Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 02 Απρ 2022
Σύγκρουση μακράς διαρκείας
Κλίκ για μεγέθυνση






AP Photo/Felipe Dana



02.04.2022, 18:00
 

Πόσο θα διαρκέσει η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία; Το ερώτημα επανήλθε με έμφαση μετά τον άνεμο επικοινωνιακής αισιοδοξίας που φύσηξε στον Βόσπορο την Τρίτη 29 Μαρτίου μετά το τέλος της τετράωρης συνάντησης των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας με οικοδεσπότη τον Ερντογάν και γκεστ σταρ τον Ρώσο ολιγάρχη Αμπράμοβιτς.

Το ερώτημα που προηγείται και το οποίο σκιάζει και τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και τις διαπραγματεύσεις είναι ευρύτερο: Πότε και με ποιες προϋποθέσεις οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα αναζητήσουν έναν συνολικό συμβιβασμό, πότε θα διατυπώσουν τους κανόνες ενός σταθερού και μεγάλης διάρκειας mοdus vivendi;

Μέχρι τότε, στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας θα εναλλάσσονται επιχειρήσεις ευρείας αλλά και μικρής κλίμακας, πόλεμος φθοράς και μικρής ή και μεγάλης διάρκειας εκεχειρίες καθώς και διαπραγματεύσεις με παρεμβολή πληθώρας πρόθυμων μεσολαβητών.

Αλλωστε τα παραπάνω ήταν πάνω-κάτω και το μήνυμα του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Πεσκόφ, ο οποίος την Τρίτη 29 Μαρτίου υπενθύμισε ότι ο διάλογος ΗΠΑ - Ρωσίας είναι αναπόφευκτος, αποτελεί μονόδρομο.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ένα κρίσιμο τεστ κοπώσεως για τις δυο αντίπαλες πυρηνικές υπερδυνάμεις:

 Η Ρωσία θα διαπιστώσει αν η συμπίεση της κοινωνίας είναι διαχειρίσιμη αλλά και κατά πόσον οι σχέσεις της με την Κίνα και το σύνολο των χωρών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) μπορούν να ισορροπήσουν τη συσπείρωση της Δύσης με στόχο την άσκηση της μεγίστης δυνατής πίεσης στο Κρεμλίνο.

 Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, θα διαπιστώσουν αν μπορούν να κρατούν ανοιχτά ταυτόχρονα δυο ψυχροπολεμικά μέτωπα, το ένα προς την Κίνα και το άλλο προς τη Ρωσία, αλλά πιθανώς και ένα τρίτο στη Μέση Ανατολή, καθώς στην περιοχή επικρατεί πρωτοφανής ρευστότητα, με κυρίαρχο ερώτημα αν η σύγκρουση Ουάσινγκτον - Μόσχας θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Το παραπάνω σκηνικό χρειάζεται οι δυο πλευρές να γνωρίζουν η μια τις κόκκινες γραμμές της άλλης στην Ουκρανία.

 Κόκκινη γραμμή της Ρωσίας προβάλλει ήδη να είναι η στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στο Κίεβο να μη δημιουργεί δυναμική συρρίκνωσης του προβαδίσματός της στο διμερές ισοζύγιο στρατιωτικών δυνάμεων των δυο χωρών.

 Κόκκινη γραμμή της Δύσης είναι οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, όπως παρατεταμένες αιματηρές συγκρούσεις για την κατάληψη μεγάλων πόλεων που να δημιουργούν πίεση για εμπλοκή στην πολεμική σύγκρουση.

Είναι αδιανόητο για τη Μόσχα να έχει διαμορφωθεί μια κοινά αποδεκτή συμβιβαστική φόρμουλα στην Ουκρανία και ταυτόχρονα να μην υπάρχει δέσμευση των ΗΠΑ όχι μόνον για την άρση των κυρώσεων αλλά για μια συνολική εξομάλυνση των σχέσεων Δύσης - Ρωσίας.

Οι προσδοκίες για σύντομο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι μια χειροπιαστή απόδειξη ότι οι καταλυτικές μεταβολές και ανατροπές δεν συνειδητοποιούνται άμεσα και από τις κυβερνώσες ελίτ και από την κοινή γνώμη.

Οσο η Ρωσία δέχεται να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ζελένσκι και όσο οι ΗΠΑ δεν κλιμακώνουν την εμπλοκή τους με την αποστολή ρωσικής κατασκευής πυραύλων και μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, θα νομιμοποιείται μια κάποια ελπίδα για συνολικό στρατηγικό διακανονισμό ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις, η μετωπική σύγκρουση των οποίων πριμοδοτεί εκ των πραγμάτων την περαιτέρω ισχυροποίηση της Κίνας ως μιας ήρεμης δύναμης που εγγυάται μια επωφελή για όλους παγκοσμιοποίηση.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου