Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 18 Ιαν 2023
Θεσμική ασφυξία
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Δημοκρατία σε κρίση. Επικίνδυνη κυβέρνηση σε αποδρομή, που δεν διστάζει να προσβάλλει θεσμούς και αξίες. Οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνειών. Αντιλαμβάνονται το πολιτικό τους τέλος και γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αδιανόητες και εθνικά επιζήμιες δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας κ. Συρίγου πως «θέλουμε η Τουρκία να πάρει F-16… διότι είναι προς το συμφέρον μας». Μια δήλωση που όσο δεν διαψεύδεται επίσημα από την ίδια την κυβέρνηση τόσο επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι ο κ. Συρίγος λειτουργεί ως «λαγός» της κυβέρνησης, επιχειρώντας να προλειάνει το έδαφος για επικίνδυνες εξελίξεις.

Παράλληλα, βλέπουμε την ξεδιάντροπη και αντιδημοκρατική επιλογή της κυβέρνησης να εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη με την παρέμβαση Ντογιάκου σε μια προσπάθεια να κουκουλωθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, μήπως τελικά ο κ. Μητσοτάκης, απόλυτος ενορχηστρωτής του σκανδάλου όπως αποδεικνύεται, γλιτώσει από τις τεράστιες ευθύνες που τον βαραίνουν. Η παρέμβαση Ντογιάκου απειλεί ευθέως το κράτος δικαίου, το σύνταγμα αλλά και τον πυρήνα των δημοκρατικών ελευθεριών στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε και η σφοδρή αντίδραση του συνόλου του νομικού κόσμου της χώρας σε αυτήν.

Επιπλέον, η επιλογή της κυβέρνησης να επιδοθεί σε μυστική διπλωματία ακόμη και στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπου προκρίνει τον δανεισμό παραβιάζοντας την εθνική γραμμή σύμφωνα με την οποία δεν αναγνωρίζουμε ιδιοκτησία σε ξένη οντότητα, ήρθε να επιβεβαιώσει πόσο επιζήμια για τη χώρα μπορεί να γίνει η ΝΔ στην προσπάθεια να κερδίσει λίγους «πόντους» προεκλογικά.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τη βία, τις επιθέσεις κατά πολιτών, τον αυταρχισμό αλλά και τα σκάνδαλα των «γαλάζιων ακρίδων» που βγαίνουν στο φως καθημερινά (σκάνδαλο Πάτση, σκάνδαλο Χειμάρα κ.λπ.) και επιβεβαιώνουν το πρωτοφανές πλιάτσικο που λαμβάνει χώρα στα δημόσια ταμεία εδώ και τρία χρόνια, τότε καταλαβαίνουμε γιατί μέσα από τα εκατομμύρια από τις «λίστες Πέτσα» η ΝΔ επιχείρησε να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ και να εξαγοράσει τη σιωπή τους.

Λεηλασία των δημόσιων ταμείων, προσβολή των θεσμών, απόπειρα ελέγχου της Δικαιοσύνης και της ενημέρωσης, εμπαιγμός των πολιτών, επιδότηση της αισχροκέρδειας και των συμφερόντων από μια επικίνδυνη και αντιλαϊκή κυβέρνηση, που οδηγεί την κοινωνία σε οικονομική και εργασιακή ασφυξία.

Καμία από τις πολιτικές επιλογές της δεν υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και κυρίως των νέων. Η χώρα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και σε περιοχές όπως ο Εβρος, βιώνει μια διαρκή δημογραφική, θεσμική και οικονομική συρρίκνωση. Απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις αναπτυξιακού, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα: μετάβαση σε ένα νέο παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης με έμφαση στην «οικονομία της γνώσης», ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης, αύξηση του κατώτατου μισθού, στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της νέας γενιάς (επιδότηση ενοικίου για νέα ζευγάρια, επιδότηση α΄ κατοικίας), ανάδειξη πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της υπαίθρου (αναδιάρθρωση αγροτικής καλλιέργειας κ.λπ.), βελτίωση της ελκυστικότητας περιοχών όπως η Θράκη για κατοίκηση και επιχειρηματική δραστηριότητα, ενίσχυση των δημόσιων δομών και υποδομών (δομές υγείας και παιδείας, δομές στήριξης της οικογένειας κ.λπ.).

Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η πολιτική αλλαγή. Ο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις ερχόμενες εκλογές. Η εφαρμογή σύγχρονων, αναπτυξιακών, δημοκρατικών, φιλολαϊκών πολιτικών. Για να ανασάνει ο τόπος…

*Η Αναστασία Γκαρά είναι βουλευτής Ν. Εβρου, αναπληρώτρια τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας & Ενημέρωσης ΣΥΡΙΖΑ

πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου