Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 29 Ιούλ 2022
Ο θαλάσσιος καύσωνας καταστρέφει ανεπανόρθωτα
Κλίκ για μεγέθυνση

 










29.07.22
 
 

Εκτός από τη γοργόνα της μυθολογίας, γνωρίζατε ότι υπάρχουν και οι πραγματικές «γοργόνες»; Γνωρίζετε τι είναι οι «ποσειδωνίες»;

Λοιπόν, και γοργόνες υπάρχουν και ποσειδωνίες! Οι τελευταίες είναι τα «λιβάδια του Ποσειδώνα», τα γνωστότερα σε μας «φύκια»! Οι «γοργόνες» επίσης είναι ζώα που ζουν προσκολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας.

Όπως διαβάζουμε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde οι γοργόνες και οι ποσειδωνίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Με θερμοκρασίες νερού έως και 6,5°C υψηλότερες από τις κανονικές στα ανοικτά της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι γοργόνες και οι ποσειδωνίες πεθαίνουν μαζικά, αναγκάζοντας τα ψάρια και τα μαλακόστρακα, που ήδη απειλούνται από αρπακτικά τροπικής προέλευσης, να μεταναστεύσουν.

Τα οικοσυστήματα της Μεσογείου κινδυνεύουν. Από τον Μάιο, η θάλασσα παρουσιάζει «πολύ σημαντικές θερμοκρασιακές ανωμαλίες», σημειώνει ο Samuel Somot, ειδικός στα κύματα καύσωνα στη Μεσόγειο στο Météo-France. Αυτό αφορά ύδατα βάθους μεταξύ 0 και 20 μέτρων, μεταξύ των Βαλεαρίδων Νήσων και της ισπανικής ακτής του Λεβάντε, αλλά και με θέα στην Κυανή Ακτή, στη Γαλλία, σε όλο το μήκος της ιταλικής μπότας, από τη Θάλασσα της Λιγουρίας μέχρι τον Κόλπο του Τάραντα και αλλού.

Τι σημαίνει η καταστροφή;

Τα "φύκια" (ποσειδωνίες) σχηματίζουν πυκνές πράσινες συστάδες σε αμμώδεις βυθούς και που όταν ξεβράζονται (νεκρά) παίρνουν μια γκριζόμαυρη μορφή. Η σημασία της προστασίας τους είναι άκρως σημαντική. Η μεγαλύτερη παραγωγή οξυγόνου προέρχεται από τα φύκια. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας λειτουργούν ως ιζηματοπαγίδες που απομακρύνουν ρύπους και παρέχουν καθαρότερο νερό. Επίσης, δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύουν στο ίζημα. Παρέχουν υψηλή ποικιλία ειδών με την παροχή τροφής και καταφυγίου καθώς αποτελούν και το "μαιευτήριο" των ψαριών.

Τα υποθαλάσσια λιβάδια βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, υπερφορτωμένα από την ανθρώπινη δραστηριότητα και τις κλιματικές αλλαγές, καθώς περίπου το 20% των υποθαλάσσιων λιβαδιών παγκοσμίως έχει εξαφανιστεί την τελευταία δεκαετία, κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανθρώπινη δραστηριότητα στην παράκτια ζώνη.

Οι γοργόνες

Οι γοργόνες είναι ζώα που ζουν προσκολλημένα στον πυθμένα. Στη δυτική λεκάνη της Μεσογείου, οι γοργόνες έχουν υποφέρει από τα συνεχή επεισόδια «καύσωνα». Το νερό παρέμεινε πολύ ζεστό για αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγώντας  σε μαζική θνησιμότητα. 

*Κόκκινη γοργόνα θάλασσας “Paramuricea clavata”, φωτό T. de Bettignies

πηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου