Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 11 Μάρ 2023
Σήκω-σήκω, κάτσε-κάτσε αφού διατάζει ο Μητσοτάκης
Κλίκ για μεγέθυνση















ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

11.03.2023, 16:00

 

 
 

Η υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου LIBE ήρθε στην Αθήνα παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής Δεξιάς να ματαιώσουν την επίσκεψη. Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής (δεν συμμετείχαν τα μέλη του ΕΛΚ κατόπιν άνωθεν εντολής) ήθελαν να συναντηθούν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, με υπουργούς, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον επικεφαλής της ΕΥΠ, με προέδρους Ανεξάρτητων Αρχών, εκπροσώπους δικηγορικών συλλόγων και με δημοσιογράφους.

Τα θέματα που την απασχολούν είναι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών, η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και τα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση, η ποιότητα της Δικαιοσύνης, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, η δολοφονία Καραϊβάζ. Η κυβέρνηση διά του κ. Γεραπετρίτη είχε ζητήσει από την επιτροπή να μην έρθει στην Ελλάδα και γιατί η χώρα πενθεί λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη και γιατί είμαστε, όπως είπε, σε προεκλογική περίοδο και ενδεχομένως η παρουσία της στην Ελλάδα να θεωρηθεί προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος. Μάλιστα.

Αρα η κυβέρνηση θεώρησε ότι μια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου είναι εχθρική και μπορεί υπό την καθοδήγηση κάποιων (ποιων άραγε;) να επιχειρήσει να παίξει παιχνίδια εις βάρος της. Εχει λόγους να φοβάται; Μήπως έχει λερωμένη τη φωλιά της; Αυτή δεν υποστηρίζει ότι όλα στην Ελλάδα είναι άψογα; Αυτή δεν εξοργίζεται όταν οι πολιτικοί αντίπαλοί της την εγκαλούν για αντιδημοκρατικές πρακτικές; Προσχήματα για να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ηταν υποχρεωμένη να απολογηθεί για πράξεις και παραλείψεις της και, ως γνωστόν, αυτή η κυβέρνηση έχει αλλεργία στην κριτική, όχι όταν την κάνει αυτή αλλά όταν την υφίσταται, ενώ η λέξη αυτοκριτική δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό της. Δεν θα χαλούσε τώρα τη συνταγή για τα μάτια μιας υποεπιτροπής.

Ομως επιβάλλεται να είναι προσεκτική και στα επιχειρήματα που διατυπώνει και στις συστάσεις που κάνει στους επικεφαλής άλλων θεσμών. Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Είμαστε όντως σε εκλογική χρονιά. Δεν είναι το ίδιο. Επισήμως η προεκλογική περίοδος ξεκινά από την ημέρα που θα προκηρυχτούν οι εκλογές. Αυτές δεν έχουν προκηρυχτεί. Η φημολογία για πρόωρες εκλογές ξεκίνησε πριν από τα Χριστούγεννα, σέρνεται με ευθύνη της κυβέρνησης και έχει μπερδέψει τους πάντες, μηδέ των κυβερνητικών στελεχών εξαιρουμένων. Κάθε μέρα και μια διαφορετική ημερομηνία κυκλοφορεί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία.

Τόσο μεγάλη προεκλογική περίοδος πρώτη φορά στην Ελλάδα. Συνεπώς το συγκεκριμένο επιχείρημα δεν έχει βάση. Αν έστεκε ως δικαιολογία θα έπρεπε η κυβέρνηση πρώτη αυτή να δείξει σεβασμό και να λειτουργεί ως υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτή όμως συμπεριφέρεται σαν να είναι κανονική κυβέρνηση αφού καταθέτει νομοσχέδια, ανακοινώνει μέτρα, κάνει εγκαίνια, μοιράζει επιδόματα, κλείνει τρύπες, εκκαθαρίζει εκκρεμότητες. Αλλά ας δεχτούμε ότι αυτό δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα. Ας δεχτούμε ότι είναι μια ψηφοθηρική τακτική που όλες οι κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει. Μπορεί η κυβέρνηση να υποχρεώσει τους πάντες να ακολουθήσουν τη γραμμή που έχει χαράξει; Κάποιους ναι, κάποιους όχι.

Οι υπουργοί είναι διορισμένοι από τον πρωθυπουργό. Δεν έχουν περιθώρια αυτονόμησης. Θα καρατομηθούν και θα βρεθούν εκτός εκλογικών λιστών. Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηρωισμούς και μοναχικούς καβαλάρηδες. Τα κεφάλια μέσα και όλοι σαν μια γροθιά για τη νίκη. Εκτός παράταξης δεν υπάρχει μέλλον. Στην άκρη οι αμφιβολίες, στην άκρη οι γκρίνιες, στην άκρη οι διαφωνίες. Αν βεβαίως το αποτέλεσμα στραβώσει, είναι σίγουρο ότι θα πυκνώσουν οι τάξεις των Επιμηθέων. Τον επικεφαλής της ΕΥΠ τον επέλεξε ο πρωθυπουργός. Αρα πρέπει να κάνει ό,τι του πει ο προϊστάμενός του. Σ’ αυτόν δίνει λογαριασμό. Για να μην ξεχνιόμαστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ. Ηταν από τις πρώτες πράξεις που έκανε με το που ανέλαβε τη διοίκηση της χώρας. Αν ο επικεφαλής της ΕΥΠ δεν πειθαρχήσει, θα αποπεμφθεί. Είναι διαφορετικής τάξης το ζήτημα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκλέγεται από τον λαό, έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, έχει όμως μια σχετική αυτονομία και οφείλει να την προστατεύει. Τη λογική σήκω-σήκω, κάτσε-κάτσε που έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης στους υφισταμένους του δεν πρέπει να την υιοθετήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, δεν είναι υπάλληλος του κ. Μητσοτάκη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος εκπροσωπεί τη Δικαιοσύνη, υπηρετεί την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, δεν παίρνει εντολές από την κυβέρνηση για το τι να κάνει και πώς να το κάνει. Ούτε αυτός είναι υπάλληλος του κ. Μητσοτάκη. Με τη στάση του και σ’ αυτό το θέμα και στο σκάνδαλο των υποκλοπών δίνει την εντύπωση ότι προτιμά να συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις που του κάνει ο πρωθυπουργός ή, για να το πούμε λαϊκά, προτιμά να συμφωνεί με την άποψη ότι ο γάιδαρος πετάει εφόσον τον διαβεβαιώνει γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης.

Ανάγωγα

Φορολόγηση των πλουσίων και αύξηση της κοινωνικής βοήθειας θέλει ο Μπάιντεν, γράφουν μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ. Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικανοί. Αυτό δα έλειπε, να συμφωνήσουν με τις… κομμουνιστικές ιδέες του… κομμουνιστή προέδρου.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου