Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 25 Σεπ 2022
Ο σοφός Ευάγγελος Παπανούτσος
Κλίκ για μεγέθυνση














25.09.2022, 11:19

 

 
 
Ετσι καθώς πολιτεύεστε, γίνεστε πραγματικά παιδευταί του Λαού, διδάσκαλοι αρετής; Τι τους έχετε διδάξει, όχι με όσα λέγετε αλλά με όσα πράττετε;

Ευτυχώς που υπήρχε ο σοφός δάσκαλος Ευάγγελος Παπανούτσος για τη γενιά μας. Η τυχερή και άτυχη γενιά της εποχής του Εμφυλίου 1947-1950. Ατυχη γιατί λόγω κοινωνικών φρονημάτων οι πόρτες των Πανεπιστημίων έμειναν για πάντα κλειστές. Τυχερή γιατί έκλεισαν και για κάποιους σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους για τον ίδιο λόγο. Και πολύ τυχερή γενιά γιατί αυτοί οι σημαντικοί άνθρωποι δημιούργησαν τον Μορφωτικό Σύλλογο «Αθήναιον».

Ενα ελεύθερο πανεπιστήμιο ουσιαστικά. Εκεί βρήκαμε καταφύγιο και τα μάθαμε όλα καλύτερα και από τους καλύτερους εκπροσώπους της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών. Παπανούτσος, Κακριδής, Λίνος Πολίτης, Δημαράς, Γιάννης Σιδέρης, Σπύρος Βασιλείου. Ο εκδοτικός οίκος Ικαρος είχε την ευθύνη και την οργάνωση του Συλλόγου «Αθήναιον». Εκεί ήταν και η Δραματική Σχολή του Σωκράτη Καραντινού που μας δίδαξε το μεγάλο θέατρο του λόγου και του προβληματισμού.

Ο Ευάγγελος Παπανούτσος γεννήθηκε το 1900 στον Πειραιά και έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 1982. Η συμβολή του στη λειτουργία και στην ανακαίνιση της ελληνικής παιδείας είναι πασίγνωστη. Υπηρέτησε την εκπαίδευση από το 1920 και ως εκπαιδευτικός πέρασε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, έως ότου (μετά την απελευθέρωση της χώρας) διορίστηκε γενικός διευθυντής και αργότερα (1950 και 1963) γενικός γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας. Βουλευτής Επικρατείας στην πρώτη δημοκρατική Βουλή. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει δεκάδες βιβλία, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στη γερμανική, την αγγλική και τη γαλλική.

Ας αποχαιρετήσουμε τον Δάσκαλο με κάποια αποσπάσματα από τα τόσα πολλά που έγραψε και τόσα που είπε ως ελεύθερος πολίτης και ως φωτισμένος εκπαιδευτικός.

«[...] Μέσα στον εμπαιγμό και στην καταισχύνη αυτών των δεινών για το Εθνος μας ημερών, αισθάνεται κανείς την ανάγκη να θέσει στους πολιτικούς μας άνδρες το ερώτημα: Ετσι καθώς πολιτεύεστε, γίνεστε πραγματικά παιδευταί του Λαού, διδάσκαλοι αρετής; Τι τους έχετε διδάξει, όχι με όσα λέγετε αλλά με όσα πράττετε; Την υπερηφάνεια του ελεύθερου Δημοκρατικού πολίτη; Την ευλάβεια προς τις ηθικές αρχές και τους νόμους της πολιτείας; Τι θα απαντήσετε; Μήπως ότι ΑΥΤΗ η Πολιτική δεν έχει καμιά σχέση με την Ηθική;»

«[...] Οταν αρχίζεις, εσύ αγαπημένε Δάσκαλε, να διδάσκεις στα νέα παιδιά, όχι μόνο μια σειρά μαθημάτων, αλλά και το κάθε μάθημα, κάθε ώρα διδασκαλίας, σκέψου καλά... Δεν πρέπει να εργαστείς απάνω σε γνωστές και στερεότυπες φόρμες και φόρμουλες, αλλά θα δημιουργήσεις πάντοτε κάτι νέο και πρωτότυπο, κάτι που δεν είχε, δεν μπορούσε να έχει γίνει ώς τώρα. Απλούστατα: γιατί και συ δεν είσαι ο ίδιος όπως ήσουν πέρσι, όταν δίδασκες τούτο πάλι το μάθημα (σε έχουν αλλάξει στο μεταξύ, οι μελέτες και οι εμπειρίες σου) και τα παιδιά που τώρα διδάσκεις δεν είναι τα ίδια με τα περσινά – άλλοι οι άνθρωποι, άλλος και ο «χρόνος» εφέτος. Κάτι λοιπόν καινούργιο και πρωτόπλαστο πρέπει τώρα να παραγάγεις...».

«[...] Χρειαζόμαστε ειδική αγωγή της σκέψης, που την αποκτά ο νέος μόνο όταν με την προσωπική επαφή, το παράδειγμα και την καθοδήγηση του δάσκαλου, να γυμναστεί πώς να οργανώνει την έρευνα, να θέτει τους στόχους, να ελέγχει τα αποτελέσματά της. Να σταματήσουν οι αγορεύσεις από το βήμα και να καθιερωθεί η Σωκρατική μέθοδος της προσωπικής επαφής, του διαλόγου και της συνεργασίας δάσκαλου και μαθητή μέσα στη βιβλιοθήκη, στο εργαστήριο, στην κλινική – στο τραπέζι της κοινής έρευνας».

Όταν έφυγε από τη ζωή, μόνο τότε όλος ο κόσμος έμαθε ποιος ήταν ο Παπανούτσος. Στο τελευταίο βιβλίο του «Η κρίση του Πολιτισμού μας» έγραφε: «Προοδεύσαμε, αλλά δεν ευτυχήσαμε...».

Εμείς, σε μια ελεύθερη απόδοση, λέμε: «Καλύτερα μηχανήματα, ναι. Καλύτεροι άνθρωποι, όχι...».
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου