto.com   Στην Ελλάδα, 1.187.370 άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Ένα υψηλό ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του γενικότερου πληθυσμού, σύμφωνα με δεδομένα του 2016, παρουσιάζοντας την επιτακτική ανάγκη μείωσης,...
Πέμπτη 19 Νοέ 2020
Νεώτερα δεδομένα για την προστασία και την αντιμετώπιση του COVID-19 μέσω της διατροφής
  19 Νοεμβρίου 2020     Γράφει η ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ MSc, MBA, SRD Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος www.somaygies.gr Καθώς οι χώρες λαμβάνουν ισχυρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, η αυτο-καραντίνα και το προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων ενδέχεται να επηρεάσουν τις συνήθεις πρακτικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Ζητούνται από υγιή άτομα, καθώς και εκείνα...
Παρασκευή 13 Νοέ 2020
Φλαβονοειδή: Ποια είναι, θεραπευτικές ιδιότητες και πηγές
    από Η τροφή μας το φάρμακό μας         Φλαβονοειδή: Ποια είναι, θεραπευτικές ιδιότητες και πηγές Ως φυσικό προϊόν χαρακτηρίζεται µια χηµική ένωση ή ουσία που παρασκευάζεται από ένα ζωντανό οργανισµό στη Φύση και συνήθως παρουσιάζει φαρµακολογική ή βιολογική δράση. Φλαβονοειδή: Ποια είναι, θεραπευτικές ιδιότητες και πηγές Για το λόγο αυτό,...
Κυριακή 01 Νοέ 2020
Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day)
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day) πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το 1994, επ' ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της «Εταιρείας Χορτοφαγίας». Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο άγγλος Ντόναλντ Γουότσον, ο επονομαζόμενος και «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία Χορτοφαγίας» για...
Τετάρτη 28 Οκτ 2020
Μια νέα εφαρμογή από τους Greek Vegans!
Το να είσαι βίγκαν καμιά φορά έχει και τις δυσκολίες του. Όχι επειδή δεν μπορείς να φας έξω. Ούτε επειδή πρέπει να τρέφεσαι αποκλειστικά με μαρούλια. Αυτοί είναι μύθοι που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Η μόνη ταλαιπωρία που μπορείς να συναντήσεις είναι...
Κυριακή 25 Οκτ 2020
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.   ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ·         UN.A.F.P.A.
Παρασκευή 23 Οκτ 2020
Αδυνάτισμα: Τι είναι τελικά οι «καταραμένοι» υδατάνθρακες και ποιες τροφές να μην φοβάσαι
  Μιχάλης Θερμόπουλος 23 Οκτωβρίου 2020 | 13:02 Τουλάχιστον 23 επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα διατροφικά πλάνα με χαμηλούς υδατάνθρακες γενικά προκαλούν περισσότερη απώλεια βάρους από εκείνα που είναι απλά χαμηλά σε λιπαρά, μερικές φορές έως και 2-3 φορές περισσότερο. Το να μειώσει κανείς τους υδατάνθρακες στην διατροφή...
Τετάρτη 21 Οκτ 2020
Η Νο1 βιταμίνη που έχει ανάγκη το νευρικό μας σύστημα
  21/10/2020, 09:38       Τη μεγάλη σημασία της βιταμίνης Ε στην ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος αναδεικνύει πρόσφατη αμερικανική έρευνα με τη συμμετοχή της Δρ Χρύσας Κιούση από το Κολέγιο Φαρμακευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον   Πρόσφατη μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον των ΗΠΑ κατέληξε στη...
Παρασκευή 16 Οκτ 2020
Παγκόσμια Ημέρα Άρτου (World Bread Day)
Η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB), με κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας». Το ψωμί είναι το κατ' εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής. Διαχρονικό,...
Βρέθηκαν 134 αποτελέσματα. Σελίδα 1 από 7
Σελίδα [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] >
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου