Δεν χρειάζεται να επιστρατεύσει κανείς σύνθετα επιχειρήματα για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και τα έργα της. Αρκεί να συγκεντρώσει όλο αυτό τον ορυμαγδό αντιφατικών δηλώσεων επιφανών στελεχών της αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για να βάλει ως τίτλο στο «σχέδιο» αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης το εμβληματικό θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο (εικόνα): «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε».

Του Αντρέα Παναγόπουλου

Κι αν για το θέατρο ο αυτοσχεδιασμός είναι η βάση της υποκριτικής τέχνης των ηθοποιών αλλά και μίας ολοκληρωμένης παράστασης, για την πολιτική είναι η βάση της υποκρισίας, της ανικανότητας αλλά  και το πιο σίγουρο μονοπάτι προς την καταστροφή.

Τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει μία απίστευτη τραγωδία λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό προνόμιο να ζούμε το θέατρο του παραλόγου με μεγάλες δόσεις κωμωδίας που θα ήταν όντως σπαρταριστή αν δεν μετρούσαμε καθημερινά εκατόμβες νεκρών.

Εγκλωβισμένη στο υπαρκτό δίλημμα υγεία των πολιτών ή διάσωση της οικονομίας, η κυβέρνηση καταφέρνει και να θυσιάσει τους πολίτες και να καταβαραθρώσει την οικονομία και μάλιστα σε ένα κλίμα πανηγυρισμών διότι «δεν έχει όσους νεκρούς έχει το Βέλγιο». Και βέβαια να ρίχνει το φταίξιμο είτε στην «ατομική ευθύνη» είτε στους  «αναίσθητους» νέους είτε (all time classic) στον ΣΥΡΙΖΑ. Εσχάτως δε σε σύμπασα την Αριστερά, άσχετα αν όλα τα κόμματα που την συναποτελούν  ευαγγελίζονται και τηρούν με εμμονή όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία και επιβεβλημένα ήδη από την περασμένη Ανοιξη.

Μία κυβέρνηση που επικαλείτο ως δικό της “success story” την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας που όμως οφείλεται στην ατομική ευθύνη όλων των πολιτών που τήρησαν τα μέτρα και από την άλλη πλευρά, προσπαθεί απεγνωσμένα να κρύψει την παταγώδη αποτυχία της στο δεύτερο κύμα ασκώντας ακόμη και λογοκρισία στην ΕΡΤ όταν αυτή «τόλμησε» να αναφερθεί σε δημοσίευμα των Financial Times για τη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε ποσοστό θανάτων.

Μία κυβέρνηση που επιχειρεί να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 χρόνων με επικοινωνιακά τερτίπια με… ξύλο από τα ΜΑΤ και με εμπόριο ελπίδας για το επερχόμενο εμβόλιο.

Όμως η σημερινή αποκάλυψη δύο εφημερίδων για «διπλά βιβλία» κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ δείχνει και κάτι ακόμη χειρότερο: ένα άθλιο «χρηματιστήριο» όπου τα νούμερα κρουσμάτων και θανάτων χρησίμευαν στη διαμόρφωση της κατάλληλης ψυχολογίας για το άνοιγμα ή το κλείσιμο της οικονομία, για τη λήψη ή την άρση περιοριστικών μέτρων, για την ενίσχυση του επικοινωνιακού αφηγήματος κατά πως βόλευε την κυβέρνηση εδώ και δέκα μήνες.

Τα «διπλά βιβλία» είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός  μεγάλου ηθικού και πολιτικού σκανδάλου που όπως όλα δείχνουν αποφασίστηκε να βγει στη δημοσιότητα πριν πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις όπως κάποτε τα “greek statistics”.

Το κακό όμως έχει ήδη γίνει. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης , οι συνεχείς αντιφάσεις των στελεχών της ήδη σπέρνουν την καχυποψία σε μία κοινωνία που βρίσκεται στα όρια της ψυχολογικής ισορροπίας, κάτι που φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Κι αν αυτή η καχυποψία αφορούσε μόνο την αξιοπιστία της τότε θα ήταν μικρό το κακό. Με το δεύτερο κύμα στην κορύφωσή του και με ένα τρίτο να αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου το χειρότερο είναι να επεκταθεί ακυρώνοντας κάθε σχέδιο αντιμετώπισης αλλά ακόμη και εκείνο του εμβολιασμού.

Το τελευταίο πράγμα που θα ανεχτούν οι πολίτες μέσα σε αυτή την τραγωδία που βιώνουν είναι να τους κάνουν πλάκα. Δηλαδή να συνειδητοποιήσουν ότι τόσο καιρό τους εξαπατούν συστηματικά. Αν η Νέα Δημοκρατία έχτισε ένα ισχυρό αφήγημα με τους 100 νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι που συνετέλεσε στην άνοδό της στην εξουσία, οι 100 νεκροί την ημέρα μπορούν να την συντρίψουν πολύ πριν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό της για πρόωρες εκλογές.

Ισως μάλιστα η ύπαρξη αυτών καθ΄εαυτά των προεκλογικών σεναρίων τη στιγμή που ο κόσμος χάνεται κάτω από τα πόδια ολόκληρης της χώρας, να είναι ένα συντριπτικό πλήγμα από μόνο του και το «πλάκα μας κάνετε;» να μετατραπεί σε μαζική αγανάκτηση…

πηγη:https://www.anatropinews.gr