Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 28 Σεπ 2020
Το μπάχαλο του Μωυσέως και οι «πειραγμένες» δημοσκοπήσεις
Κλίκ για μεγέθυνση

15:17
| 28.09.2020

Μάκης Κοψίδης

 

 

Δημοσκόποι και μπουκωμένα μέσα ενημέρωσης λοιπόν σε αγαστή συνεργασία.

 
Με βάση την στατιστική επιστήμη οι δημοσκοπήσεις έχουν την δυνατότητα να καταγράφουν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών σε συγκεκριμένη στιγμή και με μικρό περιθώριο λάθους. Έχουν όμως και μία άλλη δυνατότητα: Αντί να καταγράφουν τάσεις, μπορούν να διαμορφώνουν τάσεις στην εκλογική συμπεριφορά.

Να διαμορφώνουν  κατά το δοκούν ανάλογα με τις επιθυμίες αυτού που τις παραγγέλνει. Και ο δημοσκόπος μπορεί να διορθώνει τα ευρήματα αναλόγως. Με το κόλπο των «αναγωγών» και της «εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος» μεταξύ άλλων. Η διαμόρφωση τάσεων έχει στόχο πρωτίστως τους πολίτες που «ταλαντεύονται», τους αναποφάσιστους. Οι κατηγορίες αυτές έχουν την ροπή , όπως δείχνει ανάλογη βιβλιογραφία, να ακολουθούν το κόμμα που προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις. Να προτιμούν αυτόν που φαίνεται νικητής.   Χωρίς βεβαίως να σημαίνει ότι σώνει και καλά θα βγουν έτσι τα πραγματικά αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό ότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι 28% και έφτασε στο 32%.

Δεν ισχυρίζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πρώτος σε αυτήν την φάση. Ισχυρίζομαι όμως ότι είναι σαφέστατη η φθορά της ΝΔ και η σημαντική πτώση της αποδοχής του Μητσοτάκη. Στοιχεία που οι συντριπτική πλειοψηφία των  δημοσκοπήσεων  δεν δείχνουν  ούτε πρόκειται να δείξουν  όσον αφορά βεβαίως  τα εκλογικά ποσοστά και όχι τα ποιοτικά ευρήματα που συνήθως  τα παρουσιάζουν ως τριτεύοντα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση οι δημοσκόποι έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι όσο χειρότερα πάει ο Μητσοτάκης τόσο ανεβαίνει η αποδοχή του! Η κυβέρνηση των «αρίστων»  μπορεί να τα έχει κάνει μπάχαλο και στην πανδημία και στα οικονομικά και στα ελληνοτουρκικά με την μυστική διπλωματία και την απουσία στρατηγικής, αλλά τα ποσοστά της ανεβαίνουν!

Σημειώνω  τα παραπάνω γιατί την  στιγμή που το  επιτελικό  κράτος,  αλλά και ο ίδιος ο Μωυσής έχουν  πάρει την κατιούσα αφού  με την εφαρμοζόμενη πολιτική τους  πλήττουν  όλες  τις   κατηγορίες των πολιτών εκτός από τις ελίτ,  ετοιμάζονται νέες δημοσκοπήσεις.

Μην έχετε αμφιβολία τι θα δείξουν οι περισσότερες. Η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διευρύνεται. Από το 20% υπέρ της ΝΔ θα πάμε στο 25% και η διαφορά θα αυξάνεται συνεχώς. Ίσως με αυξομειώσεις για το …πιστευτό της υπόθεσης. Το ίδιο και η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα. Ο Κυριάκος θα  πιάσει σχεδόν ταβάνι και ο Τσίπρας θα πέφτει συνεχώς. Ίσως να  «τσιμπάει» και λίγο το ΚΙΝ.ΑΛ. που θέλει να γίνει …αξιωματική αντιπολίτευση.  Εδώ είμαστε και θα δούμε την παραπάνω εξέλιξη με μικρές  διαφοροποιήσεις.

Δεν κάνω τον προφήτη ,  ούτε θεωρώ  ότι οι δημοσκόποι είναι ανίκανοι να πιάσουν τον παλμό της κοινωνίας που δεν είναι άλλος από μια βαθειά απογοήτευση αλλά και αντίδραση  από την 14μηνη περίπου κυβερνητική θητεία. Όμως επικαλούμαι τον «προάγγελο» των δημοσκοπήσεων που είναι τα μέσα ενημέρωσης. Των μπουκωμένων από την λίστα Πέτσα.  «Όλα καλά και άγια» τα κάνει ο Μωυσής. «Τα πάντα δουλεύουν ρολόι στη χώρα» είναι τα συμπεράσματα  με τα οποία βομβαρδίζεται καθημερινά ο πολίτης.   Πρόκειται για «ειδήσεις» , για ένα όργιο παραπληροφόρησης  που συνοδεύεται απαραιτήτως   και από  τα ψέματα που εκπέμπει συχνά-πυκνά το Μαξίμου. 

Δημοσκόποι και  μπουκωμένα μέσα ενημέρωσης λοιπόν σε αγαστή συνεργασία.   Οι  δύο  βασικοί ιμάντες του επικοινωνιακού μηχανισμού που έχει στήσει ο Μητσοτάκης.

Ο επηρεασμός συνειδήσεων θα ενταθεί . Άλλωστε ποιος τους ενοχλεί; Μήπως το ΕΣΡ ελέγχει  τα κανάλια για το όργιο παραπληροφόρησης;  ‘Η κάποια αρχή που δεν υπάρχει καν στα χαρτιά θα ελέγξει τους δημοσκόπους;  Δεν υπάρχει επαρκές  νομοθετικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει διαφάνεια και αξιοπιστία στις μετρήσεις. Κανείς δεν ελέγχει  το «σώμα» της δημοσκόπησης δηλαδή τα ερωτηματολόγια  που υποτίθεται ότι συμπληρώνουν και αξιολογούν.

Ας μην υπάρχει αμφιβολία. Το φράγμα  παραπληροφόρησης , ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει οικοδομήσει  ο Μητσοτάκης  δεν σπάει εύκολα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χρειάζεται να προτάξει ολοκληρωμένα το ζήτημα της χειραγώγησης που επιχειρείται. Δεν είναι μόνο θέμα ενημέρωσης αλλά κυρίως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου