Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Σεπ 2022
Τιμητικά και κατ’ εξαίρεση
Κλίκ για μεγέθυνση









O σύζυγος της Κατερίνας Στεφανίδη δεν τηρεί τις προϋποθέσεις για απόκτηση του διαβατηρίου. Και να πεις ότι είναι ο μόνος…

 

Μου επιτρέπετε να υποδυθώ, για μια φορά, τον δικηγόρο του διαβόλου; Ναι, ε; Θα το κάνω και ας μη σας αρέσει. Η Κατερίνα Στεφανίδη, την οποία υπολήπτομαι, αγαπώ και θεωρώ προσωπική φίλη, έχει άδικο, όταν διαμαρτύρεται για την άρνηση της Πολιτείας να εκδώσει ελληνικό διαβατήριο στον σύζυγο και προπονητή της, Μιτς Κρίερ.

Ακραιφνής Αμερικανός πολίτης, χωρίς άλλη σύνδεση με τη χώρα μας πέρα από το γάμο και την επαγγελματική συνεργασία με τη Στεφανίδη, ο Κρίερ δεν έχει ζήσει ποτέ στην Ελλάδα, με εξαίρεση τις σκόρπιες επισκέψεις στο πλευρό της Κατερίνας για αγώνες ή και διακοπές. Με άλλα λόγια, δεν τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις για να πολιτογραφηθεί Έλληνας. Ο γάμος με επιφανή Ελληνίδα ασφαλώς και δεν επαρκεί.

Μια και το έφερε ο λόγος, σημειώνω ότι στο παρελθόν είχε καταβληθεί φιλότιμη συντονισμένη προσπάθεια από συλλόγους μπάσκετ (και όχι μόνο), τύπου Σπόρτινγκ, ώστε να δοθεί τεχνητά ελληνική υπηκοότητα σε π.χ. Ρωσίδες αθλήτριες μέσω λευκών γάμων με Έλληνες πολίτες, μέχρι που αυτό το παράθυρο έκλεισε ερμητικά. Τότε, βέβαια, δεν είχε γιγαντωθεί το μεταναστευτικό στη χώρα. Αμφιβάλλω αν υπήρχε στο νεοελληνικό λεξιλόγιο ακόμα και ως όρος.

Η Στεφανίδη δεν επικαλείται τη νομοθεσία ούτε τα δικαιώματα του συζύγου της. Αυτό που εξαρχής ζήτησε, ήταν να απονεμηθεί στον Κρίερ το διαβατήριο αριστίνδην, ως αναγνώριση της προσφοράς του στην Ελλάδα. «Τιμητικά», δηλαδή, και κατ’ εξαίρεση, όπως έγινε με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο το 2013, αλλά και με άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας μόλις πέρυσι.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα SDNA, η Ολυμπιονίκης δήλωσε verbatim τα εξής: «Η πραγματικότητα είναι ότι, επειδή η μαμά κατέβηκε στις εκλογές με τον ΣυΡιζΑ, εγώ βρέθηκα να παρακαλάω τα τελευταία τρία χρόνια για να πάρει ο Μιτς τιμητικά το ελληνικό διαβατήριο. Το κυνηγήσαμε πιο έντονα λόγω covid, θεωρώντας ότι δεν θα μπορεί να μπει στη χώρα. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε τέτοιο θέμα, σταμάτησα να ασχολούμαι. Άλλωστε, πλέον μας λένε ξεκάθαρα στη μούρη μας, όχι».

Γιατί όμως να γίνει εξαίρεση για τον Μιτς Κρίερ, όταν χιλιάδες μετανάστες με (σχεδόν) κατοχυρωμένο δικαίωμα πολιτογράφησης και μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα εξοστρακίζονται στο περιθώριο της κοινωνίας; Γιατί πρέπει να βγει Έλληνας με στεγνά πόδια ένας Αμερικανός προπονητής του επί κοντώ από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν ορδές προσφύγων και μεταναστών με καταγωγή από την Ασία και την Αφρική αναγκάζονται να δίνουν γραπτές εξετάσεις και να ελίσσονται σε γραφειοκρατικούς δαιδάλους;

«Επειδή ο Κρίερ βοήθησε να ακουστεί ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας στα πέρατα του Κόσμου», είναι η προφανής απάντηση. Όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα από Νιγηριανούς γονείς. Ναι, αλλά είναι αυτό τόσο σημαντικό; Ως πολίτης, θα προτιμούσα να δοθεί προτεραιότητα στους φτωχούς, στους πεινασμένους, στους απόκληρους και στους αποσυνάγωγους. Και στα θύματα των απάνθρωπων επαναπροωθήσεων, που συχνά καταλήγουν στο βυθό του Αιγαίου. Στης γης και της θάλασσας τους κολασμένους.

Υπάρχει όμως και έτερον σκέλος στην εξίσωση, διόλου αμελητέο. Η Στεφανίδη αποδίδει την απροθυμία της Πολιτείας σε πολιτική σκοπιμότητα, αφού η οικογένειά της –που έχει γνωστούς δεσμούς με τον ΣυΡιζΑ- βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Και υπαινίσσεται ότι η μεταχείριση θα ήταν διαφορετική, εάν σύσσωμο το Στεφανιδέικο είχε δύο δεξιά χέρια, αντί να λοξοκοιτάζει διαρκώς προς τα αριστερά.

Στην ίδια συνέντευξη, η Κατερίνα επισημαίνει την οσφυοκαμπτικής σύλληψης απονομή διαβατηρίου στον διάσημο ηθοποιό Τομ Χανκς, που απλά συμβαίνει να έχει Ελληνοαμερικανίδα σύζυγο και να έρχεται πότε πότε για ηλιοθεραπεία στην Αντίπαρο. Θα μπορούσε να το πάει και ακόμα πιο μακριά και να μιλήσει για τιμωρητική τακτική, όπως έκανε η μητέρα της, Ζωή Βαρέλη-Στεφανίδη, με ανάρτησή της στο Facebook.

Σε πρόσφατα τεύχη του, το Documento αποκάλυψε την περίεργη πολιτογράφηση του Τούρκου Γιασάμ Αγιαβέφε, ο οποίος διαθέτει καζίνο στα κατεχόμενα της Κύπρου ως Έλληνας, καθώς και του Κουβεϊτιανού επιχειρηματία Ουαλίντ Αμπού Σουντ, που αγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Στην πρώτη περίπτωση παραβιάστηκε η λεπτή κόκκινη γραμμή που υποτίθεται ότι απομονώνει όσους στηρίζουν τον Αττίλα και τη διχοτόμηση του νησιού, ενώ στη δεύτερη επιβραβεύονται στενές σχέσεις με Πούτιν και Ερντογάν, μέσω διακίνησης ύποπτων κεφαλαίων.

Η μητέρα της Στεφανίδη υπογραμμίζει επίσης την περίπτωση του Αμερικανού εθνομουσικολόγου Κρίστοφερ Κινγκ, ο οποίος έδωσε τον όρκο του Έλληνα πολίτη ενώπιον του ίδιου του πρωθυπουργού, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας Αθανάσιου Μπαλέρμπα.

Εδώ, ναι, η Κατερίνα Στεφανίδη έχει δίκαιο να επικαλείται διαφορετικά μέτρα και σταθμά! Ο δικηγόρος του διαβόλου σηκώνει τα χέρια ψηλά και πριονίζει τα κέρατα του ζερζεβούλη. Γιατί ο Κινγκ και όχι ο Κρίερ; Γιατί να γίνονται Έλληνες με χρυσά διαβατήρια οι ύποπτοι επιχειρηματίες και όχι ο έντιμος και συμπαθής προπονητής του αθλητισμού; Από ποιον υπουργό του καθεστώτος Μητσοτάκη πρέπει να λάβει συστατική επιστολή ο σύζυγος της Κατερίνας, ώστε να γίνει τιμητικά πολίτης αυτού του ανοχύρωτου κράτους;

Με όλες τις παθογένειες και τις αστοχίες του, ο ΣυΡιζΑ χειρίστηκε το μεταναστευτικό με κριτήρια ανοιχτόμυαλα και προοδευτικά, δίχως κονσομασιόν σε ολιγάρχες και αποικιοκράτες από τρίτες –συχνά εχθρικές και στιγματισμένες- χώρες. Όπως λέει με πίκρα η ίδια η Στεφανίδη: «Ε, θα περιμένουμε τις εκλογές. Τι να κάνουμε…».

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου