Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 15 Δεκ 2022
Κατάρ: Ο Μαέστρος του Λόμπινγκ
Κλίκ για μεγέθυνση















Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή
15.12.2022

 

Στην Ευρώπη φέρονται να χρημάτισαν Ευρωβουλευτές, στις ΗΠΑ κατηγορούνται ότι εξαγόρασαν μέχρι και στρατηγούς. Πώς οι στρατιές από λομπίστες της μικροσκοπικής πλην πάμπλουτης χώρας του Κόλπου κατάφεραν να διεισδύσουν μέχρι και στο Οβάλ Γραφείο.

Είχε μόλις αναδυθεί από τους σκοτεινούς διαδρόμους της CIA στον «κανονικό» κόσμο. Ο πρώην πράκτορας Κέβιν Τσάκερ όμως δεν έβρισκε βολή. Συνηθισμένος καθώς ήταν σε επαφές και δοσοληψίες με τα πιο ανηλεή καθεστώτα της υφηλίου, μια ωραία πρωία αποφάσισε να ανοίξει ένα γραφείο στην Ντόχα του Κατάρ. Η πινακίδα έγραφε «Global Risk Advisors». Λίγα χρόνια αργότερα, έρευνα του Associated Press θα αποδείκνυε ότι ο Τσάκερ δεν έδινε ακριβώς επιχειρηματικές συμβουλές για εκτίμηση κινδύνου, αλλά είχε στόχο να σερβίρει μια «καλογυαλισμένη» διεθνή εικόνα του Κατάρ στους Αμερικανούς πολιτικούς και να υπονομεύσει τις φωνές που κατηγορούσαν την απόλυτη αυτή μοναρχία του Κόλπου για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μεταξύ άλλων. Ο Τσάκερ και η εταιρεία του είχαν επίσης βοηθήσει το Κατάρ να κερδίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, κατασκοπεύοντας ποδοσφαιρικούς παράγοντες σε αντίπαλες χώρες και κορυφαίους αξιωματούχους που θα επέλεγαν τη διοργανώτρια το 2010.

Το FBI τώρα διερευνά αν ο Τσάκερ παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία που αφορά σε λόμπινγκ ξένων οντοτήτων/φορέων στην αμερικανική πολιτική, γνωστή ως Foreign Agents Registration Act/FARA. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, οι λομπίστες ξένων οντοτήτων/φορέων υποχρεούνται να εγγράφονται στη σχετική λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, να αποκαλύπτουν τις δραστηριότητες και τη χρηματοδότησή τους – ενώ όλα τα σχετικά έγγραφα πρέπει να αναρτώνται στο Διαδίκτυο, να είναι προσβάσιμα σε όλους. Η απόκρυψη δωρεών, πληρωμών σε είδος και για υπηρεσίες παρεχόμενες βάσει συμφωνιών στο πλαίσιο λόμπινγκ συνιστά ποινικό αδίκημα.

 

Ο προαναφερόμενος πρώην πράκτορας της CIA δεν είναι ο μόνος που χρηματοδοτήθηκε από το Κατάρ. Οι αμερικανικές αρχές τα τελευταία χρόνια περνούν από κόσκινο τη δραστηριότητα λόμπινγκ του Κατάρ, η οποία φέρεται να περιλάμβανε και Αμερικανούς πρώην αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας.

Όπως ο πρώην υψηλόβαθμος ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν επί Ομπάμα, Ρίτσαρντ Όλσον, ο οποίος παραδέχτηκε ότι παρείχε «βοήθεια και συμβουλές» στο Κατάρ για λόμπινγκ, παραβιάζοντας τη νομοθεσία που απαγορεύει τέτοιες ενέργειες για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την αποχώρηση από το δημόσιο αξίωμα. Ο Όλσον κατηγορείται ότι βοήθησε παράτυπα το Κατάρ να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική το 2017, όταν ξέσπασε διπλωματική κρίση κατά την οποία η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες του Κόλπου επέβαλλαν εμπάργκο στο Κατάρ κατηγορώντας το μεταξύ άλλων για υπόθαλψη της τρομοκρατίας.

Αρωγός του Όλσον σε όλο αυτό ήταν ο απόστρατος στρατηγός Πεζοναυτών Τζον Άλεν, επικεφαλής αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στα τέλη του 2017 επικεφαλής του κορυφαίου think tank Brookings Institution. Ο Άλαν παραβίασε συνειδητά τη νομοθεσία FARA καθώς απέκρυψε τον ρόλο του ως λομπίστα στους Αμερικανούς αξιωματούχους ενώ «ταυτόχρονα επιδίωκε επιχειρηματικές συμφωνίες εκατομμυρίων με την κυβέρνηση του Κατάρ», έγραφε στην αναφορά του το FBI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Brookings Institution, στο οποίο ο Άλεν υπήρξε επικεφαλής, έχει ανοίξει παράρτημα στην Ντόχα από το 2007. Το Κατάρ κάνει ανελλιπώς δωρεές στο Brookings. Ενδεικτικά, το 2013 η δωρεά ανήλθε σε 14,8 εκατ. δολάρια.

Όταν ανακοινώθηκε το εμπάργκο στο Κατάρ, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε στάση κατά της Ντόχα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Άλεν έκανε λόμπινγκ στον τότε σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Η. Ρ. McMaster για να ρίξει ο Τραμπ τους τόνους για το Κατάρ. Σε email που έστειλε στον ΜακΜάστερ, εξέφραζε την επιθυμία ο Λευκός Οίκος να καλέσει όλες τις πλευρές στη διένεξη «να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση». Πράγματι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έκανε ακριβώς αυτό δύο μέρες αργότερα: κάλεσε τις άλλες χώρες του Κόλπου «να χαλαρώσουν τον αποκλεισμό στο Κατάρ» και ζήτησε «να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση από τα εμπλεκόμενα μέρη στην περιοχή».

Λουσμένοι στα πετροδόλαρα

Το Κατάρ είναι ένα από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο με πληθυσμό που μόλις ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους μόνο οι 300.000 είναι πολίτες του. Τα περίπου 11.586 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους του είναι κυρίως έρημος. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Κατάρ είναι το υψηλότερο στον κόσμο εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, χάρη στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτει η χώρα. «Εάν ο πλούτος είναι δύναμη, τότε οι Καταριανοί έχουν πολύ μεγάλη», έγραφε το Forbes ήδη από το 2012.

Δεν θα περίμενε κανείς ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα στον κόσμο να επηρεάζει πολιτικά τη Δύση. Κι όμως, κάποιοι πιστώνουν στο Κατάρ την πιο εξελιγμένη, μεθοδική και επιτυχημένη εκστρατεία επιρροής της δυτικής πολιτικής σκηνής, ιδίως της αμερικανικής. Δεξαμενές σκέψης, πανεπιστήμια και πολιτιστικά ιδρύματα έχουν επιστρατευτεί σε αυτή την προσπάθεια, ενώ η χώρα έχει προσλάβει κορυφαίες εταιρείες δημοσίων σχέσεων για να «ξεπλύνουν» το κατάμαυρο μητρώο της όσον αφορά στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

Από την περίοδο του αποκλεισμού από τις άλλες χώρες του Κόλπου (ο οποίος ήρθη στις αρχές του 2022), η Ντόχα έχει ενισχύσει το λόμπινγκ της, αφενός για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αφετέρου για να αντισταθμίσει το λόμπινγκ του αντίπαλου στρατοπέδου – για παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Παρόμοια κρίση είχε ξεσπάσει το 2014, όταν τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος απέσυραν τις πρεσβείες τους από το Κατάρ. Ήταν τότε που οι χώρες αυτές είχαν ταχθεί κατά της Αραβικής Άνοιξης, ενώ το Κατάρ φερόταν να τη στηρίζει. Σε αυτή τη συγκυρία, η Ντόχα επιδίωξε να ενισχύσει τις αμυντικές συμφωνίες με την Ουάσιγκτον.

O «Ψυχρός Πόλεμος» των χωρών του Κόλπου είχε ως αποτέλεσμα, όχι μόνο να ρέουν εκατομμύρια πετροδόλαρα σε λομπίστες στην Ουάσιγκτον, αλλά οι εμπλεκόμενες χώρες να ξοδεύουν τεράστια ποσά για να προμηθευτούν αμυντικά συστήματα από τις ΗΠΑ και να επενδύουν αφειδώς εκεί ανταγωνιζόμενες για πολιτική στήριξη. Κάποιοι αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από τη ροή πετροδολαρίων έχουν συμβάλλει καθοριστικά στα χαμηλά ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ.

Πιο ισχυροί από το λόμπινγκ υπέρ της οπλοκατοχής

Ωστόσο, «ενώ η κυβέρνηση του Κατάρ έχει ξοδέψει λιγότερα χρήματα σε ξένους ατζέντηδες (foreign agents) από ό,τι στην περίοδο ακμής της το 2017 και 2018, οι ξένες εταιρείες λόμπινγκ στον κατάλογό της έχουν αυξηθεί από πέντε το 2015 σε 23 μέχρι τώρα το 2022», έγραφε η ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα Open Secrets μόλις στις 6 Δεκεμβρίου 2022, λίγο πριν ξεσπάσει το QatarGate στις Βρυξέλλες.

«Το Κατάρ είναι μία από τις πιο ανελεύθερες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό παρατηρητήριο Freedom House. Ωστόσο η εικόνα που φιλοτεχνούν οι ξένοι ατζέντηδες του Κατάρ είναι εκείνη μιας χώρας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί πολύτιμο στρατηγικό και εμπορικό εταίρο στη Μέση Ανατολή», συμπλήρωνε.

Είναι δε εντυπωσιακό ότι μόνο οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξένοι ατζέντηδες για το Κατάρ έχουν λάβει 72,3 εκατ. δολ. από το 2015, τον πρώτο χρόνο που η χώρα εντατικοποίησε το λόμπινγκ της στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων από το Open Secrets. «Πρόκειται για ποσό μεγαλύτερο από εκείνο που ξόδεψαν την ίδια περίοδο κάποια προπύργια του λόμπινγκ στη χώρα, περιλαμβανομένης της Apple και της οργάνωσης υπέρ της οπλοκατοχής National Rifle Association», συμπλήρωνε.

Οι εταιρείες αυτές επιδιώκουν να παρουσιάσουν το Κατάρ σαν μια προοδευτική, καινοτόμο χώρα όσον αφορά στον πολιτισμό, την αμερικανική εθνική ασφάλεια, και φυσικά το ποδόσφαιρο.

Το ποσό που έχει «επενδύσει» το Κατάρ σε τοπικές αρχές, πανεπιστήμια, σχολεία, think tank και ΜΜΕ στις ΗΠΑ είναι τόσο μεγάλο που κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι «είναι αδύνατον να καταλάβει κάποιος πώς λειτουργεί η Ουάσιγκτον σήμερα χωρίς να αντιλαμβάνεται τη φύση και την έκταση της καμπάνιας του Κατάρ».

Το Κατάρ αποδεικνύεται κορυφαίο στην μετατροπή χρήματος σε «ήπια» ισχύ. Επισήμως, φέρεται να τετραπλασίασε το ποσό που επενδύει στο λόμπινγκ της κυβέρνησης των ΗΠΑ μεταξύ 2016 και 2017, από 4,2 σε 16,3 εκατ. δολ. Ωστόσο, το ποσό που έχει ρίξει σε έμμεσες επενδύσεις στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερο. Μεταξύ 2009 και 2017, το Qatar Foundation είχε δώσει 30,6 εκατ. σε δημόσια σχολεία των ΗΠΑ και, μεταξύ 2011-2017, πάνω από 1 δισ. δολ. σε αμερικανικά πανεπιστήμια – μακράν ο μεγαλύτερος ξένος δωρητής τους. Επιπλέον σύμφωνα με έκθεση του Congressional Research Service, η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ έχει δεσμευτεί να επενδύσει 45 δισ. δολ. σε αμερικανικές εταιρείες και ακίνητα.

Οι δωρεές στην αμερικανική εκπαίδευση από το Qatar Foundation γίνονται μέσω του προγράμματος Education City σε συνεργασία με αμερικανικά πανεπιστήμια. Το 2009, το ίδρυμα προσέλαβε την εταιρεία Ogilvy για να επικοινωνήσει με δεκάδες αμερικανικά ΜΜΕ ώστε να προβληθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το Κατάρ είχε προσλάβει την εταιρεία Levick Strategic Communications, η οποία, σύμφωνα με το Middle East Monitor, άνοιξε επικοινωνία με ΜΜΕ όπως η Wall Street Journal, η Washington Post και το Politico. Η εταιρεία παρείχε υπηρεσίες παρακολούθησης όσον αφορά στο περιεχόμενο που δημοσιευόταν από δεξαμενές σκέψης και αφορούσε στο Κατάρ. Στα τέλη του 2016, το λόμπι της Ντόχα προσέλαβε το Podesta Group για να κλείσει συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα, το πιο σημαντικό από τα οποία ήταν το Centre for American Progress, προσκείμενο σε κύκλους των Δημοκρατικών. 

Επαγγελματίες «ξεπλύματος»

Στη λίστα με τις 20 εταιρείες που χρηματοδοτεί περισσότερο η κυβέρνηση του Κατάρ για να διενεργούν λόμπινγκ για λογαριασμό της, πρώτη φιγουράρει η Nelson Mullins Riley & Scarborough (με πάνω από 9 εκατ. δολ. – από το 2017) και δεύτερη η Portland PR (με πάνω από 7 εκατ. δολ).

Η Nelson Mullins Riley & Scarborough παρέχει έρευνα, κυβερνητική διπλωματία και στρατηγικές συμβουλές στην κυβέρνηση του Κατάρ, σύμφωνα με το επίσημο συμβόλαιο. Οι ξένοι ατζέντηδες επίσης επικοινωνούν με το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο «για την προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Κράτους του Κατάρ».

Σύμφωνα με συμπληρωματική δήλωση της 30ης Νοεμβρίου, ατζέντηδες της προαναφερθείσας εταιρείας συναντήθηκαν αρκετές φορές με μέλη του Κογκρέσου για να συζητήσουν για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η εταιρεία ανέφερε «εκτενή συζήτηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις συνθήκες Εργασίας στο Κατάρ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο» με τον Ρεπουμπλικανό Ντον Μπέγιερ στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην Ρεπουμπλικανός Τζιμ Μόραν είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ΗΠΑ ως ξένος ατζέντης για το Κατάρ. Το 2018, ο Μόραν έστειλε email για την «πρόοδο στα διεθνή εργασιακά δικαιώματα» του Κατάρ, τονίζοντας ότι η χώρα επέτρεψε στους μετανάστες εργάτες να φεύγουν από τη χώρα χωρίς άδεια ή έγκριση.

Η εταιρεία στην οποία αρχικά εργαζόταν ως νομοθετικός σύμβουλος ο Μόραν έλαβε περισσότερα από 840.000 δολ. από την κυβέρνηση του Κατάρ για λόμπινγκ. Ο ίδιος πληρωνόταν 40.000 δολ. το μήνα από την Ντόχα από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2019. Μετά πήγε στην Nelson Mullins Riley & Scarborough, όπου ενεγράφη ως ξένος ατζέντης για το Κατάρ.

Στάχτη στα μάτια, με φιλανθρωπίες

Κάποιες από αυτές τις εταιρείες δημοσίων σχέσεων είναι ευρωπαϊκές. Σε έκθεση του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών CEO (Corporate Europe Observatory), αναφέρεται ότι ήταν το 2014 που η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Portland Communications (Νο 2 στην προαναφερθείσα λίστα) έκανε το Κατάρ τον μεγαλύτερο πελάτη της στη θέση της Ρωσίας. 

Η Portland, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και γραφείο στη Ντόχα, θεωρείται κορυφαία εταιρεία του είδους. Επικεφαλής της, ο πρώην σύμβουλος του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Τιμ Άλαν. Αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο του 2014,  η Portland ξεκίνησε να εργάζεται στην προώθηση της διαχείρισης των εργατικών δικαιωμάτων από το Κατάρ και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία αποδεδειγμένα προώθησε τη δωρεά του Qatar Fund for Development (Ίδρυμα του Κατάρ για την Ανάπτυξη) στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO.

Η Portland κατηγορήθηκε για ‘astroturfing’ –για δημιουργία δηλαδή ψευδούς εντύπωσης για λαϊκό κίνημα που αφορούσε στη δραστηριότητα του Κατάρ, γράφει το CEO. Τι είχε συμβεί; Έρευνα του βρετανικού Channel 4 είχε ισχυριστεί ότι η Portland είχε βοηθήσει στο στήσιμο του μπλογκ ‘Pressing Game’ το οποίο επιτίθετο στους επικριτές της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Το μπλογκ ανέφερε ότι είχε δημιουργηθεί από φιλάθλους. «Η Portland παραδέχθηκε ότι η ομάδα Διαδικτύου της βοήθησε στο στήσιμο [του μπλογκ]… αλλά επέμενε ότι δεν τρέχει εκείνη την ιστοσελίδα και πως δεν αποτελεί μέρος της δουλειάς της για την κυβέρνηση του Κατάρ».

Μέχρι σήμερα, οι πληρωμές στην εταιρεία έχουν ξεπεράσει τα 8,8 εκατ. δολ., σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο Middle East Monitor.    

Το Κατάρ αποτελεί τυπική περίπτωση «sportswashing». Μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου επιδιώκει να εξωραϊσει την εικόνα του. Μόνο που κάποια πράγματα είναι δύσκολο να κρυφτούν: τον Φεβρουάριο του 2021, ένα σοκαριστικό ρεπορτάζ του Guardian αποκάλυψε ότι 6.500 μετανάστες εργάτες πέθαναν στο Κατάρ από τότε που η χώρα ανέλαβε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η χώρα αμφισβήτησε τον αριθμό, μιλώντας για 400-500 θανάτους.

Το Κατάρ βέβαια δεν το άφησε αυτό στην τύχη. Ήδη το 2017, κι ενώ η διεθνής πίεση για τα (ανύπαρκτα) εργατικά δικαιώματα στη χώρα αυξανόταν, η Ντόχα έκανε δωρεά 1,3 εκατ. δολ. στην κομητεία Χάρις του Τέξας για την κατασκευή τριών γηπέδων ποδοσφαίρου, λίγο μετά τις καταστροφές που προκάλεσε στην περιοχή ο τυφώνας Χάρβεϊ. Την ενέργεια κεφαλαιοποίησαν οι ξένοι ατζέντηδες του Κατάρ: σε φυλλάδιο που διαμοίρασαν τον Αύγουστο του 2022, παρατίθεται δήλωση του επικεφαλής της κομητείας Χάρις, Ρόντνεϊ Έλις: «Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων που το Κατάρ ήταν παρόν για την πόλη μας ενώ αντιμετωπίζαμε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μετά τον τυφώνα Χάρις». Η δωρεά ήταν μέρος ενός Ιδρύματος του Κατάρ για τον [τυφώνα] Χάρβεϊ με προϋπολογισμό 30 εκατ. δολ., το οποίο επίσης έκανε δωρεά για την ανακατασκευή νοσοκομείων που καταστράφηκαν από τον τυφώνα. «Δεν μας δίνεται μόνο ένα δώρο που βοηθά την περιοχή μας να ανανήψει από τον Χάρβεϊ, αλλά κι ένα δώρο που θα είναι πολύτιμο για γενιές και γενιές», ο πρώην δικαστής Εντ Έμνετ λέει σε ανεπίσημο υλικό που διαμοιράστηκε από τους ξένους ατζέντηδες τον Μάιο του 2022.    

«Προωθώντας αυτές τις ενέργειες καλής θέλησης και αθλητικής διπλωματίας, οι ξένοι πράκτορες αναβάθμισαν τη σχέση του Κατάρ με κομβικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ, τη στιγμή που δημοσιογράφοι και δικηγόροι ωρύονταν για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την έλλειψη βασικών ελευθεριών για τις γυναίκες και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στο Κατάρ», έγραφε το Open Secrets.

Ομοφυλόφιλοι βουλευτές υποβαθμίζουν την καταπάτηση ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων

Και δεν ήταν μόνο στις ΗΠΑ, όπως αποδεικνύει το Qatar Gate που ξέσπασε στις Βρυξέλλες, αλλά και όσα αποκαλύφθηκαν για τη Βρετανία. Ένα μήνα πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Guardian δημοσίευε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ είχε ξοδέψει τον τελευταίο χρόνο περισσότερα χρήματα από τις συνολικά 15 άλλες χώρες που έκαναν δωρεές σε Βρετανούς βουλευτές. Γύρω στις 251.208 στερλίνες πήγαν σε πολυτελή ξενοδοχεία, ταξίδια στην πρώτη θέση και εισιτήρια για ιπποδρομίες, σε μια απόπειρα «να γοητεύσουν του Βρετανούς βουλευτές εν όψει Παγκοσμίου Κυπέλλου».   

Κάπως έτσι, ο βουλευτής των Τόρις Άλεν Κερνς, προεδρεύων ανεπίσημης επιτροπής «για την καλλιέργεια καλών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κατάρ» σε ομιλία του στο πλαίσιο συζήτησης για τις προετοιμασίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου επαίνεσε το Κατάρ μεταξύ άλλων για την αντίδρασή του στην ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν. Είχε λάβει δωρεές ύψους 9.323 στερλίνων από την κυβέρνηση του Κατάρ για δύο ταξίδια στη χώρα.

Μόνο μην πιαστείς «με τη γίδα στην πλάτη»

Οι Βρετανοί δεν φέρονται να έλαβαν χρήματα για το λόμπινγκ. Το λόμπινγκ έχει πολλές μορφές. Ένα ταξίδι, ένα δείπνο, ένα κατασκευαστικό συμβόλαιο είναι γενικά νομότυπα παρόλο που μπορεί να στοχεύουν στη διασφάλιση πολιτικής επιρροής. Τα μη νομότυπα ελέγχονται εάν τελικά οι υπαίτιοι «πιαστούν με τη γίδα στην πλάτη».

Η περίπτωση του Κατάρ καταδεικνύει, αν μη τι άλλο, πως το χρήμα δεν εξαγοράζει μόνο συνειδήσεις, αλλά διαμορφώνει καθοριστικά την πολιτική ατζέντα και τον δημόσιο διάλογο. Και βέβαια δεν είναι μόνο το Κατάρ. Σε πρακτικές λόμπινγκ, άλλοτε νόμιμου άλλοτε παράνομου, καταφεύγουν πολλές χώρες και εταιρείες. Το γιατί είναι το Κατάρ που μπήκε στο στόχαστρο αυτή τη φορά αποτελεί το αντικείμενο άλλης έρευνας. 

Την επόμενη φορά πάντως που θα ακούσετε κάποιον να εξυμνεί την πρόοδο στα δικαιώματα σε ανελεύθερες χώρες, ακολουθήστε το χρήμα, το οποίο στρατιές επιφανών «δημοκρατών» Δυτικών δεν έχουν ενδοιασμό να δεχθούν ακόμα κι αν πρόκειται σε αντάλλαγμα να «ξεπλύνουν» τα πιο αυταρχικά καθεστώτα του πλανήτη.


πηγη: https://popaganda.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου